Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ

2 Το 1944 , μετά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, και ενώ η Εθνική Αντίσταση στη Θεσσαλονίκη έχει φουντώσει, οι Γερμανοί κατακτητές γίνονται περισσότερο βάρβαροι απέναντι στους κατοίκους της. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 μία διμοιρία ανταρτών του ΕΛΑΣ, στήνει ενέδρα σε ένα όχημα του γερμανικού στρατού στο ρωμαϊκό υδραγωγείο, έξω από την κοινότητα Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

3  Στη σύντομη συμπλοκή που ακολουθεί σκοτώνεται ένας Γερμανός αξιωματικός, ενώ ένας Γερμανός στρατιώτης τραυματισμένος κατορθώνει να διαφύγει και ενημερώνει τους Γερμανούς για το συμβάν. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας φτάνει αιφνιδιαστικά στο Χορτιάτη μία γερμανική φάλαγγα με επικεφαλής τον αιμοδιψή λοχία των «SS» Φριτς Σούμπερτ.

4  Οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους ορμούν στο χωριό και με φωνές , απειλές και βιαιοπραγίες αναγκάζουν τους κατοίκους άνδρες, γυναίκες, μάνες με βρέφη στην αγκαλιά, γέροντες και παιδιά να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού. Στη συνέχεια ο αιμοδιψής Σούμπερτ διατάζει τον πλήρη αφανισμό του χωριού και των κατοίκων του. Οι κάτοικοι του χωριού χωρίζονται σε δύο ομάδες και οδηγούνται βίαια στους φούρνους των οικογενειών Ε . Ντακούδη και Α. Γκουραμάνη, όπου και καίγονται ζωντανοί με τη χρήση φλογοβόλων και εμπρηστικής σκόνης .

5 Απολογισμός : 147 αθώοι άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, παιδιά και γέροντες) κάηκαν ζωντανοί ή εκτελέστηκαν, 300 κατεστραμμένα σπίτια και ανάμεσά τους το κοινοτικό καφενείο και το ξενοδοχείο του χωριού. Το έγκλημα αυτό των Γερμανών κατακτητών παραμένει ως τώρα ατιμώρητο με τους δράστες μάλιστα να αρνούνται την ενοχή τους. 

6

7 Χορτιάτης Κοινοτάφειο-Οστεοφυλάκειο (οικία Νταμπούδη)
Χορτιάτης Κοινοτάφειο-Οστεοφυλάκειο (οικία Νταμπούδη)

8


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google