Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΝΤΑ ΚΟΣΤΑ ΤΣΙΜΠΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΑΝΤΖΟΥ ΕΛΛΗ ΤΣΙΟΥΜΑ ΣΤΕΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΟΜΠΟΥΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1)ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΟΡΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

4 2)ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΙΘΑΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΧΡΗΣΗΣ (ΧΡΗΣΗ ΑΠΌ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ) ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

5 ΟΡΙΣΜΟΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ «Η χρήση από τον αθλητή ή η χορήγηση σε αυτόν από άλλο άτομο ουσιών που είναι ξένες προς τις μεταβολικές διεργασίες του ανθρωπίνου οργανισμού ή και φυσιολογικών ουσιών σε μεγαλύτερη ποσότητα ή χρήση και άλλων μέσων και τεχνικών για την παράνομη και τεχνητή βελτίωση της επίδοσης»

6 Ιστορία Αρχαία Ελλάδα Στην αρχαία Ελλάδα, ειδικοί περιγράφεται να προσφέρουν στους αθλητές διατροφικά συστατικά προκειμένου να βελτιώσουν την φυσική τους απόδοση. Αυτό θεωρούνταν απολύτως απαραίτητο και οι τότε προμηθευτές μπορούν να συγκριθούν με τους σημερινούς εξειδικευμένους αθλητίατρους. Επιπλέον αναφέρετε πώς οι αθλητές προσπαθούσαν να αυξήσουν την φυσική τους δύναμη καταναλώνοντας διαφόρων ειδών κρέας ή ζωμό αίματος πριν απ’ τους αγώνες.

7 Το ντοπινγκ στις ημερες μας
Μία νέα μέθοδος Ντόπινγκ η οποία στηρίζεται σε μετάγγιση αίματος η αύξηση της αντοχής, κερδίζει έδαφος κάθε χρόνο στις τάξεις των αθλητών, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BBC

8 ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
Ο ιταλος μετρ των ημερησιων αγωνων δρομου Νταβιντε Ρεμπελιν κατεκτησε το αργυρο μεταλλιο στους ολυμπιακους αγωνες του Πεκινου,αλλα βρεθηκε θετικος σε ελεγχο ντοπινγκ

9 2004:Ο Κωστας Κεντερης και η Κατερινα Θανου προσποιηθηκαν ένα ατυχημα με τη μηχανη του προπονητη τους για να αποφυγουν να περασουν από ελεγχο ντοπινγκ 2004:Ο Αντριαν Ανους και Ρομπερτ Φαζεκας κερδισαν μεταλλια,αλλα τους τα αφαιρεσαν επειδη απεφυγαν το ντοπινγκ κοντρολ

10 ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Ακόμα και στα κινούμενα σχέδια διαφαίνεται το ''ντόπινγκ''... Όπως για παράδειγμα στα κινούμενα σχέδια Αστερίξ και Οβελίξ όπου ο δρυΐδης Πανοραμίξ ο οποίος παρασκευάζει ένα μαγικό ζωμό από τον οποίο ο Αστεριξ και ο Οβελίξ όπως επίσης και οι υπόλοιποι Γαλάτες αποκτούν υπερφυσικές δυνάμεις για να αντισταθούν στις άπειρες στρατιές των Ρωμαίων.

11 Ένα επιπλέον κινούμενο σχέδιο όπου παρουσιάζεται η επίδραση του ''ντόπινγκ'' είναι ο ποπάι ο οποίος τρώει σπανάκι και αποκτά επίσης υπερφυσικές δυνάμεις οι οποίες τον βοηθούν να κατατροπώνει όποιον βρεθεί στον δρόμο του!

12 ΠΙΘΑΝΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΧΡΗΣΗΣ
ΕΝΗΛΙΚΕΣ- ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ Οικονομικά κίνητρα.  Συναισθηματική αναγνώριση και δημόσια αναγνωσιμότητα.  Προβλήματα στην προσωπική τους ζωή. Χαλαρή απόδοση στα μαθήματα.  Να μοιάσουν στα είδωλά τους. Σ. Ελλιπή γνώση και συναίσθηση  Απόλυτη εμπιστοσύνη στον προπονητή..  Ανεξέλεγκτη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων Το αίσθημα ανασφάλειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης  Η εισαγωγή σε ΑΕΙ/ ΤΕΙ( μόνο για ανήλικους αθλητές) 

13

14 ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ Υπερβολική εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού. Αύξηση των πιέσεων προς τους αθλητές και τον περίγυρό τους. Μείωση του χρόνου ανάπαυσης των αθλητών. ΟΙ διάφοροι οικονομικοί παράγοντες .

15 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
Ένα από τα πιο σημαντικά συμφέροντα που απορρέουν από τον επαγγελματικό αθλητισμό είναι η χορηγία. Ο αθλητισμός έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη κυρίως τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σημαντικής οικονομικής δραστηριότητας γύρω από αυτόν . Τα οικονομικά μεγέθη που συνδέονται και επενδύονται στο χώρο αυτό είναι πλέον μεγάλα. Ο αθλητισμός αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για χορηγικές δραστηριότητες, καθώς χαρακτηρίζεται από μαζικό ενδιαφέρον, συμμετοχή και δέσμευση του κοινού προς αυτόν.

16 ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού αλλάζει τον πραγματικό χαρακτήρα του, η δε ύπαρξη του “επαγγελματικού αθλητισμού” δηλητηριάζει και υπονομεύει κάθε ηθική βάση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Με την εμπορευματοποίηση που χαρακτηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητικό κόσμο του σήμερα, ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί από μία «δραστηριότητα» σε μία «μεγάλη επιχείρηση». Δυστυχώς όσο ο αθλητισμός είναι ποτισμένος με την εμπορευματοποίηση και το ντόπινγκ θα γιγαντώνεται. Πρέπει λοιπόν να πούμε όχι στην χρήση Ο αθλητισμός είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική του ιδιωτικού κέρδους.

17 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Εξορθολογίζονται οι διευκολύνσεις που παρέχονται σε αθλητές με εξαιρετικές αγωνιστικές διακρίσεις. Στην συνέχεια περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής του νόμου, όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού διακριθέντων αθλητών στο δημόσιο, μόνο στους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς ανδρών-γυναικών και μόνο στους κατόχους μεταλλίων. Καθώς επίσης και προνόμια (εκτός του διορισμού) θα λαμβάνουν μόνο όσοι επιτυγχάνουν διακρίσεις σε Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες και σε Παγκόσμιους, Πανευρωπαϊκούς, Μεσογειακούς, Πανελληνίους και Μαθητικούς αγώνες, όταν αυτοί πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στον αριθμό συμμετεχουσών χωρών ή σωματείων, στα όρια συμμετοχής στους αγώνες και στον συνολικό χρόνο συμμετοχής.

18 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://1lyk-param.thesp.sch.gr/files/ntoping.pdf
99DC0643:EL:HTML


Κατέβασμα ppt "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google