Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Παπαπέτρου Στέλιος Βασιλείου Έλενα Γκλιάου Μαρία Κυριάκου Κυριακή
Advertisements

ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Ο σύγχρονος άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποφασίζει και να ελίσσεται σε διαρκώς μεταβαλ .κόσμο.Έχει μεγαλύτερο εύρος επιλογών.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
15ο ΕΠΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ (PROJECT) ΘΕΜΑ: “ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ” ΜΑΪΟΣ 2012 ΜΑΘΗΤΕΣ Α' ΤΑΞΗΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗΣ ΒΥΡΩΝ,
Διεπαγγελματική μάθηση στόχοι?
 Σελίδα 1 ΠΡΟΤΥΠΟ, ένα διαφορετικό σχολείο για το παιδί ΠΡΟΤΥΠΟ εκπαιδευτήριο Αθήνα, Φεβρουάριος 2011.
Λύκειο Αγίου Νικολάου ΕΡΕΥΝΑ Αυτοαξιολόγησης Μαθητή Ευγενία Γαλιούνα Καθηγήτρια Πληροφορικής.
ΜΠΑΟΥΡΑΚΗ ΤΟΝΙΑ ΓΡΑΣΕΠ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ -Νοέμβριος 2009
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
«Είμαστε σύννεφα και παίρνουμε όποιο σχήμα θέλουμε» Διασχολικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Όταν το ΕΓΩ συναντά το ΕΜΕΙΣ.
Μελετώντας το πρώτο διάγραμμα όλοι οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μέσα στην οικογένεια υπάρχει διάκριση σε όλους τους τομείς δήλωσαν περισσότεροι ότι.
ΟΜΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:……………………………… ΤΙΤΛΟΣ ΙΣΤΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: (το θέμα της ιστοεξερεύνησης)………………………………………….. Θα αναφέρετε το μάθημα στο οποίο θα γίνει η ιστοεξερεύνηση.
Είμαστε το 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ Σχολείο Κατερίνης
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Τμήμα Εμπορίας & Διαφήμισης
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Όψεις της Πραγματικότητας Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης Γενικό Λύκειο Σπήλιου Μελέτη Περίπτωσης με αποτελεσματικές πρακτικές.
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
1ο ΓΕΛ Μεγάρων Ερευνητική Εργασία στο «Χάσμα Γενεών» με θέμα «Χάσμα Γενεών και ο Θεσμός της Οικογένειας» Ομάδα «Green Day» Βαρθολομαίος Γιάννης Ζαχαρόπουλος.
Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Ο ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ Ο «ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΛΛΟΣ»
Παρουσίαση Δ.Σ.Μελισσοκομείου
Ασφάλεια Διαδικτύου Το Διαδίκτυο είναι σήμερα καθημερινό εργαλείο στη ζωή μας: για την αναζήτηση πληροφοριών, για επικοινωνία, για αγορές, για ψυχαγωγία.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Αλέξης Κόκκος. 1. Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα 2. Επικοινωνία στις ξένες γλώσσες 3. Μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την.
Φιλία.
Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών ΣΕΠ
Αρχές Αποτελεσματικής Επικοινωνίας
ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΕΦΗΒΟ ΑΓΟΡΙ - ΚΟΡΙΤΣΙ 5o γενικό λύκειο Ηρακλείου ΔΙΔ. ΕΤΟΣ: Β. ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ Ομάδα εργασίας Μάριος.
Κύριο θέμα της εργασίας ήταν η διάκριση των ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις διακρίνονται σε κλειστού τύπου ( πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης ) και ανοιχτού.
“ Διαφορετική συμπεριφορική στάση των γονιών απέναντι στο έφηβο κορίτσι και στο έφηβο αγόρι ”.
Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ στην Α Λυκείου
ΦΙΛΙΑ ΕΙΝΑΙ… ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΖ.
 Το project με το οποίο ασχοληθήκαμε ονομάζεται «παιχνίδι της γνώσης». Χωριστήκαμε σε ομάδες όπου η κάθε μία ασχολήθηκε με ένα ξεχωριστό διδασκόμενο μάθημα.
Διδακτική Πληροφορικής
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Η ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Α.Π ΤΩΝ Φ.Ε ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ EΛΛΗΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ  Ζ. Σμυρναίου   Λέκτορας στη Διδακτική Θετικών Επιστημών, 
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Κ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Εργαστήρια Πληροφορικής Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ηλεκτρονική Επιχειρηματικότητα και Εφαρμογές Διαδικτύου και Εφαρμογές.
ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ SCRATCH Χρήστος Μανώλης, Πληροφορικός ΠΕ 19 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ / ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2015 Ομάδα ανάπτυξης 6 ο εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας ομάδας 2
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής-Προσανατολισμού,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο
Επικοινωνία ….τι είναι;
Θεματικη εβδομαδα «Σώμα και Ταυτότητα»
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 9η Σύνταξη Πτυχιακής Εργασίας
1. «Αμφιβολίας Εγκώμιον», του Νίκου Δήμου
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Δραστηριότητα από ΑΠΣ Α’ Λυκείου
Πρακτική Άσκηση στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Κριτήρια επιλογής του θέματος
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Ομάδα Πρεσβευτών eSafetyLabel+
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”

Γιατί επιλέξαμε το θέμα Για πρώτη χρονιά φέτος στην Α λυκείου πραγματοποιούνται οι ερευνητικές εργασίες,ένα καινούργιο μάθημα στο οποίο καλούμαστε να ανταποκριθούμε θέμα το οποίο επιλέξαμε είναι το χάσμα γενεών σε σχέση με την τεχνολογία. Η επιλογή του θέματος αυτού δεν ήταν τυχαία καθώς είναι ένα θέμα πολύ ενδιαφέρον το οποίο το ζούμε καθημερινά μέσα από την σχέση μας με τους γονείς μας και την δυσκολία που αυτή έχουν να αντιληφθούν τιςτεχνολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σήμερα και με τις οποίες οι έφηβοι είναι εξοικειωμένοι.

          Επιπλέον, το συγκεκριμένο θέμα θεωρήσαμε ότι είναι αρκετά εύκολο για να το αναλύσουμε αφού: α) υπάρχει πληθώρα βιβλιογραφικού υλικού αλλά και πληροφοριών μέσω διαδικτύου, τις οποίες και συμβουλευτήκαμε και β) μέσα από τη βιωματική προσέγγιση (έρευνα).

Ορισμός Χάσματος Διαφορετικές αντιλήψεις απόψεων, μια αμοιβαία αντιπαλότητα και μια προσπάθεια κατανόησης των διαφορετικών απόψεων. Μια μεγάλη απόσταση που χαρακτηρίζει τις γενιές κάθε διαφορετικής εποχής ως προς τις ιδέες, τον τρόπο σκέψης, την λήψη των αποφάσεων και γενικότερα τη στάση ζωής. Συνήθως υπάρχει μια διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερευνητικό Ερώτημα και Μεθοδολογία Η Έρευνά μας Ερευνητικό Ερώτημα και Μεθοδολογία Το σύγχρονο χάσμα γενεών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την απόσταση που χωρίζει τους νέους, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι εν πολλοίς με τις Νέες Τεχνολογίες από τους <<ψηφιακά αναλφάβητους>> - σε πολλές περιπτώσεις - γονείς τους.

Δείγμα: μαθητές/μαθήτριες των 2 τμημάτων της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας και οι γονείς τους. Μέσα από το σύντομα ερωτηματολόγια που σχεδιάσαμε θέλαμε να διερευνήσουμε τη χρήση και την εξοικείωση που έχουν τόσο οι έφηβοι όσο και οι γονείς τους με τις νέες τεχνολογίες. <<Εργαλείο>>: το ερωτηματολόγιο, που αποτελείται από μια σειρά ερωτήσεων όπου καλούνται τα άτομα να εκφράσουν την άποψή τους και να δώσουν πληροφορίες για ένα δεδομένο θέμα.

Καθημερινή χρήση κινητού από εφήβους και ενήλικες

Καθημερινή χρήση υπολογιστή

Τρόπος Ενημέρωσης

Προφίλ σε <<κοινωνικά δίκτυα>>

Δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο

Σχέση με την τεχνολογία

Τρόποι Αντιμετώπισης Μέσα στο χάσμα γενεών υπάρχουν δύο γενιές που κλείνονται στον εαυτό τους και αντεπιτίθενται ‘’η μία στην άλλη’’. Για αυτό το θέμα υπάρχουν κάποιοι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης. Οι δύο γενιές πρέπει να έχουν μεταξύ τους αμοιβαία εμπιστοσύνη και να ενισχύουν την πίστη, την λογική και την υπακοή ανάμεσά τους!

Θα ήταν καλό να χρησιμοποιούν τον διάλογο, να αποκτήσουν ειλικρίνεια για το τι τους απασχολεί, για ό,τι τους ενοχλεί, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να μην δυσκολεύονται να μιλήσουν ανοιχτά και να μάθουν να παραδέχονται τις συνέπειες των πράξεων και των λαθών τους.

Σημαντικό είναι να προσπαθήσουν να καταλάβουν τι τις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν τριγύρω τους. Το χάσμα γενεών μεταξύ των δύο γενιών θα αντιμετωπιστεί, εάν και οι δύο πλευρές αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν οι μεν την πείρα τους (οι γονείς δηλαδή) και οι δε τον αυθορμητισμό τους (δηλαδή οι έφηβοι) δίχως προκαταλήψεις για την άλλη πλευρά και με κατεύθυνση στον ίδιο στόχο: τη μεταξύ τους σχέση.

Η ομάδα μας: «οι Άκυροι» Σας ευχαριστούμε πολύ! Η ομάδα μας: «οι Άκυροι» Α.Α Ε.Α. Ε.Β. Ε.Γ. Σ.Δ.

Βιβλιογραφία http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=13&artid=38206 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_13/02/2010_390710

http://www.gameover.gr/articles/%CE%A7%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%93%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CE%BD.18086.html?article_page=last http://www.palo.gr/cluster/opinions/video-games/563/?clid=3752624