ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Ηλεκτρομαγνητισμός Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές.
Μαγνητική Επαγωγή Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
3.0 ΠΑΘΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3.2 ΠΥΚΝΩΤΕΣ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Ι Φ Ν
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
Κύκλωμα RLC Ζαχαριάδου Κατερίνα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ.
Στοιχειώδης γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος
Ο μαθητής να μπορεί να Στόχος
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Μ ά θ η μ α «Ηλεκτροτεχνία - Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» / Ενότητα 1η
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Αυτεπαγωγή ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,.
Μαγνητική ροή.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ FARADAY
2ο Λύκειο Αγίας Βαρβάρας
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 4
Αμοιβαία Επαγωγή.
Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
Κεφάλαιο Η10 Αυτεπαγωγή.
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
Κατανοεί τη συμπεριφορά της χωρητικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
τη συμπεριφορά της επαγωγικής, αντίστασης στο Ε.Ρ.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Μαγνητικό πεδίο γύρω από ρευματοφόρο αγωγό
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
3. ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΗΜΥ 100 Εισαγωγή στην Τεχνολογία Διάλεξη 5
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΤΑΣΕΩΝ
ΠΥΚΝΩΤΗΣ ΣΤΟΧΟΙ Να μπορείτε να, (α) Αναφέρετε τι είναι πυκνωτής
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ #2
ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Η Συνολική Τάση εξ’ επαγωγής (Ηλεκτρεγερτική Δύναμη) του συνόλου των τυλιγμάτων μιας μηχανής συνεχούς ρεύματος ισούται με: C – Μια σταθερά διαφορετική.
1 ΕΠΑΛ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Ερευνητική Εργασία ΑΤ2 Καθηγητής: Τσαφάς Α. Σχ. Ετος Θέμα: Μετατροπή του ήχου σε ηλεκτρικά σήματα και αντίστροφα.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
Μαγνητισμός. Μαγνήτες ή μόνιμοι μαγνήτες Είναι τα υλικά που έλκουν το σίδηρο και ορισμένα άλλα υλικά όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο Φυσικοί μαγνήτες.
Άσκηση Φυσικής Β Λυκείου Θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Μηχανές εναλλασσόμενου ρεύματος
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
δίνει το σχετικό τύπο που συνδέει τα πιο πάνω μεγέθη
ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Οι μετασχηματιστές είναι ηλεκτρικές διατάξεις που μετατρέπουν (μετασχηματίζουν) την εναλλασσόμενη ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης.
Αμοιβαία Επαγωγή Μερκ. Παναγιωτόπουλος - Φυσικός
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ Πιο κάτω απεικονίζετε ένας τεχνητός μόνιμος μαγνήτης, με τον Βόρειο Πόλο στην δεξιά άκρη του μαγνήτη και τον Νότιο Πόλο στην αριστερή άκρη.
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΑΝΤΙΣΤΑΤΕΣ & ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να,
Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες με αγώγιμο υλικό, συνήθως χαλκό,με εξωτερική μόνωση. Το σχήμα του πηνίου είναι συνήθως κυλινδρικό και στο εσωτερικό του μπορεί να υπάρχει πυρήνας. Σύμβολο Πηνίου Σύμβολο Πηνίου με πυρήνα

ΠΗΝΙΟ Ιδιότητες πηνίου Κάθε αγωγός που διαρρέεται από ρεύμα δημιουργεί γύρω του μαγνητικό πεδίο. Στο πηνίο υπάρχουν πολλοί αγωγοί σε σπείρες γι΄αυτό υπάρχει δυνατότητα να δημιουργηθούν πολύ έντονα μαγνητικά πεδία. Το πηνίο παρουσιάζει μικρή αντίσταση στο συνεχές ρεύμα, που οφείλεται στην ωμική αντίσταση του αγωγού. Στο εναλλασσόμενο ρεύμα η αντίσταση είναι πολύ μεγαλύτερη. Το πηνίο αποθηκεύει ενέργεια στο μαγνητικό του πεδίο

ΠΗΝΙΟ - Χαρακτηριστικά Μέγιστο Ρεύμα Λειτουργίας Αυτεπαγωγή Αυτεπαγωγή είναι το βασικό χαρακτηριστικό του πηνίου. Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο δημιουργείται Ηλεκτρεγερτική δύναμη (Τάση ) στα άκρα του πηνίου λόγω της μεταβολής του ρεύματος σε αυτό. Λόγω της αυτεπαγωγής το πηνίο αντιτίθεται σε κάθε μεταβολή του ρεύματος που το διαρρέει. Η αυτεπαγωγή συμβολίζεται με το γράμμα L και η μονάδα μέτρησης του είναι το H(Henry-Ανρύ) Η αυτεπαγωγή εξαρτάται από τα πιο κάτω: - Αριθμό σπειρών. Είναι ανάλογη με τον αριθμό των σπειρών Ν - Διατομή σπειρών του πηνίου. Είναι ανάλογη με την διατομή S των σπειρών. - Μήκος του πυρήνα. Είναι αντίστροφα ανάλογη με το μήκος του πυρήνα L - Υλικό του πυρήνα. Είναι ανάλογη με την μαγνητική διαπερατότητα μ του υλικού Η σχέση που δίνει την αυτεπαγωγή είναι L=μN²S / Ι I I

ΠΗΝΙΟ Χρήσεις του πηνίου Κατασκευή ηλεκτρομαγνητών, ηλεκτρονόμων Κατασκευή Ηλεκτρικών μηχανών όπως Ηλεκτρικών γεννητριών, κινητήρων, μετασχηματιστών. Στα ηλεκτρονικά κυκλώματα Πηνία Ηλεκτρονικών Κυκλωμάτων Ηλεκτρονόμοι ( Relays , Contactors ) Μετασχηματιστές ( Transformers )

ΠΗΝΙΟ Ορισμός του Η ( Henry ) Ένα πηνίο έχει συντελεστή αυτεπαγωγής 1 Η αν μεταβληθεί το ρεύμα που το διαρρέει κατά 1 Α σε χρόνο 1 s και εμφανίσει στα άκρα του τάση ίση με 1V Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή Όταν το μαγνητικό πεδίο στο πηνίο μεταβάλλεται τότε παρουσιάζεται στα άκρα του Τάση Ανοιγοκλείνοντας τον Διακόπτη η μαγνητική Ροή στα πηνία Μεταβάλλεται και εμφανίζεται τάση στο δεύτερο πηνίο Η κίνηση του μαγνήτη Προκαλεί μεταβολή του Μαγνητικού πεδίου Στο πηνίο και εμφανίζεται Ηλεκτρ. ρεύμα

ΠΗΝΙΟ Τύποι Πηνίων Τα πηνία κατασκευάζονται με διαφορετικά μεγέθη, πυρήνες και σχήματα. Ο συντελεστής αυτεπαγωγής μπορεί να είναι σταθερός η μεταβλητός. Ανάλογα με τον πυρήνα τα πηνία ταξινομούνται στις πιο κάτω κατηγορίες 1) Πηνία αέρος. Εσωτερικά υπάρχει μόνο αέρας 2) Πυρήνας από σίδερο, Ο πυρήνας είναι κατασκευασμένος από μαλακό σίδερο 3) Πηνία φερίτη. Ο πυρήνας είναι κατασκευασμένος από φερίτη Βλάβες πηνίων Οι κυριότερες βλάβες πηνίων είναι - Καταστροφή της μόνωσης από υπερθέρμανση - Μηχανική καταστροφή του πηνίου - Αποσυνδέσεις ακροδεκτών