Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ 08.9.2 v v

2 ΣΤΟΧΟΙ Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε:
Να περιγράφουμε πείραμα που εξηγεί πότε και πώς αναπτύσσεται ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή. Τι λέει ο νόμος του Φάραντεϊ (Faraday) για το μέτρο της ΗΕΔ από επαγωγή. Να υπολογίζουμε την ΗΕΔ από επαγωγή στα άκρα πηνίου.

3 Είδαμε σε προηγούμενο μάθημα πως όταν αγωγός κινείται μέσα σε μαγνητικό πεδίο έτσι που να κόβει τις μαγνητικές γραμμές, στα άκρα του αγωγού δημιουργείται τάση από επαγωγή.

4

5

6

7

8 Ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή (Πείραμα 1)
Αν κινήσουμε ένα αγωγό μέσα σ’ ένα μαγνητικό πεδίο έτσι ώστε να κόβει κάθετα τις μαγνητικές γραμμές του πεδίου, στα άκρα του αγωγού εμφανίζεται τάση από επαγωγή (ΗΕΔ). Η τάση αλλάζει πρόσημο, αν κινήσω τον αγωγό ανάποδα.

9 Παράδειγμα 1 Να υπολογίσετε την ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή σε ένα πηνίο με 200 σπείρες, στο οποίο εισέρχεται μεταβαλλόμενη μαγνητική ροή με ρυθμό 4 Wb/s. Λύση: N = 200 ΔΦ/Δt = 4 Wb/s u = ;

10 Παράδειγμα 2 Λύση: t = 0,2 s Φ1 = 45Ο μWb Φ2 = -45Ο μWb ΔΦ = (- 450) ΔΦ = 900 μWb u = ; Σε χρόνο 0,2 s η μαγνητική ροή σ’ ένα πεδίο μεταβάλλεται από 450 μWb σε μWb. Αν ο αριθμός των σπειρών του πηνίου είναι 800, να υπολογίσετε την ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή.

11 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ηλεκτρομαγνητική
επαγωγή Πείραμα που Περιγράφει Την εμφάνιση ΗΕΔ από επαγωγή ΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Να υπολογίζουμε Την ΗΕΔ από επαγωγή Τι λέει Ο νόμος του Faraday


Κατέβασμα ppt "ΗΛΕΚΤΡΕΓΕΡΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΑΓΩΓΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google