Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
ΣΤΟΧΟΣ 2.2.1: Ο μαθητής να μπορεί να, συγκρίνει την κατασκευή και λειτουργία του εναλλακτήρα με την κατασκευή και λειτουργία της γεννήτριας συνεχούς ρεύματος.

2 2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
Η λειτουργία των γεννητριών στηρίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής σύμφωνα με το οποίο, αν μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο κινήσουμε έναν αγωγό κατά τρόπο ώστε να κόβει τις μαγνητικές γραμμές, τότε στα άκρα του αγωγού θα αναπτυχθεί μια ηλεκτρεγερτική δύναμη (ΗΕΔ) εξ’ επαγωγής. Αν τώρα στα άκρα του αγωγού που δημιουργείται η ηλεκτρεγερτική δύναμη (ΗΕΔ) ενωθεί ένα ηλεκτρικό φορτίο, στον αγωγό θα δημιουργηθεί ηλεκτρικό ρεύμα. Σε μια γεννήτρια έχουμε μια συρμάτινη περιέλιξη (πηνίο) ανάμεσα στους δύο πόλους ενός μαγνήτη (συνήθως ηλεκτρομαγνήτη). Αν περιστρέψουμε τη συρμάτινη περιέλιξη (πηνίο) μέσα στο μαγνητικό πεδίο, τότε στα άκρα του πηνίου θα δημιουργηθεί ηλεκτρεγερτική δύναμη (Τάση).

3 Υπάρχει τέλος και ένας μηχανισμός, ο μεταλλάκτης, ο οποίος αναγκάζει το ρεύμα να ρέει συνεχώς προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτή είναι η γεννήτρια συνεχούς ρεύματος (D.C.) ή "δυναμό".

4

5 Η αρχή και το τέλος του πηνίου της γεννήτριας ενώνονται σε μεταλλάκτη πάνω στον οποίο με τη βοήθεια των ψυκτρών (καρβουνάκια) συλλέγουμε τη τάση που δημιουργείται στο πηνίο η οποία δεν αλλάζει τη φορά της. Δηλαδή συλλέγουμε συνεχόμενη τάση. Αν την συνεχόμενη αυτή τάση τη διοχετεύουμε στο φορτίο που ενώνεται με τις ψύκτρες τότε ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μέσα από το πηνίο της γεννήτριας προς το φορτίο του οποίου η φορά δεν αλλάζει. Δηλαδή Συνεχόμενο Ρεύμα (Σ.Ρ.) (A.C.). Τέτοιες γεννήτριες ονομάζονται γεννήτριες Συνεχούς Ρεύματος. Η διαφορά της γεννήτριας Συνεχούς Ρεύματος και της γεννήτριας Εναλλασσόμενου Ρεύματος ευρίσκεται στο συλλέκτη. Στη μεν γεννήτρια Εναλλασσόμενου Ρεύματος ο συλλέκτης αποτελείται από δύο δακτυλίους, ενώ στη γεννήτρια Συνεχούς Ρεύματος ο συλλέκτης αποτελείται από ένα μεταλλάκτη.


Κατέβασμα ppt "2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google