Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
ΣΤΟΧΟΙ : Ο μαθητής να μπορεί να, συγκρίνει κατασκευαστικά τη στοιχειώδη γεννήτρια εναλλασσόμενου ρεύματος με τη στοιχειώδη γεννήτρια συνεχούς ρεύματος.

2 Γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος
Η γεννήτρια είναι μια μηχανή που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η λειτουργία των γεννητριών στηρίζεται στο φαινόμενο της επαγωγής σύμφωνα με το οποίο, αν αγωγός κινηθεί μέσα σε ένα μαγνητικό πεδίο, στον αγωγό θα δημιουργηθεί τάση από επαγωγή. Για να κινείται συνεχώς ένας αγωγός μέσα σ' ένα περιορισμένο μαγνητικό πεδίο, πρέπει να περιστρέφεται.

3 Έτσι, στην απλή γεννήτρια, ο ρότορας (το μέρος της γεννήτριας που περιστρέφεται) αποτελείται από αγωγό σε σχήμα ορθογώνιου πλαισίου που περιστρέφεται μέσα σ' ένα μαγνητικό πεδίο το οποίο δημιουργείται από ένα μόνιμο μαγνήτη ή ένα ηλεκτρομαγνήτη στο στάτορα (το ακίνητο μέρος της γεννήτριας). Αν περιστρέψουμε τώρα το πλαίσιο μέσα στο μαγνητικό πεδίο, τότε θα παρατηρήσουμε να δημιουργείται στα άκρα του πλαισίου, τάση από επαγωγή.

4 Τα άκρα του πλαισίου καταλήγουν σε ένα μεταλλικό δακτύλιο που είναι μοιρασμένος στη μέση με μονωτικό υλικό. Στο πρώτο μισό μέρος του δακτυλίου καταλήγει το ένα άκρο του πλαισίου και στο δεύτερο μισό μέρος του δακτυλίου καταλήγει το άλλο άκρο του πλαισίου.

5 Σε κάθε μέρος του δακτυλίου εφάπτεται και μία ψήκτρα από κάρβουνο, που παραμένει στην ίδια θέση κατά τη περιστροφή του πλαισίου.

6 Οι ψήκτρες συνδέονται με το εξωτερικό κύκλωμα όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα.
Αυτή είναι η γεννήτρια συνεχούς ρεύματος (D.C.) ή "δυναμό". Προσομοίωση γεννήτριας Συνεχούς Ρεύματος

7 Η μόνη κατασκευαστική διαφορά της στοιχειώδους γεννήτριας Εναλλασσόμενου Ρεύματος από τη στοιχειώδη γεννήτρια Συνεχούς ρεύματος είναι στο τρόπο που τερματίζεται το πλαίσιο του αγωγού που περιστρέφεται μέσα στο μαγνητικό πεδίο.


Κατέβασμα ppt "Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google