Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Applied Econometrics Second edition
Advertisements

Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα "Ορίζοντας 2020“
Ελληνικός Ερευνητικός Χώρος: δείκτες και επιδόσεις • Ελληνικές Επιστημονικές Δημοσιεύσεις • Ερευνητική Δραστηριότητα 16 Φεβρουαρίου 2012 | Αθήνα Το Ελληνικό.
Πρόσβαση στη Γνώση Ιούνιος Πρόσβαση στη Γνώση To EKT Το ΕΚΤ είναι επιστημονική υποδομή εθνικής χρήσης στο ΕΙΕ υπό την εποπτεία.
Μπαρούνης Πανούλης Αντωνίου Σωκράτης Μπούρας Θοδωρής Παναγιωτόπουλος Γιάννης.
Φαρμακοκινητική Ενδοφλέβιας Χορήγησης
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Ιωάννινα, Ιούνιος 2004 Μ. Κουτροκόη Πρόσβαση στη γνώση.
ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ υπεύθυνη καθηγήτρια:κ. Δήμητρα Παπαδημητρίου
Όξινη βροχή Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ως.
Σεπτέμβριος  Το ΕΚΤ είναι ο εθνικός οργανισμός για την τεκμηρίωση, την πληροφόρηση και την υποστήριξη σε θέματα επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας.
ΦΑΡΜΑΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΞΩΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
ΚΟΤΣΑΣ – ΒΑΣΙΛΗΣ Πυρηνική σύντηξη και Εφαρμογές στην ενέργεια
1. fkÞo,Qòo y™u …kðh Äkuhý :- 9. { Distance Force { Distance W = f S.
Τίτλος εκδήλωσης 24 / 07 /2013 Πρόσβαση στη Γνώση Open Athens 17/10/2013 PASTEUR4OA Scaling up Policy Coordination for Open Access: the PASTEUR4OA.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ «ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ» ΘΕΜΑ «ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ» ΚΑΝΤΑΡΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΚΤ
MRI. Spin-Μαγνητική Ροπή Spin νουκλεονίων 1/2  Μαγνητική ροπή της τάξης πυρηνικής μαγνητόνης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΥΠΟ ΣΦΠΚ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ §Πρώτη : Πριν την ένταξη §Δεύτερη : Εισαγωγή του στο Νοσοκομείο μέχρι την έναρξη της.
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ
Βραδεία Ενδοφλέβια Έγχυση (Intravenous Infusion) n Σκοπός η διατήρηση σταθερής συγκέντρωσης του φαρμάκου στο πλάσμα (σταθερή κατάσταση, steady state) n.
Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Σημείο Επαφής για το 5ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Σημείο Επαφής.
Παρουσίαση Νο. 6 Αποκατάσταση εικόνας Ψηφιακή Επεξεργασία και Ανάλυση Εικόνας.
ΟΞIΝΗ ΒΡΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ:ΟΞΥΝΗ ΒΡΟΧΗ 2Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ
Διάλεξη 16 Αποσύζευξη και Επανασύνδεση
Φυσικοχημεία Κεφάλαιο 8 ο : ΧΗΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΗ Κλεπετσάνης Παύλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Φαρμακευτικής.
ΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΠΕ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Επιμέλεια: Κοσμάς Πρόδρομος Επιβλέπων Καθηγητής:
Κωδικοποίηση Σημάτων και Εικόνων Μητιανούδης Νικόλαος, Επικ. Καθηγητής Μ. Δ. Ε. - Ακαδημαϊκό Έτος Διάλεξη 2.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Διδάσκων: Ιωάννης Γκιάλας Διάλεξη 4 Ηλιακή Ενέργεια Χίος, 5 Νοεμβρίου 2014.
1 Διαλυμένο οξυγόνο ( Dissolved oxygen- DO) Η πιο σημαντική παράμετρος ποιότητας μιας υδατικής μάζας. Το περισσότερο οξυγόνο προέρχεται από την ατμόσφαιρα.
Ενότητα 2 η Σήματα και Συστήματα. Σήματα Γενικά η πληροφορία αποτυπώνεται και μεταφέρεται με την βοήθεια των σημάτων. Ως σήμα ορίζουμε την οποιαδήποτε.
Σύνδεσμοι στο γόνατο Πλάγιοι Χιαστοί Καθεκτικοί. Οπίσθιος χιαστός σ. Μηριαίο οστό Έξω μηνίσκος Πρόσθιος χιαστός σ. Περόνη Έσω μηνίσκος. Κνήμη.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
Οικονομικά Μαθηματικά
Κύκλος.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΦΩΝΗΤΙΚΗ - 4η & 5η Διάλεξη - Ανθή Χαϊδά (Ιανουάριος 2017)
Στρατηγικές Αποτελεσματικής Διδασκαλίας
ΣΥΜΦΩΝΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ
Πατσόπουλος Αριστοτέλης
Πυκνότητα καταστάσεων ηλεκτρονίων
Παρουσίαση για την ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ Πέτρος Χαβιατζής.
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Παρασκευή Πυρπιρή A2 ΠΓΕΣΣ Κλασσική Μουσική
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Παράδειγμα 3.2 Υπολογίστε την τάση threshold (VT0) όταν VSB=0, με πύλη πολυπυριτίου, n_type κανάλι MOS transistor με τις ακόλουθες παραμέτρους: Πυκνότητα.
Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ν.Α.Μ.Ε
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές.
<Διαθεματική προσέγγιση της Θεωρίας Ελέγχου στη Μέση Εκπ/ση>
إعداد المهندس :ماهر الأبيض حمص-2014
3. Kiekybinės SSGG (SWOT) analizės pagrindai
ΗΜΥ-210: Σχεδιασμός Ψηφιακών Συστημάτων Χειμερινό Εξάμηνο 2007
Lý thuyết ĐKTĐ chuyện thi cử
Биолошки пример 4: промена притиска у аорти у времену услед систоле
By Toshimi Taki, Aug.14, ’ ° 23h00m 0h00m
عضو هیئت علمی گروه عمران و محیط زیست موسسه آموزش عالی جامی
سخن اول ز خدا خالق خورشید و مه است
BÀI TẬP ĐỊA LÍ TỰ NHIÊN (CÁC DẠNG BÀI TẬP VỀ VẬN ĐỘNG CỦA TRÁI ĐẤT)
LINH KIỆN ĐIỆN TỬ NANO SEMINAR GVHD: PGS.TS.TRƯƠNG KIM HIẾU
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Κανονική Κατανομή (Gaussian)
ניתוח ועיצוב מערכות תוכנה אביב 2012
RENESANSAS IR MUZIKOS RAŠTAS
Дацэнт кафедры агульнай і тэарэтычнай фізікі
Κινητική Χημικών Αντιδράσεων
Л.11. Фізіка малекул 1. Паняцце аб хімічнай сувязі 2. Валентнасць
BOLADİ KƏND 1 saylı TAM ORTA MƏKTƏBİ
ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ
Επανάληψη (Υπολογισμοί παρούσας αξίας)
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΘΜΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν για να διευκολύνουν τις διαδικασίες της πίστωσης. Π.χ. δανειστές (πιστωτές) που διαθέτουν χρηματικά ποσά μεγαλύτερα από την κατανάλωση που προτίθενται να προβούν τα ανταλλάσουν (δανείζουν) σε δανειζόμενους που έχουν ροπή για κατανάλωση μεγαλύτερη από το εισόδημα που διαθέτουν. Οι πιστωτές λαμβάνουν αμοιβή για το δικαίωμα της χρησιμοποιήσεως του σχετικού κεφαλαίου. Η αμοιβή αυτή ονομάζεται τόκος - ή επιτόκιο όταν αφορά μια νομισματική μονάδα για μια περίοδο.

Τόκος Ο τόκος Τ είναι ανάλογος του αρχικού κεφαλαίου Κ0, του χρόνου t και του επιτοκίου i, δηλαδή Τ= Κ0 t i To κεφάλαιο Κ αντιπροσωπεύει χρηματικό ποσό το οποίο διαμέσου του δανεισμού αποκτά παραγωγική ικανότητα τουλάχιστον ίση με τον τόκο Τ, βάσει γνωστού επιτοκίου i και για παραγωγικό διάστημα ίσο με t.

Τόκος 1. Να βρεθεί ο τόκος κεφαλαίου 1.000 ευρώ σε 4 έτη με επιτόκιο 15%. Λύση Κ0 = αρχικό κεφάλαιο = 1.000, t = χρόνος = 4, i = το εκατοστό του επιτοκίου = 0,15 Τ= Κ0 t i = 1.000*4*0,15 = 600 Ο προσδιορισμός του τόκου γίνεται με βάση το χρόνο στον οποίο αναφέρεται το επιτόκιο. Το επιτόκιο είναι ετήσιο, στην περίπτωση όμως που το επιτόκιο αναφέρεται σε διάστημα μικρότερο του έτους, π.χ. εξάμηνο ή τρίμηνο, τότε θα πρέπει να γίνει ανάλογη μετατροπή και στον χρόνο.

10 έτη * 2 εξάμηνα = 20 εξάμηνα = t Παραδείγματα Να βρεθεί ο τόκος κεφαλαίου 2.000 ευρώ σε 10 έτη με επιτόκιο εξαμηνιαίο 5%. Λύση Ο χρόνος t θα πρέπει να μετατραπεί σε εξάμηνα εφόσον η βάση μας είναι πλέον το εξαμηνιαίο επιτόκιο. 10 έτη * 2 εξάμηνα = 20 εξάμηνα = t Τ= Κ0 t i = 2.000*20*0,05 = 2000

Παραδείγματα Να βρεθεί τόκος 5.000 ευρώ σε 7 μήνες με επιτόκιο 10 %. Λύση Επειδή το έτος έχει 12 μήνες (μ) ο τύπος Τ= Κ0 t i μετατρέπεται ως εξής: Συνεπώς, Στην περίπτωση που χρόνος εκφράζεται σε υποδιαίρεση του έτους, μήνες ή μέρες, αλλά το επιτόκιο παραμένει ετήσιο, τότε ο υπολογισμός του τόκου γίνεται με απλό μετασχηματισμό του τύπου Τ= Κ0 t i.

Να βρεθεί το αρχικό κεφάλαιο που μετά από 8 μήνες με επιτόκιο 12% αποφέρει τόκο 500 ευρώ. Λύση Τ = 500, t = 8/12, επιτόκιο = 0,12

Να βρεθεί ο τόκος κεφαλαίου 10 Να βρεθεί ο τόκος κεφαλαίου 10.000 ευρώ για 1 έτος και 20 μέρες με επιτόκιο 10%. Λύση Επειδή το έτος έχει 365 ημέρες (v) ο σχετικός τύπος μετατρέπεται ως εξής: Συνεπώς, ο τόκος για αρχικό κεφάλαιο 10.000 ευρώ με επιτόκιο 0,10 και για 385 μέρες (365 το έτος + 20 μέρες) είναι:

Σε πόσο χρόνο αρχικό κεφάλαιο 3 Σε πόσο χρόνο αρχικό κεφάλαιο 3.000 ευρώ με επιτόκιο 7% αποφέρει 300 ευρώ τόκο. Λύση Τ = 300, Κ0 = 3.000, επιτόκιο = 0,07 1,43 έτη ή 1 έτος και 0,43*365 (μέρες του έτους) = 157 μέρες

Τελική Αξία Τελική αξία Κt ονομάζεται η μέλλουσα αξία αρχικού κεφαλαίου Κo και περιλαμβάνει το άθροισμα του αρχικού κεφαλαίου με τον τόκο που αντιστοιχεί στο προκαθορισμένο διάστημα (χρόνο). H τελική αξία Κt, που είναι ίση με το άθροισμα της αρχικής αξίας Κ0 και του τόκου Τ, θα είναι ίση με: Kt = K0 + T = K0 + Κ0 i t = Κ0 (1+i t) Όπου (1+i t) συντελεστής κεφαλαιοποίησης.

Παραδείγματα Να βρεθεί η τελική αξία 3.000 ευρώ που τοκίσθηκε με επιτόκιο 7% για 3 έτη. Λύση Κ0 = 3.000, επιτόκιο = 0,07, t = 3 Kt = Κ0 (1+i* t) = 3.000 (1+ 0,07*3) = 3630

Η διαφήμιση για την πώληση συγκεκριμένου προϊόντος της εταιρίας ΒΒ απαιτεί δαπάνη 100.000 ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να αποφέρει 120.000 ευρώ σε ένα έτος από σήμερα. Το επιτόκιο της αγοράς είναι 10 %. Είναι συμφέρουσα η επένδυση για την εταιρία ΒΒ; Ποια είναι η απόδοση της επένδυσης (σε όρους επιτοκίου); Λύση Εάν η εταιρία επενδύσει τα 100.000 ευρώ με 10 %, τότε θα εισπράξει Kt = Κ0 (1+i* t) = 100.000 (1+ 0,10*1) = 110.000 ευρώ Επομένως, η δαπάνη για διαφήμιση είναι συμφέρουσα καθώς 120.000>110.000.

Για την απλούστευση των ασκήσεων γίνεται η υπόθεση ότι το επιτόκιο της αγοράς είναι ίδιο για όλες τις μορφές επενδύσεων. Η υπόθεση αυτή στην πραγματική οικονομία δεν ισχύει, το επιτόκιο συνοδεύει πάντοτε και τον κίνδυνο που εμπερικλείει η κάθε επένδυση. Για παράδειγμα, η κατάθεση χρημάτων σε μια τράπεζα είναι κατά κάποιο τρόπο ακίνδυνη και συνεπώς η τράπεζα ανταμείβει τον επενδυτή – αποταμιευτεί με ένα χαμηλό επιτόκιο συγκριτικά με άλλες μορφές επενδύσεων.

Αντίθετα, η επένδυση στη διαφήμιση, για την παραπάνω εταιρία του παραδείγματος, είναι αβέβαιο κατά πόσο θα αποφέρει το εκτιμώμενο πόσο των 120.000. Συνεπώς, στην πραγματική οικονομία η εκτίμηση του επιτοκίου περιλαμβάνει και την εκτίμηση του σχετικού κίνδυνου, υπολογισμός που οδηγεί στην έννοια του λεγόμενου κόστους κεφαλαίου.

Ανατοκισμό ή Σύνθετος Τόκος Σύνθετος τόκο ή ανατοκισμό ονομάζουμε τον υπολογισμό του τόκου που βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση του. Στη λήξη κάθε περιόδου ο τόκος προστίθεται στο κεφάλαιο παράγοντας μεγαλύτερης αξίας κεφάλαιο, το οποίο στη συνέχεια επανατοκίζεται για την επόμενη περίοδο και ούτω καθεξής. Η περίοδος ορίζεται από το επιτόκιο αναφοράς και αποτελεί το χρονικό διάστημα στο οποίο γίνεται η κεφαλαιοποίηση των τόκων. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι έτος, εξάμηνο … Το επιτόκιο παραμένει σταθερό από περίοδο σε περίοδο και θα πρέπει να αναφέρεται στην αυτή χρονική περίοδο που αναφέρεται και η περίοδος ανατοκισμού.

Παραδείγματα Να βρεθεί η τελική αξία κεφαλαίου 2.000 μετά 10 έτη και με ισχύον επιτόκιο 5%. Λύση

Να βρεθεί η τελική αξία κεφαλαίου 5 Να βρεθεί η τελική αξία κεφαλαίου 5.000 μετά 5,5 έτη και με ισχύον επιτόκιο 10% το εξάμηνο. Λύση Όταν δεν αναφέρεται η περίοδο ανατοκισμού τότε η περίοδος θεωρείται ότι είναι το έτος. Στην προκειμένη περίπτωση το επιτόκιο είναι εξαμηνιαίο συνεπώς η περίοδος ανατοκισμού είναι το εξάμηνο και θα πρέπει να προηγηθεί ο υπολογισμός του αριθμού των εξαμήνων για να εφαρμοστεί ο σχετικός τύπος. 5,5 έτη= (5,5*2) 11 εξάμηνα

Ποια η παρούσα αξία 1.000 ευρώ τα οποία θα ληφθούν σε ένα έτος από σήμερα. Το ισχύον επιτόκιο της αγοράς είναι 15 %. Λύση Δηλαδή τα 1.000 ευρώ του επόμενο έτους έχουν αξία 869,56 σήμερα.

Κρατικό ομόλογο (επενδυτικός τίτλος χρέους) πληρώνει 10 Κρατικό ομόλογο (επενδυτικός τίτλος χρέους) πληρώνει 10.000 ευρώ σε 25 έτη. Ο εκδότης του ομολόγου, το Ελληνικό κράτος, δεν υποχρεούται στη συγκεκριμένη έκδοση να καταβάλλει στον κάτοχο του ομολόγου (δανειστή) τόκους σε τακτά χρονικά διαστήματα αλλά κατά την ημερομηνία λήξης του ομολόγου οφείλει να επιστρέψει στον κάτοχό την ονομαστική του αξία του ομολόγου (ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου). Να βρεθεί η παρούσα αξία του ομολόγου (αξία αγοράς) και ο τόκος που υπόσχεται, όταν το επιτόκιο της αγοράς είναι 7 %.

Λύση Η παρούσα αξία του ομολόγου υπολογίζεται με την προεξόφληση της ονομαστικής αξίας, δηλαδή: Ο τόκος του ομολόγου είναι η διαφορά της ονομαστικής αξίας με την παρούσα αξία, δηλαδή: Kt – K0 = 10.000-1.842,5 = 8.157,5 ευρώ τόκος

έτη και επομένως το σύνολο των ετών είναι 3+0,5833 = 3,5833 Μια τράπεζα προσφέρει στους καταθέτες της επιτόκιο 10% με ετήσιο ανατοκισμό. Να βρεθεί η τελική αξία κεφαλαίου 10.000 ευρώ σε 3 έτη και 7 μήνες. Λύση 1ος Τρόπος Υπολογίζουμε το σύνολο των ετών ανατοκισμού περιλαμβάνοντας και τους μήνες, δηλαδή οι επτά μήνες είναι έτη και επομένως το σύνολο των ετών είναι 3+0,5833 = 3,5833 Η τελική αξία είναι ίση με:

2ος Τρόπος Υπολογίζεται ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης ξεχωριστά για τον ακέραιο αριθμό των ετών και τον αριθμό των μηνών της σχετικής εξίσωσης, δηλαδή

Να σημειωθεί επίσης, ότι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τον λεγόμενο μεικτό ανατοκισμό. Ο ανατοκισμός εφαρμόζεται για τον ακέραιο αριθμό των περιόδων (ετών) ενώ για το κλασματικό (μήνες, μέρες) εφαρμόζεται ο απλός τόκος. Με άλλα λόγια έχουμε δυο συντελεστές, ο πρώτος αφορά στον ανατοκισμό και ο δεύτερος στον απλό τόκο. Το παραπάνω πρόβλημα λύνεται ως εξής: Η τελική αξία στην περίπτωση του μεικτού ανατοκισμού είναι μεγαλύτερη από την περίπτωση του καθαρού ανατοκισμού, καθώς η δύναμη που αντιστοιχεί στο κλασματικού μέρους είναι μικρότερη της μονάδος.

Η απόδοση μιας επένδυσης υπολογίζεται από τύπο: Στην προκειμένη περίπτωση

Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα 12 Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα 12. Ποια είναι η ποσοστιαία αύξηση της τιμής του ΟΤΕ

Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα 12 Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα 12. Ποια είναι η ποσοστιαία αύξηση του ΟΤΕ. 𝑝 2 𝑝 1 = 12 10 =1,2 1,2−1=0,2 𝜂 ′ 20 % 𝑝 2 − 𝑝 1 𝑝 1 = 12−10 10 =0,2 𝜂 ′ 20 %

Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα ανέβηκε κατά 20 %. Ποια είναι η νέα τιμή του ΟΤΕ.

Έστω η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ έκλεισε στα 10 ευρώ χθες και σήμερα ανέβηκε κατά 20 %. Ποια είναι η νέα τιμή του ΟΤΕ. 10*0,2=2 επομένως 10+2 =12 ή 10*1,2=10,2

Έστω η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έκλεισε στα 5 ευρώ εχθές και σήμερα είναι 4. Ποια είναι η ποσοστιαία μείωση της τιμής της ΔΕΗ

Έστω η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ έκλεισε στα 5 ευρώ εχθές και σήμερα είναι 4. Ποια είναι η ποσοστιαία μείωση της τιμής της ΔΕΗ 𝑝 2 𝑝 1 = 4 5 =0,8 0,8−1=−0,2 𝜂 ′ −20 % 𝑝 2 − 𝑝 1 𝑝 1 = 4−5 5 =−0,2 𝜂 ′ −20 %

Άσκηση Αξιολόγησης Να βρεθεί η ημερήσια ποσοστιαία αύξηση της τιμής της μετοχής ΑΑΑ Ημερ/νια Τιμή 30-Σεπ 12 29-Σεπ 11 28-Σεπ 10 27-Σεπ 9 26-Σεπ