Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος, που γεννήθηκε στη Χίο, ταξίδεψε δυτικά αναζητώντας άλλο δρόμο για την Ινδία. Μέτα από μήνες περιπλάνησης, συναντά στεριά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΟΓΑ.
Advertisements

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (Η.Π.Α)
ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗ ΣΤ2 1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ
Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2 1 Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Οι Μεγαλεσ οροσειρεσ!!! Παυλίνα Μπάφα ΣΤ’2.
Ένα ταξίδι από τις Άνδεις στον Αμαζόνιο
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ Ηφαίστειο είναι η ανοιχτή δίοδος από το εσωτερικό της Γης (ή άλλου γεωειδούς ουράνιου σώματος) που επιτρέπει την εκροή ή έκρηξη ρευστών πετρωμάτων.
Εργασία των μαθητών: Γιώργου Λουκά Γιώργου Βλαστάρη Ηλία Κορωνιού
Η ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
Κάνε κλικ στη χώρα που σε ενδιαφέρει…
ΒΟΥΝΑ Ένα βουνό ή όρος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός που εξαπλώνεται πάνω από τη γύρω περιοχή, σε μια περιορισμένη έκταση, με μια κορυφή. Ένα βουνό.
ΒΟΥΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤ2.
Το κλίμα της Ευρώπης.
ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
Παγκόσμιος Χάρτης.
Βόρεια Αμερική.
Τα ποτάμια της Αφρικής Από: Ιωάννα Φουσκαρή Αναστασία Πατσιαούρα
ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να περιγράψει κανείς αυτή την πόλη. Είναι το πιο φωτεινό σημείο του πλανήτη Γη, αφού μαζί με τα εκατομμύρια φώτα του, λάμπουν και οι χιλιάδες.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
Αμερική.
Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στα βουνά
ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Τι θα μελετήσουμε σ’ αυτή την ενότητα (Α) Βασικές έννοιες. Έννοιες που συνδέονται.
Οι πέντε πιο ψηλές κορυφές Άννα Αργυροπούλου 1ο Π.Δ.Σ. Θεσ/νίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Τάξη: Στ2 Έτος:
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Από την Παρασκευή Καραγιώργη - Μάγου.
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής Βόρεια Αφρική Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Κεφ. 34 Το φυσικό περιβάλλον και η θέση της Ασίας ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2013.
Συναντούνται στη ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του γεωγραφικού πλάτους των 10 μοιρών στο νότιο ημισφαίριο και του γεωγραφικού πλάτους των 25 μοιρών στο βόρειο.
Σονίλα Τζεχαλίου Άνδεις. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ A3 Σχολικό έτος: Καθηγητής: Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Το κλίμα της Ευρώπης Παναγιώτης Αυγουστίδης 5 ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ Βασίλης Α. Ιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ
Εργασία Γεωγραφίας Παππάς Σπύρος. Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε: 1)Τα μεγαλύτερα ποτάμια της Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής 2)Τις μεγαλύτερες λίμνες της.
Κεφάλαιο 39 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Β. Αμερικής.
ΛΙΟΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α 4 Σχ. Έτος ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ.
Πόλεις τις Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Βουλγαρια.
Η ήπειρος που θα εξερευνήσουμε
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
ΗΠΑ.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Γιάννης Βαρής
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Τα κράτη της Βόρειας Αμερικής
5 από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΟΥΜΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Άννα Τορτοπίδου Παναγιώτης Πρίτσας Πηγή: wikipedia
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
O Καύκασος.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Βασίλης Α. 1Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ2 2016
ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ.
Finland ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Ε.Μ, Τ.Κ, Ζ.Σ, Τ.Γ, Ζ.Γ.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
3ον Δρόμοι επικοινωνίας και ανταλλαγής αγαθών και πολιτισμού
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
ΑΥΣΤΡΙΑ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος, που γεννήθηκε στη Χίο, ταξίδεψε δυτικά αναζητώντας άλλο δρόμο για την Ινδία. Μέτα από μήνες περιπλάνησης, συναντά στεριά πιστεύοντας ότι έχει φτάσει στην Ινδία. Μόλις όμως ήρθε σε επαφή με τους ιθαγενείς της περιοχής, διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για Ινδούς. Παρ’ όλα αυτά τους ονόμασε indios, κι εμείς τους λέμε ινδιάνους.

Στην νέα ήπειρο δόθηκε το όνομα Αμερική, από τον Ιταλό θαλασσοπόρο Αμέρικο Βεσπούτσι, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ασία, υπήρχε άλλο ένα κομμάτι ξηράς.

Βόρεια και κεντρική Αμερική

Από τον κρύο βορρά και τον αρκτικό κύκλο μέχρι τον υγρό και ζεστό ισημερινό, το φυσικό περιβάλλον της Αμερικής παρουσιάζει έντονη διαφοροποίηση. Παγετώνες, έρημοι και τροπικά δάση σε μια διαδρομή έξι χιλιάδων εξακοσίων εξήντα έξι χιλιομέτρων.

Η μεγαλύτερη οροσειρά της Βόρειας Αμερικής, είναι τα Βραχώδη Όρη που εκτείνεται από τον Καναδά ως το Μεξικό και έχει μήκος 4.800 χιλιόμετρα.

Οι πεδιάδες της Βόρειας Αμερικής καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της, καθώς εκτείνονται από τις ακτές του Ατλαντικού ωκεανού έως τα Βραχώδη Όρη.

Στην παρουσίαση αυτή Θα αναφερθούμε στο φυσικό περιβάλλον της Βόρειας και της Κεντρικής Αμερικής. Θα δούμε Εικόνες με τα μεγαλύτερα βουνά και τις μεγαλύτερες πεδιάδες της.

Ο Καναδάς είναι χώρα της Βόρειας Αμερικής, η δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της γης. Βρέχεται ανατολικά από τον Ατλαντικό ωκεανό και δυτικά από τον Ειρηνικό ωκεανό. Νοτίως συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Βορειοδυτικά συνορεύει με την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών και εκτείνεται στον Αρκτικό ωκεανό μέχρι τον Βόρειο Πόλο.

Το φυσικό περιβάλλον του Καναδά, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία φυτών όπως έλατα, πλατάνια, και ζώων όπως αρκούδες, λύκοι, τάρανδοι, αετοί και άλκες.

Ακολουθούν Τα μεγαλύτερα βουνά και οι μεγαλύτερες πεδιάδες.

Το όρος Λόγκαν στο Γιούκον, με την κύρια κορυφή του στα αριστερά Το όρος Λόγκαν στο Γιούκον, με την κύρια κορυφή του στα αριστερά. Με ύψος 5.959 μέτρων, είναι το υψηλότερο σημείο του Καναδά και το δεύτερο υψηλότερο της Βόρειας Αμερικής.

Με ύψος 2489 μέτρα, το όρος Σεντ Ελίας, που αποδίδεται και ως Συνοριακή Κορυφή 186, είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό τόσο στον Καναδά όσο και στις ΗΠΑ, και βρίσκεται στο σύνορο του Γιούκον και της Αλάσκας. Βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του όρους Λόγκαν, του υψηλότερου βουνού του Καναδά.

Mt. Fox και Mt. Dawson from Asulkan Pass (1920) Με ύψος 3519 μέτρα, τα Όρη Σέλκιρκ, που εκτείνονται από το νότο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά μέχρι την πολιτεία Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, έχουν μεγαλύτερη (γεωλογική) ηλικία από τα Βραχώδη Όρη. Mt. Fox και Mt. Dawson from Asulkan Pass (1920)

Τα όρη της (δυτικής) ακτής εκτείνονται από το Βανκούβερ ώς την Αλάσκα και έχουν ύψος 4.045 μέτρα

Τα όρη Mackenzie έχουν ύψος 2972 μέτρα και πήραν το όνομά τους από τον δεύτερο πρωθυπουργό του Καναδά. Θα μπορούσαν να ονομαστούν βουνά του Βολφραμίου μιας και διαθέτουν το 55% των παγκοσμίων αποθεμάτων αυτού του ημιπολύτιμου μετάλλου.

Ο Καναδάς είναι ένας απέραντος σιτοβολώνας…

…αλλά δεν παράγει μόνο σιτάρι

… αλλά δεν έχει μόνο φυσικό περιβάλλον, ας δούμε και τις πόλεις, δηλαδή το ανθρωπογενές περιβάλλον

Ανατολικός Καναδάς μεγάλες πόλεις Τορόντο: 2,6 εκατομμύρια Οττάβα: 0,9 (πρωτεύουσα) Μόντρεαλ: 1,7 εκατομμύρια Κεμπέκ: 1,7

Δυτικός και κεντρικός Καναδάς Βανκούβερ: 0,6 (λιμάνι) Δυτικός και κεντρικός Καναδάς Κάλγκαρι: 1,1 εκατομμύρια

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της γης με έκταση 7. 700 Είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της γης με έκταση 7.700.000 τετραγωνικά χλμ Ηνωμένες Πολιτείες U.S.A.

Τα Απαλάχια όρη στα ανατολικά, είναι σχετικά μια μικρή σε ύψος οροσειρά (2.037 m) Εκτείνονται σε μήκος 2.480 χιλιομέτρων, από τη Νέα Γη μέχρι την πολιτεία της Αλαμπάμα.

Το όρος Ράσμορ στη Νότια Ντακότα (1. 745 μ Το όρος Ράσμορ στη Νότια Ντακότα (1.745 μ.) έγινε διάσημο από το τεράστιο γλυπτό των τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α. Τζωρτζ Ουάσινγκτον, Τόμας Τζέφερσον, Θεόδωρος Ρούζβελτ και Αβραάμ Λίνκολν. 

Όρος Ρενιέρ: 4.392 m Είναι ένα μεγάλο σωματοηφαίστιο στην πολιτεία του Όρεγκον και απέχει 50 μίλια (87 χλμ) από το Σηάτλ Θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στη Γη και συμπεριλαμβάνεται στα «Ηφαίστεια της Δεκαετίας»

Η οροσειρά Μπρούξ είναι η μεγαλύτερη της Αλάσκας. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει υπέροχους παγετώνες.

Το όρος ΜακΚίνλεϊ ή Ντενάλι στην Αλάσκα είναι η ψηλότερη κορυφή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Αμερικής με ύψος 6.194 μέτρα!

Τα όρη Βράνγκελ έχουν ύψος 5 Τα όρη Βράνγκελ έχουν ύψος 5.000 μέτρα, βρίσκονται στην Αλάσκα και είναι εξολοκλήρου ηφαιστειακής προέλευσης. Εδώ βρίσκεται και το εθνικό πάρκο του Saint Elias.

Το Γκραντ Κάνυον (Grand Canyon, Μεγάλο Φαράγγι) είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο, βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα. Έχει μήκος 446 χιλιομέτρων, πλάτος μεταξύ 6,5 και 29 χιλιομέτρων και βάθος που φτάνει τα 1.830 μετρα!

«ο πύργος του διαβόλου» Ο περίεργος αυτός γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ. Το ύψος του είναι μεγαλύτερο από 380 μέτρα, ελάχιστα μικρότερο από εκείνο του Empire State Building, του μέχρι πριν από κάποια χρόνια ψηλότερου κτηρίου στον κόσμο!

Η οροσειρά της Σιέρρα Νεβάδα (χιονισμένη οροσειρά) βρίσκεται σε δύο πολιτείες της την Καλιφόρνια και τη Νεβάδα. Εκτείνεται 400 μίλια (640 χλμ) από το βορρά στο νότο και περίπου 70 μίλια (110 χλμ) από τα ανατολικά στα δυτικά. Το όριος Γουίτνει με ύψος 14.505 πόδια (4.421μ.) είναι το υψηλότερο σημείο της

Το όρος της Αγίας Ελένης είναι γνωστό για την καταστροφική του έκρηξη τις 18 Μαΐου 1980. Είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη κομητεία Σκαμάνια, Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές  ΗΠΑ, 154 χιλιόμετρα νότια του Σηάτλ.

Οι μεγάλες πεδιάδες στις κεντρικές πολιτείες καλύπτονται από λιβάδια και στέπες. Εκτείνονται δυτικά του ποταμού Μισισιπή μέχρι τα ανατολικά των Βραχωδών Ορέων. Είναι ιδανικές για εκτροφή βοοειδών. Αγελάδες, cows, cowboys…

Η πεδιάδες της Φλόριντα είναι πολύ εύφορες και ιδανικές για καλλιέργεια βαμβακιού.

…όπως και η κοιλάδα του Μισισιπή.

Στην Καλιφόρνια το κλίμα είναι σχεδόν μεσογειακό, ιδανικό για την καλλιέργεια του αμπελιού!

… αλλά και οι Η.Π.Α. έχουν μεγάλες πόλεις…

Ανατολική ακτή Νέα Υόρκη: 8,5 εκατομμύρια Ουάσινγκτον: 0,7 (πρωτεύουσα) Βαλτιμόρη: 0,7

Κεντρικές ΗΠΑ Σικάγο: 2,8 εκατομμύρια Μινεάπολις: 0,4

Δυτική Ακτή Σαν Φρανσίσκο: 0,8 Σηάτλ: 0,7 Λος Άντζελες: 3,9 εκατομμύρια

Vamos Mexiko! (πάμε Μεξικό) ↓

Το Μεξικό έχει τρείς μεγάλες οροσειρές και πολλά υψίπεδα. Έχει έκταση σχεδόν δύο εκατομμύρια (1.972.550) Km2 και (ισπανόφωνο) πληθυσμό 120 εκατομμύρια.

Τα μεγαλύτερα βουνά και οι μεγαλύτερες πεδιάδες του Μεξικού…

Η ανατολική Σιέρα Μάντρε είναι μια οροσειρά με ύψος 3 Η ανατολική Σιέρα Μάντρε είναι μια οροσειρά με ύψος 3.700 μέτρα και μήκος χίλια χιλιόμετρα.

Η δυτική Σιέρα Μάντρε είναι μια οροσειρά με ύψος 3 Η δυτική Σιέρα Μάντρε είναι μια οροσειρά με ύψος 3.311 μέτρα και μήκος χίλια πεντακόσια χιλιόμετρα.

Η νότια Σιέρα Μάντρε (στον Ειρηνικό) είναι μια οροσειρά με ύψος 3 Η νότια Σιέρα Μάντρε (στον Ειρηνικό) είναι μια οροσειρά με ύψος 3.703 μέτρα και μήκος χίλια χιλιόμετρα.

Το όρος Ποποκατεπέτλ ( Popocatépetl ) είναι ένα ενεργό ηφαίστειο με ύψος 5.426 μέτρα από τη θάλασσα, (3.020 από τους πρόποδες) Η πιο πρόσφατη έκρηξη έγινε πριν δύο μήνες (25/01/2016).

Το όρος Σιτλαλτεπέτλ (Citlaltepetl) ή Pico de Orizaba έδωσε την τελευταία του έκρηξη τον 19ο αιώνα. Η κορυφή του, 5.636 m το κατατάσσει τρίτο σε ύψος στη Βόρεια Αμερική.

Οι πεδιάδες του Μεξικού είναι άνυδρες και έχουν τη γνωστά εικόνα της ερήμου με τους κάκτους (που συγκρατούν στον κορμό τους το λιγοστό πολύτιμο νερό).

Η έρημος Βάγια (Baja) στη χερσόνησο της Καλιφόρνια , έχει ξηρό κλίμα , αλλά η εγγύτητα του Ειρηνικού Ωκεανού παρέχει υγρασία και όχι ακραίες θερμοκρασίες.

Στην έρημο Σονόρα (Sonora) παρά τις ψηλές θερμοκρασίες συναντούμε 60 είδη θηλαστικών, 350 είδη πουλιών, 20 είδη αμφιβίων, πάνω από 100 είδη ερπετών, 30 είδη ψαριών, πάνω από 1.000 ενδημικά είδη μελισσών, και πάνω από 2.000 ενδημικά είδη φυτών.

Η έρημος Τσιχουαχούα (Chihuahua)  έχει ξηρό κλίμα με μία μόνο περίοδο των βροχών το καλοκαίρι. Έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα ερήμου στον κόσμο αλλά είναι υποβαθμισμένη εξαιτίας της εντατικής βόσκησης.

Η πόλη του Μεξικού είναι η πρωτεύουσα της χώρας με πληθυσμό 9 εκατομμύρια. Βρίσκεται σ’ ένα υψίπεδο 2.250 μέτρων!

τέλος © Νίκος Παπαγεωργίου Α4/2016