‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Advertisements

Πέρσες και Άβαροι συμμαχούν εναντίον του Βυζαντίου
Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Η περιγραφή της μάχης του
Π ε ρ ι κ λ ή ς ε μ φ ύ λ ι ο ς λ ό γ ι α ο ι ρ ο π μ ε
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ (499 – 498 π.Χ.)
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ΠΤΔΕ-ΑΠΘ
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
Οι κυριότερες φάσεις του πολέμου Βασικά σημεία του μαθήματος.
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
Μυκηναϊκός πολιτισμός Αχαιοί οι πρώτοι Έλληνες
Περσικοί πόλεμοι.
Θουκυδίδης, ο μεγαλύτερος ιστορικός (5ος αι. π.Χ.)
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η ναυμαχία της Σαλαμίνας
Η μάχη των Πλαταιών και η ναυμαχία της Μυκάλης
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Ιστορία Δ’ Τάξης
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα!!!
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
Το πολίτευμα και η κοινωνία της Αθήνας στα χρόνια του Περικλή
490 π.Χ. - η δεύτερη επίθεση των Περσών
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική
8. Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
Δώρα Κατσελλή. Ασσύριοι 8ος αι. π.Χ. Αιγύπτιοι 6ος αι. π.Χ. Πέρσες 545 π.Χ.
H Ιωνική Επανάσταση.
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
Ο Χριστιανισμός επίσημη θρησκεία. Κεφ. 8
Το 1908, εθνικιστές Τούρκοι αξιωματικοί -που θα γίνουν γνωστοί με το όνομα Νεότουρκοι- καταλαμβάνουν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και.
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κυπροκλασική Περίοδος
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
Η βυζαντινή Κύπρος Κεφάλαιο 37 ο Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
‘’ Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ’’ ( ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ : 404 ΠΧ -362 ΠΧ ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Νικήτρια του π ολέμου η Σ π άρτη. Όμως αθετεί.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Ταξίδι στον χρόνο. Περσική Αυτοκρατορία Σακκα, Ν. (μτφ) (2002). Εγκυκλοπαίδεια του Αρχαίου Κόσμου, Αθήνα: Άγκυρα, σ.52.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Ο Π ΕΡΣΙΚΟΣ Κ ΙΝΔΥΝΟΣ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ : τις αφορμές και τις αιτίες των περσικών πολέμων την 1 η εκστρατεία των Περσών τη 2 η εκστρατεία.
Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ ) Περσικοί Πόλεμοι 7. Πέρσες και Έλληνες: δύο κόσμοι συγκρούονται(σελ )
Η εκστρατεία και το έργο του
‘’Σπαρτιάτες Οπλίτες’’ ‘’Αθηναίοι Οπλίτες’’
Ιωνική Επανάσταση - Μηδικά
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Ιστορικά πορτρέτα.
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
οι κυριοτερεσ φασεισ του πολεμου
O «ΧΡΥΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (5ος π.Χ. αιώνας)
Τα πολιτεύματα στην Αρχαία Ελλάδα
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Στρατιώτης στον πόλεμο του Μαραθώνα!
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
ΣΑΚΗΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΙΑΝΤΩΝΗΣ ΕΛΕΝΑ ΓΚΟΥΝΤΟΥΛΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης γεννιέται περί το 540 π. x
Ο Χριστιανισμός επίσημη θρησκεία. Κεφ. 8 ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η αυτοκρατορία χωρίζεται σε Ανατολική και Δυτική ΟΥΡΔΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 2011.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’ ‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ: Είναι ένα νησί απομακρυσμένο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν περιτριγυρισμένη από πολλούς εχθρούς και γι’ αυτό οι επιθέσεις που δεχόταν ήταν συχνές. Κατόρθωνε όμως να επιβιώνει και να διατηρεί την αυτονομία της με τον παρακάτω τρόπο: να πληρώνει μεγάλο ετήσιο φόρο στους διάφορους κατά καιρούς εχθρούς που την επιβουλεύονταν. Το 721π.χ. Το νησί έπεσε στα χέρια των Ασσυρίων. Η Κύπρος όμως κατόρθωσε και αυτή τη φορά να εξαγοράσει την αυτονομία της πληρώνοντας στο βασιλιά των Ασσυρίων μεγάλο ετήσιο φόρο. Το διάστημα 550π.χ.- 525π.χ. Η Κύπρος πέρασε στα χέρια των Περσών. Στη διάρκεια της Ιωνικής επανάστασης προσπάθησε να απαλλαγεί από τους Πέρσες χωρίς όμως επιτυχία.

‘’ΚΥΠΡΟΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Το 450 π.χ. η Κύπρος με τη βοήθεια του στρατηγού Κίμωνα, γιού του μαραθωνομάχου Μιλτιάδη, αποκτά την ανεξαρτησία της από τον περσικό ζυγό. Όμως μετά το θάνατο του Κίμωνα, πέφτει και πάλι στα περσικά χέρια. Διοικητικά η Κύπρος ήταν χωρισμένη σε εννέα βασίλεια, ανεξάρτητα μεταξύ τους. Όταν όμως το νησί δεχόταν επίθεση από εξωτερικό εχθρό τότε όλα τα βασίλεια συνασπίζονταν εναντίον του. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ: 1. Ποια ήταν η διοικητική εικόνα της Κύπρου; 2. Από το χρονικό διάστημα: 721π.χ. έως 450π.χ. ποιοι εχθροί την κατέλαβαν; Πώς κατόρθωνε πάντα η Κύπρος, παρά τους εχθρούς, να διατηρεί την αυτονομία της;

‘’ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’ ‘’ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ’’ Το 410 π.χ. Ο Ευαγόρας γίνεται βασιλιάς στο βασίλειο της Σαλαμίνας, ενός από τα εννέα βασίλεια της Κύπρου. Ο Ευαγόρας προχωρεί στη συγκρότηση στρατού, από τους ίδιους τους πολίτες της Σαλαμίνας της Κύπρου. Μέσα σε λίγο καιρό υποτάσσει όλη τη Κύπρο και επαναφέρει την ελληνική γλώσσα, την ελληνική παιδεία, τον ελληνικό τρόπο ζωής, τα ελληνικά έθιμα και τη θρησκεία, τα οποία λόγω του περσικού ζυγού είχαν εξαφανισθεί. Το 394π.χ. ο Ευαγόρας με 100 πλοία θα βοηθήσει τους Αθηναίους στη ναυμαχία της Κνίδου, όπου ο Αθηναίος ναύαρχος Κόνων συντρίβει το σπαρτιατικό στόλο. Οι Αθηναίοι σε ευγνωμοσύνη του έστησαν τον ανδριάντα του στην αγορά.

‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ ‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Το 386π.χ. Μετά την υπογραφή της ‘’ειρήνης του Βασιλέως’’, αλλιώς ‘’Ανταλκίδειος ειρήνη’’ οι Πέρσες εκστρατεύουν κατά της Κύπρου. Ακολουθεί ένα μεγάλο διάστημα πολέμου με τους Πέρσες. Το 376π.χ. Ο Ευαγόρας συνθηκολογεί με τους Πέρσες και υπογράφει ειρήνη, στην οποία συνηγορεί να πληρώνει μεγάλο ετήσιο φόρο σ’ αυτούς προκειμένου το νησί να μην χάσει την αυτονομία του και να διατηρήσει ο ίδιος την εξουσία του. Το 374π.χ. Ο Ευαγόρας δολοφονείται μαζί με το γιό του Πνυταγόρα. Στο θρόνο τον διαδέχεται ο άλλος του γιός ο Νεοκλής. Ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης θεωρεί τους Ευαγόρα και Νεοκλή ως ‘’βασιλείς πρότυπα’’.

‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ ‘’Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ- ΣΥΝΕΧΕΙΑ’’ Ο Νεοκλής συνεχίζει την τακτική του πατέρα του Ευαγόρα. Το νησί για να διατηρήσει την αυτονομία του και ο Νεοκλής την εξουσία του αναγκάζεται να πληρώνει στους Πέρσες μεγάλο ετήσιο φόρο. Αυτό το καθεστώς ‘’φόρου υποτέλειας’’ διατηρήθηκε στο νησί μέχρι το 332π.χ. Το 332π.χ. Φτάνει στην Κύπρο ο Μέγας Αλέξανδρος ο οποίος απελευθερώνει το νησί από τους Πέρσες και του χαρίζει την οριστική ανεξαρτησία του. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ: 1. Ποιο το έργο του Ευαγόρα; ‘’ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΗΓΩΝ-ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ’’