Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και προβλήματα δημοκρατίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελεγκτικό Συνέδριο Δημοσιονομική ευθύνη αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού Δημοσιονομική ευθύνη αιρετών οργάνων Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού Μαρία – Ευαγγελία Καλλιτσιώτη.
Advertisements

Έννοιες – περιεχόμενο – διακρίσεις Αμοιβή εργασίας Τόπος - Χρόνος εργασίας Τρόπος: Το διευθυντικό δικαίωμα - Κανονισμοί εργασίας – Υποχρεώσεις εργαζόμενου.
ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ Α.Μ:10062 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ Α.Μ: ΑΝΝΑ ΓΚΟΥΡΜΑ Α.Μ:10034 ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ.
Jean Monnet Workshop 20/2/2012 New Challenges and Approaches in the European Foreign Policy Η Συνθήκη της Λισαβόνας, η Οικονομική Κρίση και οι Νέες Προκλήσεις.
ΤΡΟΦΙΜΟΠΟΣΟΤΗΤΑΓΡΑΜΜ. ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ Φασόλια1 φλιτζάνι16 Ξερά δαμάσκηνα310,5 Δημητριακά τύπου Bran½ φλιτζάνι6,6 Πατάτα στο.
Χριστούγενα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο Μία εργασία στο μάθημα της Πληροφορικής Αντώνης Παπαμιχαήλ Παναγιώτης Σελπεσάκης Ιωάννα Ιορδάνοβα.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ Α’ ΟΜΑΔΑ: ΚΡΟΜΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑ ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΩΤΣΑΡΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΑΡΤΙΡΟΣΙΑΝ ΑΝΤΖΕΛΑ.
Τέχνη είναι η αδιάκοπη προσπάθεια να συναγωνιστούμε την ομορφιά των λουλουδιών, χωρίς ποτέ να το κατορθώνουμε. Μ. Σαγκάλ Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας.
ΤΖΑΝΕΙΟ. Το «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιώς ιδρύθηκε με δωρεά του εμπόρου Νικήτα Τζάννε (Κύθηρα 1801-Πειραιάς 1864). Με τη διαθήκη του άφησε όλη.
Δημήτριος Κυφωνίδης Παιδίατρος Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.
Διαχείριση του άγχους των μικρών μαθητών της Α’ δημοτικού κατά τις πρώτες μέρες του σχολείου με τη μέθοδο των σκεπτόμενων καπέλων του De Bono εκπ. Αθηνά.
ΗΗ α νάπτυξη τ ου ε μπορίου μ ετασχηματίζει τη γ αλλική κ οινωνία. ΗΗ α στική τ άξη κ αθίσταται ρ υθμιστικός παράγοντας ε ξελίξεων. ΗΗ γ αλλική.
Ημερίδα Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γυμνάσιο19 Νοεμβρίου ο Πειραματικό ‘Σύγχρονες προσεγγίσεις μαθημάτων Νομικών και Πολιτικών Επιστημών’
E RASMUS E RASMUS + Το Erasmus+ είναι το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλύπτει τους τομείς της Εκπαίδευσης, της Κατάρτισης, της.
ΚΥΠΡΟΣ ΗΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ. Η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Μεσογείου Θαλάσσης και νότια της Τουρκίας, είναι το μεγαλύτερο.
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ( ΗΜΕΡΗΣΙΟ - ΕΣΠΕΡΙΝΟ ) Τάξη Β ΄ Ι. Π. Αμπελάς, Δρ Φιλοσοφίας Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός διδακτέας ύλης.
Η Γνωστική εξελικτική θεωρία του Jean Piaget
Η Ευρωπαϊκή Ένωση: 500 εκατομμύρια κάτοικοι – 28 χώρες
Ομάδα: Τέχνη & Πολιτισμός
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νομική Σχολή
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
AΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΡΩΜΗ H Αγγλία είναι μια πολύ αγαπητή χώρα για να πάτε.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ.
Διδάσκων: Αστέρης Πλιάκος
ΚΑΠΝΙΣΜΑ όλη η αλήθεια Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας B’ ΕΠΑΛ Καντάνου
Δραστηριότητες από τον Κόσμο της Φυσικής για το Νηπιαγωγείο
Η κρίση στους κόλπους της δυτικής χριστιανοσύνης
Θεσμοί προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στην Ευρώπη
ΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ Βιολέτα Χαρμαντά Αντωνία Χρόνη
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
Καλώς ήρθατε στο Νηπιαγωγείο
ΟΜΑΔΑ 1 ΘΕΜΑ: ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΜΣ
Ενότητα 4.3 Κάπνισμα – οινόπνευμα.
Η εποχή των επαναστάσεων
ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
Νίκος Καζαντζάκης
Σύμφωνο Συμβίωσης Σεμινάριο Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου
Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα: Λιασίδη Θέκλα, Μηνά Φλωρεντία
Μαθήματα στοματικής υγιεινής
To Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης ( )
Το Παναθηναϊκο Σταδιο.
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σοφία Χαντζή.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τέστ Μπανάνας Test de la banane: Κάνε κλίκ!.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Erasmus Το Πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Νεολαία και Αθλητισμό Ανδρούλα Παπαναστασίου Διευθύντρια ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
H γνωστικο-εξελικτική προσέγγιση
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
Μυστικά και κώδικες της κρυπτογραφίας
Βιωματική άσκηση λήψης απόφασης: 6 καπέλα σκέψης
Γνωστική ανάπτυξη Piaget
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Η Ελλάδα κατά την πρώιμη ψυχροπολεμική περίοδο,
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και προβλήματα δημοκρατίας Ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και προβλήματα δημοκρατίας Ημερίδα - Η Ευρώπη του σήμερα : « Γενική Βούληση ή Πολιτική Επιβολή; » Φιλίππα Χατζησταύρου 18.02.2013

Τρία επιχειρήματα υπέρ αυτής της θέσης. Η ευρωπαϊκή ενοποίηση δεν προχωρά πλέον μέσω της συναίνεσης και του συμβιβασμού αλλά επιβάλεται ως επιτακτική ανάγκη προσαρμογής. Τρία επιχειρήματα υπέρ αυτής της θέσης.

Επιχείρημα 1ο: Η κρίση ώθησε με ταχύ και επιθετικό τρόπο την επέκταση της ευρωπαϊκής τεχνοκρατικής γραφειοκρατίας Οι εκσυγχρονιστές τεχνοκράτες του Jean Monnet, σχεδιαστές της ευρωπαϊκής συνεργασίας Οι ευρωπαίοι τεχνοκρατές, διαχειριστές της σημερινής κρίσης: Οι άλλοτε ‘ουδέτεροι’ τεχνοκρατικοί θεσμοί, η Επιτροπή και η ΕΚΤ, ενισχυμένα εκτελεστικά και de facto πολιτικά όργανα Η στελέχωση των ευρωπαϊκών οργανισμών και τα lobbies των εμπειρογνωμόνων (Έκθεση Larosière, Γερμανικό Συμβούλιο Σοφών, Έκθεση Padoa-Schioppa, Έκθεση Rompuy) Η χρήση της ‘απλοποιημένης διαδικασίας’ για αλλαγές στις Συνθήκες στο πλαίσιο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων της νέας οικονομικής διακυβέρνησης. 18/02/2013 Φιλίππα Χατζησταύρου

Επιχείρημα 2ο: Η πολιτική της οικονομικής προσαρμογής εντείνει δραματικά την ανισότητα στις σχέσεις μεταξύ κρατών μελών Η ιστορική επικράτηση της γερμανικής φιλοσοφίας της ενοποίησης Ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και η πολιτική της οικονομικής προσαρμογής επιδεινώνει τις δομικές και συγκυριακές ετερογένειες τους, και άρα τη θέση τους μέσα στο Συμβούλιο και γενικότερα στη διευρυμένη Ευρώπη Από την πρακτική των packages deals και των ανταποδοτικών οφέλων στην πρακτική των Μνημονίων Η πρόθεση της Επιτροπής για γενίκευση των Μνημονίων (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου 2012) Η ανάπτυξη ενός έντονα ‘ανισοβαρούς διακυβερνητισμού’ επιβαρύνει την λειτουργία της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο: τα εθνικά κοινοβουλία, όργανα τυπικής επικύρωσης ήδη ειλημμένων αποφάσεων; 18/02/2013 Φιλίππα Χατζησταύρου

Επιχείρημα 3ο: Οι ασυμμετρίες της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης αποτελούν πρόσχωμα στη δημοκρατική εμβάθυνση της ΕΕ Ο παραγκωνισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Δικαστηρίου στη νέα διακυβέρνηση (ρόλος παρατηρητή) Η ύπαρξη ‘Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας’ προϋποθέτει ότι ο πολίτης έχει λόγο και έλεγχο των πολιτικών θεσμών της ΕΕ Η κοινωνία των πολιτών έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα, αλλά αποτελεί ένα δίκτυο μηχανισμών ήπιας δράσης και πίεσης με μικρή πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και χαμηλή έως μηδενική επιρροή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ Τα αδύναμα σημεία των προτάσεων που είναι στο τραπέζι για την ‘πολιτική ένωση’ και η ατζέντα των ευρωεκλογών 2014 Η προβολή της ‘εθνικής αντίληψης’ της δημοκρατίας στην Ευρώπη : η αναπαραγωγή του εθνικού κοινοβουλευτισμού σ΄ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον έντονων αποκλίσεων. 18/02/2013 Φιλίππα Χατζησταύρου