Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νίκος Καζαντζάκης 1883 - 1957.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νίκος Καζαντζάκης 1883 - 1957."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νίκος Καζαντζάκης

2 Τόπος γεννήσεως Ηράκλειο, Κρήτη
Τόπος γεννήσεως Ηράκλειο, Κρήτη

3 Το σπίτι που γεννήθηκε ο Ν.Καζαντζάκης στο Ηράκλειο της Κρήτης

4 Η οικογένειά του Οι γονείς του Νίκου Καζαντζάκη: Καπετάν Μιχάλης Καζαντζάκης και Μαρία Χριστοδουλάκη

5 (Όρθιοι, από αριστερά:) Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι αδελφές του Αναστασία και Ελένη. (Καθήμενοι:) Ο αδελφός της μητέρας του, Αντώνης Χριστοδουλάκης και η μητέρα του Μαρία. (Καθήμενοι μπροστά:) Τα εξαδέλφια του Άννα και Γεώργιος, τέκνα του Αντώνη Χριστοδουλάκη.

6 Σχολικά χρόνια

7 Πρώτη εμφάνιση στα γράμματα
Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1902 πηγαίνει στην Αθήνα για πανεπιστημιακές σπουδές. Φοιτά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1906 παίρνει το δίπλωμα του διδάκτορα της Νομικής με άριστα. Στο πτυχίο του Νίκου Καζαντζάκη φαίνεται και η υπογραφή του Κωστή Παλαμά, ο οποίος ήταν γραμματέας στο πανεπιστήμιο, θέση μία και μοναδική τότε.

8 Αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά υπό τα ψευδώνυμα Ακρίτας, Κάρμα Νιρβαμή και Πέτρος Ψηλορείτης, ενώ το 1907 ξεκινά μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Σημαντική επίδραση στον Καζαντζάκη είχαν οι διαλέξεις του Ανρί Μπεργκσόν, τις οποίες παρακολουθούσε και τον οποίο θα παρουσιάσει στην Αθήνα με ένα δοκίμιό του το 1912. Το 1909 επιστρέφει στην Ελλάδα και εκδίδει στο Ηράκλειο τη διατριβή του επί υφηγεσία Ο Φρειδερίκος Νίτσε εν τη Φιλοσοφία του Δικαίου και της Πολιτείας. Το 1910 εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα και το 1911 παντρεύεται τη Γαλάτεια Αλεξίου, στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, στο νεκροταφείο Ηρακλείου, κι αυτό γιατί φοβόταν τον πατέρα του, που δεν ήθελε για νύφη τη Γαλάτεια.

9 Ο Νίκος Καζαντζάκης με τη Γαλάτεια στην Αθήνα το 1915.
Ο Νίκος Καζαντζάκης μεταπτυχιακός φοιτητής στο Παρίσι το 1908, την εποχή που έγραφε τις Σπασμένες Ψυχές Ο Νίκος Καζαντζάκης με τη Γαλάτεια στην Αθήνα το 1915.

10 Ταξίδια Ο Καζαντζάκης ταξίδεψε πολύ στη ζωή του: Νάξος, Αθήνα, Παρίσι, Άγιον Όρος, Καύκασος, Βιέννη, Βερολίνο, Ιταλία, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αίγυπτος, Σινά, Ρωσία, Κίνα, Ιαπωνία, Ισπανία,  Τσεχοσλοβακία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Γιουγκοσλαβία κ.α. Το ταξίδι του στο Αζερπμαϊτζάν το περιγράφει στο έργο του «Τόντα Ράμπα»

11 Τόντα Ράμπα Υπόθεση Στο έργο συμπυκνώνονται οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες του Καζαντζάκη από τη Σοβιετική Ένωση. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας νέγρος, ο Τόντα-Ράμπα· το όνομά του στα εβραϊκά σημαίνει «ευχαριστώ». Τον πλαισιώνουν επτά ακόμη χαρακτήρες, με διαφορετική καταγωγή και πολιτισμικό υπόβαθρο: ο Σουκι, ένας Κινέζος γερο-δάσκαλος· ο Αμίτα, ένας Γιαπωνέζος γέρος ποιητής· η Πολωνοεβραία Ραχήλ (λογοτεχνική persona της Ραχήλ Λιπστάιν, φίλης του Καζαντζάκη από τα χρόνια του Βερολίνου)· ο Κρητικός Γερανός («Γερανός» είναι ένα από τα ψευδώνυμα του Καζαντζάκη)· ο Αζάντ, ένας Αρμένης γέρος εργάτης· και ο Άνθρωπος με τις μεγάλες μασέλες. Όλα αυτά τα πρόσωπα έρχονται στη Ρωσία από διάφορους τόπους, πηγαίνουν πρώτα στο Αστραχάν για να παρακολουθήσουν ένα Ανατολικό Συνέδριο και κατόπιν στη Μόσχα, όπου γιορτάζεται η επέτειος της Επανάστασης με λαμπρές παρελάσεις. Στο τέ-λος, ο Τόντα-Ράμπα, που έχει πάει να προσκυνήσει στο Μαυσωλείο του Λένιν, έχει ένα όραμα πύρινης καταστροφής· μετά την κάθαρση του παλαιού κόσμου, βλέπει τους σπόρους κάτω από τη γη να ζωντανεύουν από τη βροχή και να σχηματίζουν τη μορφή του Λένιν.

12 ΆΛΛΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΌφιΣ και ΚρΙνο ΣπασμΕνεΣ ΨυχέΣ ΒΙοΣ και ΠολιτεΙα του ΑλΕξη ΖορμπΑ Ο ΚαπετΑν ΜιχΑληΣ Ο ΧριστΟΣ ΞανασταυρΩνεται Ο ΤελευταΙοΣ ΠειρασμΟΣ ΤΟντα-ΡΑμπα Ο ΦτωχοΥληΣ του ΘεΟΥ Ο ΒραχΟκηποΣ ΑναφορΑ στον ΓκρΕκο κ.ά

13 σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ  Αλέξης Ζορμπάς (1964) σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη

14 Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988)  σε σκηνοθεσίαΜάρτιν Σκορσέζε που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πλήθος θρησκευόμενων πολιτών, αλλά και εισαγγελικές παρεμβάσεις και μηνύσεις

15  «Εκείνος που έπρεπε να πεθάνει» (1956), ταινία του Ζιλ Ντασέν, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται»

16 Τάφος του συγγραφέα στην Κρήτη
Έφυγε από τη ζωή 1957 Επιγραφή στον τάφο του Τάφος του συγγραφέα στην Κρήτη  "Δε φοβούμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι λεύτερος", είναι η φράση, που έχω παραγγείλει να χαράξουν απάνω από τον τάφο μου.Να νικήσω την illusion και την ελπίδα, χωρίς να με κυριέψει ο τρόμος, τούτο στάθηκε, τα τελευταία είκοσι χρόνια, όλη η προσπάθεια της ζωής μου. Να κοιτάζω κατάματα την άβυσσο, χωρίς να βάνω τα κλάματα, χωρίς να παρακαλώ ή να φοβερίζω, μα ήσυχα, γαλήνια, διατηρώντας την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Να βλέπω την άβυσσο και να δουλεύω σαν να ήμουν αθάνατος. Πολύ χάρηκα, γνωρίζοντας το μεγάλο σοφό de Broglie, γιατί στερέωσε μέσα μου πολλούς στοχασμούς».

17 Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "Νίκος Καζαντζάκης 1883 - 1957."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google