Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΜΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

2 Διοικητικά όργανα Ορισμός: διοικητικά όργανα των οποίων η λειτουργία διέπεται από το Δημόσιο Δίκαιο Βασικά γνωρίσματα Ένταξη σε ιεραρχική δομή Ειδική έννομη σχέση προϊσταμένου – υφισταμένου Διευθυντικό δικαίωμα – υποχρέωση υπακοής Πειθαρχικός έλεγχος Προστασία υφισταμένου Μυστικότητα διαδικασιών δράσης των οργάνων Ανάκληση των πράξεων που είναι παράνομες

3 Διακρίσεις διοικητικών οργάνων
Άμεσα (δεν υπόκεινται σε ιεραρχία : ΠτΔ και πρωθυπουργός Κεντρικά (ΠτΔ, Πρωθυπουργός, Υπουργοί) Διοριζόμενα Μονοπρόσωπα Έμμεσα (Υπουργοί και Δ.Υ.) Περιφερειακά (ΟΤΑ, Περιφέρειες, Αποκεντρωμένη Διοίκηση) Αιρετά Συλλογικά

4 De facto διοικητικό όργανο
«η πράξη διορισμού ή εκλογής αν και νομικά υποστατή είναι παράνομη, δημιουργεί όμως αντικειμενικά την επίφαση νομιμότητας» προστασία καλόπιστου διοικουμένου (ασφάλεια δικαίου) έγκυρες οι διοικητικές πράξεις παύση του οργάνου με ακύρωση ή ανάκληση

5 Ανυπόστατο διοικητικό όργανο
χωρίς εκλογή χωρίς διορισμό μετά την ακύρωση εκλογής ή διορισμού μετά την ανάκληση διαθεσιμότητα Έκδοση πράξεων = νόσφιση εξουσίας Ανυπόστατες διοικητικές πράξεις

6 Κανόνες συγκρότησης συλλογικών οργάνων (α)
Κανόνες συγκρότησης συλλογικών οργάνων (α) Συγκρότηση είναι ο καθορισμός, με ατομική πράξη, όλων των μελών του οργάνου. Εάν το όργανο περιλαμβάνει και μέλη λόγω ορισμένης ιδιότητας  (ex officio), αρκεί η αναφορά της υπηρεσιακής ιδιότητας που τα προσδιορίζει επακριβώς .

7 Κανόνες συγκρότησης για τα συλλογικά όργανα (β)
Κανόνες συγκρότησης για τα συλλογικά όργανα (β) Ο ορισμός του ίδιου προσώπου με περισσότερες από μια ιδιότητες δεν επιτρέπεται. Περιττός αριθμός μελών (συνήθως) , άνω των 3 μελών Ο πρόεδρος και ο γραμματέας του συλλογικού με την πράξη συγκρότησής του. Αν ο διορισμός μέλους συλλογικού διοικητικού οργάνου είναι παράνομος, τότε το όργανο δεν έχει νόμιμη συγκρότηση Το αναπληρωματικό μέλος μπορεί να μετέχει, για να αναπληρώσει τακτικό μέλος της ίδιας κατηγορίας (άρθρο 14 παρ. 3 ΚΔΔιαδ) μόνον όταν το τακτικό μέλος απουσιάζει ή κωλύεται όχι δε όταν ελλείπει. Συμμετοχή αναπληρωματικού μέλους, αντί του τακτικού που ελλείπει, συνεπάγεται παράνομη συγκρότηση του συλλογικού οργάνου . Δημοσίευση στο ΦΕΚ ή η προβλεπόμενη γνωστοποίηση.

8 Έκλειψη, αποχώρηση, απώλεια ιδιότητας μελών
Το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, μέχρι ένα τρίμηνο (αποκλειστική προθεσμία), αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία. Μετά την παρέλευση του τριμήνου, το συλλογικό όργανο παύει να λειτουργεί νομίμως, εφόσον δεν έχει αποκατασταθεί η πληρότητα της συγκρότησής του. Είναι δυνατή η αντικατάσταση μέλους συλλογικού οργάνου πριν από τη λήξη της θητείας του για λόγους αναγόμενους στην άσκηση των καθηκόντων του.

9 Αντικατάσταση μέλους Η αντικατάσταση μέλους του συλλογικού οργάνου επιτρέπεται για λόγους άσκησης καθήκοντος. Η περί αντικαταστάσεως πράξη πρέπει να είναι αιτιολογημένη. Η αιτιολογία μπορεί να προκύπτει και από τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου. Δεν ισχύει για τα μονοπρόσωπα όργανα της Διοίκησης και των ν.π.δ.δ., όπως είναι ο προϊστάμενος τμήματος ΤΕΙ. Και αντίθετη άποψη.

10 Παράταση θητείας (α) Μετά τη λήξη της θητείας των συλλογικών οργάνων, η αντικατάστασή τους είναι υποχρεωτική. Παράταση με κανονιστική διάταξη. Π.χ. Ν /2017 (ΦΕΚ 78/τ. Α΄/ ) σύμφωνα με τον οποίο παρατείνεται η θητεία των μονομελών και συλλογικών οργάνων διοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), έως 30/11/2017.

11 Παράταση θητείας (β) ΣΕ 1098/2011 : Τα μέλη των συνταγματικώς κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται, κατά το άρθρο 15 παρ. 2 Σ., και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με ομόφωνη απόφαση ή, τουλάχιστον, με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών του οργάνου αυτού, με συγκεκριμένη διαδικασία, εντός ορισμένων χρονικών ορίων, ορίζονται δε για «ορισμένη θητεία», είναι μεν ανεκτή η συνέχιση λειτουργίας των εν λόγω αρχών μετά τη λήξη της θητείας των μελών τους και μέχρι την επιλογή των νέων, μόνον όμως για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις. Τούτου έπεται ότι, μετά την πάροδο του ευλόγου χρόνου, το Σύνταγμα δεν ανέχεται πλέον την παράταση της θητείας των μελών της ανεξάρτητης αρχής, η δε ανεξάρτητη αρχή δεν διαθέτει, από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, νόμιμη συγκρότηση.

12 Παράταση θητείας (γ) ΣΕ 4646/2015
λήξη της 5ετούς θητείας του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης άσκηση των αρμοδιοτήτων μετά τη λήξη της θητείας. ανεκτή η άσκηση της αρμοδιότητας, μόνον, εφόσον συντρέχουν συνθήκες όλως εξαιρετικές, οι οποίες καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη επιλογή νέου Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης από το Υπουργικό Συμβούλιο, πάντως όχι πέραν ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος, το οποίο κρίνεται κατά τις εκάστοτε συντρέχουσες περιστάσεις».

13 Σύνθεση Ως σύνθεση νοείται η συμμετοχή των τακτικών ή αναπληρωματικών μελών σε συγκεκριμένη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου. Είναι δυνατόν να είναι το όργανο νομίμως συγκροτημένο και να έχει κακή σύνθεση. έγγραφη πρόσκληση (στοιχεία συνεδρίασης, θέματα) απαρτία (κατά την έναρξη και καθ’ όλες τις συνεδριάσεις) – ελάχιστος αριθμός παρισταμένων μελών) εξαίρεση μέλους λόγω της αρχής της αμεροληψίας αναπλήρωση από αναπληρωματικά μέλη επιτρεπόμενες οι διαδοχικές συνεδριάσεις επιτρεπτή η συμμετοχή του ίδιου προσώπου σε α’ και β’ βαθμό

14 Εξαίρεση μέλους λόγω της αρχής της αμεροληψίας
Η ικανοποίηση προσωπικού συμφέροντος συνδέεται με την έκβαση της υπόθεσης Είναι σύζυγοι ή συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ’ ευθείαν μεν γραμμή απεριορίστως, εκ πλαγίου δε έως και τέταρτου βαθμού με κάποιον από τους ενδιαφερομένους Έχουν ιδιαίτερο δεσμό ή ιδιάζουσα σχέση ή εχθρότητα με τους ενδιαφερομένους. Πάντως, γενικά δεν αρκεί απλή γνωριμία ή φιλία για να δημιουργήσει υποχρέωση αποχής. Υπόνοια ότι το διοικητικό όργανο έχει ήδη σχηματισμένη και, επομένως, προκατειλημμένη γνώμη για την υπόθεση που πρόκειται να κρίνει, όχι όμως και από την προηγούμενη έκφραση γνώμης κατά την άσκηση των καθηκόντων.

15 Διαδικασία εξαίρεσης Αποχή η αυτοεξαίρεση Αίτηση εξαίρεσης Αυτεπάγγελτη εξαίρεση

16 Συλλογικά όργανα ΑΕΙ και ΤΕΙ
 Γενική διάταξη: Μέλη συλλογικού οργάνου τα οποία είναι σύζυγοι ή συνδέονται μεταξύ τους με συγγένεια έως και τέταρτου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δεν επιτρέπεται να μετάσχουν στην ίδια συνεδρίαση (άρθρο 14 παρ. 6 του Κ.Διοικ.Διαδ) . Κατά το άρθρο 14 παρ. 41 του Ν 2817/2000, «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις», οι διατάξεις του άρθρου 14 παρ. 6 του Κ.Δ.Διαδ. δεν εφαρμόζονται προκειμένου για τα συλλογικά όργανα  ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 81 παρ.19 του Ν.4009/2011, η παρ. 41 του άρθρου 14 του Ν. 2817/2000 καταργείται με την επιφύλαξη των μεταβατικών διατάξεων των άρθρων 76 έως και 80 του αυτού νόμου. Οι μεταβατικές διατάξεις δεν προβλέπουν τίποτα συναφώς, οπότε η εισάγουσα παρέκκλιση διάταξη του άρθρου 14 παρ. 41 του Ν. 2817/2000 έχει καταργηθεί και ισχύει η γενική διάταξη του άρθρου 14 παρ. 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας. (Πρεβεδούρου, ανάκτηση )

17 Λειτουργία συλλογικών οργάνων
μυστικότητα Συζήτηση ψηφοφορία πρακτικό

18 Ημερήσια διάταξη Η ημερήσια διάταξη συντάσσεται από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι μόνο τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να συζητηθούν και θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, εάν είναι παρόντα όλα τα τακτικά μέλη και συμφωνούν για τη συζήτησή τους. Σε περίπτωση απουσίας των μελών του συλλογικού οργάνου κατά τη συνεδρίαση, πρέπει να προκύπτει κατά τρόπο αναμφίβολο και από προγενέστερα της συνεδρίασης στοιχεία ότι έγινε εγκαίρως η γνωστοποίηση της ημερήσιας διάταξης προς τους απόντες, διότι διαφορετικά η συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου δεν είναι νόμιμη.

19 Μυστικότητα Οι συνεδριάσεις είναι μυστικές, εκτός εάν στον νόμο ορίζεται διαφορετικά. Το συλλογικό όργανο μπορεί να καλέσει, προς παροχή πληροφοριών ή προσαγωγή στοιχείων, υπηρεσιακά ή άλλα πρόσωπα, τα οποία αποχωρούν πριν από την έναρξη της συζήτησης. Όταν ο νόμος προβλέπει δημόσια συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, ανακοινώνονται εγκαίρως και πάντως τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης. Τηλεδιάσκεψη. απόφαση ΔΙΑΔΠ/Α/7841, Συνεδρίαση συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη , ΦΕΚ Β 539 της 21/4//2005.

20 Λήψη αποφάσεως Φανερή ψηφοφορία, εκτός αν προβλέπεται το αντίθετο ρητά. Απόλυτη πλειοψηφία. Αποχή ή λευκό δεν προσμετρείται. Ψηφοφορία από τα μέλη της τελευταίας συνεδρίασης. Σύνταξη πρακτικού με πλήρη καταγραφή των απόψεων και ψήφων. Υπογραφή πρακτικού από Πρόεδρο (και Γραμματέα).

21 ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κεντρικό επίπεδο > Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας Περιφερειακό επίπεδο Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σχολικές Μονάδες

22 ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ) > άρθρο 21 Ν. 1566/1985 και άρθρο 17 ΠΔ 1/2003 Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) > άρθρο 21 Ν. 1566/1985 και άρθρα 9,10, 18 ΠΔ 1/2003 Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΚΥΣΕΕΠ) > άρθρο 2 Ν. 2817/2000 και άρθρα 7,10, 14 ΠΔ 1/2003 Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Διοικητικού Προσωπικού (ΚΥΣΔΙΠ) > άρθρο 21 Ν. 1566/1985, Ν. 3528/2007 και άρθρο 1 ΠΔ 182/2004 Γνωμοδοτικά Συμβούλια πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής > άρθρο 22 Ν /1985 Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης > άρθρο 16 παρ. 2 Ν /2010

23 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Βλ. άρθρο 1 Ν. 2986/2002
A/ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ Σε κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης λειτουργούν Υπηρεσιακά Συμβούλια αρμόδια για θέματα υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού Ανώτερο υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανώτερο υπηρεσιακό συμβούλιο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού Περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο διοικητικού προσωπικού B/ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΝΟΜΟΥ Γ/ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

24 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (ΆΡΘΡΟ 10 ΤΟΥ Π.Δ. 1/2003) (α)   1. Τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια συγκροτούνται: α) τα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και β) τα ΠΥΣΕΕΠ, ΑΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΥΣΕΕΠ, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων. 2. Οι αποφάσεις συγκρότησης των συμβουλίων εκδίδονται εντός του μηνός Δεκεμβρίου κάθε δεύτερου έτους. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται και ο γραμματέας κάθε συμβουλίου με τον αναπληρωτή του, από διοικητικούς υπαλλήλους ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς στην οικεία διεύθυνση εκπαίδευσης ή την οικεία περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης ή την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην έδρα των οποίων λειτουργεί κάθε συμβούλιο. 3. Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών και των γραμματέων είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και λήγει την 31 η Δεκεμβρίου του επομένου έτους.

25 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (ΆΡΘΡΟ 10 ΤΟΥ Π.Δ. 1/2003) (β) 4. Τα συμβούλια βρίσκονται σε απαρτία όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα των απόντων και μεταξύ των παρόντων παρίσταται ο πρόεδρος ή αντιπρόεδρος αυτών. Σε περίπτωση απουσίας του προέδρου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος και καλείται στη συνεδρίαση το αναπληρωματικό μέλος του προέδρου. 5. Τα θέματα εισηγούνται: α) στα ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ οι διευθυντές των οικείων διευθύνσεων εκπαίδευσης, β) στα ΠΥΣΕΕΠ, ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ οι πρόεδροι αυτών, γ) στα ΥΣΕΕΓI, ΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΔΕ οι προϊστάμενοι των αρμοδίων διευθύνσεων ή τμημάτων της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο πρόεδρος μπορεί να ορίζει και μέλος του συμβουλίου για την ειδικότερη μελέτη και εισήγηση συγκεκριμένου θέματος. 6. Τα συμβούλια αλληλογραφούν δια του προέδρου τους.

26 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (ΆΡΘΡΟ 10 ΤΟΥ Π.Δ. 1/2003)(γ) 7. Τα αιρετά μέλη των συμβουλίων έχουν τα ίδια δικαιώματα και καθήκοντα με τα λοιπά μέλη. 8. Τα τακτικά αιρετά μέλη των συμβουλίων, όταν αποχωρούν από την υπηρεσία ή μετατίθενται εκτός της περιοχής του συμβουλίου αντικαθίστανται μέχρι να λήξει η θητεία του συμβουλίου από τα αναπληρωματικά αιρετά μέλη που καθίστανται τακτικά. 9. Στις περιπτώσεις έλλειψης των τακτικών ή αναπληρωματικών αιρετών μελών ή και των τεσσάρων αιρετών μελών των συμβουλίων, ορίζονται εκπρόσωποι για τη συμμετοχή στο συμβούλιο από τις οικείες πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών. 10. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται για τη Λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων οι διατάξεις των άρθρων 13, 14 και 15 του Ν. 2690/1999 "Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 45 Α΄).

27 Γ/ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ Οργανωμένη δημόσια υπηρεσία > κανόνες διοικητικού δικαίου Διευθυντής Μονομελές διοικητικό όργανο Ιεραρχικός προϊστάμενος του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού Παιδαγωγικός υπεύθυνος Υποδιευθυντής Αναπληρώνει τον Διευθυντή Επικουρεί το έργο του Διευθυντή Σύλλογος Διδασκόντων

28 Σύλλογος διδασκόντων Συλλογικό όργανο διοίκησης του σχολείου
Μέλη = διδάσκοντες εκπαιδευτικοί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας Τακτικές συνεδριάσεις ή έκτακτες (ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου ή ύστερα από γραπτή αίτηση του 1/3 των μελών του Συλλόγου Η πρόσκληση αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του Σχολείου Λήψη αποφάσεων με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η άποψη του Προέδρου. Εάν δεν επιτευχθεί απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ περισσοτέρων προτάσεων, επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μεταξύ των δυο επικρατέστερων . Απαρτία , όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα Φανερή ψηφοφορία, πλην αντίθετης διάταξης ή μετά από απόφαση του Συλλόγου κατά πλειοψηφία Οι αποφάσεις είναι δεσμευτικές, καταχωρούνται στο Βιβλίο Πράξεων του Συλλόγου και υπογράφονται υποχρεωτικά από τον Πρόεδρο, τα παρόντα μέλη και τον Γραμματέα. Τα πρακτικά τηρούνται από το Γραμματέα του σχολείου.

29 Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων
Νομική μορφή σωματείου κατά τον ΑΚ (νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου). Σύλλογος γονέων ιδρύεται σε κάθε σχολική μονάδα. Για την ίδρυση Ένωσης Γονέων απαιτούνται δυο τουλάχιστον σύλλογοι γονέων του ίδιου Δήμου και η ίδια διαδικασία. Για την ίδρυση Ομοσπονδίας απαιτούνται τουλάχιστον δυο ενώσεις του ίδιου νομού και η προαναφερόμενη διαδικασία.

30 Εσωτερικός έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης > διοικητικές προσφυγές
1] Απλή διοικητική προσφυγή: Υποβάλλεται είτε στο ιεραρχικά προϊστάμενο όργανο εκείνου που εξέδωσε τη διοικητική πράξη (ιεραρχική προσφυγή) είτε στο ίδιο το όργανο που την εξέδωσε (αίτηση θεραπείας ή χαριστική προσφυγή) . Δεν υπάρχει προθεσμία για την άσκηση της. Οδηγεί σε έλεγχο νομιμότητας και έλεγχο ουσίας. Επιδιώκεται η ανάκληση ή τροποποίηση διοικητικής πράξης 2] Ειδική διοικητική προσφυγή (προβλέπεται από Ειδικές διατάξεις, που καθορίζουν τόσο την αρχή ενώπιον της οποίας ασκείται όσο και την ορισμένη προθεσμία για την άσκηση της και επιτρέπει μόνο τον έλεγχο της νομιμότητας της προσβαλλόμενης πράξης) 3] Ενδικοφανής προσφυγή (η προσφυγή που προβλέπεται από Ειδικές διατάξεις που καθορίζουν τη αρχή ενώπιον της οποίας ασκείται , καθώς και ορισμένη προθεσμία για την άσκηση της και οδηγεί σε έλεγχο της νομιμότητας και της ουσίας της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης) η άσκηση της είναι υποχρεωτική για τον διοικούμενο αν θέλει να προσφύγει δικαστικά.

31 Δικαστικός έλεγχος της Δ.Δ. Βασική διάκριση των διοικητικών διαφορών
Δικαστικός έλεγχος της Δ.Δ. Βασική διάκριση των διοικητικών διαφορών Ι. Ακυρωτικές διαφορές Έλεγχος νομιμότητας (δηλ. αν η πράξη είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία) Έκδοση απόφασης που ακυρώνει ή αποδέχεται την πράξη ΙΙ. Διαφορές ουσίας Έλεγχος νομιμότητας και έλεγχος ουσίας (δηλ. εάν η πράξη στηρίζεται σε αληθή πραγματικά περιστατικά) Έκδοση απόφασης που ακυρώνει ή τροποποιεί ή αποδέχεται την πράξη

32 Τα ένδικα βοηθήματα στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια
Τα ένδικα βοηθήματα στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια Προσφυγή ουσίας (προσβάλλονται διοικητικές πράξεις που πλήττουν τον πολίτη και μπορούν να ελεγχθούν τόσο ως προς τη νομιμότητα όσο και ως προς την ουσία, δηλ. είναι διοικητικές διαφορές ουσίας) Αίτηση ακυρώσεως (προσβάλλονται διοικητικές πράξεις που πλήττουν τον πολίτη και μπορούν να ελεγχθούν μόνο ως προς τη νομιμότητα τους, δηλ. είναι ακυρωτικές διαφορές) Αγωγή (επιδιώκεται η ικανοποίηση χρηματικών αξιώσεων κατά του Δημοσίου) Η υπαλληλική προσφυγή (προσβάλλονται διοικητικές πράξεις που πλήττουν τον δημόσιο υπάλληλο)

33 Διοικητικό Εφετείο Αθήνας 85/2012
Η διάταξη της παρ. 2 του αρ. 35 του π.δ. 60/2006 : επαρκής η φοίτηση του μαθητή, ο οποίος πραγματοποίησε από 115 έως 164 απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι άνω των πενήντα είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια ⇨ δεν αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας. Ορθά δεν έγιναν δεκτά ως εκπροθέσμως υποβληθέντα ιατρικά πιστοποιητικά για τη δικαιολόγηση απουσιών της μαθήτριας : (α) οι αιτούντες συνομολογούν το εκπρόθεσμο της υποβολής τους, (β) δεν προσδιορίζονται τα πιστοποιητικά αυτά, από ποιά ιατρική υπηρεσία, νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιώτη ιατρό είχαν εκδοθεί, ποιά ημερομηνία προσκομίσθηκαν, ποιές απουσίες, είδος και διάρκεια ασθενείας αφορούσαν, εάν και πότε πρωτοκολλήθηκαν στο εν λόγω Σχολείο. Δεν προβλέπεται δικαιολόγηση απουσιών οφειλόμενων σε ιατρικούς λόγους με γενική περί αυτού προφορική προειδοποίηση ή προφορική ενημέρωση του σχολείου εκ μέρους των γονέων.

34 Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 3/2010
Ακύρωση αποφάσεως του Συλλόγου Διδασκόντων λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας. Οι καθηγητές αποφάσισαν να μην κάνουν χρήση της ευεργετικής διατάξεως του άρθ. 21 πδ. 104/1979, κατά την οποία δεν λαμβάνονται υπόψη, για το χαρακτηρισμό της φοιτήσεως των μαθητών, απουσίες μέχρι τριών το πολύ ημερών κατά την κρίση του Συλλόγου Διδασκόντων, οφειλόμενες στις προβλεπόμενες κυρώσεις για παρέκκλιση από την προσήκουσα διαγωγή -, α] χωρίς επαρκή αιτιολογία που να αφορά τη συνολική συμπεριφορά του μαθητή και β] χωρίς καμία μνεία του αριθμού των μελών που μειοψήφησαν και της γνώμης που διατυπώθηκε από τα μέλη αυτά.

35 Συμβούλιο Επικρατείας 2722/2007
Συγκρότηση του εκλεκτορικού σώματος και αρχή της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων. Η πράξη συγκρότησης του εκλεκτορικού σώματος, με την οποία ορίστηκε ως αναπληρωματικό μέλος ο πνευματικός ανάδοχος της κόρης της αιτούσας, ήταν παράνομη και η συγκρότηση του οργάνου αυτού δεν ήταν νόμιμη.

36 Συμβούλιο της Επικρατείας 5541/1995
Η κρίση για μονιμοποίηση των επίκουρων καθηγητών με θητεία ανατίθεται στο Εκλεκτορικό Σώμα. Στις περιπτώσεις που συλλογικό διοικητικό όργανο λαμβάνει απόφαση μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις, την απόφαση λαμβάνουν τα μέλη που μετέχουν στην τελευταία συνεδρίαση, αρκεί να έχουν ενημερωθεί για τα λαβόντα χώρα κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Η συμμετοχή μελών στο συλλογικό όργανο δημιουργεί τεκμήριο ενημερώσεως αυτών. Η τριμελής εισηγητική επιτροπή του άρθρου 32 παρ. 2β του ν /82 λειτουργεί σύμφωνα με τα ανωτέρω. Τυχόν πλημμέλεια είτε της συγκροτήσεως της επιτροπής είτε της εκθέσεώς της δεν επιφέρει ακυρότητα της διαδικασίας κρίσεως, εκτός αν υποβλήθηκε η εισηγητική έκθεση και χρησίμευσε για τη διαφώτιση των μελών του εκλεκτορικού σώματος.

37 Ευχαριστώ πολύ … Καλό … Σαββατοκύριακο!


Κατέβασμα ppt "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google