Αναλγηςια για τον φυςιολογικο τοκετο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΧΡΟΝΙΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΕ ΝΕΥΡΟΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ
Advertisements

Ημικρανία: τι είναι, οι συνέπειες της και η σωστή αντιμετώπιση
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: Το κάπνισμα στη ζωή μας
16ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Ε.Γ.Β.Ε ΑΠΡΙΛΙΟΥ
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Αξονική εγκεφάλου : βασικές αρχές (1)
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Μετοκλοπραμίδη (primperan)
ΚΑΘΕΤΗΡΕΣ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑΣ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΟΥ ΓΝΑ «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (02/ /2009) Παπανικολάου Ιωάννης Εξειδικευόμενος Μ.Ε.Θ.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΥΠΑΡΑΧΝΟΕΙΔΟΥΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑΣ
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ
ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΦΡΟΣΤΟΜΙΑ
ΜΕΤΟΚΛΟΠΡΑΜΙΔΗ (PRIMPERAN)
ΤΥΠΟΙ ΑΝΟΣΙΑΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ & ΠΑΘΗΤΙΚΗ
Κεφάλαιο 5ο.
Θρεπτική υποστήριξη σε οξεία παγκρεατίτιδα.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΗ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Στόχοι oΝα αναγνωριστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του υποσιτισμού κατά τη περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και στην.
Κατάγματα και εξαρθρήματα σπονδυλικής στήλης
ΕΛΑΙΟ ΗΡΑΝΘΕΜΟΥ Ή ΠΡΙΜΟΥΛΑΣ (EVENING PRIMROSE OIL)
ΟΠΙΟΕΙΔΗ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
Οπιοειδή αναλγητικά και ανταγωνιστές
Okeson 1996.
ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Μ. ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ Αναπλ. Καθηγήτρια Τοξικολογίας
Στοιχεία αναισθησιολογίας ΤΕΙ Λάρισας Τμήμα Νοσηλευτικής Μετεγχειρητική παρακολούθηση και αγωγή 03.IV.2010Δ. Παπαγόρας.
Επισκληρίδια αναισθησία-αναλγησία στο σκύλο Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Τηλέμαχος Αναγνώστου.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΙΙΙ
ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ- ΠΕΡΙΤΟΝΑΪΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ. ΓΑΣΤΡΙΚΕΣ ΠΛΥΣΕΙΣ Μείωση απορρόφησης φαρμακευτικών/δηλητηριωδών ουσιών που λήφθηκαν per os μέσω αποβολής του περιεχομένου.
ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΝΟΥ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ
ΟΣΦΥΟΝΩΤΙΑΙΑ ΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  Βαρείς καπνιστές, παχύσαρκοι, άσθμα, Χ.Α.Π., περιοριστικές νόσοι (κύφωση, πνευμονική.
Ανάπτυξη Εμβρύου - Τοκετός
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Πέντε τουλάχιστον παράγοντες επηρεάζουν τη διαδικασία του τοκετού. Για ευκολία αναφέρονται ως τα πέντε P’s: passenger.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ Αποστολίδου Ευτέρπη Δεκέμβριος 2013.
ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ.
Aλληλεπιδράσεις φαρμάκων-τροφών
Οδοντιατρικές πράξεις υπό Γενική Αναισθησία
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ
ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
Το φυσιολογικό νεογέννητο βρέφος
· ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ · Χορηγήστε τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα και τα σκευάσματα ιωδίου σύμφωνα με τις οδηγίες και παρακολουθήστε τις δράσεις τους.
ΠΕΡΙΟΧΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ.
^ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΗΤΡΑΣ ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΟΙΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ+ΑΙΔΟΙΟΥ ΠΡΟΩΡΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ.
Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα φαρμάκων
Οξεοβασικη Ισορροπια ασκησεισ
Τέτανος.
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ.
Υπογλυκαιμία.
ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΟΠΙΟΕΙΔΗ Ο όρος οπιοειδές αναφέρεται σε κάθε φαρμακευτική ουσία που έχει αγωνιστική δράση στους ενδορφινικούς υποδοχείς, ενώ ο όρος οπιούχο.
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Κεντρική θέση διαδραματίζουν οι υποδοχείς των οπιοειδών στο ΚΝΣ που βρίσκονται: 1) Στον αμυγδαλοειδή πυρήνα και τον πυρήνα του διαφανούς.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ BOTOX (ΜΠΟΤΟΞ) - DYSPORT
Επώδυνοι χειρισμοί, κατά μέσο όρο 10 ημερησίως
Μανομενίδης Γεώργιος Νοσηλευτής PhD
Εργαστήρια Ε Εξαμήνου στον κλινικό χώρο
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ΣΚΟΠΟΙ
Δοκιμασία Τοκετού σε ανώμαλη προβολή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αναλγηςια για τον φυςιολογικο τοκετο Επιμελήτρια :Μαρία Λάτση

Ειςαγωγη Οποιαδήποτε μέθοδος αναλγησίας επιλεγεί για την ανακούφιση του μαιευτικού πόνου , θα πρέπει να είναι ασφαλής για την μητέρα και το νεογνό, αποτελεσματική σε όλα τα στάδια του τοκετού, χωρίς να επηρεάζει την φυσιολογική του εξέλιξη και τελικά να βελτιώνει τη μητρική ικανοποίηση .

Μηχανιςμοι πονου του τοκετου Τα επώδυνα ερεθίσματα μεταβιβάζονται στα θ10,θ11,θ12 και 01 νευροτομία με τις Α-δ και C κεντρομόλες νευρικές ίνες. Συγκεκριμένα: Στην λανθάνουσα φάση του πρώτου σταδίου οι διεγέρσεις μεταβιβάζονται στα θ11-θ12 νευροτομία. Με την πρόοδο όμως του τοκετού και την αυξανόμενη ένταση των συσπάσεων την μήτρας ο πόνος γίνετε εντονότερος και επεκτείνεται στα θ10- 01νευροτομία και η επίτοκος αισ8άνεται οξύ πόνο στην οσφυοιερή χώρα. Τέλος ο πόνος από το περίνεο μεταβιβάζεται στα Ι2 έως Ι4 νευροτομία.

Αναλγητικες τεχνικες Συστηματική χορήγηση οπιοειδών: Πεθιδίνη Φεντανύλη Περιοχική αναλγησία: Οσφυική επισκληρίδια αναλγησία υπαραχνοειδής έγχυση συνδιασμένη υπαραχνοειδής – επισκληρίδια αναλγησία

Τροποι χορηγηςης και οπιοειδους αναγληςιας Πεθιδινη : Χορηγείται ενδομυϊκά (50-100mg),ενδοφλεβίως (25-50mg) ή με την τεχνική της κατά επίκλησης αναλγησία. Αρχίζει να δρα μετά από 40-50 λεπτά στην ενδομυικήχορήγηση Η δράση της κρατά 3-4 ώρες Φεντανύλη: Χορηγείται ενδοφλεβίως σε δοση1μg/kg

Μεθοδος χορηγηςης περιοχικης αναλγηςιας Οσφυϊκή επισκληρίδιος αναλγησία : Η τοποθέτηση του επισκληρίδιου καθετήρα γίνεται στο 02-03 και 03-04 μεσοσπονδύλιο διάστημα, χρησιμοποιώντας συνθήκες σχολαστικής αποστείρωσης

υπαραχνοειδής έγχυση : Έχει παρόμοια τεχνική με την επισκληρίδιο, αλλά τα φάρμακα χορηγούνται μέσω μια λεπτότερης βελόνας στον ενδοραχιαίο χώρο, ο οποίος βρίσκεται βαθύτερα στο νωτιαίο σωλήνα συγκριτικά με τον επισκληρίδιο χώρο, με αποτέλεσμα η ραχιαία αναισθησία να παρέχει σχεδόν άμεση αναλγησία. Συνδιασμένη υπαραχνοειδής- επισκληριδια αναλγησία: Η τεχνική συνίσταται στην τοποθέτηση μεγάλου μήκους βελόνης 27G μέσω της επισκληριδίου βελόνης 16G στον υπαραχνοειδή χώρο, ενώ τοποθετείται και καθετήρας στον επισκληρίδιο χώρο για την συνεχηση της αναλγησίας

Ανεπιθυμητες ενεργειες οπιοειλων Πεθιδίνη : Διέρχεται τον πλακούντα και έχει ανεπιθύμητες επιδράσεις στη μητέρα και το νεογνό. Έχει μέτρια αναλγητική δράση και δεν πληροί τα κριτήρια του ιδανικού αναλγητικού στην διάρκεια του τοκετού φεντανύλη ναυτία εμετό υπνηλία Διαπερνά ταχέως τον πλακούντα

Επιπλοκές επισκληρίδιας αναλγησίας και υπαραχνοειδής έγχυσης: Επιπλοκές επισκληρίδιας αναλγησίας και υπαραχνοειδής έγχυσης: Πτώση της αρτηριακής πίεσης Πονοκέφαλος Τοξική δράση Νευρολογικές επιπλοκές Σπανιότερα μπορεί να προκληθεί ολική ραχιαία αναισθησία. Αντενδειξεις επισκληριδιου Η άρνηση του ασθενούς Η παρουσία λοίμωξης στο σημείο της ένεσης Εξελικτικές νευρολογικές νόσοι (π.χ σκλήρυνση κατά πλάκας) Ιστορικό χρόνιας λήψης φαρμάκων Προϋπάρχουσες σταθερές νευρολογικές βλάβες (π.χ. περιφερική νευροπάθεια λόγω σακχαρώδους διαβήτη)

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!