Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!

2 ΠΟΝΟΣ Ορισμός Ως πόνος ορίζεται >

3 Νευροφυσιολογία του πόνου Ο πόνος και η αντίληψη του προσδιορίζονται από την αλληλεπίδραση δυο συστημάτων, το πρώτο εδράζεται στην πηκτωματώδη ουσία στα ραχιαία κέρατα του νωτιαίου μυελού ενώ το δεύτερο στο στέλεχος του εγκεφάλου. Η θεωρία της ’’πύλης’’

4 Ο τοκετός είναι μια φυσική διαδικασία και όπως όλες οι φυσικές και φυσιολογικές λειτουργίες ΔΕΝ ΠΟΝΑ, τουλάχιστον όχι τόσο όσο νομίζουμε. Επιπλέον ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον πόνο παρόλο που το ερέθισμα μπορεί να είναι το ίδιο. ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ Όλες οι έγκυες θέτουν στον εαυτό τους αλλά και στο περιβάλλον τους ένα ερώτημα: θα πονέσω πολύ;;;;

5 Ο σπλαχνικός πόνος εκδηλώνεται όταν ο πόνος που προέρχεται από την μήτρα ακτινοβολεί -> στο κοιλιακό τοίχωμα -> στην οσφυοϊερή μοίρα της ΣΣ -> στις λαγόνιες ακρολοφίες -> στην περιοχή των γλουτών -> στην περιοχή της οσφύος Ο πόνος κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι νευρολογικής προέλευσης 1 ο στάδιο του πόνου του τοκετού Οι συστολές της μήτρας προκαλούν διαστολή και εξάλειψη του τραχήλου. Η ισχαιμία της μήτρας οφείλεται στη συμπίεση των αρτηριών που αιματώνουν το μυομήτριο κατά τη διάρκεια των συστολών. Οι ώσεις του πόνου μεταβιβάζονται μέσω των θ11 και θ12 νωτιαίων νεύρων και των επικουρικών κατώτερων θωρακικών και ανώτερων οσφυϊκών συμπαθητικών νεύρων.

6 Στους σωματικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον πόνο περιλαμβάνονται: 2 ο στάδιο του πόνου Στο δεύτερο στάδιο η γυναίκα βιώνει τον σωματικό πόνο, ο οποίος περιγράφεται ως ισχυρός, διαξιφιστικός και σαφώς εντοπισμένος. Ο πόνος οφείλεται: στη διαστολή και διάταση των ιστών του περίνεου και του πυελικού εδάφους για τη δίοδο του εμβρύου, στη διάταση και έλξη των περιτοναϊκών και μητροτραχηλικών στηρικτικών δομών κατά τη διάρκεια των συστολών και στη ρήξη που υφίστανται τα ’’μαλακά μόρια’’ (όπως τράχηλος, κόλπος, περίνεο) α. η θέση του εμβρύου β. η ταχύτητα της καθόδου γ. η θέση της μητέρας δ. η διάρκεια των συστολών ε. και η κόπωση

7 3 ο στάδιο του πόνου κατά τον τοκετό Ο πόνος που βιώνεται στο στάδιο αυτό και οι υστερότοκοι της πρώιμης περιόδου της λοχείας προέρχονται από τη μήτρα και προσομοιάζουν τον πόνο που βιώνεται κατά την αρχική φάση του πρώτου σταδίου του τοκετού.

8 Φυσιολογία του πόνου του τοκετού Οι συστολές, διεγείρουν τις νευρικές απολήξεις που βρίσκονται στη μήτρα και που είναι ευαίσθητες στον πόνο, με αποτέλεσμα αυτός να μεταβιβάζεται με νευρικές ίνες οι οποίες μεταφέρουν το ερέθισμα στο νωτιαίο μυελό και από εκεί στον εγκέφαλο. Ο πόνος γίνεται αισθητός στον υποθάλαμο και στο σημείο αυτό γίνεται η επεξεργασία του ερεθίσματος, δηλαδή η αναγνώριση, η εντόπιση και η ένταση και έτσι καθορίζεται η σωματική και ψυχολογική αντίδραση. Κατά τη διαδρομή από τον νωτιαίο μυελό στον εγκέφαλο διεγείρονται ενδιάμεσοι νευρώνες οι οποίοι εκκρίνουν ανασταλτικούς νευροδιαβιβαστές του πόνου με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική μείωση της έντασης του.

9 Αντιμετώπιση του πόνου Οι αναστολείς του πόνου είναι οι ενδομορφίνες, τα φυσικά μας αναλγητικά. Είναι γενικά ορμόνες της αγάπης όπως λέγονται και παράγονται στον εγκέφαλο αλλά και κατά την συνουσία, τον τοκετό, τη βύθιση σε νερό, το θηλασμό, την προσευχή καθώς και το χορό. Η ευφορία όμως που προκαλούν κατά τον τοκετό συμβάλλουν σημαντικά στο δέσιμο μεταξύ μητέρας-παιδιού.. Αποτελεσματικές επίσης τεχνικές ανακούφισης αποτελούν οι επισκληρίδια και υπαραχνοειδής αναλγησία

10 Είναι γεγονός όμως πως το αίσθημα του πόνου και γενικά όλη αυτή η διαδικασία παύει να υπάρχει όταν κάνει την εμφάνισή του αυτό το πλασματάκι…

11 Βιβλιογραφία https://www.google.gr/search?q=fysiologia+toy+ponoy&ie= utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox- a&channel=fflb&gws_rd=cr&ei=H_WUUsOaPMbUsgaWxYHwν http://www.iator.gr/2010/12/20/fysiologia-toy-ponoy/ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ…!!!


Κατέβασμα ppt "ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΚΟΤΣΙΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΕΥΤΕΡΠΗ ΠΟΝΑΩ!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google