Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μετοκλοπραμίδη (primperan)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μετοκλοπραμίδη (primperan)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μετοκλοπραμίδη (primperan)
Πουλιοπούλου Ιωάννα ΑΕΜ:30278

2 Στόχος παρουσίασης : να αναλύσει και να επεξηγήσει τι είδους φάρμακο είναι το primperan καθ’όλη τη σύστασή του, πότε χορηγείται, τι παρενέργειες μπορεί να έχει, ποιες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσουν καθώς και το πώς λειτουργεί στον ανθρώπινο οργανισμό Απευθύνεται : σε οποιονδήποτε άτομο που έχει ιατρικό πρόβλημα και θέλει να χρησιμοποιήσει το primperan καθώς και σε άτομα που ασχολούνται με θέματα της υγείας και έχουν απορίες ως προς αυτό. Η παρουσίαση λύνει όλες τις βασικές αλλά και ειδικές απορίες για το primperan δίνοντας μία γενική καθαρή εικόνα για το φάρμακο που οδηγεί στην ακίνδυνη και σωστή χρήση του.

3 Τί είναι; Φαρμακευτική αντιεμετική ουσία
Διεγείρει κινητικότητα πεπτικού συστήματος Η δράση του στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα αυξάνει τον παλμό του οισοφαγικού σφιγκτήρα Διεγείρει τη σύσπαση του πυλωρικού άντρου Διεγείρει την κινητικότητα του λεπτού εντέρου.

4 Μηχανισμός Δράσης Μεικτός Μηχανισμός Δράσης
Ανταγωνιστική δράση επί των 5-HT3R υποδοχέων Διεγερτική δράση επί των 5-HT4R  Αντιντοπαμινεργική δράση επί των D2R υποδοχέων Αποτελέσματα: Διευκολύνει την έκλυση της ακέτυλοχολίνης από τις μεταγαγγλιακές ίνες του χολινεργικού πνευμονογαστρικού Η κεντρική της δράση εξηγεί την ευεργετική της δράση έναντι ναυτίας και εμετού ,ενώ η περιφερική της ευθύνεται για την αύξηση κινητικότητας του ΓΕΣ.

5 Ενδείξεις Θεραπευτικά: ναυτία, εμετό, αίσθημα διάτασης στομάχου,
βραδεία γαστρική εκκένωση, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση  πρόληψη εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου στους ανώτερους αεροφόρους αγωγούς.

6 Προφυλακτικώς εμετούς μετά από χημειοθεραπεία με αντινεοπλασματικά φάρμακα στον ενδοσκοπικό έλεγχο του ανώτερου πεπτικού για τη διευκόλυνση προσπέλασης του ενδοσκοπίου ή προς το δωδεκαδάκτυλο στην διενέργεια βιοψίας του λεπτού εντέρου, προκειμένου να προωθηθεί ταχύτερα το ειδικό όργανο στην αναισθησία και κατά τη διάρκεια του τοκετού, για την πρόληψη εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου στις αναπνευστικές οδούς

7 Αντενδείξεις Σε υπερευαισθησία ή μη ανοχή Παρκινσονισμός
Όψιμη δυσκινησία (τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν με την διακοπή της θεραπείας) Υπέρταση Καρδιακές διαταραχές Σε περίπτωση φαιοχρωμοκυτώματος προκαλεί σοβαρή υπερτασική κρίση από έκλυση κατεχολαμινών Γυναικομαστία σε άνδρες και διόγκωση μαστών σε γυναίκες Αποφεύγεται σε ασθενείς που λαμβάνουν τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αδρενεργικούς παράγοντες, αναστολείς της ΜΑΟ και γενικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εξωπυραμιδικές εκδηλώσεις.

8 Τι γίνεται κατά την εγκυμοσύνη
Αποφυγή χορήγησης κατά το 1 τρίμηνο της εγκυμοσύνης, διότι διαπερνά τον φραγμό του πλακούντα η μετοκλοπραμίδη αποβάλλεται στο μητρικό γάλα

9 Δοσολογία Ενδομυϊκώς Ενδοφλεβίως
Η δοσολογία προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Συνήθης δόση από του στόματος:10-20mg 3 φορές ημερησίως πριν το φαγητό.


Κατέβασμα ppt "Μετοκλοπραμίδη (primperan)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google