ΔΙΑΛΕΞΗ 1η ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ποια είναι τα σημάδια του Αυτισμού;
Advertisements

Αλφαβητισμός, εκπαίδευση και αγωγή στα μέσα επικοινωνίας: Ορισμοί και διευκρινίσεις Μπετίνα Ντάβου Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχολικού
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Η μελέτη του φαινομένου εμπεριέχει δυο τάσεις:
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
ΚΑΠΝΙΣΜΑ; ΌΧΙ ΕΜΕΙΣ! SİGARA MI? BİZDEN UZAK!
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης (β)
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
ΦΟΡΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
Ερευνητικές Εργασίες Παιδαγωγικό πλαίσιο. Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία; Προσεγγίζουν διερευνητικά την γνώση και τη μάθηση Προϋποθέτουν.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Κοινωνικοποίηση Πανταζάκου Χριστίνα.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ Γ’ Λυκείου
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
Μια διαγραμματική παρουσίαση των όρων
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Μοντέλο: Διαδικασία με πέντε στάδια.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
Η σχολική αξιολόγηση ως κυρίαρχο εργαλείο της αναπαραγωγικής λειτουργίας του σχολικού θεσμού (θεωρίες κοινωνικής αναπαραγωγής) Πάτρα, 17 Ιανουαρίου 2012.
Η οργάνωση του χώρου στο συνεργατικό δημοτικό σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣ ΜΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΡΟΛΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥ Το μανθάνον υποκείμενο δεν κατασκευάζει την προσωπική του γνώση μέσα σε ένα πολιτισμικό και επικοινωνιακό.
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
Ιχνηλατώντας το «καινούριο» στο σύγχρονο σχολείο.
H εικονιστική κουλτούρα έχει αυξημένη παρουσία και σημασία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Διάλεξη 12η Μεταβολές στο περιεχόμενο της εκπαιδευτικής γνώσης Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Πλειός.
Η Θεωρία του Κ. Lewin για το ζωτικό χώρο E ργασία στο πλαίσιο του μαθήματος «Ψυχολογία» από τους φοιτητές: Γεράσιμο Βαρσάνη Δέσποινα Μπρέκου Σπύρο Ζαρογιάννη.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Τ.Ε.Ι. Αθήνας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» Διδάσκουσα: Δρ. Ειρήνη Κατσαμά.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
εκπαιδευτικη μεταβαση
ΗΘΙΚΗ & ΗΘΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Τ.Π.Ε. Επιμόρφωση Β1 Επιπέδου
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Διδασκαλία (Roblyer)
Τοπικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Διάλεξη 10η Ο εξεικονισμός των σχολικών εγχειριδίων και ο ρόλος των πλάγιων τυπογραφικών στοιχείων Επικ. Καθ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΙΟΣ.
Διάλεξη 5η Η Μορφωτική Τηλεόραση H Σχολική τηλεόραση
Προγραμματισμός & Διδασκαλία
Νικόλαος Πατσαντάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Αθλητικής Κοινωνιολογίας Τηλ
Διάλεξη 8η Ο ΕΞΕΙΚΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Υπό την φοιτήτρια: ΒΑΛΙΕΒΑ ΖΑΡΗΝΑ (Α.Μ. 8464)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΔΙΑΛΕΞΗ 2η Η ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Εκπαίδευσης και ΜΜΕ
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
Παραπρόγραμμα / Λανθάνον ή κρυφό ΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΛΕΞΗ 1η ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ Αναπ. Καθηγητής Γιώργος Πλειός

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΜΕ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΜΕ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Θεωρίες της «Αδιάφορης σχέσης» Θεωρίες της «Ισχυρής επιρροής» Ιστορική - πολιτισμική προσέγγιση

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Προέλευση ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Προέλευση Προέρχονται κυρίως από τη θεωρία των «Χρήσεων και ικανοποιήσεων» Τι λέει η θεωρία των «Χρήσεων και ικανοποιήσεων» ?

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Θέσεις ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Θέσεις Μεταξύ σχολείου και εκπαίδευσης δεν υπάρχει κάποια «νομοτελειακή» αλληλεπίδραση Όλα τα ΜΜΕ είναι ισότιμα Το μέσο δεν είναι παντοδύναμο, σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση του Εστίαση στη σχέση του μέσου με το τυπικό Α.Π. Εξετάζεται ο ρόλος των ΜΜΕ στην ενίσχυση της μόρφωσης των μαθητών Η εξέταση εκπαίδευσης- ΜΜΕ τίθεται εκτός ιστορικού πλαισίου Υπερτονίζεται η σημασία της σχολικής εκπαίδευσης στην κοινωνικοποίηση

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Η προσέγγιση των B. Hodge & D. Tripp Ετερόκλητα τηλεοπτικά μηνύματα για το σχολείο Ευθύνονται τα ΜΜΕ (tv) για την κακή σχολική επίδοση των μαθητών ? Η τηλεόραση πηγή γνώσεων Ενσωμάτωση της τηλεοπτικής κουλτούρας στην εκπαίδευση.

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Η προσέγγιση της P. Greenfield Περίπου ότι και οι Hodge & Tripp Η τηλεόραση μέσο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης Παραγωγή ειδικού εκπαιδευτικού τηλεοπτικού προγράμματος Εκπαιδευτική tv (π.χ. «Σουσάμι άνοξε») Πρόγραμμα που θα αποδομεί το «κανονικό» τηλεοπτικό πρόγραμμα Συνεργασία οικογένειας – σχολείου για τη χρήση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Εκπαίδευση στα ΜΜΕ) Αδυναμίες Η εμπειρία από το «Σουσάμι άνοιξε» Η αποδόμηση ενισχύει τη δύναμη της τηλεόρασης Προβληματισμοί για την Εκπαίδευση στα ΜΜΕ Αναγκαίος ο κρατικός παρεμβατισμός

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΑΔΙΑΦΟΡΗΣ ΣΧΕΣΗΣ» Η προσέγγιση των Everett Dennis & Melvin DeFleur Τα ΜΜΕ σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης, αλλά η tv δεν ασκεί ιδιαίτερο ρόλο Οι αρνητικές συμπεριφορές που καταγράφονται (π.χ. Cultivation Analysis) δεν έχουν ως αιτία την tv ούτε και στην εκπαίδευση Π.χ. «Γιατί πολεμούσαμε» Η κριτική στην έρευνα του Blumer – ο ρόλος του κοινωνικού – πολιτισμικού περιβάλλοντος

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» Προέλευση ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» Προέλευση Προέρχονται από τη «Θεωρία του μέσου» (McLuhan, Postman, Baudrillard κ.ά.) Επικεντρώνονται κυρίως στο ρόλο της τηλεόρασης Δεν διερευνάται το περιεχόμενο αλλά ο το μέσο, η φόρμα

ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» Γενικές θέσεις ΘΕΩΡΙΕΣ ΤΗΣ «ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ» Γενικές θέσεις Η τηλεόραση καθορίζει ποια γνώση είναι σημαντική Η τηλεόραση επηρεάζει τον τρόπο μάθησης Η τηλεόραση επηρεάζει του σκοπούς της μόρφωσης Αξίες και κανόνες συμπεριφοράς γίνονται αυτοί της τηλεοπτικής επικοινωνίας Η σημασία της αρέσκειας-απαρέσκειας Η μάθηση ως ψυχαγωγία Πολυκειμενικότητα Δημιουργείται ανταγωνισμός σχολείου - τηλεόρασης

Εκδοχές των θεωριών της «ισχυρής επιρροής» Θεωρίες αρνητικής ισχυρής επιρροής (Postman, Baudrillard) Θεωρίες θετικής ισχυρής επιρροής

Θεωρίες αρνητικής ισχυρής επιρροής Postman Θέσεις H τηλεόραση επηρεάζει μέσω του «κρυφού περιεχομένου» Ευχάριστη μάθηση Όχι απομνημόνευση Μετατόπιση της εκπαιδευτικής γνώσης προς περιεχόμενα που εξεικονίζονται Αλλαγή του διδακτικού μοντέλου Η διοίκηση της εκπαίδευσης υιοθετεί το εξεικονισμό Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν Αδυναμίες Παρακάμπτει τη νοηματοδότηση Δεν διερευνά για ποιο λόγο γίνεται κυρίαρχη η τηλεόραση (εξαίρεση Baudrillard) Δεν αντικρούει τα δεδομένα περί μη επιρροής

Θεωρίες αρνητικής ισχυρής επιρροής Baudrillard Θέσεις Η κυριαρχία των ΜΜΕ συνεπάγεται την κυριαρχία της συμβολικής αξίας και των ομοιωμάτων στην εκπαίδευση Ως αποτέλεσμα προκύπτει η πολιτιστική ανακύκλωση στην εκπαίδευση Σημασία δεν έχει η αλήθεια αλλά ο συγχρονισμός και η ταχύτητα απόκτησης Αδυναμίες Τα ΜΜΕ δεν κυριαρχούν κατά τύχη ή λόγω τεχνολογικών αλλαγών Η εκπαίδευση έχει και πρακτικές λειτουργίες Η επίδραση της τηλεόρασης στην εκπαίδευση εξαρτάται από την κοινωνική δομή

Θεωρίες της θετικής ισχυρής επιρροής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Τα ΜΜΕ, η εκπαίδευση και η μεταξύ τους σχέση δεν είναι διαχρονική αλλά διαμορφώνεται ιστορικά. Κεντρικό ρόλο παίζει η σχέση εργασίας-επικοινωνίας Βαθιά τομή στις οικονομίες τέλη 19ου αιώνα-εμφάνιση της εντατικής παραγωγής και της συμβολικής αξίας, κατ’ ανάγκη και των ΜΜΕ. Σήμερα η σχέση εκπαίδευσης-ΜΜΕ αλλάζει λόγω αλλαγής του συστήματος μαζικής παραγωγής- μαζικής κατανάλωσης.