2o Γενικό Λύκειο Αργοστολίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
Advertisements

Χρηματοδοτικό Σχέδιο για τη ΜΕΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ Στρατηγική Υλοποίησης για την Περίοδο
Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. / Ομίλου ΔΕΗ Εργολαβίες ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
Συστήματα Α.Π.Ε..
Επιμέλεια Εργασίας: Χαράλαμπος Ζέππος, Βασίλης Αλλοίμονος.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
ΕΝΟΤΗΤΑ 12η Συστήματα μετρήσεων SCADA
Μοντέλο μέτρησης καινοτομίας σε Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Measuring INnovation among EURopean Subregions ΜΟΝΤΕΛΟ SHAPES Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
Αιολικη ενεργεια Στέφανος Κουφάκης Αντωνία Θεοδώρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Msc Αντωνία Μανιάτη.
Ελαιοτριβείο SPARTA kefalas s.a.
ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΡΟΒΙΛΟΥ FRANCIS ΣΕ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
ΟΜΑΔΑ: ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ Α) Υδροηλεκτρική Ενέργεια Β) Πυρηνική Ενέργεια
Νερό και ενέργεια Αντώνης Αντωνιάδης Σταύρος Γερολυμάτος
Εικονική Επιχείρηση Α΄ Λυκείου
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.
1 Μέγιστη αξιοποίηση χώρων συγκέντρωσης αποβλήτων Μεικτή διαχείριση αποβλήτων - χώροι συγκέντρωσης αποβλήτων (ΧΣΑ)‏
Καββαδίας Κωνσταντίνος
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα.
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 1η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 2η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 3η
Ασκήσεις - Εφαρμογές Διάλεξη 6η
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΕΠΑΛ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ PROJECT A΄ ΕΠΑΛ
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
Συνέντευξη Τύπου Μέγαρο Ιδρύματος Μποδοσάκη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τρίπολη, 18 Μαρτίου 2016 Ημερίδα: Αγροτική Ανάπτυξη και Επένδυση στους νέους Αγρότες Προοπτικές και κατευθύνσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην.
Πανεπιστήμιο Κρήτης Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Μελέτη βιωσιμότητας ακτοπλοϊκής γραμμής Ρεθύμνου – Πειραιά Χρηματοδότηση Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
ΤΟ Α.Ε.Π. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ.. Τι ονομάζουμε Α.Ε.Π. ; Το ποσό που αξίζουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που παράγει μια οικονομία σε ένα συγκεκριμένο.
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ … Αλεξίου Δημήτρης Αντωνόπουλος Σπύρος.
ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΣΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑ: Β' ΔΟΜΙΚΩΝ.
Εισαγωγή στην Οικονομική Ι Θεωρία παραγωγής και κόστους.
1 Σύγκριση Μεθόδων Αξιολόγησης Επενδύσεων 4η Διάλεξη.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμού Διαδικασίες.
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ – ΕΠΙΛΟΓΗ ΡΟΛΟΥ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Όνομα: Σεβδαλής Κυριάκος
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
Παραγωγη ηλεκτρικησ ενεργειασ στα Υδροηλεκτρικα εργοστασια
«Προστασία περιβάλλοντος & βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της κατασκευής
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Εταιρικη Κοινωνικη Ευθυνη)
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Λειτουργία Συστημάτων Ενέργειας
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Υδροηλεκτρική Ενέργεια
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΧΑΡΑΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ: Στοχεύει στη συντομότερη διοχετευση του νερού από τη θέση των υδατ.πόρων στις υδροληψίες Συνήθης παροχή υδροληψίας qν = 6, 9, 12 lt/sec.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ TEAMWORK
ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΙΚΤΟΤΗΤΑΣ περιγραφή και στοιχεία επενδυτικού σχεδίου
Ιωάννης Φαλέκας Επένδυση Ενεργειακής Αναβάθμισης
Γεωργική Εκτιμητική Κώστας Τσιμπούκας.
Κωνσταντίνος Ποτόλιας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

2o Γενικό Λύκειο Αργοστολίου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Υπεύθυνος Προγράμματος: Μιχάλης Νάτσης Τίτλος Προγράμματος: Ενέργεια από το νερό/ Υδροηλεκτρικά Φράγματα

Συμμετέχουν οι μαθητές: Αγγούριας Σπύρος Αλιάϊ Χριστίνα Αμβροσιάτος Βαλάντης Αντωνέλος Παναγιώτης Αντωνίου Νίκος Γκερβένης Γιώργος Γκορέγια Φάμπιο Γκοτσκάϊ Άντζελα Ζώη Χριστίνα Θωμά Χριστίνα Κομπορόζος Γιώργος Μπάχα Ντανιέλα Παπαναστασάτου Ρεβέκα Παπανικολάτος Λουκάς Παπανικολάτος Αντώνης Ροσολύμου Μανόλια Σάντο Μαρίνα Στελλάτου Κατερίνα Τσέτσα Χριστίνα Φραγκισκάτου Φωτεινή Φώη Ευαγγελία

Γενικά περί υδροηλεκτρικών:

Η αξιολογήση της οικονομικής αποδοτικότητας ενός υδροηλεκτρικού σταθµού (κατά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του) προκειµένου να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι ελκυστικές µε βάση οικονοµικά κριτήρια της αγοράς. Χρησιµοποιώντας διάφορες τεχνικές για την αξιολόγηση της οικονοµικής απόδοσης υδροηλεκτρικών σταθµών διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι από αυτούς φαίνεται να παράγουν κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους µάλλον ακριβή ενέργεια, καθώς το αρχικό κεφάλαιο είναι ιδιαίτερα υψηλό. Μετά την περίοδο αυτή όµως, η ενέργεια που παράγεται γίνεται φθηνή καθώς επιβαρύνεται µόνο από το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης, τα διοικητικά έξοδα κ.λπ. Η αξιολόγηση αυτή γίνεται υπολογίζοντας και λαµβάνοντας υπόψη διάφορους δείκτες όπως η περίοδος αποπληρωµής κεφαλαίου, ο απλός συντελεστης απόδοσης κεφαλαίου, η καθαρή παρούσα αξία (NPV) της επένδυσης, ο εσωτερικός συντελεστής απόδοσης (IRR) αυτής κ.λπ

Φωτογραφικά στιγμιότυπα Επίσκεψη των μαθητών/-τριών στον Υ/Η σταθμό Σφηκιάς

Ανάλογα με το μέγεθος και την παραγόμενη ισχύ, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια διακρίνονται σε: Μικρής κλίμακας: Είναι εγκαταστάσεις που, όπως υποδηλώνει το όνομά τους, παράγουν από 1 kW έως 1 MW ισχύος. Η βασική τους χρήση είναι η ηλεκτροδότηση μικρών οικισμών (χωριών, κωμοπόλεων) ή μικρών εργοστασίων δευτερογενούς παραγωγής. Μεσαίας κλίμακας: Παράγουν μέχρι 20 MW ισχύος, είναι σχετικά χαμηλού κόστους κατασκευής ενώ είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα κατά τη λειτουργία τους. Χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση είτε αστικών περιοχών είτε για τη λειτουργία μεγάλων παραγωγικών μονάδων με πολλές ενεργειακές απαιτήσεις. Μεγάλης κλίμακας: Παράγουν περισσότερα από 20 MW ισχύος και απαιτούν την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων. Ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια αυτού του τύπου είναι αυτό που κατασκευάστηκε στο "φράγμα Χούβερ" (Hoover dam) στο Κολοράντο των ΗΠΑ, το οποίο έχει ισχύ 2.000 MW.

όσον αφορά το κόστος κατασκευής των υδροηλεκτρικών έργων, δηλαδή το κοστος ανά εγκατεστηµένο kW, αυτό κυµαίνεται ανάλογα µε το µέγεθος του σε σχέση µε την εγκατεστηµένη ισχύ, το σχεδιασµό και την τεχνολογία που επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες, το χρόνο κατασκευής του, που συχνά επηρεάζεται από αστάθµητους παράγοντες (αφού πρόκειται για επέµβαση στη φύση µε εξειδικευµένες κατασκευές που απαιτούν υψηλή ασφάλεια) ακόµα και µε τις τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζει ένα έργο σε σχέση µε την περιοχή που κατασκευάζεται (δηµιουργία προσπελάσεων και οδικών επικοινωνιών, αποκατάσταση περιβάλλοντος, κατασκευή βοηθητικών έργων κ.λπ). Έτσι, κατόπιν στατιστικής προσέγγισης, θα µπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι τα 1500 ευρώ ανα εγκατεστηµένο kW είναι ένα ενδεικτικό κόστος κατασκευής των υδροηλεκτρικών έργων. Στο ποσό αυτό υπολογίζεται επιβάρυνση ίση µε 5 % περίπου για την εκπόνηση της οριστικής µελέτης και 8 % περίπου για την επίβλεψη του εργου. Στη συνέχεια επιχειρείται η χρηµατο-οικονοµική ανάλυση και αξιολόγηση της οικονοµικής απόδοσης της επένδυσης ενός υδροηλεκτρικού σταθµού. Στόχος της ανάλυσης αυτής, η οποία αναφέρεται είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο επενδύσεις αυτού του είδους στην Ελλάδα είναι ελκυστικές µε βάση τα κριτήρια της αγοράς, δεδοµένων των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα µας (απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας).

Φωτογραφικά στιγμιότυπα Από την επίσκεψη στον Υ/Η Σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Σφηκιάς

Το συνολικό κόστος του έργου και άρα της επένδυσης εκτιµάται σε 4. 100 Το συνολικό κόστος του έργου και άρα της επένδυσης εκτιµάται σε 4.100.000 ευρώ. Στο κόστος αυτό περιλαµβάνεται το κόστος των έργων πολιτικού µηχανικού και το κόστος του εξοπλισµού παραγωγής. Το συνολικό κόστος του έργου θα προκύψει από το κόστος των επιµέρους τµηµάτων του έργου (όπως οδοί προσπέλασης, έργα κεφαλής, αγωγός προσαγωγής, στροβιλοστάσιο, κύριος ηλεκτροµηχανολογικός εξοπλισµός, αυτοµατισµός, προστασίες και υπόλοιπος εξοπλισµός ΜΥΗΣ, µεταλλικές κατασκευές, διαµόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έξοδα µελετών κ.λπ.) µε βάση το κόστος εργασίας και την προµήθεια. Τα κόστη του ηλεκροµηχανολογικού εξοπλισµού καθώς των έργων πολιτικού µηχανικού και του µεταλλικού αγωγού εκτιµώνται από τις τιµές που υπάρχουν στην ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

Η γεωθερμία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

ΠΗΓΕΣ http://el.wikipedia.org/wiki/ http://vivliothmmy.ee.auth.gr/693/