Συντελεστές: Εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Πρότυπο Εκπαιδευτήριο Ευρωπαϊκή Παιδεία
Γιώργος Γιαλλουρίδης, Παναγιώτης Χριστοδούλου Λεμεσός 2006
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
  Ενιαίο  Αναμορφωμένο  Εκπαιδευτικό  Πρόγραμμα Ε. Α. Ε. Π (961)
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Ευδοξία Παναγιωτίδου Ψυχολόγος Α’ ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης Τρίτη,
Η ομάδα στις ερευνητικές εργασίες. Τι είναι μια ομάδα; Πως μπορούμε να την προσδιορίσουμε; Η ομάδα έχει τουλάχιστον δυο στόχους α) Πραγματοποίηση ενός.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Σέβομαι τη διαφορετικότητα
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
 Τα παιδιά της Α΄ Τάξης εξαιρούνται από το πρόγραμμα.  Παρατηρήσαμε ότι τα παιδιά που εισέρχονται για πρώτη χρονιά στο σχολείο χρειάζονται χρόνο για.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Πρακτικές Οδηγίες Εκπαίδευσης στην Κοινωνικοποίηση… Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΙΡΗΝΗ.
Το τρίπτυχο της συνεργασίας: οι ομάδες που πλαισιώνουν τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Δρ. ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Σχολική Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη.
Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.
Ιγ’ δημοτικο σχολειο παφου Προγραμμα «Νιωθω ασφαλησ στο σχολειo μου»
“ Διαφορετική συμπεριφορική στάση των γονιών απέναντι στο έφηβο κορίτσι και στο έφηβο αγόρι ”.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Δρ. Μόνικα Σιακού Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Προς μια αποτελεσματικότερη συνεργασία Αναστασία Χ’ Γιαννακού Σύμβουλος Ειδικής Εκπαίδευσης Επαρχίας Λευκωσίας.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
«Ελπίδα Ζωής» Αγγελική Μπαβέλλα- Επιστημονικά Υπεύθυνη-ψυχολόγος
Υγεία και Ευεξία Μαθητών/τριών
«Διαχείριση απώλειας και πένθους στο σχολείο» Συμβουλευτική ψυχολόγος
7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ THΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Βασικός στόχος της παρέμβασης:
Ευρωπαϊκο προγραμμα comenius
Βαζουμε χρωμα Στην αυλη μαΣ, δινουμε χρωμα Στη ζωη μαΣ!!!
Περιγραφή Εκπαιδευτικός, ενόψει του Σαββατοκύριακου, έχει μεταβεί στο νησί όπου είναι η μόνιμη κατοικία του. Τη Δευτέρα, τηλεφωνεί στο Διευθυντή και του.
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Ομαλη μεταβαΣη απο το νηπιαγωγειο Στο δημοτικο
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ 2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΓΟΝΕΩΝ Γιαλυράκη Πόπη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας(Msc), Play Therapist Θεραπεύτρια ζευγαριών (ICEEFT), Εκπαιδεύτρια ομάδων γονέων(Gordon-Fillial)
ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ Διερεύνηση με συζήτηση
7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
3Ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου (Αγίου Μάρκου)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων «Σχολική Διαμεσολάβηση»:
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Συντελεστές: Εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου ΠρΟληψη διαχεΙριΣη και αντιμετΩπιΣη προβλημΑτων παραβατικΗΣ ΣυμπεριφορΑΣ 4/θ Δημ. Σχολείο Καρυών Συντελεστές: Εκπαιδευτικό προσωπικό του Σχολείου

Περιγραφή της καλής πρακτικής. Αμφίπλευρη προσέγγιση περίπτωσης μαθητή Δ΄ τάξης με γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες που οφείλονται σε ελαφρά νοητική υστέρηση (διάγνωση ΚΕΔΔΥ), που αδυνατούσε να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον, δεν προσαρμόζονταν στους κανόνες του σχολείου και συμπεριφέρονταν απρεπώς σε συμμαθητές του και εκπαιδευτικούς. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Σκοπός της καλής πρακτικής. Σκοπός της συγκεκριμένης καλής πρακτικής ήταν η ένταξη του μαθητή στη σχολική κοινότητα ως ισότιμου μέλους που διεκδικεί τα δικαιώματά του αλλά και είναι πρόθυμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως μαθητής και ως μέλος ομάδας. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Στόχοι της καλής πρακτικής (1/2). Γνωστικοί :Να αναγνωρίζει και να γράφει γράμματα και αριθμούς. Να μπορεί να υπολογίζει νοερά μέσα στη δεκάδα. Συναισθηματικοί : Απόκτηση αισθήματος ασφάλειας, αποδοχής και ανάδειξης των ιδιαίτερων γνώσεων και ικανοτήτων του. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Στόχοι της καλής πρακτικής (1/2). Ψυχολογικοί : Αποβολή του αισθήματος απόρριψης (από συμμαθητές και ενήλικες) και φόβου αποτυχίας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που θα συμμετείχε. Κοινωνικοί-Ανθρωπιστικοί : Ενσωμάτωση στην ομάδα της τάξης, ενεργητική συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες με συγκεκριμένο ρόλο εντός και εκτός τάξης. Περιορισμός της απρεπούς και συχνά επικίνδυνης συμπεριφοράς. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Ρόλος του εκπαιδευτικού. Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ήταν καθοριστικός. Αρχικά αναγνωρίστηκε το πρόβλημα, ακούστηκαν απόψεις τόσο των συναδέλφων όλων των τάξεων, εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, Τμ. Ένταξης, Σχ. Συμβούλου και Δ/ντή Διεύθυνσης. Ορίστηκαν οι στόχοι και αποφασίστηκε ο καθένας μας από τη θέση του να συμβάλει στην επίτευξή τους ακολουθώντας όλοι μας κοινή ‘’γραμμή’’ αντιμετώπισης ανάρμοστης συμπεριφοράς. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Ρόλος των μαθητών. Ο ρόλος των μαθητών στη διάρκεια της καλής πρακτικής ήταν καθοριστικός. Αρχικά, κυρίως οι μαθητές των μεγάλων τάξεων που γνώριζαν από παλιά τη διαφορετική συμπεριφορά του συμμαθητή τους αποφάσισαν να συνεργαστούν κατανοώντας τη διαφορετικότητά του. Έγιναν πολύ πιο φιλικοί μαζί του δείχνοντας αξιοθαύμαστη ωριμότητα και διάθεση συνεργασίας. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Εμπλοκή τρίτων στην καλή πρακτική. Το αδύνατο σημείο αυτής της προσπάθειας ήταν η πλήρης άρνηση των γονέων όχι μόνο για συνεργασία αλλά και επαφή με το προσωπικό του Σχολείου. Μέρος των γονέων, με πρόσχημα την ασφάλεια των παιδιών τους όχι μόνο την ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ζητούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από εμάς για την απομάκρυνσή του. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Εμπόδια που παρουσιάστηκαν. Αδυναμία συνεργασίας με την οικογένεια. Αμφιβολίες για τη δυνατότητα του Σχολείου να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Δυσκολία των μικρών κυρίως μαθητών να αποδεχτούν αρχικά την παρουσία του και να συνυπάρξουν μαζί του χωρίς να τον προκαλούν. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Παρουσίαση καλής πρακτικής. Ένταξη του μαθητή σε πιο ‘’οικείο’’ σχολικό περιβάλλον. Εξάλειψη του φόβου που αρχικά ένοιωθε ο μαθητής για το προσωπικό του Σχολείου. Συνεχής επαφή μαζί του, ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης και αναγνώριση των ιδιαίτερων γνώσεων και ικανοτήτων του. Αναγνώριση αλλαγής της στάσης των συμμαθητών του σε σχέση με παλιότερα και έκφραση συμμετοχής του σε δραστηριότητες. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Παρουσίαση καλής πρακτικής. Αφού σταθεροποιήθηκε η συμπεριφορά του σε αποδεκτά όρια ξεκίνησε προσπάθεια χαλαρής επαφής του με βασικά γνωστικά αντικείμενα ως μέρος δικής του συμμετοχής στο κοινό πρόγραμμα της τάξης. Αυτά τα πρώτα βήματα είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των απουσιών του και τη διάθεσή του να παραμένει περισσότερες ώρες στο σχολείο ( Ολοήμερο Τμήμα ). Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Παρουσίαση καλής πρακτικής. Στο Τμήμα Ένταξης ( 4 ώρες την εβδομάδα ) έδειχνε τις περισσότερες φορές διάθεση συμμετοχής. Άλλες φορές δήλωνε κουρασμένος οπότε η εκπαιδευτικός του Τ.Ε. φρόντιζε να επιλέγει δραστηριότητες που ήταν πιο ενδιαφέρουσες γι’ αυτόν. Η παρακολούθηση της συμπεριφοράς του στο χώρο της αυλής έγινε πιο διακριτική από τους εφημερεύοντες που πάντα ήταν έτοιμοι να προλάβουν τις συνέπειες επικίνδυνης συμπεριφοράς. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Προστιθέμενη αξία/Επεκτασιμότητα της καλής πρακτικής (1/2). Αναγνώριση από όλους τους εμπλεκόμενους, εκπαιδευτικούς και μαθητές ότι δεν υπάρχουν κακά παιδιά αλλά λάθος συμπεριφορές που για να εξαλειφθούν πρέπει να τις αναγνωρίσουμε, να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τις αλλάξουμε και να συνεργαστούμε με καλή διάθεση αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του καθενός μας. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Προστιθέμενη αξία/Επεκτασιμότητα της καλής πρακτικής (2/2). Ο κάθε εκπαιδευτικός ερχόμενος σε επαφή με ανάλογες καταστάσεις γίνεται πιο ώριμος, πιο έμπειρος και πιο υπεύθυνος. Για να πετύχει στο έργο του κάθε εκπαιδευτικός πρέπει να διερευνήσει αρχικά το ψυχικό κόσμο των μαθητών του να εξασφαλίσει συναισθηματική ισορροπία και μετά να επιδιώξει γνωστικούς στόχους. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Αποτίμηση της καλής πρακτικής. Βέβαια επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική δεν υπάρχουν ‘’στάσεις- συνταγές’’ που εφαρμόζονται και πετυχαίνουν πάντα. Ο μαθητής απέκτησε επίγνωση του χώρου στον οποίο βρίσκεται και σε γενικές γραμμές η εικόνα του βελτιώθηκε. Δεν έλειψαν βέβαια και οι παλινδρομήσεις σε πρότερες συμπεριφορές αλλά τις περισσότερες φορές συνέβαιναν μετά από μικρά διαστήματα απουσιών από το σχολείο. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Συμπεράσματα. Εκπαιδευτικοί μικρών κυρίως σχολικών μονάδων που μερικές φορές νοιώθουν αβοήθητοι στην αντιμετώπιση συχνά παγιωμένων προβληματικών συμπεριφορών μαθητών πρέπει να τολμήσουν πιστεύοντας ότι μπορούν να συμβάλουν, στον περιορισμό τουλάχιστον, των αρνητικών φαινομένων τους. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".

Δημοσιοποίηση Καλής Πρακτικής. Παρουσίασή της σε επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών. Χίος, 16-18/6/2015 "Καλές Πρακτικές".