1ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου (1dimagdim.blogspot.com)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Advertisements

Ελληνογαλλική Σχολή ‘’Άγιος Παύλος’’
Thomas Edison (1847 – 1931) Οι καθηγητές του τον θεωρούσαν « διατελώντα εν συγχύσει ». Ο Edison έγινε ο πιο γόνιμος εφευρέτης όλων των εποχών!
1.Ποια είναι τα τρία κύρια μέρη ενός υποδείγματος ηλεκτρονικών επικοινωνιών Ενεργεία ( είσοδος) Μετάδοση (διαδικασία) Ήχος ( έξοδος)
Ηλεκτρομαγνητισμός Ο Ηλεκρομαγνητισμός είναι ο τομέας της Φυσικής που μελετά τα φαινόμενα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με ηλεκτρικά φορτία και πηγές.
Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)Κινητήρας
ΕΠΑΓΩΓΗ (induction).
Ο ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Όργανα- παραγωγή ρεύματος
Ηλεκτρομαγνητισμός Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό – ο ηλεκτρομαγνήτης 15ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Υφαντής Βασίλειος Απρίλιος.
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
2.3 Αρχή λειτουργίας του κινητήρα
Εργασία στην πληροφορική
08. ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16)
Δυναμικός Ηλεκτρισμός
2.2 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ
ΜΑΓΝΗΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΙΣΗ
ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΗΧΟ & ΕΙΚΟΝΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ 1 ΕΡΓΑΣΙΑ 2.
HΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΣΤΡΕΣ
Η λειτουργία της ανεμογεννήτριας
Όταν γυρίζω τη ρόδα του ποδηλάτου αργά, το λαμπάκι φωτίζει πολύ λίγο. Όταν γυρίζω τη ρόδα του ποδηλάτου γρήγορα, το λαμπάκι φωτίζει έντονα. Όταν σταματώ.
ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ -
2.1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ Όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμαι καθημερινά, από τις πιο μικρές ως τις πιο μεγάλες χρειάζονται ενέργεια, για να λειτουργήσουν .Χωρίς ενέργεια.
13. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ
Η στοιχειώδης γεννήτρια συνεχούς ρεύματος
Ο εναλλακτήρας και η αρχή λειτουργίας του
3.3 ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΚΑΙ ΠΗΝΙΟΥ
1 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα (Κεφάλαιο 16) Συστήματα επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Παραδείγματα: 1.Τηλέγραφος 2.Τηλέφωνο 3.Τηλεόραση 4.Ραδιόφωνο.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
Μαγνητισμός Σχολικό έτος
Θέμα εργασίας: ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ - Ο ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΙI. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΕΠΑΓΩΓΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 1.Αναρτώμενο πλαίσιο με γαλβανόμετρο 2.Πείραμα Oersted με πλαίσιο 3.Ηλεκτρική γεννήτρια – Παλμογράφος 4.Ηλεκτρικός κινητήρας.
Ηλεκτρισμός Ο εκπαιδευτικός: Τουλιόπουλος Φώτης. Ο όρος ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ γενικός όρος. Μπορεί να περιγραφεί ως ροή ενέργειας μέσα στην ύλη.
ΜΥΓΙΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ POWER POINT ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ:ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΩΝ/ΟΣ ΟΝΟΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗ :ΜΥΓΙΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.
Μαγνητισμός. Μαγνήτες ή μόνιμοι μαγνήτες Είναι τα υλικά που έλκουν το σίδηρο και ορισμένα άλλα υλικά όπως το νικέλιο και το κοβάλτιο Φυσικοί μαγνήτες.
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ.
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
Φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής
ΦΥΣΙΚΗ Ε΄ ΔΗΜΟΤΙKOY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ Ο
Ο μαθητής να μπορεί να αναφέρει ότι η φορά περιστροφής εξαρτάται από :
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΗΣ Πιο κάτω απεικονίζετε ένας τεχνητός μόνιμος μαγνήτης, με τον Βόρειο Πόλο στην δεξιά άκρη του μαγνήτη και τον Νότιο Πόλο στην αριστερή άκρη.
Εκτροπή μαγνητικής βελόνας Κατασκευή ηλεκτρομαγνήτη
ΠΗΝΙΟ Το πηνίο είναι ένα από τα παθητικά στοιχεία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων όπως είναι οι αντιστάσεις και οι πυκνωτές. Το Πηνίο αποτελείται από σπείρες.
2.2 Αρχή λειτουργίας της γεννήτριας Σ.Ρ.
Χαρακτηριστικά μεγέθη εναλλασσόμενου ρεύματος και εναλλασσόμενης τάσης
ΣΤΟΧΟΣ 2.1.2: Ο μαθητής να μπορεί να,
Άσκηση 3 Φυσικής Β Λυκείου Γενικής Παιδείας
Ανεμόμυλοι – αιολική ενέργεια
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟ -
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ Ι.
Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
1o ΣΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ Μίχας Παναγιώτης
Μαγνήτες. Ορισμός  Μαγνήτης ονομάζεται κατά τη Φυσική οποιοδήποτε τεμάχιο υλικού ή σώμα, συνήθως μεταλλικό, που δημιουργεί μαγνητικό πεδίο στον περιβάλλοντα.
ΠηγΕΣ ενΕργειαΣ Ενότητα 2η.
1 Δυναμικός Ηλεκτρισμός Το ηλεκτρικό ρεύμα. 2 Τι κοινό υπάρχει στη λειτουργία όλων αυτών των συσκευών;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1ο Δημ. Σχολ. Αγ. Δημητρίου (1dimagdim.blogspot.com) Κουκούλης Πάρης

Από τον ηλεκτρισμό στο μαγνητισμό - η ηλεκτρογεννήτρια

όταν είναι τυλιγμένο σε σχήμα ελατηρίου.   Πηνίο  ονομάζεται ένα καλώδιο ή σύρμα, όταν είναι τυλιγμένο σε σχήμα ελατηρίου. Όταν ένα καλώδιο που διαρρέεται από ρεύμα έχει τη μορφή πηνίου, οι μαγνητικές ιδιότητες είναι εντονότερες. Ο ηλεκτρομαγνήτης  αποτελείται από ένα πηνίο, στο εσωτερικό του οποίου έχει τοποθετηθεί ράβδος από σίδηρο οι μαγνητικές ιδιότητες του ηλεκτρομαγνήτη είναι πολύ πιο έντονες από αυτές του πηνίου.

Οι ηλεκτρομαγνήτες δεν είναι μόνιμοι μαγνήτες Οι ηλεκτρομαγνήτες δεν είναι μόνιμοι μαγνήτες. Όταν σταματήσει η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, σταματά και η ιδιότητά τους να έλκουν αντικείμενα. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα σε γερανούς , στα εναέρια τρένα , στα κουδούνια, στο τηλέφωνο…

Ηλεκτρογεννήτρια Γεννήτριες ονομάζονται οι συσκευές Γεννήτριες ονομάζονται οι συσκευές με τις οποίες μετατρέπουμε ενέργεια διαφόρων μορφών σε ηλεκτρική.. Η πιο απλή αλλά και συνηθισμένη γεννήτρια που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι το δυναμό που προσαρμόζεται στη ρόδα ενός ποδηλάτου. Εδώ η περιστροφή του μαγνήτη γίνεται από τη ρόδα που θέτουμε σε κίνηση, καθώς κάνουμε πεντάλ.

Ηλεκτρικός κινητήρας   Τη σημερινή εφαρμογή των ηλεκτρικών κινητήρων τη γνωρίζεις σίγουρα. Ηλεκτρικοί κινητήρες υπάρχουν στα τρόλεϊ, στα πλυντήρια, στα τρυπάνια, στους ανεμιστήρες, σε πολλά παιχνίδια ... Η λειτουργία των ηλεκτρικών κινητήρων στηρίζεται στις μαγνητικές ιδιότητες που αποκτούν οι αγωγοί, όταν μέσα τους ρέει ηλεκτρικό ρεύμα.

Όταν γυρίζω τη ρόδα του ποδηλάτου αργά , το λαμπάκι φωτίζει πολύ λίγο . Όταν γυρίζω τη ρόδα του ποδηλάτου γρήγορα , το λαμπάκι φωτίζει έντονα. Όταν σταματώ τη ρόδα του ποδηλάτου , το λαμπάκι σβήνει .

μόνιμος μαγνήτης πηνίο Το μέρος του δυναμό που περιστρέφεται όταν γυρίζω τη ρόδα του ποδηλάτου , είναι ο μόνιμος μαγνήτης. Το νερό που πέφτει με ορμή από το φράγμα περιστρέφει τον υδροστρόβιλο και αυτός με τη σειρά του περιστρέφει το μαγνήτη μέσα στη γεννήτρια .

Ο γαιάνθρακας καίγεται , με αποτέλεσμα να θερμαίνεται το νερό στο λέβητα. Ο ατμός που παράγεται περιστρέφει τον ατμοστρόβιλο , ο οποίος περιστρέφει το μαγνήτη της γεννήτριας . Στα υδροηλεκτρικά εργοστάσια η γεννήτρια λειτουργεί χάρη στην ενέργεια του νερού που πέφτει από ψηλά . Στα ατμοηλεκτρικά η γεννήτρια λειτουργεί χάρη στην ενέργεια του ατμού .

Η λάμπα δε φωτίζει , γιατί , όταν δεν περιστρέφεται η ρόδα , δεν περιστρέφεται κι ο μαγνήτης στο δυναμό. Ο μαγνήτης περιστρέφεται από τη ρόδα του ποδηλάτου , όταν αυτό κινείται . Ο μαγνήτης περιστρέφεται από την έλικα που γυρίζει , καθώς φυσά ο άνεμος.