Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας

2 ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας
Να μπορείτε να (α) αναγνωρίζετε από απλά διαγράμματα τα διάφορα στάδια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο. (β) αναφέρετε τις τάσεις που χρησιμοποιούνται στο δίκτυο διανομής της Κύπρου. (γ) αναγνωρίζετε τον τρόπο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σε κατοικίες.

3 Παραγωγή – Μεταφορά - Διανομή

4 Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Οι ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί στη Κύπρο είναι θερμικοί, δηλαδή μετατρέπουν την θερμική ενέργεια σε ηλεκτρική. Η θερμότητα παράγεται με την καύση αργού πετρελαίου (μαζούτ). Το μαζούτ καίγεται στο λέβητα και από τη θερμότητα που παράγεται ζεσταίνεται το νερό, που είναι μέσα στις σωληνώσεις του λέβητα και μετατρέπεται σε ατμό ψηλής πίεσης. Ο ατμός με μεγάλη ταχύτητα και ψηλή πίεση κατευθύνεται στα πτερύγια του στροβίλου, προκαλώντας την περιστροφή του. Ο στρόβιλος με τη σειρά του περιστρέφει την γεννήτρια που βρισκέται στον ίδιο άξονα μαζί του.

5 Σταθμός Παραγωγής Ισχύος

6 Ατμοστρόβιλος

7 Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας
Η τάση που παράγεται στους σταθμούς από τις γεννήτριες είναι 11,000 V (βόλτ). Για σκοπούς μεταφοράς πρέπει να ανυψωθεί σε τάση 66,000 V ή 132,000 V, ώστε να ελαττωθούν οι απώλειες κατά την μεταφορά του σ’ όλη την Κύπρο. Αυτό γίνεται από τους μετασχηματιστές ισχύος του σταθμού παραγωγής, οι οποίοι αποτελούν τον υποσταθμό μεταφοράς. Μετά τους μετασχηματιστές το ρεύμα μεταφέρεται σε υψηλή τάση 66,000 V ή 132,000 V στις γραμμές μεταφοράς από όπου διακλαδώνεται σ’ ολόκληρη την Κύπρο.

8 Ανύψωση της τάσης 66,000 V 11,000 V ή 132,000 V

9 Γραμμές μεταφοράς Το δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού περιέχει γραμμές ψηλής τάσης διπλού κυκλώματος που στηρίζονται στους ίδιους στύλους ή πυλώνες καθώς επίσης και γραμμές μονού ή διπλού κυκλώματος που ακολουθούν παράλληλη διαδρομή και ευρίσκονται πολύ κοντά η μια στην άλλη.

10 Διανομή ηλεκτρικής ενέργειας
Οι γραμμές μεταφοράς καταλήγουν στις πόλεις όπου βρίσκονται οι υποσταθμοί. Στους υποσταθμούς υπάρχουν μετασχηματιστές που υποβιβάζουν την τάση και πάλι στις 11,000 V. Η τάση των 11,000 V διακλαδώνεται μέσα στις πόλεις. Μερικοί μεγάλοι καταναλωτές όπως εργοστάσια νοσοκομεία, σχολεία κ.λ.π., τροφοδοτούνται απ’ ευθείας με 11,000 V. Οι καταναλωτές αυτοί έχουν τους δικούς τους μετασχηματιστές (υποσταθμούς) για να υποβιβάζουν την τάση. Για τους μικρότερους καταναλωτές η τάση υποβιβάζεται με την βοήθεια άλλων μετασχηματιστών στα 240/415 βόλτ. Οι μετασχηματιστές αυτοί βρίσκονται μέσα σε μικρά υποστατικά (σπιτάκια) ή βρίσκονται πάνω στους ξύλινους στύλλους

11 Δίκτυο διανομής Υπαίθριοι υποσταθμοί σε κάθε πόλη υποβιβάζουν την τάση στις 11,000 V. Η διανομή των 11,000 V μέσα στις πόλεις γίνεται: α) με εναέρια καλώδια (σε οριζόντια διάταξη) β) με υπόγεια καλώδια

12 Μετασχηματιστές διανομής
Μετασχηματιστές διανομής Μετασχηματιστές διανομής 11,000 V / V πάνω σε ξύλινους στύλλους.

13 Γραμμές 240/415 V Κόκκινη φάση (Red) R Κίτρινη φάση (Yellow) Y
Μπλέ φάση (Blue) B Φάση φωτισμού δρόμων Ουδέτερος αγωγός

14 Διακλάδωση 240/415 V Συνδυασμένες γραμμές ψηλής (11,000 V) και χαμηλής τάσης Κανονική γραμμή 240/415 V

15 Σύνδεση Παροχής σε καταναλωτές
Η παροχή που δίνει η Α.Η.Κ. στους καταναλωτές μπορεί να είναι: Α) Μονοφασική 240 V Β) Τριφασική 415 V Στη πρώτη περίπτωση δίνεται μόνο μία φάση (οποιαδήποτε) και ο ουδέτερος αγωγός. Για τριφασική παροχή συνδέονται και οι τρεις φάσεις και ο ουδέτερος. Η σύνδεση της παροχής μπορεί να είναι εναέρια ή υπόγεια

16 Σύνδεση Παροχής σε σπίτι

17 Φύλλο Εργασίας Πόσοι αγωγοί υπάρχουν πάνω στο εναέριο δίκτυο διανομής (240/415 V) της Α.Η.Κ. Με πόσους αγωγούς τροφοδοτείται η λάμπα του οδικού φωτισμού που βρίσκεται πάνω στον στύλλο της Α.Η.Κ. 3. Συνδέστε μια μονοφασική παροχή πάνω στο στύλλο της Α.Η.Κ.

18 Εργασία για το σπίτι Πως ονομάζεται η ηλεκτρική εγκατάσταση που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από την Α.Η.Κ. με δύο αγωγούς; Να αναφέρετε τις τάσεις για που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο α) για μονοφασικές εγκαταστάσεις β) για τριφασικές εγκαταστάσεις 3. Να αναφέρετε την τάση παραγωγής στους σταθμούς (γεννήτριες) της Α.Η.Κ. και την τάση μεταφοράς.


Κατέβασμα ppt "Δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google