Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στην πληροφορική

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στην πληροφορική"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στην πληροφορική
Θέμα: Ηλεκτρομαγνητισμός Αλέξανδρος Χρηστίδης Γεώργιος Φιλιππάτος

2 ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Ο Ηλεκτρισμός αποτελείται απο αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σωμάτων εξαιτίας των ηλεκτροστατικών δυνάμεων που προκαλούνται από την ύπαρξη των ηλεκτρικών φορτίων.

3 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Το ηλεκτρικό φορτίο είναι μια ιδιότητα κάποιων υποατομικών σωματιδίων (όπως των ηλεκτρονίων και των πρωτονίων), τα οποία αλληλεπιδρούν μέσω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και δημιουργούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις μεταξύ τους. Υπάρχουν δύο είδη φορτίων: το ένα ονομάζεται θετικό και το άλλο αρνητικό. Μονάδα μέτρησης ειναι το 1 Κουλομπ. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ Η διαφορά ηλεκτρικού δυναμικού μεταξύ δύο σημείων ορίζεται ως το έργο προς τη μονάδα του φορτίου που χρειάζεται να καταναλωθεί (ενάντια στις ηλεκτρικές δυνάμεις), ώστε να μετακινηθεί ένα θετικό σημειακό φορτίο αργά ανάμεσα στα δύο σημεία. Το δυναμικό μετριέται σε Βολτ. (1 Βολτ = 1 Τζάουλ/Κουλόμπ)

4 ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
O χώρος που περιβάλλει ένα ηλεκτρικό φορτίο έχει μια ιδιότητα που καλείται ηλεκτρικό πεδίο. Το ηλεκτρικό πεδίο ασκεί μια δύναμη επάνω σε άλλα ηλεκτρικά φορτισμένα αντικείμενα. Το ηλεκτρικό πεδίο είναι ένα διανυσματικό πεδίο, με μονάδες μέτρησης στο SI τις Νιούτον προς Κουλόμπ (N C-1) ή, ισοδύναμα: Βολτ προς μέτρο (V m-1). ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ Το ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια ροή ηλεκτρικού φορτίου. Παραδείγματα ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν την αγωγιμότητα των μετάλλων, όπου τα ηλεκτρόνια ρέουν μέσω ενός αγωγού, όπως για παράδειγμα μέσω ενός μεταλλικού καλωδίου, και την ηλεκτρόλυση, όπου τα ιόντα (φορτισμένα άτομα) ρέουν μέσω ενός υγρού. Το ρευμα χωριζεται στο συνεχές (DC) έχει σταθερή κατεύθυνση ροής και το εναλλασσόμενο (ΑC) αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση. Για ιστορικούς λόγους, θεωρούμε πως το ηλεκτρικό ρεύμα ρέει από το πιο θετικό μέρος ενός κυκλώματος, στο πιο αρνητικό. Το ηλεκτρικό ρεύμα που ορίζεται έτσι ονομάζεται συμβατικό ρεύμα.

5 ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ (Εντασεων)
ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ (Εντασεων) Η ενταση της δυναμης Κουλομπ δινεται απο αυτη τη σχεση: Η ενταση του ηλεκτρικου πεδιου δινεται απο τον τυπο: Η ενταση του ηλεκτρικου ρευματος οριζεται απο τον τυπο:

6 ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ Μαγνητισμός χαρακτηρίζεται το φαινόμενο στο οποίο κάποια υλικά, λεγόμενα μαγνήτες, ασκούν ελκτικές ή απωστικές δυνάμεις σε άλλα υλικά, οφειλόμενες στην κίνηση ηλεκτρικών φορτίων.

7 Οι αρχικές παρατηρήσεις πάνω στα μαγνητικά φαινόμενα ήταν δύο .
Η πρώτη ήταν η μυστηριώδης ελκτική δυνατότητα του μαγνητόλιθου και η δεύτερη ήταν η μυστηριώδης επιμονή ενός ελεύθερου ραβδομαγνήτη να δείχνει τον βορρά. Η μελέτη του μαγνητισμού αρχίζει με τη δημοσίευση του βιβλίου De Magnete του William Gilbert το οποίο αποτέλεσε ορόσημο για την εξέλιξη των ιδεών πάνω στον ηλεκτρισμό

8 Οι ιδιότητες των μαγνητών
Εννοείται ότι ο φυσικός μαγνήτης δεν προσφέρεται για έρευνα και πειραματισμό i) Οι μαγνήτες έλκουν ορισμένα μόνο υλικά ii) Οι μαγνήτες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους iii) Μπορούν και μαγνητίζουν ορισμένα αντικείμενα

9 Άτομο Τα ηλεκτρόνια περιφέρονται με μεγάλη
Ταχύτητα γύρο από τον πυρήνα Τα ετερώνυμα φορτία έλκονται ενώ τα ομώνυμα απωθούνται μεταξύ τους

10 Η γη είναι μαγνήτης

11 Μαγνητισμένα και μη, υλικά

12 Μόνιμοι μαγνήτες Οι μόνιμοι μαγνήτες απαιτούν ενέργεια για τη δημιουργία μαγνητικού πεδίου, αλλά δεν απαιτείται ενέργεια για τη διατήρηση του μαγνητικού τους πεδίου.

13 Μαγνητικά υλικά Σιδηρομαγνητικά: Παραμαγνητικά: Διαμαγνητικά:
Είναι τα μαγνητικά υλικά τα οποία μαγνητίζονται εύκολα. Παραμαγνητικά: Είναι τα μαγνητικά υλικά τα οποία μπορούν να μαγνητιστούν αλλά όχι εύκολα Διαμαγνητικά: Είναι υλικά τα οποία δεν μπορούν να μαγνητιστούν.

14 Ομώνυμοι και ετερώνυμοι μαγνητικοί πόλοι.

15 Ροή του ηλεκτρικού ρεύματος και δημιουργία μαγνητικού πεδίου

16 Ηλεκτρομαγνήτες

17 Πηνίο

18 Πολικότητα μαγνητικού πεδίου

19 Ηλεκτρικές μηχανές Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας Ε.Ρ.-Σ.Ρ.

20 Μέθοδοι απομαγνήτισης

21 Μαγνητικές συσκευές Το μεγάφωνο

22 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Κατέβασμα ppt "Εργασία στην πληροφορική"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google