Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Eκκλησιαστική τέχνη. Ονομάζεται η τέχνη (ναοδομία,
Advertisements

Κρεμλίνο Μόσχας,Ρωσία Λεπίδας Γιάννης.
Βυζαντινή Δράμα Τρία βυζαντινά μνημεία της πόλης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.
ΘΕΡΜΟ ΑΙΤΟΛΩΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης
Τα μνημεία μας μιλούν για το παρελθόν το παρόν το μέλλον
Τουριστικός οδηγός Αγίου Δημητρίου
Κιλκίς λόφος και άλλα Η πόλη του Κιλκίς είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Ο λόφος του ’η Γιώργη κυριαρχεί την πόλη που απλώνεται στους πρόποδες του.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
Σημαντικές εκκλησίες και Τεμένη στη πόλη της Λευκωσίας
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)
Ναοί της Πάτρας Άγιος Νικόλαος
Copyright by Tsoulis Miltiadis 1999
ΜΝΗΜΕΙΑ & ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
«ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ»
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
Μνημεία & Αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
Βαγγέλης αθανασιου κατερινα βουτσα
Ειρήνη Αλεξίου Σοφία Μάντρα
Η Αγια Σοφια Κωνσταντινουπολησ
Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑ: 3
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
4ο. Ο χριστιανικός ναός στην Ύστερη Αρχαιότητα και το Βυζάντιο:
ΑΓΊΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.
Χαβάνα –Άρτεμις Αχιλλέως
Μονή Στουδίου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τα αξιοθέατα του Ηρακλείου. Ονόματα:Νικόλας Μαραυγονικολάκης Μαρία Πασχαλίδη.
Γελ Ρεντίνας Α3 Κωνσταντίνος Λουκάς Αλεξία Πλουμή
Θέρμο Αιτολωακαρνανίας Το Θέρμο είναι κωμό- πολη της Αιτωλοακα- ρνανίας με επίσημο πληθυσμό κα- τοίκων.
5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος.
Η Α' Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο ( ). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346.
ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Το Άγιο Όρος αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, που βρίσκεται στη χερσόνησο του Άθω της Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Ελληνικού.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Κοζάνης μαθήτρια: Άννα Μαμάτσιου επιβλέπων καθηγητής: Γεώργιος Γιαννόπουλος, θεολόγος 1ο Γ.Ε.Λ. Κοζάνης.
Αβαείο Γουεστ Μινστερ Από την Κορίνα Αθανασιάδου.
2.Αρχιτεκτονική του χριστιανικού ναού
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ. Χρόνος Ανέγερσης Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης κτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα.
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Η Αγία Σοφία είναι το πρώτο κτίσμα που χτυπάει στα μάτια του επισκέπτη, καθώς εισέρχεται από την Προποντίδα.
ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΣΑΛΙΔΟΥ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑ Η Περιστερώνα είναι ένα χωριό περίπου 32 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λευκωσία, στους πρόποδες της.
ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ.
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3. Μέρη του ναού- Ιερό Βήμα
Η Αγία Σοφία Αντρέας Χατζησταύρου.
Αξιοθέατα Θεσσαλονίκης
Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ.
1ο ΓΕΛ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014/15 ΕκπαιδευτιΚO ΠρOγραμμα
Ιερός ναός Τιμίου Σταυρού Δολιανών Ξανθίππη Βρή - Τάξη Β’1
Εκκλησίες στη Λακατάμεια
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ Επίμηκες κτίριο με κεντρικό κατά μήκος άξονα
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ.
Αγία Σοφία Η Αγία Σοφία ,ικ΄π στη Θεσσαλονίκη, είναι μία από τις παλαιότερες εκκλησίες της πόλης, η οποία έχει παραμείνει ακέραια μέσα στο βάθος του χρόνου.
“ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ” ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σε μια από τις πιο μαγευτικές γωνίες του Βοσπόρου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου Ξηροκρήνης, χτισμένος πάνω στα ερείπια.
Αγία Σοφία Συγγραφέας Ελένη Π..
Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.
Μαθητής: Ανδρέας Αναδιώτης Τάξη: Β1α
ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΖΗΣ Α4 Γυμνασίου 12/11/2018.
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Αγία Σοφία Μαρία – Στεφανία Χατζηγορηγορίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου Aya Konstantin ve Eleni Tarlabaşı Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου

Η κατασκευή του ναού άρχισε το 1856 και ολοκληρώθηκε το 1861. Είναι το μεγαλύτερο και σίγουρα το πιο όμορφο εκκλησιαστικό σύνολο στο Πέρα. Στην ευρύτερη περιοχή σήμερα κατοικούν πολλοί άραβες χριστιανοί. Η εκκλησία είναι χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά.

Χαρακτηριστικά Έχει δύο μεγάλους πύργους στα δυτικά. Μια μεγάλη αυλή πάνω από το κτίριο. Στη βορειοδυτική γωνία, έξω από την ιδιοκτησία, το αρχαίο ελληνικό δημοτικό σχολείο, παρουσιάζει μια κατάσταση ερήμωσης. Το ίδιο και η μνημειακή κρήνη που βρίσκεται στα δεξιά της πύλης εισόδου.

Ιστορία του ναού Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο ελληνικός πληθυσμός στην περιοχή του Σταυροδρομίου – Πέραν, αυξήθηκε τόσο ώστε να μην ικανοποιούνται οι θρησκευτικές του ανάγκες, στο γειτονικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας. Με πρωτοβουλία επιφανών Ελλήνων της περιοχής, αναλήφθηκε η προσπάθεια ανέγερσης νέου Ναού. Όπως αναφέρεται και στη κτιτορική πλάκα, που βρίσκεται στο νάρθηκα του ναού: «...ο μεν θεμέλιος λίθος, τέθηκε τη 25η Μαρτίου 1856, επιτροπευόντων των κ.κ. Γ. Ζαρίφη, Κώζη Α. Αγελάστου, Γ. Μαμελετζή, Κ. Ρωσσόπουλου, Ι. Καπλάνογλου και Α. Παπππούδωφ, επιτίμου δε Προέδρου του Αγ. Χαριουπόλεως Δωροθέου....». Μετά την έκδοση του Σουλτανικού φιρμανίου, άρχισαν οι εργασίες ανέγερσης του Ναού, με την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Κ.Γ.Καρατζά. Χάρη στις γενναίες εισφορές των ενοριτών, ο Ναός αποπερατώθηκε μέσα σε πέντε χρόνια. Τα εγκαίνια του, σύμφωνα με την ίδια κτιτορική πλάκα: «...ετελέσθησαν μεγαλοπρεπώς υπό του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Ιωακείμ του Β΄ τη 9η Απριλίου 1861...». Το 1867, συνεχίζονται οι εργασίες επέκτασης του ναού, οι οποίες ολοκληρώνονται το 1897.

Ο ρυθμός του Ναού είναι τρίκλιτος μετά τρούλου με πολλά εκλεκτικιστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στην κύρια είσοδό του Ναού, υπάρχουν περίτεχνα βιτρό που απεικονίζουν κόκκινους σταυρούς. Δεξιά και αριστερά του τρούλου υπάρχουν τα 2 κωδωνοστάσια και στη μέση το ρολόι. Στον πρόναο υπάρχει φορητή εικόνα των Αγίων, τα παγκάρια, οι κηροστάτες και οι δύο ξύλινες σκάλες που οδηγούν στο γυναικωνίτη. Τα δύο κλίτη του κυρίως ναού διαιρούνται, με τέσσερες πράσινες μαρμάρινες κολώνες με ιωνικού τύπου κιονόκρανα. Και στα τέσσερα σημεία του Ναού, υπάρχουν περίτεχνα μαρμαρόγλυφα και ξυλόγλυπτα προσκυνητάρια, αφιερωμένα από απλούς πιστούς και από φιλανθρωπικά σωματεία.

Το τέμπλο, ο Άμβωνας και ο Δεσποτικός Θρόνος είναι μαρμαρόγλυπτα, με πλούσιο φυτικό διάκοσμο. Στο σολέα μπροστά από το τέμπλο, υπάρχουν δύο βαρύτιμα ορειχάλκινα κηροπήγια, τα οποία σύμφωνα με την παράδοση, τα δώρισε ο Τσάρος της Ρωσίας. Οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου έχουν αργυρές επενδύσεις στα φωτοστέφανα και η ομώνυμη εικόνα των Αγίων είναι εξ’ ολοκλήρου επενδεδυμένη, ενώ οι κρυστάλλινοι πολυτελείς πολυέλαιοι δίνουν πλούσιο φώς στο Ναό και στο προσκυνητή την αίσθηση ψυχικής αγαλλίασης και θρησκευτικής κατάνυξης.

Η πρόσφατη ανακαίνιση του Ναού, άρχισε την 1η Αυγούστου 1997, με την ευγενική χορηγία της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος και ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου 1999. Τα εγκαίνια του περικαλλούς έγιναν τη Κυριακή 16 Μαΐου 1999, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

ΠΗΓΕΣ http://www.orthodoxia.gr Στοιχεία για τη συγγραφή του άρθρου λάβαμε από το βιβλίο του τ. Σχολάρχου του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινουπόλεως, Άρχοντος Διδασκάλου του Γένους, κ. Δημητρίου Φραγκόπουλου: «Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου», το οποίο είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει ο Αρχιερατικός Προϊστάμενος, της Περιφερείας Σταυροδρομίου, Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, τον οποίον και ευχαριστούμε για την ευγενική του προσφορά και συνεργασία. http://omogeneia-turkey.com

Μες του Βοσπόρου τα νερά… Σαπαλίδου Μαρία Σταύρε Αγγέλα Κελεκίδου Ελευθερία