Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)
Ξιάρχος Αλέξανδρος Σουρής Νίκος Σπηλιοπούλου Φλωρεντία Φούσκας Φώτης Χριστόπουλος Χρήστος

2 Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πρόσοψη του Ναού.

3 Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Τοποθεσία. Σχέση με αρχαιότητα. Ιστορία του ναού.
Ενορία. Πού είναι αφιερωμένος; Πότε πανηγυρίζει; Α. ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

4 1. ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ.
Τοποθεσία Η Ευαγγελίστρια βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας, στην οδό Μαιζόνος, μεταξύ των καθέτων Κολοκοτρώνη και Αγίου Νικολάου. Σχέση με την αρχαιότητα Δεν φαίνεται να έχει κάποια σχέση με την αρχαιότητα. Η Αγία Τράπεζα του βορείου κλίτους τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Νικολάου, λόγω της συγχώνευσης της με τον εγκαταλελειμμένο παλαιό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στον Μόλο.

5 2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ Πότε Χτίστηκε; Κατασκευή
Η Ευαγγελίστρια θεμελιώθηκε το 1842 και εγκαινιάστηκε το 1846 από τον Μητροπολίτη Πατρών Γρηγόριο Ί (Δενδρινό). Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1856, οπότε και εγκαταστάθηκε και Μητροπολιτικός Ναός. Μάλιστα, είναι το πρώτο δημόσιο κτήριο που κατασκευάστηκε στη νέα, Κάτω Πόλη, η οποία αναπτύχθηκε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και τη μετακίνηση του οικονομικού κέντρου προς το λιμάνι. Κατασκευή Στην κατασκευή της εκκλησίας συμμετείχε και ο διάσημος Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνέστ Τσίλλερ, ο οποίος σχεδίασε την οροφή. Επίσης, εργασίες συντήρησης του ναού ξεκίνησαν το 1994, για την αποκατάσταση των ζημιών που είχε υποστεί κατά το σεισμό του 1993.

6 Οροφή Τμήμα από την ουρανία της οροφής με παράσταση του Χριστού.

7 3. ΕΝΟΡΙΑ Ποια ενορία εξυπηρετεί;
Η Ευαγγελίστρια, όντας Μητρόπολη, εξυπηρετεί το Κέντρο της Πάτρας.

8 4. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ Ευαγγελισμός
Ο Ι.Ν. Ευαγγελίστριας, όπως δηλώνει το όνομά του, είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Με την λέξη Ευαγγελισμός αναφερόμαστε στην χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό, της γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Μαριάμ.

9 5. ΠΟΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Εκτός από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η Μητρόπολη έχει δύο θυσιαστήρια αφιερωμένα στους: Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, που γιορτάζει 23 Απριλίου (δεξιά). Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εν Ιωαννίνοις, που γιορτάζει 17 Ιανουαρίου (αριστερά). Η Αγία Τράπεζα του βορείου κλίτους είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

10 5. ΠΟΤΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Επίσης, στο ναό γιορτάζονται πανηγυρικά οι:
Ο Άγιος Οσιομάρτυρας Παύλος ο Πατρεύς, ηγούμενος των εν τω Ραιθώ σφαγιαθέντων Πατρέων στις 14 Ιανουαρίου (από το 1951). Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς την Β Κυριακή των νηστειών, κατόπιν θαύματος (από το 1852). Ο Άγιος Νεκτάριος στις 9 Νοεμβρίου. Μάλιστα, ο Άγιος βρέθηκε στο ναό της Ευαγγελίστριας στις 9 Μαρτίου 1903, για να παραστεί στη Νεκρώσιμο Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Πατρών Ιεροθέου. Στην Ευαγγελίστρια ως Καθεδρικό Ναό τελούνται όλες οι επίσημες Δοξολογίες και Τελετές, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Πατρών. Μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα λαμπρός είναι ο εορτασμός των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου), με τη μεγάλη λιτανεία που ξεκινά από τον ναό για τον Αγιασμό των Υδάτων του Μόλου.

11 Αρχιτεκτονικός τύπος Τυπολογία Κατασκευή Β. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

12 1. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ

13 2. ΤΥΠΟΛΟΓΙΑ Η Ευαγγελίστρια είναι Τρίκλιτη Βασιλική μεγάλων διαστάσεων με δύο πυργοειδή κωδωνοστάσια ενσωματωμένα στη δυτική όψη του ναού, νάρθηκα και γυναικωνίτη. Το κεντρικό κλίτος είναι υπερυψωμένο εξωτερικά.

14 3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ο Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έχει δίριχτη στέγη στο κεντρικό κλίτος, μονόριχτη στέγη στα πλαϊνά και φαντωαματοειδή οροφή.

15 Εικονογραφία- Αγιογραφία
Ξυλογλυπτική Διάκοσμος Γ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

16 1. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ- ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ
Το τέμπλο της Μητρόπολης κοσμείται από ιδιαιτέρα όμορφες εικόνες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας. Δεσποτικές εικόνες: φιλοτεχνήθηκαν από το τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, περίπου το 1853. Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι ολόσωμες εικόνες των Ευαγγελιστών, Ιεραρχών και Αποστόλων πάνω από το Δωδεκάορτο. Δεσπόζει η αργυρότευκτος εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο αριστερό προσκυνητάρι (1890). Ο ναός επενδύθηκε με εικόνες και τοιχογραφίες άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών όπως οι: Ανδρ. Πριονάς, Ανδρ. Μανάλης, Σπυρ. Χατζηγιαννόπουλος, Επαμ. Θωμόπουλος κ.α.

17

18 2. ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗ 3. ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ
Επιτάφιος (1892): φέρει μοσχοβίτικο χρυσοκέντητο σώμα (1890). Άμβωνας (1918), Δεσποτικός θρόνος (1916), δύο κεντρικά προσκυνητάρια ( ): φιλοτεχνήθηκαν στην Αθήνα από τον περίφημο ξυλογλυπτική οίκο Ι. Μαγιάση, που ήταν επιπλοποιοί της Βασιλικής Αυλής. 3. ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ Πολλοί Πατρινοί προίκισαν το ναό προσφέροντας πολυτίμητα ιερά σκεύη, κανδήλες, πολυελαίους, μανουάλια, από τη Ρωσία, από τη Μ. Βρετανία κ.α.

19

20 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ http://www.i-m-patron.gr/ iguidepatra.gr
ΑΡΧΕΙΟ 6Ης ΕΦΟΡΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

21 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!


Κατέβασμα ppt "ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΑΤΡΩΝ (ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ)"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google