Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης

2 ΓΕΝΙΚΑ Η Αγία Σοφία είναι ένας βυζαντινός ναός της Κωνσταντινούπολης. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τιςΤράλλεις  και Ισίδωρο από τη Μίλητο. Στο ίδιο σημείο, επί του πρώτου λόφου της Κωνσταντινούπολης και σε κοντινή απόσταση από το Μέγα Παλάτιον και τον Ιππόδρομο της πόλης, είχαν χτιστεί παλαιότερα δύο ακόμα ναοί που καταστράφηκαν από πυρκαγιά. Το οικοδόμημα ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής και συνδυάζει στοιχεία της πρώιμης βυζαντινής ναοδομίας, σε πολύ μεγάλη κλίμακα. 

3 Ιστορία Μετά τα εγκαίνια της Κωνσταντινούπολης το 337, η ανέγερση ενός ναού της Αγίας Σοφίας υπήρξε τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος οικοδόμησης γύρω από το Μέγα Παλάτι. Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και μαζί με το ναό της Αγίας Ειρήνης αποτελούσε τον κύριο καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας και έδρα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Μετά όμως καταστράφηκε από τους οπαδούς του πατριάρχη επειδή ο Θεοδόσιος είχε μια διαμάχη με τον Πατριάρχη.

4 ΠΗΓΕΣ WIKIPEDIA

5 Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης


Κατέβασμα ppt "Αγία Σοφία Γιώργος Καρανάσιος Ε2 2014-15 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νίκης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google