ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά «Ο Άγιος Παύλος» Τμήμα Γ1 Γυμνασίου Με τι θα ασχοληθούμε σήμερα…
Advertisements

ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση και Κοινωνική Δικτύωση
Βασικές κατηγορίες εκπαιδευτικού λογισμικού
Διακρατική συνάντηση EQUAL Σάμος, 25 – 26 Σεπτεμβρίου 2003
ΚΕΑ - Λονδίνο 14/02/2011 ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Νίκη Λαμπροπούλου * Σοφία Ντάνη Intelligenesis.eu.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
Τι είναι wiki; Μια ιστοσελίδα που επιτρέπει στους επισκέπτες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν και να διαμορφώσουν το περιεχόμενό της.
Το web 2.0, εισήγαγε (ακριβέστερα: δημιούργησε τις προϋποθέσεις για) νέες κοινωνικές και διδακτικές πρακτικές. Η επίδραση του web 2.0 στην Εκπαίδευση μπορεί.
BLOGS ΚΑΙ WIKIS Εργαλεία WEB 2.0. Blogs  Το Βlog λέξη είναι η συντομευμένη εκδοχή του weblog.  Blog είναι το είδος της ιστοσελίδας, που συνήθως συντηρείται.
« ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ » Μια Πρώτη Γνωριμία. Είδη Εκπαιδευτικού Λογισμικού Λογισμικό που υποστηρίζει τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας, τη μετάδοση.
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Γνωστικά εργαλεία είναι: οι εκπαιδευτικές εφαρμογές των Τ. Π. Ε
1 ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Προετοιμασία μαθήματος με.
Ομάδα Ζ Σπυρόπουλος Χρήστος Νούτσος Βάιος Κολτσίδας Θάνος Ιωαννίδης Νίκος Σκούρτης Τάσος Λαζαρίδης Λάζαρος Πεχλιβανίδου Κατερίνα Μαρμαροκόπος Γιώργος Σταγκοπούλου.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Jigsaw: Τί είναι;.
Η επιστήμη του Web.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
Αποστόλης Καλέμας - Γιάννης Μόκιας Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
Αρχικός τίτλος: «Το κλίμα αλλάζει. Κάνε κάτι και εσύ» H ομάδα ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ξεκινά ένα πρόγραμμα που εποπτεύεται από τη ΓΓΝΓ, και υλοποιείται από το Ινστιτούτο.
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και Μάρκετινγκ Όνομα : Χατζηπαυλίδης Ανέστης
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Καλέμας Απόστολος Επιμόρφωση Β Επιπέδου ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (BLOG) Blog = Web + Log =δικτυακή καταχώρηση.
2η περίοδος επιμόρφωσης Β' επιπέδου - ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ 1 Τι είναι το web 2.0; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για την εκπαίδευση;
Κυριακή Σεβεντεκίδου, ΠΕ02
«eTwinning: Εργαλείο επικοινωνίας, συνεργασίας, γνώσης, διάδοσης καλών πρακτικών – στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού και Διαδικτυακού.
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥΣ.
Κωνσταντίνος Δούκας Εκπαιδευτήρια Δούκα 27 Ιουνίου 2012.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ «Παραδοσιακά προϊόντα και υγιεινή διατροφή» ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Συνεργαζόμενα Σχολεία : Γυμνάσιο Γαζίου - Ηράκλειο.
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Και η εκπαιδευτική τους χρήση.  Web 2.0 τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες  Δημιουργία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων Web 2.0, διαδικτύου – σύγκριση.
Εκμετάλλευση υπηρεσιών Web 2.0 σε σχολικούς ιστοτόπους Παλάζης Βασίλης 3o Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ E-LEARNING ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ.
Γ. Αλεξιάδης.  Εκπαιδευτική δραστηριότητα, κατά την οποία οι περισσότερες ή και όλες οι πληροφορίες που απαιτούνται για την επίλυση ενός προβλήματος.
Συνεδρία 8 Wikis Συστάδα 3.
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Οριζόντιο Έργο Υποστήριξης Σχολείων, Εκπαιδευτικών και Μαθητών στο Δρόμο για το ΨΗΦΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, νέες υπηρεσίες Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Στήριξη.
Σχεδιασμός περιβαλλόντων μάθησης στο Διαδίκτυο
‘’Online Εργαλεία Επικοινωνίας εκπ/σης και μάθησης’’
Wikis Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki", δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού.
Περιεχόμενο-Ανθρώπινη υποδομή και Διδακτικές προσεγγίσεις στο e-learning Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.Ed.
Παραγωγή Ηλεκτρονικού Προϊόντος – ψηφιακός πίνακας ανακοινώσεων
Εισαγωγή στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Πολυμέσα και Υπερμέσα στη Διδασκαλία και τη Μάθηση
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Ενότητα 3.3 Web 2.0 στην εκπαίδευση: Wiki ePortfolios, Mahara
Ο ανοιχτός κόσμος της Εκπαίδευσης
Γεωργοπούλου Ειρήνη Γκοσιμήδα Ευφροσύνη Κονιδάρη Αναστασία
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Αντωνιάδου Σοφία Ζυγούρης Φώτης Καπουλίτσας Θανάσης
Τζένη Παγγέ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ
Web 2.0 Χαρακτηριστικά-Εργαλεία
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Κοινωνικά Δίκτυα στο Internet
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β1
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ, ΙΣΤΟΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΛΩΝ
ΘΕΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΙ ΕIΝΑΙ ΤΟ WEB2 Το Web 2.0 αναφέρεται σε μια αναμενόμενη δεύτερη γενιά του Web που επιτρέπει στα άτομα να δημιουργούν, να δημοσιεύουν, να ανταλλάσσουν, να μοιράζονται και να συνεργάζονται για την ενημέρωση με ένα νέο τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας. Η επιτυχία του Web 2.0 βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων στο διαδίκτυο μέσω της νέας γενιάς του κοινωνικού λογισμικού όπως: Wikis, Blogs, RSS,κ.λ.π

ΕΙΔΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ WEB2 Στις καθημερινές μας δραστηριότητες στο Web μπορεί να βρει κανείς όλο και πιο πετυχημένα Web 2.0 εργαλεία όπως: Wikipedia, το YouTube, το MySpace, το Flickr. Το Flickr http://www.flickr.com/ είναι ένας δημοφιλής δικτυακός τόπος στον οποίο οι χρήστες ενσωματώνουν και μοιράζονται προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο. Παράλληλα το υλικό που φιλοξενείται μπορεί να ενσωματωθεί στα blogs http://lefkos36.blogspot.com/ ή http://egpaid.blogspot.com και τα social media.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ WEB2 Ένας από τους βασικούς στόχους της εφαρμογής του Web 2.0 είναι: Η ενίσχυση της μαθητοκεντρικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων. Με τον όρο «συμμετέχοντες», αναφερόμαστε σε άτομα που: Διαθέτουν σχετικούς μαθησιακούς πόρους, είτε μπορούν να βοηθήσουν να ανακαλύψουν και να αποκτήσουν τους πόρους, είτε είναι πρόθυμα να ανταλλάξουν και να μοιραστούν τέτοιους πόρους με άλλους. Με τον όρο «μαθησιακοί πόροι», αναφερόμαστε στους συμμετέχοντες συν-εκπαιδευόμενους, στο διαθέσιμο περιεχόμενο μάθησης, καθώς και στις διαθέσιμες υπηρεσίες.

Είναι ο προσδιορισμός-επιλογή των κατάλληλων συν-εκπαιδευόμενων ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ WEB2 Είναι ο προσδιορισμός-επιλογή των κατάλληλων συν-εκπαιδευόμενων Του κατάλληλου περιεχομένου μάθησης, Η παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών μάθησης, Η διευκόλυνση, μέσω των κατάλληλων διεπαφών, της μαθητοκεντρικής επικοινωνίας και συνεργασίας

Η ανάπτυξη ανώτερης τάξης δεξιοτήτων ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ WEB2 Η ανάπτυξη ανώτερης τάξης δεξιοτήτων Ο αναστοχασμός πάνω στις δράσεις, που ήδη πραγματοποιήθηκαν Η κριτική σκέψη. Οι μαθητές χρειάζονται υποστήριξη για το πώς να χρησιμοποιούν αυτά τα εργαλεία για τον ουσιαστικό αναστοχασμό.

WEB2 ΚΑΙ ΔΦΕ Βασικός λόγος αναγκαιότητας ένταξης των εφαρμογών του Web 2.0 στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών είναι η οικειότητα χρήσης των εφήβων με τις περισσότερες εφαρμογές: Χρησιμοποιούν το facebook, YouTube, flickr, ανταλλάσσουν απόψεις σε chat rooms κλπ. Έτσι ο εκπαιδευτικός συμμετέχοντας στα παραπάνω με τους μαθητές του μπορεί να προκαλέσει τη διδακτική εμπλοκή τους και να τις επεκτείνει, δημιουργώντας πχ ομάδες συζήτησης (πχ. google groups), προσωπικό ιστολόγιο ή ιστολόγιο της τάξης, κλπ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ WEB2 H συγγραφή ενός ημερολογίου μετεωρολογικών ή αστρονομικών παρατηρήσεων και η δημοσίευσή τους σε ιστολόγιο. H συλλογή δεδομένων και η συγγραφή μιας εγκυκλοπαίδειας πολυμέσων, τύπου wiki, για την τοπική πανίδα και χλωρίδα, H δημοσίευση σχεδίων εργασίας τύπου project πάλι σε wiki περιβάλλον, O διαμοιρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα ανοιχτών, στην επίλυσή τους, προβλημάτων, που προάγουν την κριτική σκέψη,

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ WEB2 Oι συνεργατικού τύπου online δραστηριότητες, H δημιουργία ατομικών portfolio, όπου μεταξύ άλλων μπορεί να καταγράφονται απόψεις και εμπειρίες αλλά και η εξέλιξη της μαθησιακής πορείας, H άμεση αλληλεπίδραση και αλληλοενημέρωση μεταξύ των μελών μιας ομάδας (πχ. μιας τάξης) πάνω σε ένα θέμα προς συζήτηση με ή χωρίς την καθοδήγηση του επόπτη καθηγητή μέσα από το Facebook ή τις ομάδες Google κλπ,