ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ.
Advertisements

Διατροφή και υγεία.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Για να διατηρηθεί ο άνθρωπος σε καλή φυσική κατάσταση και να αποφύγει σοβαρές διαταραχές στην υγεία του, χρειάζονται ορισμένες βασικές.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου)
Πυραμίδα Υγιεινής Διατροφής
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑΣ
Μεσογειακή Διατροφή Εκδήλωση «Μεσογειακό γεύμα»
Μεσογειακή Διατροφή Μαρίνα Πόγκα Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Χαράλαμπος Σπύρου Δάσκαλος ΛΕΥ14Γ3_Α06Δ 28/2/2006
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΤΣΗ ΓΙΩΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΜΑΘΗΜΑ :ομαδεΣ τροφιμων
Όσπρια ΣΤΟΧΟΙ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΝΑ: Ορίζει τα όσπρια και να δινει παραδείγματα
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
Τα μυστικα της υγειασ… για μικρουσ μαθητεσ
Ορισμός Νηστείας Νηστεία σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια «Αμερικάνα» ερμηνεύεται ως «εκούσια ή ακούσια αποχή από κάθε τροφή, ασιτία».  Αλλά, στην θρησκεία.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΑΓΩΝΕΣ
Διονύσης Αναστάσιος Ομάδες Τροφών.
Μαθαίνω για τις… Ομαδεσ τροφιμων.
Ενότητα 5.1 Λίπη - Λάδια.
2 ΔΗΜΟΤΗΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΟΛΟΥ ΣΤ ΤΑΞΗ
Υγιεινή Διατροφή Αγωγή Υγείας Λουκάς Κμιέτσικ Χρήστος Αγγελόπουλος
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Ομάδες τροφών Ιουστίνη.
Ομάδες Τροφών Ακραμ.
Πρωτεΐνες & Υδατάνθρακες
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΔιατροφικεΣ συνηθειεσ
Ομάδες Τροφών Ιωάννα & Σταυρούλα.
Ομάδες τροφών Παναγιώτα & Ζαχαρούλα.
Ομάδες Τροφών Ελευθερία ΣΤ’1.
Η πυραμίδα των τροφίμων!
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ♪ ΑΦΘΟΝΙΑ ΤΡΟΦΩΝ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (ΦΡΟΥΤΑ,ΛΑΧΑΝΙΚΑ,ΠΑΤΑΤΕΣ,ΟΣΠΡΙΑ) ♪ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ♪ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ.
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΥΛΑΓΑΝΗΣ Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας Σχολ
Διατροφή και υγεία Ελένη Καλιάτση Α΄ Γυμνασίου 1ο Γυμνάσιο Άργους.
Συνιστώμενες Διατροφικές Οδηγίες για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους Μπίλιου Διαμάντω Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εξειδικευμένη στις Διατροφικές.
"Υγειηνή Διατροφή" Τα παιδιά χρειάζονται μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού.
Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Ο γλυκός εχθρός της υγείας μας Σχολικό έτος Υπεύθυνοι καθηγητές: ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ MASTER CHEF
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
Διατροφική Αγωγή Σταμπουλής Θεόδωρος Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Σ.Ε.Φ.Α.Α. Δ.Π.Θ. ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
1 Τα δημητριακά Από την Παρασκευή Καραγιώργη-Μάγου.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ. ΑΛΕΥΡΙ ◦ Σιτάλευρο : Είναι το προϊόν άλεσης υγιούς σιταριού, που έχει καθαριστεί βιομηχανικά από κάθε οργανική ή ανόργανη.
Ισοζύγιο Ενέργειας Και Έλεγχος Βάρους θεωρεία & Άσκηση Πράξης ΕΞΑΜΗΝΟ Γ’
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΥΤΟΦΑΓΟΥΣ. ΟΡΙΣΜΟΣ Ως φυτοφάγος χαρακτηρίζεται εκείνος που συνειδητά έχει αποκλείσει από το καθημερινό του διαιτολόγιο την κατανάλωση.
ΤΡΩΩ ΥΓΙΕΙΝΑ...ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΣΩΣΤΑ!
Διατροφή και Υγεία Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής (16 Οκτωβρίου) Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου - Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου - Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων.
Διατροφική Αγωγή ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ Σ.Ε.Φ.Α.Α-Δ.Π.Θ.
Κατερίνα Τσιαδήμου Αρετή Παρδή Διονύσης Καραγιάννης Ζωή Γκιόζη
Κλινική διαιτολόγια ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ
Γιατί τρεφόμαστε ; Ενέργεια Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (nutrients)
Σχεδιασμός Διαιτολογίου για Φυσιολογικές Καταστάσεις ΙΙ
Κατάρτιση διαιτολογίου
DIETARY GUIDELINES FOR AMERICANS
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
Η ελληνική κουζίνα και τα οφέλη της
« Μεσογειακή Διατροφή – Ομάδες Τροφίμων »
ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Οικιακή Οικονομία Α’ Γυμνασίου Μάθημα 12ο. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ &ΨΩΜΙ
Διατροφικές Συστάσεις - Ομάδες Τροφίμων & Σύνθεση τροφίμων
3.5 Δημητριακά και ψωμί.
Ορθόδοξη Χριστιανική Διατροφή
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΟΜΑΔΕΣ & ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 1ο ΜΑΘΗΜΑ Άσκηση/Πράξη Εκτίμησης Θρεπτικής Κατάστασης Χατζή Βασιλική

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Σιτάρι – π.χ. ψωμί, μπισκότα, δημητριακά πρωινού Ρύζι – συνήθως χρησιμοποιούμε τον καρπό Καλαμπόκι – π.χ. νιφάδες καλαμποκιού Κριθάρι – π.χ. μπίρα, ουίσκι, ψωμί, παξιμάδι Βρώμη – π.χ. κέικ βρώμης, δημητριακά πρωινού Σίκαλη – π.χ. ψωμί από σίκαλη

ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Γενικά πλούσια σε: Γενικά φτωχά σε: Άμυλο Πρωτεΐνη (περιοριστικά σε κάποια αμινοξέα) Βιταμίνες συμπλέγματος Β και κάποια μέταλλα Γενικά φτωχά σε: Λίπος Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνη C

Δυσανεξία στη Γλουτένη - Κοιλιοκάκη Η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που βρίσκεται σε: σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι Είναι μίγμα δύο πρωτεϊνών: γλοιαδίνη και γλουτελίνη Η κοιλιοκάκη είναι αλλεργική αντίδραση στο κλάσμα της γλοιαδίνης. Ιδιαίτερα επηρεάζει το λεπτό έντερο και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

ΨΩΜΙ Η σύνθεση του ψωμιού μπορεί να ποικίλει σημαντικά, π.χ. το ψωμί ολικής άλεσης έχει προέλθει χρησιμοποιώντας όλο τον καρπό του σιταριού. Το λευκό ψωμί έχει αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη και για το λόγο αυτό συστήνεται περιορισμός στην κατανάλωσή του. Συγκριτικά με το λευκό ψωμί, το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει: Περισσότερη πρωτεΐνη, λίπος, ΦΙ, βιτ. Β και Ε Λιγότερους υδατάνθρακες και ασβέστιο, όπως και αποδίδει λιγότερες θερμίδες.

ΠΑΤΑΤΑ Γενικά έχει καλή περιεκτικότητα σε: Χαμηλή περιεκτικότητα σε: Άμυλο Βιταμίνη C (εξαρτώμενη από αποθήκευση και μέθοδο μαγειρέματος) Χαμηλή περιεκτικότητα σε: Λίπος (χωρίς επεξεργασία) Πρωτεΐνη Είναι τρόφιμο με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

ΟΣΠΡΙΑ Στην κατηγορία αυτή ανήκουν: φακές, φασόλια, ρεβύθια, φάβα, σόγια κ.ά. Περιοριστικά αμινοξέα είναι τα θειώδη και η μεθειονίνη. Παρέχουν πρωτεΐνες σχετικά μέτριας βιολογικής αξίας – συμπληρωματικότητα πρωτεϊνών όταν συνδυάζονται με δημητριακά, όπως ρύζι, πατάτα, σιτάρι κ.ά. Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο το 50% των πρωτεϊνών θα πρέπει να είναι ζωικής και το 50% φυτικής προέλευσης. Καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων, όπως Β1, Β3, Fe, Ca και Mg. Το μαγείρεμα είναι απαραίτητο για την καταστροφή αντιθρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι αναστολείς θρυψίνης, φυτικό οξύ. Τα προϊόντα σόγιας χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα γάλακτος και κρέατος.

ΦΡΟΥΤΑ & ΛΑΧΑΝΙΚΑ Γενικά καλές πηγές σε: Νερό Καροτενοειδή Φολικό οξύ Βιταμίνη C Κάλιο (βιταμίνες Κ, Ε, και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β) Γενικά χαμηλή περιεκτικότητα σε: Λίπος (εξαίρεση αβοκάντο που είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων) Να Χαμηλή ενεργειακή απόδοση

ΓΑΛΑ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ Γενικά πλούσια σε: Πρωτεΐνη Ca βιταμίνες Β (συμπεριλαμβανομένων των Β12 και Β2) Λίπος (κυρίως κορεσμένα λιπαρά) και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά είναι φτωχές πηγές Fe.

ΚΡΕΑΣ Γενικά καλή πηγή: πρωτεΐνης, αιμικού Fe, Zn, Se. Μπορεί να περιέχει πολύ μεγάλη ποσότητα κορεσμένου λίπους. Κάποιες μέθοδοι μαγειρέματος μπορεί να οδηγούν στην παραγωγή καρκινογόνων ουσιών (όπως π.χ. barbeque). Κόκκινο κρέας Η σύστασή του σε λίπος ποικίλει, κυρίως περιέχει κορεσμένα, αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Εξαιρετική πηγή αιμικού Fe και χρήσιμη πηγή βιτ. Β. Λευκό κρέας Λιγότερο λίπος από το κόκκινο κρέας, το οποίο όμως ποικίλει ανάλογα με τα μέρη του ζώου που καταναλώνονται. Καλή πηγή βιταμινών Β. Λιγότερο αιμικό Fe απ’ ό,τι περιέχει το κόκκινο κρέας.

ΨΑΡΙΑ Γενικά αποτελούν καλή πηγή Γενικά είναι φτωχά σε: Πρωτεϊνών ω-3 λιπαρών οξέων (λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, σολωμός, ρέγγα) Ιωδίου Γενικά είναι φτωχά σε: Λίπος Fe Zn, με εξαίρεση τα οστρακοειδή Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην κατανάλωση ψαριών ανοιχτής θάλασσας όπως τόνου, σολωμού κ.ά., λόγω ενδεχόμενης περιεκτικότητάς τους σε υδράργυρο, μόλυβδο, διοξίνες κ.ά.

ΑΥΓΑ Γενικά καλές πηγές: Πρωτεϊνών (πλούσιες σε απαραίτητα αμινοξέα) Βιταμινών Α και Β12 Fe Zn Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση μέχρι και ενός αυγού ημερησίως φαίνεται να έχει πολύ μικρή επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και να αυξάνει ελάχιστα τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα στον υγιή πληθυσμό.

ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ Ελαιόλαδο Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο Φοινικέλαιο, Καρυδέλαιο πλούσιο σε MUFA Καλή αναλογία ω-3/ω-6 Καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο Καλή πηγή PUFA Φοινικέλαιο, Καρυδέλαιο Πλούσιο σε SFA Μαργαρίνη 81% λίπος ποικίλης προέλευσης εμπλουτισμένη με βιτ. Α και D.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ Γενικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε: Μονο/πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα Βιταμίνη Ε ΦΙ Πολλοί από αυτούς φαίνεται να έχουν υποχοληστερολαιμική δράση. Προσοχή στην κατανάλωση των αλατισμένων, λόγω μεγάλης ταυτόχρονης πρόσληψης Να. Τα φυστίκια αποτελούν μία πολύ αλλεργιογόνο τροφή.

ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΗ Βούτυρο Ιχθυέλαια 82% λίπος (κυρίως κορεσμένο) Καλή πηγή βιταμινών Α και D Συνήθως προστίθεται αλάτι. Ιχθυέλαια Πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα

Αλκοόλ: Τι εννοούμε όταν λέμε ένα ποτό; Στις ΗΠΑ ένα ποτό συνήθως περιέχει 30 ml αιθανόλης. Σε γενικές γραμμές, τα ποτά που παρουσιάζονται στην εικόνα περιέχουν χονδρικά αυτήν την ποσότητα αλκοόλ. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ γενικότερα ορίζεται ως η κατανάλωση όχι περισσότερων των δύο ποτών/μέρα για τους άνδρες και του ενός ποτού/μέρα για τις γυναίκες.

Προσδιορισμός μεγέθους μερίδας τροφίμων Adapted from http://healthyeatingclub.com

Οδηγίες ενός ισορροπημένου διαιτολογίου % Ενέργεια Ολικό λίπος 15 - 30% Κορεσμένο λίπος <10 % Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα 6 - 10% ω-6 λιπαρά οξέα 5 – 8 % ω-3 λιπαρά οξέα 1 – 2 % Trans λιπαρά οξέα <1 % Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα Από διαφορά Ολικοί υδατάνθρακες 55 – 75 % Απλά σάκχαρα < 10 % Πρωτεΐνη 10 – 15 % Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases, WHO Technical Report series 916, WHO, Geneva, 2003

Οδηγίες ενός ισορροπημένου διαιτολογίου (…συνέχεια) Ποσότητα/μέρα Χολοστερόλη < 300 mg Αλάτι (χλωριούχο νάτριο) < 5 g Νάτριο < 2 g Φρούτα και λαχανικά > 400 g Φυτικές Ίνες * > 25 g * Αυτή είναι η ποσότητα των φυτικών ινών που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση των προτεινόμενων ποσοτήτων φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης. Diet, Nutrition, and the Prevention of Chronic Diseases, WHO Technical Report series 916, WHO, Geneva, 2003

Βιβλιογραφία Mann J. and Truswell S. (2007). Food groups, in: Essentials of human nutrition (3rd Edition). Oxford: Oxford University Press.