Η παιδαγωγική φυσιογνωμία του εκπ/κού στα ΣΔΕ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Συμμετοχή στα μαθήματα τηλεκπαίδευσης της ΜΟΔ
Advertisements

Design-projects.
Dr A.Deligianni-Georgaka 2012 School Advisor & HOU Tutor Celebrating linguistic diversity, plurilingualism, lifelong language learning Dr Angeliki Deligianni.
Σχεδιαστικό και εφαρμοσμένο έργο Σχεδιασμός ζάντας 18 ιντσών από κράμα αλουμινίου για την Jaguar XKR Postgraduate Diploma Project (Μεταπτυχιακή Διπλωματική.
Κόστος Ποιότητας Πολλές φορές κατά την εφαρμογή συστημάτων Δ.Ο.Π. χάνεται ο αρχικός ενθουσιασμός της ανώτατης διοίκησης διότι δεν βλέπουν άμεσα, επαρκή.
Click to add subtitle Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (μέσα από την Εκπαίδευση) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (μέσα από την Εκπαίδευση) Το Πρόγραμμα.
1 Έλεγχος και τα μέσα ελέγχου. 2 Θέματα που αναλύονται Η αναγκαιότητα του ελέγχου Τα χαρακτηριστικά του αποτελεσματικού ελέγχου. Η διαδικασία του ελέγχου.
1 Διοικητική των επιχειρήσεων Ενότητα 12 :Διαδικασίες και Συστήµατα Ελέγχου Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
Η προοπτική εξέλιξης των προγραμμάτων Ηλεκτρονικής Διά Βίου Μάθησης στην Ελλάδα Συμεών Δ. Ρετάλης & Γ. Κορρές ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ.
ΨΗΦΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ 2 Ο ΓΕΛ ΒΕΡΟΙΑΣ Ψηφιοποίηση της ιστορίας του αρχαίου κόσμου μέσω παρουσίασης PowerPoint.
1 Φάκελος υλικού & επαγγελματική ανάπτυξη Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
Χρονικός Προγραμματισμός Έργων Ενότητα 1: Εισαγωγή Κλεάνθης Συρακούλης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, T.E.I. Θεσσαλίας.
1 ΕΚΠΟΝΗΣΗ - ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ.
ΕΚΠΑ Παιδαγωγική Ψυχολογία Ακαδημαϊκό Έτος Δημιουργικότητα & Διδασκαλία της Ιστορίας Κωνσταντίνα Πλευρίτη.
Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ...ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!! ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ: Καλλιόπη Κρασίδου Μπερναντέτ Χριστοφή.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Εναλλακτικός Τουρισμός & Αειφόρος Τουριστική Ανάπτυξη.
Τεχνικές Εξοικονόμησης Χρόνου Αναφέρετε κάποιες τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στην εξοικονόμηση χρόνου.
ETISMAR PARTNERS ΕΟΜΜΕΧ : Ε.Σπυροπούλου Τηλ. : , Fax.: Ε-mail: http// ΕΑΝΤ Α.Ε. : Π.Στολάκης.
Άγγελος Βαλλιανάτος Αξιολόγηση: δηλαδή μαθητών εκπαιδευτικών αλλά απαραίτητα και.
Παρουσίαση των τίτλων εκπαιδευτικού λογισμικού για το μάθημα της Ιστορίας Ενότητα 2.1,
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Το μάθημα ‘Διεπαφή Χρήστη-Υπολογιστή’ στο Τμήμα ΕΠΠ
Πρόσθετη αξία από την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων έκφρασης για τα μαθηματικά Χρόνης Κυνηγός
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒXL III
Διοικητική των επιχειρήσεων
"Παιδιά με ειδικές ανάγκες: Διδασκαλία και μάθηση"
Νερό: Πηγή Ζωής, Πολιτισμού, Υγείας και Ομορφιάς
ΚΑ2 Στρατηγικεσ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙσ Μεταξυ Σχολειων
Διδακτική Εργαστηριακών Μαθημάτων
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΚΟυ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟυ ΕΡΓΩΝ
Νέο Τεχνολογικό Λύκειο
ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥ.Π. Π.Ε.ΣΥ.Π.
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
Γυμνάσιο Ξυλaγανής.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κλεάνθης Συρακούλης Ερευνητικά πεδία Κλεάνθης Συρακούλης
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Διδακτική Εργαστηριακών Μαθημάτων
Ενότητα 1.1,1.2,1.3 Ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης, Ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για το 2010 και επιμόρφωση.
Συστημα διαχΕΙρισης επιστημονικΩν Εργων
Μουσενίκας Δημήτριος Βλάχος Χριστόδουλος
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2: Χρήση της σύνθετης δομής επιλογής
Το περιβάλλον της MS Visual C Express Edition
Κασιμάτη Αικατερίνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.
Through our Eyes (2012-I-DE3-COM )
Κανοντας μαθημα με… Σχεδια εργαςιας (projects) ςε τμημα ενταξης ΠΑΡΟΥΣΙΝΑ ΜΑΡΙΑ ΔΑΣΚΑΛΑ Τ.Ε. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ.
Εκπαιδευτικό Λογισμικό
O ρόλος της ερώτησης στην εκπαιδευτική διαδικασία
Εκπαιδευτική ρομποτική
Εκπαιδευτική ρομποτική
Το Διαδίκτυο.
Επιμορφωτική Ημερίδα Φιλολόγων
Εύη Κάϊλα Προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Υπ. Εργασίας, Κοιν
Κατάρτιση Επιχειρηματικού Σχεδίου
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΟΠΤΣΗΣ.
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
NOMIKO-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
<<MOOCS AND WEBINARs>>
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης
Διαχείριση προβλημάτων στη σχολική τάξη.
ThinkBiz.
Μάθημα [GD2011]: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ
Το Ψηφιακό ΡΟΤΑΡΥ District Assemby District Assembly
Από τα παράλληλα κείμενα στα αναγνωστικά δίκτυα
Ο ερμηνευτικός διάλογος
ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ Πρόοδος ανά Άξονα Προτεραιότητας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η παιδαγωγική φυσιογνωμία του εκπ/κού στα ΣΔΕ Τζένη Τζουμάκα & Σύλλογος Εκπ/κών ΣΔΕ Περιστερίου

Ποιοι είναι οι εκπ/νοί μας; Ενήλικες που δεν έχουν τελειώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ποια είναι η ομάδα στόχος; Νέοι 18-30 ετών Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως: άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι, πρώην χρήστες , πρώην φυλακισμένοι, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μέλη μειονοτήτων, πολύτεκνοι, άτομα με μαθησιακά προβλήματα κ.α.

Για ποιους λόγους οι εκπ/νοι δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση; Οικονομικούς Κοινωνικούς Οικογενειακούς Δυσκολίες – παραβατικότητα εφηβείας Κακή συμπεριφορά κάποιων εκπ/κών Ανελαστικότητα τυπικού εκπ/κού συστήματος Μαθησιακές δυσκολίες κ.ά.

Μερικοί βασικοί σκοποί των ΣΔΕ Επανασύνδεση με την εκπ/κή διαδικασία Καλλιέργεια δεξιοτήτων απαραίτητων στην αγορά εργασίας Εγγραμματοσύνη

Πώς προσπαθούν τα ΣΔΕ να πετύχουν αυτούς τους σκοπούς; Πώς προσπαθούν τα ΣΔΕ να πετύχουν αυτούς τους σκοπούς; Εστιάζοντας στις ατομικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπ/νων. Προσεγγίζοντας τις ανάγκες τους εν όλω κι όχι εν μέρει. Δηλ. στήριξη και σε τομείς όπως: Υγεία Οικογένεια. Εργασιακός χώρος Κοινωνικός περίγυρος κ.ά.

Πώς προσπαθούν τα ΣΔΕ να πετύχουν αυτούς τους σκοπούς; Πώς προσπαθούν τα ΣΔΕ να πετύχουν αυτούς τους σκοπούς; Υποστηρίζοντας κάθε εκπ/νο στην προσπάθειά του. Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση των εκπ/νων (βάση για απόκτηση γνώσεων, στάσεων, δεξιοτήτων) Δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για συνεργατικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών, επίλυση προβλημάτων, προσαρμοστικότητα κ.ά. Διαθέτοντας ευελιξία (πρόγραμμα σπουδών, μέθοδοι κ.ά.)

Ο εκπαιδευτικός του ΣΔΕ στο πλαίσιο του παιδαγωγικού του ρόλου: Ο εκπαιδευτικός του ΣΔΕ στο πλαίσιο του παιδαγωγικού του ρόλου: Ενδιαφέρεται για κάθε εκπ/νο ως Πρόσωπο Στηρίζει και συμβουλεύει κάθε εκπ/νο, αξιοποιώντας και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες του ΣΔΕ Είναι ανεκτικός, φιλικός και σέβεται κάθε εκπ/νο Διευκολύνει κάθε εκπ/νο να ακολουθεί το δικό του ρυθμό ανέλιξης και να ξεπερνά τα εμπόδια

Συντονίζει και εμψυχώνει την ομάδα των εκπ/νων στα πλαίσια της οποίας: 1. Συνεργάζεται ισότιμα με τους εκπ/νους, ως οργανικό μέλος της ομάδας 2. Συζητά μαζί τους όλα όσα αφορούν την ομάδα και οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού 3. Δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και αποδοχής 4.Παρακινεί τους εκπ/νους να συνεργάζονται, να παίρνουν πρωτοβουλίες και να αναλαμβάνουν ευθύνες 5. Με τη συνεργασία όλης της ομάδας διαχειρίζεται κρίσεις και συγκρούσεις

Ενέργειες που βοηθούν τον εκπ/κό του ΣΔΕ στον παιδαγωγικό του ρόλο Παίρνει μέρος στις επιλογές των εκπ/νων Μελετά τα βιογραφικά των εκπ/νων Αφιερώνει τις πρώτες συναντήσεις με τους εκπ/νους στην αλληλογνωριμία και στη διαπραγμάτευση του περιεχομένου και της διαδικασίας της συνεργασίας τους (παιχνίδια επικοινωνίας, συζήτηση, ερωτηματολόγια κ.ά.)

Ενέργειες που βοηθούν τον εκπ/κό του ΣΔΕ στον παιδαγωγικό του ρόλο Διερευνά ανάγκες και ενδιαφέροντα των εκ/νων (συζήτηση, ερωτηματολόγια κ.ά.) Παίρνει μέρος στις εναλλακτικές δραστηριότητες του σχολείου (projects, εργαστήρια, εκπ/κές επισκέψεις κ.ά.) Παίρνει μέρος στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις του Συλλόγου.

Ενέργειες που βοηθούν τον εκπ/κό του ΣΔΕ στον παιδαγωγικό του ρόλο Συνεργάζεται και ανταλλάσσει απόψεις και εμπειρίες με συναδέλφους του ιδίου, αλλά και άλλων ΣΔΕ, το Δ/ντή και τους συμβούλους του ΣΔΕ Αναλαμβάνει σύμβουλος καθηγητής (tutor) ενός αριθμού εκπ/νων

Ενέργειες που βοηθούν τον εκπ/κό του ΣΔΕ στον παιδαγωγικό του ρόλο Επιδιώκει να συμμετέχει στις ομάδες εκπ/κών, που διοργανώνει ο Σύμβουλος Ψυχολόγος Παίρνει μέρος στις επιμορφωτικές συναντήσεις Φροντίζει και ο ίδιος για την αυτο-επιμόρφωσή του σε Παιδαγωγικά θέματα

Μερικές προϋποθέσεις για επιτυχία στον παιδαγωγικό του ρόλο Μερικές προϋποθέσεις για επιτυχία στον παιδαγωγικό του ρόλο Συνειδητή επιλογή του εκπ/κού να υπηρετήσει σε ΣΔΕ Ο εκπ/κός είναι ευαισθητοποιημένος – ενήμερος για τις κοινωνικές ομάδες που ανήκουν οι εκπ/νοι (ιδιαίτερα τις ευπαθείς) Θετικό κλίμα, ενθάρρυνση και διευκόλυνση από τον Δ/ντη

Ο εκπ/κός ως προσωπικότητα Διαθέτει ενσυναίσθηση Ακούει ενεργητικά Είναι ανοιχτός στην κριτική και από τους εκπ/νους Έχει υψηλό επίπεδο αυτοελέγχου

Ο εκπ/κός ως προσωπικότητα Αναγνωρίζει πιθανή άγνοιά του ή ελλείψεις του Δέχεται να μαθαίνει από τους εκπ/νους Διαθέτει κριτικό πνεύμα και πνεύμα αμφισβήτησης Αναστοχάζεται