Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γυμνάσιο Ξυλaγανής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γυμνάσιο Ξυλaγανής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γυμνάσιο Ξυλaγανής

2 Τίτλος: «Τί θα ήθελα να ήμουν στα 30 μου»
Πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας Τίτλος: «Τί θα ήθελα να ήμουν στα 30 μου» Γ' Τάξη

3 Τη φετινή χρονιά, στα πλαίσια του μαθήματος του Σ. Ε. Π
Τη φετινή χρονιά, στα πλαίσια του μαθήματος του Σ.Ε.Π., αποφασίσαμε να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα για το επάγγελμα που θα ήθελε ο καθένας από εμάς να κάνει μετά από 15 χρόνια. Στην αρχή υπήρξε ενθουσιασμός ανάμεσα στους 26 μαθητές της Γ΄τάξης οι οποίοι πρότειναν τα αγαπημένα τους επαγγέλματα. Δόθηκαν λοιπόν οδηγίες «πρός ναυτιλομένους» για την περιγραφή του επαγγέλματος, τις συνθήκες εργασίας, τις δεξιότητες, τις ικανότητες που απαιτούνται για το κάθε επάγγελμα,τις σπουδές και τους τομείς απασχόλησης. Αλλά στο δρόμο οι περισσότεροι «λάκισαν». Έτσι, λοιπόν και ενώ οι προσδοκίες μας ήταν να αφήσουμε στο σχολείο, μια παρακαταθήκη 26 διαφορετικών επαγγελμάτων τελικά ο πήχυς έπεσε πολύ. Μόνο 6 συμμαθητές μας έφτασαν στον τελικό στόχο και παρουσίασαν την εργασία τους. Τα επαγγέλματα αυτά είναι τα εξής: α)δασκάλα (Κωστούρου Ιωάννα) β)σχεδιάστρια μόδας (Καλετζί Χασάν Εσρά) γ)καθηγητής φιλόλογος (Χαναγκιάν Κάρεν) δ) ψυχολόγος (Γκαμπράνη Αθηνά) ε)ηθοποιός (Μπαϊράμ Μπιργκιούλ) στ) Σώμα μονίμων υπαξιωματικών Αεροπορίας (Βασιλειάδης Χρήστος)

4 ΔΑΣΚΑΛΟΣ Μαθήτρια: Κωστούρου Ιωάννα

5 Περιγραφη Επαγγελματοσ:
Η πρώτη επαφή του παιδιού με το περιβάλλον του σχολείου μέσω οργανωμένων μαθημάτων γίνεται στο Δημοτικό Σχολείο και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να του δώσει τα απαραίτητα εφόδια για τη στοιχειώδη εκπαίδευση και την κοινωνική του ανάπτυξη και ένταξη είναι ο δάσκαλος. Με αυτά ως δεδομένα, γίνεται αντιληπτό πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει ο δάσκαλος στη μετέπειτα μορφωτική κυρίως αλλά και κοινωνική εξέλιξη του μικρού παιδιού (6-12 ετών). Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν υπάρχει εξειδίκευση ως προς το γνωστικό αντικείμενο για το δάσκαλο, καθώς διδάσκει ανάγνωση και γραφή, βασικές έννοιες μαθηματικών, γεωγραφίας, φυσικού κόσμου, ιστορίας και θρησκείας. Παράλληλα, φροντίζει οι μαθητές του να έχουν ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία της μάθησης, ελέγχει την επίδοσή τους και ευθύνεται για την τακτική φοίτηση, την πειθαρχία και την πρόοδό τους. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενημερώνει τους γονείς των μαθητών, οργανώνει ποικίλες σχολικές δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.) και αρκετές φορές του ανατίθεται η επιμέλεια της καλής εμφάνισης του σχολείου σε δημόσιες εκδηλώσεις (παρελάσεις κ.λπ.). Περιγραφη Επαγγελματοσ:

6 Ο χώρος εργασίας του είναι το σχολείο, όπου αναλαμβάνει
κατά κανόνα μία από τις έξι συνολικά τάξεις του Δημοτικού Σχολείου, έχοντας καθημερινή παρουσία επί 5 ή 6 ώρες. Σε μικρά ή απομακρυσμένα χωριά, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να εργάζεται σε περισσότερες από μία τάξεις (μονοθέσια, διθέσια κ.λπ.), λόγω έλλειψης μαθητών. Η εργασία του ωστόσο δεν ολοκληρώνεται στο σχολείο, αλλά συνεχίζεται στο σπίτι του, όπου προετοιμάζει τα μαθήματα της επομένης ημέρας και ελέγχει τα γραπτά των μαθητών του. Στα αρνητικά του επαγγέλματος καταγράφεται και το ότι διορίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε περιοχές που βρίσκονται μακριά σε σχέση με τον τόπο κατοικίας, ενώ στα θετικά η μεγάλης διάρκειας διακοπές του (Χριστούγγενα - Πάσχα - καλοκαίρι) καθώς και η μείωση των διδακτικών του ωρών, όσο ανέρχεται ιεραρχικά. Συνθηκεσ Εργασιασ:

7 Ιδιαιτερα Προσωπικα Χαρακτηριστικα και Ικανοτητεσ:
Η αγάπη για τα παιδιά αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτόν που θα ακολουθήσει το επάγγελμα του δασκάλου. Πρέπει επίσης να είναι άρτια καταρτισμένος, έχοντας παιδαγωγικές αντιλήψεις που συμβαδίζουν με την εξέλιξη της κοινωνίας στον 21ο αιώνα, όπως και την ικανότητα να μεταδίδει τις γνώσεις του απλά και κατανοητά στους μικρούς μαθητές του. Επειδή, συνήθως, οι τάξεις είναι πολυάριθμες, είναι αναγκαίο να συνδυάζει τη μάθηση με την πειθαρχία, να εμπνέει σεβασμό αλλά και εκτίμηση προς το πρόσωπό του, να έχει υπομονή, κατανόηση αλλά και φαντασία στις διδακτικές μεθόδους ώστε να «αιχμαλωτίζει» τους μαθητές του. Πρέπει, επίσης, είναι προσιτός και συνεργάσιμος προκειμένου να αντιμετωπίζει και να βοηθά στην επίλυση προβλημάτων και στην κάλυψη ιδιαίτερων αναγκών των μαθητών του που είναι μικρής ηλικίας.

8 Σπουδεσ: Για να γίνει κάποιος δάσκαλος πρέπει να σπουδάσει στο
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Πάτρας, Ιωαννίνων, Κρήτης (Ρέθυμνο), Θεσσαλίας (Βόλος), Θράκης (Αλεξανδρούπολη), Αιγαίου (Ρόδος) καθώς και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής (κατεύθυνση Δάσκαλοι) του Πανεπιστημίου Κύπρου. Για τους πτυχιούχους του Πανεπιστημίου Κύπρου μετά την 1/5/2004 απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία από τον ΔΟΑΤΑΠ ή το ΣΑΕΙΤΤΕ. Η διάρκεια των σπουδών είναι οκτώ εξάμηνα, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής εξάσκησης. Οι πτυχιούχοι μπορούν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

9 Τομεισ Απασχολησησ και Προοπτικεσ στην Αγορα Εργασιασ: ο μελλοντικοσ δασκαλοσ Μπορει να εργαστει:
1. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική. 2. Στη λαϊκή επιμόρφωση. 3. Σε ερευνητικά κέντρα.

10 Επαγγελματικα Δικαιωματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του/ της δασκάλου/ ας προβλέπονται από τον Ν. 1566/1985, άρθρα 13 και 15 (ΦΕΚ 167/τ. Α/1985) και το ΠΔ 24/1991 (ΦΕΚ 9/τ. Α/ ). Παράλληλα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα και τον Διαρκή Εκπαιδευτικό Κώδικα. Επαγγελματικα Δικαιωματα:

11 Σχεδιαστής μόδας – Ενδυματολόγος
Σχεδιαστής μόδας – Ενδυματολόγος Μαθήτρια: Καλετζή Χασάν Εσρά

12 ΠΡΟΦΙΛ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Ο Σχεδιαστής Μόδας έχει σαν αντικείμενο του τον σχεδιασμό ενδυμάτων και αξεσουάρ σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της μόδας αλλά και με το προσωπικό στυλ του πελάτη του. Οι σπουδαστές παρακολουθούν ένα άρτια καταρτισμένο πρόγραµµα σπουδών από καταξιωμένους στο χώρο καθηγητές. Μαθαίνουν να επιλέγουν και να αναδεικνύουν υφάσματα, να μελετούν τις διεθνείς τάσεις της μόδας, και το προφίλ του πελάτη τους, τις αρχές αισθητικής αλλά και το κόστος εργασίας και παραγωγής σε σχέση µε το επίπεδο αγοράς. Επιπλέον, εκπαιδεύονται στο συντονισμό και τη παρακολούθηση όλης της παραγωγικής διαδικασίας, όπως επίσης και στον τρόπο παρουσίασης της συλλογής τους. Στο τέλος των σπουδών τους έχουν αποκτήσει την απόλυτη εξειδίκευση και την άρτια κατάρτιση για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.  Συµπληρωµατικά µε το πρόγραµµα σπουδών τους, παρακολουθούν επιδείξεις & παρουσιάσεις επώνυμων σχεδιαστών και συμμετέχουν σαν βοηθοί στα back stage.

13 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
  Οι σπουδαστές, με τις συμπληρωματικές γνώσεις που παίρνουν παράλληλα με τις σπουδές τους, όπως επίσης με την πρακτική άσκηση και την Προσομείωση Επαγγελματικής Διαδικασίας, φτάνουν σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης. Συμμετέχουν σε διάφορα projects, οργάνωση εκθέσεων και παρουσίαση συλλογών και διάφορα άλλα καλλιτεχνικά γεγονότα. Ο πτυχιούχος της ειδικότητας μπορεί να εργαστεί σε : Οίκους Μόδας Μεγάλες Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες Ενδυμάτων Ατελιέ Υψηλής Ραπτικής Εταιρίες Παραγωγής Τηλεόραση, Θέατρο, Κινηματογράφο Περιοδικά Μόδας είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, αναλαμβάνοντας την φροντίδα των δικών του πελατών ή ως υπεύθυνος δημιουργίας και οργάνωσης επιδείξεων μόδας για βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων

14 ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΗ ΥΛΗ Σχέδιο Μόδας Ελεύθερο Σχέδιο Χρώμα Βασικό Σχέδιο & Αισθητική Ιστορία της Τέχνης Ιστορία της Ενδυμασίας Εφαρμοσμένη Κοπτική Εφαρμοσμένη Ραπτική Τεχνολογία Μεγεθύνσεων Υφασματολογία Πρόγνωση Μόδας Χώρος Εργασίας Κοινωνιολογία της Μόδας Κοστολόγηση Marketing Σχέδιο & Χρώμα Υφάσματος Styling Προσομοίωση Επαγγελματικής Διαδικασίας Οργάνωση & Παρουσίαση Συλλογών Χρήση Η/Υ Αγγλικά

15 Μαθητήσ: Χαναγκιαν Καρεν
Καθηγητής Φιλόλογος Μαθητήσ: Χαναγκιαν Καρεν

16 Επάγγελμα Ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στην εργασία του τουλάχιστον ώρες της ζωής του και, συνεπώς, το πώς νιώθει για το επάγγελμά του είναι σημαντικό. Για τους άνδρες τα επαγγέλματα σε σειρά προτίμησης είναι: Α)υπολογιστές (58,2%), Β)φυσικές επιστήμες (52,7%), Γ)μηχανολογία (51,5%), Δ)περιβάλλον (51,4%), Ε)εκπαίδευση (51,4%)

17 Επάγγελμα Για τις γυναίκες είναι κατά σειρά: Α)εκπαίδευση (64,6%),
Β)υπηρεσίες  (58,4%), Γ)Κοινωνικές επιστήμες (50,8%), Δ)τέχνες (48,3) Ε)επικοινωνία (47,9%), Στ)νομικά(47,3%)

18 Ο ρόλος του εκπαιδευτικού
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού αυτός υλοποιεί την εκπαιδευτική πολιτικη.Πέρα από θέματα όπως οι μισθοί,οι συνθήκες εργασίας, τα ιδιαίτερα προσόντα ,στοιχεία που οπωσδήποτε συνδέονται με την ποιότητα της διδασκαλίας ,δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως ο εκπαιδευτικός βρίσκεται στην καρδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

19 Καθηγητής Οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν ένα ή περισσότερα γνωστικά αντικείμενα για εκπαιδευτικούς ή επαγγελματικούς σκοπούς στα διάφορα επίπεδα της εκπαίδευσης μεταξύ της πρωτοβάθμιας και της πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης.

20 Καθήκον του καθηγητή Καθήκον του καθηγητή μέσης εκπαίδευσης είναι να διδάσκει στους μαθητές ένα συγκεκριμένο μάθημα με σκοπό την εκμάθηση και ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και στάσεων .Ελέγχει συνεχώς το επίπεδο των γνώσεων και ικανοτήτων αυτών και προσαρμόζει ανάλογα τη διδασκαλία του μαθήματος.

21 Ωράριο διδασκαλίας Νεοδιόριστος: 23 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα.
Νεοδιόριστος: 23 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Μετά από 6 χρόνια: 21 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Μετά από 12: 20 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Από 20 χρόνια και πάνω: 18 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα. Οι συνολικές ώρες παρουσίας του καθηγητή στο σχολείο δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 εβδομαδιαίως

22 Σπουδές

23 Βάσεις Πανελληνίων ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤ/ΤΕΣ
ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΟΡΙΑ Γ.Β.Π. Α.Μ.Α.Β. Σ.Π. Β.Π.(1) ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) ΠΑΝ ΠΑΤΡΩΝ 90% ΓΕΛ/ΕΠΑΛΒ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ. 162 16.359 16,62 29,7 13.395 14,05 19,9 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΙΩΑΝΝΙΝΑ) ΠΑΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 233 18.660 18,58 38,2 15.913 16,05 30,7 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΡΕΘΥΜΝΟ) ΠΑΝ ΚΡΗΤΗΣ 186 19.460 19,35 39,8 14.865 14,82 30,9 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΑΘΗΝΑ) ΕΚΠΑ 270 19.660 19,60 17.525 17,40 36,5 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ 228 19.289 19,25 39,1 17.409 35,7 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) 161 18.687 18,63 38,1 16.349 16,57 31,5 ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΑΛΑΜΑΤΑ) ΠΑΝ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ 140 17.859 17,90 35,3 14.827 14,97 27,1 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΗΜ ΠΑΝ ΘΡΑΚΗΣ 210 18.153 18,13 37,3 14.388 14,60 26,6

24 Σπουδές Τα Τμήματα Φιλολογίας παρέχουν στους φοιτητές τους τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορούν να εργαστούν διδακτικά και ερευνητικά στο χώρο της φιλολογικής επιστήμης και κυρίως στους τομείς της: 1)αρχαιογνωσίας 2)Βυζαντινής Φιλολογίας 3)των Νεοελληνικών Σπουδών και 4)της Γλωσσολογίας. Ακόμη, το Τμήμα παρέχει παιδαγωγική κατάρτιση για την επιστημονική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

25 Σπουδές Tο πτυχίο που απονέμει είναι ενιαίο, αλλά αναγράφεται σε αυτό η ειδικότητα του πτυχιούχου.Tο εκπαιδευτικό έργο κάθε ακαδημαϊκού έτους διαρθρώνεται σε δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, το χειμερινό και το εαρινό. Oι σπουδές του Tμήματος Φιλολογίας διαρκούν οκτώ εξάμηνα και διαρθρώνονται σε δύο κύκλους που ο καθένας τους διαρκεί τέσσερα εξάμηνα. Για την απόκτηση του πτυχίου του Tμήματος Φιλολογίας οι φοιτητές/τριες πρέπει να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν σε 49 τουλάχιστον μαθήματα, συμπληρώνοντας υποχρεωτικά 147 διδακτικές μονάδες (δ.μ.). Oι 147 δ.μ. κατανέμονται σε 75 δ.μ. υπο­χρεωτικών μαθημάτων, 60 δ.μ. κατ' επιλογήν υποχρεωτικών μαθημάτων (45 δ.μ. μαθημάτων ειδίκευσης και 15 δ.μ. μαθημάτων επιλεγόμενων από τα Tμήματα Iστορίας- Aρχαιολογίας, Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Θεάτρου καθώς και Aγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, και Iταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας), καθώς και 12 δ.μ. μαθημάτων ξένης γλώσσας

26 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Αθήνας 1. Αρχαία Ελληνική Φιλολογία 2. Λατινική Φιλολογία 3. Γλωσσολογία 4. Βυζαντινή Φιλολογία 5. Νεοελληνική Φιλολογία 6. Λαογραφία 7. Γλωσσική Τεχνολογία 8. Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης γλώσσας

27 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Θεσσαλονίκης 1. Κλασική Φιλολογία 2. Μεσαιωνική Ελληνική Φιλολογία 3. Νεοελληνική Φιλολογία 4. Γλωσσολογία 5. Διδασκαλία της Νεοελληνικής ως μητρικής 6. Διδασκαλία της Νεοελληνικής ως ξένης / δεύτερης γλώσσας 7. Νεοελληνικών Σπουδών και Πολιτισμού

28 ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Παν/μιο Κρήτης 1. Αρχαία Ελληνική και Λατινική Φιλολογία 2. Βυζαντινή Φιλολογία 3. Νεοελληνική Φιλολογία 4. Θέατρο και Κινηματογράφος Παν/μιο Ιωαννίνων 1. Μεσαιωνικές Σπουδές

29 ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Όλοι οι πτυχιούχοι των λεγόμενων "καθηγητικών σχολών", μπορούν να εργαστούν στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αναλογία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας. Από το έτος οι διορισμοί εκπαιδευτικών γίνονται και από τους πίνακες που καταρτίζονται ύστερα από διαγωνισμό. Οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό κατατάσσονται κατά τη σειρά της βαθμολογίας τους σε πίνακες επιτυχίας. Από τους πίνακες αυτούς γίνονται οι διορισμοί στα σχολεία κατά την απόλυτη σειρά των υποψηφίων και με βάση τις δηλωμένες προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπόψη και της τυχόν προϋπηρεσίας που υπάρχει στον δημόσιο τομέα . Επιτυχόντες θεωρούνται εκείνοι των οποίων ο βαθμός σε κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 60% της προβλεπόμενης ανώτατης βαθμολογίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος πτυχιούχος μέρος στο διαγωνισμό, από το 2003 και μετά είναι η απόκτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Ικανότητας

30 Ηθοποιός Μαθήτρια: Μπαϊράμ Μπιργκιούλ

31 Περιγραφή Επαγγέλματος: Ο ηθοποιός είναι ο καλλιτέχνης που «ποιεί τα ήθη» δηλαδή υποδύεται ανθρώπινους χαρακτήρες σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές παραγωγές. Συνήθως, εργάζεται κυρίως κάτω από τις οδηγίες του σκηνοθέτη και μερικώς του σεναριογράφου, μελετά το ρόλο του, απομνημονεύει το κείμενο και υποβάλλεται σε πολλές και συχνά εντατικές δοκιμές πριν από την εμφάνιση, προσπαθώντας να αποδώσει το πνεύμα του θεατρικού συγγραφέα ή σεναριογράφου και τη σκηνοθετική άποψη γι' αυτό. Το φώτα της ράμπας ανέκαθεν τροφοδοτούσαν τις φιλοδοξίες και τα όνειρα των νέων. Ωστόσο, ηθοποιός δεν σημαίνει μόνο προσκήνιο, σημαίνει και παρασκήνιο. Αυτό είναι κατά κανόνα δύσκολο και αρκετές φορές απογοητευτικό.

32 Περιβάλλον ενασχόλησης:
Οι ηθοποιοί μπορούν να εργαστούν στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Όσον αφορά τα κρατικά ή τα περιφερειακά θέατρα οι ηθοποιοί προσλαμβάνονται από το Δ.Σ. ύστερα από πρόταση του σκηνοθέτη. Όσον αφορά τα ιδιωτικά θέατρα η πρόσληψη γίνεται από το θεατρικό επιχειρηματία ενώ όσον αφορά τις κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές οι ηθοποιοί προσλαμβάνονται από την εταιρεία παραγωγής. Στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση η πρόσληψη γίνεται από την εταιρία παραγωγής της ταινίας, πάλι με πρόταση του σκηνοθέτη που επιλέγει τους ηθοποιούς για κάθε ρόλο. Επίσης, ένας ηθοποιός έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε διαφημιστικές παραγωγές, σε κέντρα διασκέδασης και αναψυκτήρια, να συμμετάσχει σε προγράμματα πολιτιστικών εκδηλώσεων και να ασχοληθεί μεταγλωττίσεις ταινιών ή και ως αφηγητής στο ραδιόφωνο. Οι ηθοποιοί του θεάτρου που έχουν εξασφαλίσει τις απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις μπορούν να δημιουργήσουν δικό τους θίασο και ίσως το δικό τους θέατρο ή επαγγελματική στέγη.

33 Ιδιαίτερα Προσωπικά Χαρακτηριστικά και Ικανότητες:
Ο ενδιαφερόμενος γι' αυτό το επάγγελμα πρέπει να διαθέτει ιδιαίτερη καλλιτεχνική κλίση και υποκριτικό ταλέντο, καθαρή φωνή και καλή άρθρωση, καλή μνήμη, σωματική αντοχή, εκφραστικότητα προσώπου και σώματος, αισθητική αντίληψη, καλή και επιμελημένη εμφάνιση και έντονη σκηνική παρουσία. Επίσης απαιτείται να είναι συνεπής, συνεργάσιμος και να διακρίνεται για τις επικοινωνιακές του ικανότητες αφού έως ένα βαθμό η επαγγελματική του σταδιοδρομία εξαρτάται από τις καλές δημόσιες σχέσεις που δημιουργεί στους καλλιτεχνικούς και ενίοτε κοσμικούς κύκλους. 

34 Σπουδές: Θεατρικές σπουδές σε θεωρητικό επίπεδο μπορούν να γίνουν στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Πάτρας και Πελοποννήσου (Ναύπλιο), και στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι τα παραπάνω τμήματα των Θεατρικών Σπουδών, δεν παρέχουν συστηματική πρακτική εκπαίδευση για την επαγγελματική κατάρτιση ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων κλπ., αλλά αποστολή τους είναι η θεμελίωση και καλλιέργεια θεατρικής μόρφωσης και η προαγωγή της θεατρικής επιστήμης. Όσοι επιθυμούν πρακτική κατάρτιση στο χώρο του θεάτρου παραπέμπονται στις υπάρχουσες Δραματικές Σχολές που παρέχουν την αντίστοιχη εκπαίδευση, ή στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (κατεύθυνση σκηνογραφίας - ενδυματολογίας ή υποκριτικής, με προαπαιτούμενο μάθημα). Στις σπουδές της υποκριτικής τέχνης που παρέχονται στις ανώτερες δραματικές σχολές, η φοίτηση διαρκεί τρία χρόνια, οι δε υποψήφιοι διαγωνίζονται σε γραπτές και προφορικές εξετάσεις και υποβάλλονται σε έλεγχο υγείας και αρτιμέλειας. 

35 Επαγγελματικά Δικαιώματα:
Τα επαγγελματικά δικαιώματα του ηθοποιού δεν προβλέπονται με Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ), παρά μόνον με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που υπογράφονται ετησίως μεταξύ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και των εργοδοτών (Θεατρώνων, Θιασαρχών, κ.λπ). 

36 Τομείς Απασχόλησης και Προοπτικές Αγοράς Εργασίας:
Ο ηθοποιός μπορεί να εργαστεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, σε καφεθέατρα, σε κέντρα διασκέδασης, ενώ η διαφήμιση, ιδίως η τηλεοπτική και ραδιοφωνική, είναι επίσης ένας χώρος, που μπορεί να απασχοληθεί. Οι ηθοποιοί του θεάτρου, που έχουν εξασφαλίσει τις αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις, έχουν δικό τους θίασο και τη δική τους επαγγελματική στέγη. Η αύξηση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων συνέτεινε στη διεύρυνση της αγοράς εργασίας και βελτίωσε αρχικά τις δυνατότητες απασχόλησης, παράλληλα όμως, προσήλκυσε στο επάγγελμα πολλά άτομα, με αποτέλεσμα τον κορεσμό και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης που αντιμετωπίζουν οι παραπάνω επαγγελματίες. Κατά συνέπεια, οι προοπτικές απασχόλησης για το επάγγελμα αυτό φαίνεται ότι είναι αρνητικές, ενώ για το άμεσο μέλλον δεν προβλέπονται διαφορετικές προοπτικές απασχόλησης.

37 Οι καλυτεροι ηθοποιοι Τζένιφερ Λόπεζ Η πολυτάλαντη αμερικανίδα Τζένιφερ Λόπεζ ή «J.Lo.», όπως αγαπάνε να την αποκαλούν οι θαυμαστές της, έχει πολλές ιδιότητες: είναι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, στιχουργός, συνθέτρια και σχεδιάστρια μόδας. Είναι όμως και μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες λατίνες ηθοποιούς στην ιστορία του Hollywood. Το 1995 έκανε το μεγάλο άλμα στα κινηματογραφικά πλατό και έκτοτε συνεχίζει να παίζει σε επιτυχημένες ταινίες. 

38 Μέριλ Στριπ Η αμερικανίδα ηθοποιός Μέριλ Στριπ (Meryl Streep), γεννημένη στις 22 Ιουνίου του 1949, θεωρείται μία από τις πιο σεβάσμιες και ταλαντούχες ηθοποιούς της σύγχρονης εποχής. Είναι η ηθοποιός με τις περισσότερες υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες στην ιστορία του κινηματογράφου. Έχει κερδίσει τρία Όσκαρ και οκτώ Χρυσές Σφαίρες, ενώ έχει τιμηθεί και με βραβεία Έμμυ, BAFTA, Χρυσή Άρκτος και ως «Καλύτερη Ηθοποιός» στο Φεστιβάλ Καννών.

39 Κάμερον Ντίαζ Η αμερικανίδα ηθοποιός και πρώην μοντέλο, Κάμερον Ντίαζ (Cameron Michelle Diaz), γεννήθηκε το 1972 στην Καλιφόρνια. Πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1994 στο πλάι του Τζιμ Κάρεϊ στην περιπέτεια-κωμωδία «Η Μάσκα», έκτοτε σταμάτησε οριστικά την καριέρα της ως μοντέλο και αφοσιώθηκε στην υποκριτική. 

40 Σάντρα Μπούλοκ  Η βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός Σάντρα Μπούλοκ (Sandra Bullock) γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου του 1964 στη Βιρτζίνια και δεν έχει τίποτα να κρύψει! Η λαμπερή ηθοποιός, μια από τις πιο επιτυχημένες και ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, συνεχίζει να μας χαρίζει άφθονο γέλιο και ευχάριστες στιγμές μέσα από τις ταινίες της. 

41 Ψυχολόγος Μαθήτρια: Αθηνά Γκαμπράνη

42 Σπουδές Η ψυχολογία είναι μια ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη επιστήμη που ασχολείται με την επιστημονική μελέτη των συμπεριφορών κατ' αρχήν των ανθρώπων (αν και επεκτάθηκε και στην αντίστοιχη μελέτη των συμπεριφορών των ζώων, κυρίως των ανώτερων θηλαστικών, τόσο με αυτοτελή σκοπό, όσο και συγκριτικά με τους ανθρώπους) αλλά και με τις λειτουργίες του οργανισμού, που σχετίζονται με συμπεριφορά. Η ψυχολογία έχει ως άμεσο στόχο την κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων τόσο ως άτομα, όσο και ως ομάδες, προσπαθώντας και να εξάγει γενικές αρχές αλλά και να ερευνήσει ειδικές περιπτώσεις, με τελικό στόχο να ωφελήσει την κοινωνία . Σ' αυτό το πεδίο, ένας επαγγελματίας που εξασκεί πρακτικά την ψυχολογία ή που την ερευνά ονομάζεται ψυχολόγος και μπορεί να ταξινομηθεί ως ένας κοινωνικός, συμπεριφορισμός, ή γνωστικός επιστήμονας. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν να κατανοήσουν το ρόλο που οι άνθρωποι λειτουργούν τόσο ως ανεξάρτητες μονάδες αλλά και ως μονάδες της κοινωνίας, καθώς και να εξερευνήσουν τις φυσιολογικές και βιοτεχνολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση συγκεκριμένων συμπεριφορών. Η ψυχολογία στη σύγχρονη εποχή αναφέρεται ως επιστήμη κυρίως της συμπεριφοράς και των νοητικών διεργασιών, αγνοώντας την ψυχολογία του βάθους.

43 Περιγραφή επαγγέλματος
Οι ψυχολόγοι ερευνούν θέματα όπως η αντίληψη, η νόηση, η προσοχή, η συγκίνηση, η φαινομενολογία, το κίνητρο, η λειτουργία του εγκεφάλου, η προσωπικότητα, η συμπεριφορά, και οι διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ψυχολόγοι προσπαθούν επίσης, να εξετάσουν το ασυνείδητο, από διάφορες σκοπιές. Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν εμπειρικές μεθόδους για να συμπεράνουν τις αιτίες των ψυχολογικών φαινομένων και να προσδιορίσουν τις σχέσεις μεταξύ ψυχοκοινωνικών μεταβλητών. Επιπρόσθετα, ή σε μια αντίθεση, χρησιμοποιούν εμπειρικές, επαγωγικές και κάποιες ειδικές κλινικές μεθόδους, ή ακόμη συσκέπτονται με άλλους ψυχολόγους, σε στιγμές που βασίζονται πάνω σε συμβολική ερμηνεία και άλλες επαγωγικές τεχνικές. Η ψυχολογία έχει περιγραφεί ως ένα «κομβικό σημείο της επιστήμης», με τα ψυχολογικά ευρήματα να συνδέουν τις έρευνες και τις προοπτικές από τις κοινωνικές επιστήμες, τις φυσικές επιστήμες, την ιατρική, αλλά και τις ανθρωπιστικές επιστήμες, όπως τη φιλοσοφία.

44 Συνθήκες εργασίας Οποιοσδήποτε άνθρωπος που έχει σπουδάσει και διδαχτεί την ψυχολογία μπορεί να ανοίξει το δικό του γραφείο ψυχολογίας.

45 Επαγγελματικά Δικαιώματα
Δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα ή ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ή δεξιότητας για να γίνεις ψυχολόγος.

46 Σ.T.Υ.Α (Σώμα μονίμων αξιωματικών Αεροπορίας)
Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν.. Μαθητής: Βασιλειάδης Χρήστος

47 Αρχικέσ Σπουδέσ Διάρκεια φοίτησης: 2 χρόνια. Το πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθούν οι εκπαιδευόμενοι, είναι διαμορφωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε: - Να τους παρέχει την αναγκαία θεωρητική εκπαίδευση. - Να τους εμφυσήσει τις στρατιωτικές αξίες, αγάπη προς την πατρίδα, σεβασμό των δημοκρατικών ιδεωδών, αφοσίωση προς το στρατιωτικό καθήκον. - να τους προσφέρει συστηματική σωματική προετοιμασία και στρατιωτική εκπαίδευση που θα είναι απαραίτητη στην άσκηση των καθηκόντων τους ως στρατιωτικοί. Χρειάζονται μόρια για την εισαγωγή στην σχολή. Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν..

48 Συνθηκεσ εργασιασ Οι απόφοιτοι του Σ.Τ.Υ.Α Υποχρεούνται να παραμείνουν στο Στρατό για 9 χρόνια τουλάχιστον. Στην Αεροπορία Στρατού γίνονται χειριστές ή μηχανικοί ελικοπτέρων και αεροσκαφών. Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν..

49 Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Για την εισαγωγή στην σχολή χρειάζονται μερικές προϋποθέσεις. Κυρίως είναι τα αθλήματα, το ύψος και το βάρος. Τα αθλήματα είναι τα εξής: Αντοχή( μέτρα) σε ένα χρονικό όριο λεπτών. Το ύψος πρέπει να είναι αντίστοιχο του βάρους δηλαδή μέτρα και βάρος κιλά. Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν..

50 Επαγγελματικά Δικαιώματα-Προνόμια
Οι απόφοιτοι της σχολής εργάζονται για αρκετά χρόνια ως στρατιωτικοί αλλά μπορούν και να σταματήσουν όπως προαναφέραμε. Ταυτόχρονα αποκτούν διάφορα προνόμια. Η σχολή είναι η ανώτερη από τα σώματα ασφαλείας. Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν..

51 Επαγγελματική αποκατάσταση και προοπτικέσ εργασίασ
Η σχολή σου παρέχει δουλειά με ικανοποιητικό μισθό ανάλογα με την θέση όπου βρίσκεσαι. Πηγές πληροφόρησης δεν υπήρχαν..

52 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Γυμνάσιο Ξυλaγανής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google