Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Νικόλαος Γύζης, "Ιστορία" (1892)

2 Η Ιστορία δείχνει παραστατικά τους αγώνες και τις κατακτήσεις του ανθρώπινου γένους και των μεγάλων φυλετικών ομάδων του στη διαδρομή των αιώνων.

3 Η ιστορία είναι θεματοφύλακας μεγάλων πράξεων, μάρτυρας του παρελθόντος, παράδειγμα και δάσκαλος για το παρόν και μεγάλος σύμβουλος για το μέλλον. Μιγκέλ Ντε Θερβάντες Η ιστορία γνωρίζει ένα νόμο, το νόμο να κυνηγάει το ψέμα και να παρουσιάζει την αλήθεια. Τάκιτος

4 Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ:
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ & ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.

5 ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ;
ΠΑΝΤΟΥ: ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6 ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ.

7 Διδακτικές περίοδοι στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Ιστορίας 2016-2017.
Α΄ Γυμνασίου Β΄ Γυμνασίου Γ΄ Γυμνασίου ΙΣΤΟΡΙΑ 2 περίοδοι 3 περίοδοι ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Εποχή του Λίθου μέχρι Ρωμαϊκή Εποχή (μέχρι τον 4ο αιώνα μ. Χ.) Βυζαντινή Εποχή (από το 330 μ. Χ.) Νεότερη Εποχή Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Εξελίξεις (15ος –18ος αιώνας) Η Εποχή του Διαφωτισμού (18ος αιώνας) Σύγχρονη Εποχή Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004)

8 Σχολικά Εγχειρίδια Θ. Κατσουλάτος, Γ. Κοκκορού –Αλευρά, Β. Σκουλάτος, Αρχαία Ιστορία Α΄ Γυμνασίου, ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Αθήνα 2012 Ι. Δημητρούκας, Θ. Ιωάννου, Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία, Β ́ Γυμνασίου, ΙΤΥΔ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, Αθήνα 2013 Ε. Λούβη, Δ. Ξιθαράς, Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία, Γ ́ Γυμνασίου, ΙΤΥΔ ΓΙΟΦΑΝΤΟΣ, Αθήνα 2012 Ιστορία της Κύπρος για το Γυμνάσιο, Εκδόσεις ΥΑΠ, Λευκωσία 1994

9 Βασικοί άξονες του Αναλυτικού Προγράμματος της Ιστορίας στη Μέση Εκπαίδευση:
Βασίζεται σε τρεις άξονες: α. Οι μαθητές/ τριες να αποκτήσουν ένα συνεκτικό και επαρκές σώμα ιστορικών γνώσεων. β. Καλλιέργεια αξιών, υιοθέτηση στάσεων και επίδειξη συμπεριφορών, που απαρτίζουν τη σύγχρονη δημοκρατική πολιτότητα. γ. Καλλιέργεια ιδιοτήτων, ικανοτήτων, δεξιοτήτων που απαιτούνται από την κοινωνία του 21ου αι. – ικανότητες κλειδιά

10 Ειδικοί σκοποί του μαθήματος της Ιστορίας :
Η καλλιέργεια ιστορικής σκέψης και η διαμόρφωση ιστορικής συνείδησης. Να ερμηνεύουν γεγονότα και ιστορικά φαινόμενα άλλων εποχών. Να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Να εκτιμούν και να σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά των άλλων λαών Να ερμηνεύουν σύγχρονα γεγονότα. Να εξελιχθούν σε υπεύθυνους ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες

11 Δεξιότητες- αξίες– στάσεις – συμπεριφορές που διαμορφώνονται μέσα από το μάθημα της Ιστορίας:
Οι μαθητές/τριες εκτός από τις γνώσεις, θα πρέπει να αναπτύξουν και τις εξής δεξιότητες: Να χρησιμοποιούν ποικίλες ιστορικές πηγές (π.χ. πρωτογενείς & δευτερογενείς, γραπτές & προφορικές, γραπτές & παραστατικές). Να αξιοποιούν ιστορικούς χάρτες, πίνακες, διαγράμματα. Να κατανοούν τους διάφορες παράγοντες που συμβάλλουν στην ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας. Να αξιοποιούν τις ευκαιρίες μη συμβατικής ιστορικής εκπαίδευσης. (π.χ. μουσεία, ΜΜΕ κ.α.)

12 Πώς διδάσκεται η Ιστορία στη Μ.Ε. ;
Τίθενται διδακτικοί στόχοι και ανακοινώνονται στους μαθητές. Ιστορική αφήγηση που εστιάζεται στα ουσιώδη σημεία του κεφαλαίου. Κύρια σημεία στον πίνακα ή σε προβολή. Φύλλα εργασίας – Σημειώσεις. Επεξεργασία πηγών (Γραπτά κείμενα, αρχαιολογικά ευρήματα, προφορικές μαρτυρίες, λογοτεχνικά κείμενα, έργα τέχνης κ.λπ.) Αξιοποίηση εποπτικών μέσων (π.χ. χρήση Η.Υ., Βιντεοπροβολείς, Διαδίκτυο κ.α.) Προετοιμασμένες επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ. Ανάθεση κατ’ οίκον εργασιών.

13 Αξιολόγηση: Μια συνεχής και ανοικτή διαδικασία.
Προφορική συμμετοχή και εξέταση. Συνέπεια στην κατ’ οίκον εργασία. Γραπτή εξέταση (Διαγωνίσματα και Τελική εξέταση) Συνθετικές εργασίες (Projects) Άλλες δραστηριότητες (π.χ. κατασκευή μακέτων, ειδωλίων, χαρτών κ.λπ.)

14 Στην τάξη τα παιδιά θα πρέπει:
Να είναι προσεχτικά. Να συμμετέχουμε με τις απαντήσεις και τις απορίες τους. Να καταθέτουν απόψεις και κρίσεις. Να σημειώνουν στα τετράδια ή στα φύλλα εργασίας τους.

15 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ:
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΑΘΗΣΗ ΨΥΧΙΚΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΗΡΕΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΜΕΘΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

16 Πώς πρέπει να γίνεται η μελέτη της Ιστορίας στο σπίτι;
Προσεκτική ανάγνωση και προσπάθεια κατανόησης του νοήματος. Ανάκληση των κύριων σημείων που επισημάνθηκαν στην τάξη και μελέτη των σημειώσεων στο τετράδιο ή στο φύλλο εργασίας. Απάντηση με σαφήνεια στην κατ’ οίκον εργασία του με τη βοήθεια των στοιχείων που συγκέντρωσε.

17 Πώς πρέπει να γίνεται η μελέτη της Ιστορίας στο σπίτι;
Πώς πρέπει να γίνεται η μελέτη της Ιστορίας στο σπίτι; Αν έχει απορίες, να τις σημειώσει και να ζητήσει διευκρινήσεις στο επόμενο μάθημα. Απαντά στις ερωτήσεις προσπαθώντας να μην αντιγράψει από το βιβλίο, αλλά να χρησιμοποιεί και δικά του λόγια. Ο γονιός πρέπει να ελέγχει καθημερινά αν το παιδί έχει μελετήσει και να είναι σίγουρος ότι έχει τα βιβλία που θα χρειαστεί στην τσάντα του.

18 Στην Ιστορία δεν «παπαγαλίζουμε»
ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ!

19 ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ…

20 ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ…
ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΡΟΛΟΥΣ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ… ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΑΣ. ΩΣΤΟΣΟ… ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ, ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΣΥΝΟΛΑ. Η ΕΚΤΟΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

21 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google