Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Κεφάλαιο 1: Οι θεμελιώδεις αρχές

2 Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Εφαρμοσμένη Χρηματοοικονομική για Επιχειρήσεις (2014) , Damodaran Α Χρηματοοικονομική (2012), Groppelli A.and Nikbakht Ε

3 Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές ,
ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι να αναλυθούν οι τρείς θεμελιώδεις αρχές της χρηματοοικονομικής διοικητικής (οι αρχές της επένδυσης, της χρηματοδότησης και του μερίσματος) καθώς και να γίνει η ανάλυση του στόχου της μεγιστοποίησης της αξίας της επιχείρησης ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της θεωρίας της χρηματοοικονομικής διοικητικής. Λέξεις κλειδιά : Αρχή της Επένδυσης, Αρχή της Χρηματοδότησης, Αρχή του μερίσματος.

4 Τι είναι η Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων;
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τι είναι η Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων; Χρηματοοικονομική: εφαρμογή μιας σειράς οικονομικών αρχών για την μεγιστοποίηση του πλούτου, δηλαδή της συνολικής αξίας μιας επιχείρησης. Χρηματοοικονομική Ανάλυση: παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνονται ορθές επενδυτικές αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή. Χρηματοοικονομικός Προγραμματισμός: περιλαμβάνει τη καθημερινή λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση των ταμειακών αναγκών της επιχείρηση

5 Γιατί είναι χρήσιμη η Χρηματοοικονομική Ανάλυση;
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Γιατί είναι χρήσιμη η Χρηματοοικονομική Ανάλυση; Βοηθά την επιχείρηση να υιοθετεί όλο και καλύτερες μεθόδους ώστε να μπορεί να προγραμματίζει καλύτερα σε ένα διαρκώς ανταγωνιστικότερο περιβάλλον Βοηθά μια επιχείρηση να εκπέμπει ευνοϊκά σήματα προς τους επενδυτές όταν εδραιώνει, σε μια σειρά από οικονομικές εκθέσεις, αποδόσεις που αυξάνονται με γρήγορο και σταθερό ρυθμό και με το χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου.

6 Επιχείρηση: Δομικό Πλαίσιο
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Επιχείρηση: Δομικό Πλαίσιο Επιχείρηση: κάθε μορφή επιχείρησης, μεγάλη ή μικρή, παραγωγική ή παροχής υπηρεσιών, μη εισηγμένη ή εισηγμένη. Βασικός στόχος επιχείρησης είναι η μεγιστοποίηση της αξίας της επιχείρησης με το μικρότερο δυνατό κίνδυνο. Στην πράξη οι επιχειρήσεις ικανοποιούν πολλαπλούς στόχους (των μετόχων, των εργαζομένων, των πελατών) ή άμεσους στόχους όπως το μερίδιο αγοράς και η κερδοφορία τους.

7 Αντικειμενικός Σκοπός της επιχείρησης
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αντικειμενικός Σκοπός της επιχείρησης Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους μετόχους. Οι μέτοχοι επιλέγουν το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης το οποίο με τη σειρά του επιλέγει τη διοίκησή της. Η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να αποφασίζει όπως θα αποφάσιζαν οι ίδιοι οι μέτοχοι αν ασκούσαν διοίκηση. Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιλογή επενδύσεων που αξίζουν περισσότερο από όσο κοστίζουν.

8 Δομικό Πλαίσιο: Επενδύσεις Επιχείρησης
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Δομικό Πλαίσιο: Επενδύσεις Επιχείρησης Ορίζονται ως περιουσιακά στοιχεία ή ενεργητικό, τα οποία διακρίνονται σε υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία και σε περιουσιακά στοιχεία ανάπτυξης (δηλαδή αυτά στα οποία αναμένεται να επενδύσει η επιχείρηση στο μέλλον). Παρόλο που μπορεί να φαίνεται περίεργο να αποκομίζει μια επιχείρηση αξία από επενδύσεις που δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα, οι επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης αποκομίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό της αξίας τους από αυτές τις μελλοντικές αναμενόμενες επενδύσεις. Παραδείγματα: Ηλεκτρονικό λογισμικό, άδειες ευρεσιτεχνίας, συγγραφικά δικαιώματα, πελατολόγια, εμπορικά σήματα, σχέσεις πελατών και προμηθευτών, μερίδιο αγοράς, άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π.

9 Δομικό Πλαίσιο: Χρηματοδότηση Επενδύσεων
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Δομικό Πλαίσιο: Χρηματοδότηση Επενδύσεων Για να χρηματοδοτήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία η επιχείρηση μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από δυο πηγές: Συγκέντρωση κεφαλαίων από: Α. Δανειακά κεφάλαια: άντληση κεφαλαίων από επενδυτές ή χρηματοοικονομικά ιδρύματα με την υπόσχεση πληρωμής τόκων επί των ταμειακών ροών που παράγουν τα περιουσιακά στοιχεία και περιορισμένο ή καθόλου ρόλο στη διοίκηση της επιχείρησης. Β. Ίδια κεφάλαια: οι επενδυτές λαμβάνουν ότι απομένει από τις ταμειακές ροές έπειτα από την καταβολή των πληρωμών τόκων και έχουν έναν πολύ πιο σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της επιχείρησης.

10 Η Επιχείρηση: Δομικό Πλαίσιο
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Επιχείρηση: Δομικό Πλαίσιο

11 Βασικές Αρχές της Χρηματοοικονομικής των Επιχειρήσεων
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Βασικές Αρχές της Χρηματοοικονομικής των Επιχειρήσεων Το σύνολο της Χρηματοοικονομικής Διοικητικής είναι χτισμένο πάνω σε τρεις αρχές (κατηγορίες αποφάσεων), τις οποίες θα ονομάσουμε: Επενδυτική Αρχή/Απόφαση: προσδιορίζει που επενδύει τους πόρους της η επιχείρηση. Χρηματοδοτική Αρχή/Απόφαση: καθορίζει το μίγμα των κεφαλαίων που χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτήσουν αυτές της επενδύσεις. Μερισματική Αρχή/Απόφαση: απαντά στο τι μέρος των κερδών πρέπει να επανεπενδυθεί στην επιχείρηση και πόσο πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες.

12 Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση Η απόφαση επένδυσης συνδέεται με την εύρεση, αξιολόγηση και επιλογή των διαφόρων επενδυτικών προγραμμάτων μιας επιχείρησης από τον οικονομικό της διευθυντή. Οι επενδυτικές αποφάσεις περιλαμβάνουν όχι μόνο αυτές που δημιουργούν έσοδα και κέρδη (π.χ. εισαγωγή σε μια νέα αγορά) αλλά και αυτές που εξοικονομούν χρήματα (π.χ. δημιουργία ενός αποδοτικότερου συστήματος διανομής). Το ενδεικτικό επιτόκιο πρέπει να είναι υψηλότερο για επενδυτικά σχέδια υψηλότερου κινδύνου (projects) και να αντανακλά το μείγμα χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται (ίδια κεφάλαια ή δανειακά κεφάλαια). Μια προτεινόμενη επένδυση πρέπει να αποφέρει μεγαλύτερη απόδοση από το ενδεικτικό επιτόκιο. Οι αποδόσεις των επενδυτικών σχεδίων υπολογίζονται βάσει των παραγόμενων ταμειακών ροών και της χρονικής διάρθρωσης αυτών. Το Επιτόκιο είναι το κόστος του χρήματος, δηλαδή η τιμή για τη χρήση συγκεκριμένου χρηματικού κεφαλαίου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

13 Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση Η Επένδυση είναι μια σειρά μελλοντικών Καθαρών Ταμειακών Ροών (ΚΤΡ). ΚΤΡ = Ταμειακή Εισροή – Ταμειακή Εκροή. Ταμειακές Εισροές: Πωλήσεις, Εξοικονόμηση Πρώτων Υλών και Κόστους Εργασίας, Υπολειμματική Αξία και Εξοικονόμηση Φόρων. Ταμειακές Εκροές: Κεφάλαια για την Αγορά Περιουσιακών Στοιχείων, Κεφάλαια Κίνησης, Λειτουργικό Κόστος, Φόροι κ.λ.π.

14 Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση Οι Επιχειρήσεις, για την παραγωγή αγαθών, χρειάζονται πραγματικά (φυσικά) περιουσιακά στοιχεία (κτίρια, μηχανήματα, εργοστάσια, συστήματα μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων, αποθέματα κ.λ.π. και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των φυσικών επενδύσεων). Φυσική Επένδυση σε Χρονοδιάγραμμα: Το Τ Τ Τν - Κο ΚΤΡ ΚΤΡ ΚΤΡν Όπου Κο = κεφάλαια για την αγορά των επενδυτικών στοιχείων. ΚΤΡ = Καθαρές Ταμειακές Ροές Το = η παρούσα χρονική στιγμή Τ1 = ένα δεύτερο χρονικό σημείο Τν = η λήξη της επένδυσης.

15 Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Επενδυτική Αρχή/Απόφαση Δύο Σημαντικές Διαστάσεις των Επενδύσεων. α) Η διάρκεια της επένδυσης και η διάρθρωση των ΚΤΡ διαχρονικά κατά τη διάρκεια της επένδυσης. Τούτο σημαίνει ότι οι ΚΤΡ που προκύπτουν σε διαφορετικά σημεία δεν είναι συγκρίσιμα. Πρέπει λοιπόν, να αναπτύξουμε μεθόδους για την σύγκριση αυτών των ανόμοιων αγαθών. β) Κίνδυνος των ΚΤΡ. Με τον όρο κίνδυνο εννοούμε τη μεταβλητότητα των μελλοντικών ΚΤΡ. Επενδύσεις με σίγουρες μελλοντικές ΚΤΡ ορίζονται ως βέβαιες (ή χωρίς κίνδυνο επενδύσεις). Ας εξετάσουμε τις παρακάτω επενδύσεις Α και Β. Α Β Το -100 Το -100 Τ1 110 Τ1 55 ή 165 Μπορούμε να πούμε ποια από τις δύο επενδύσεις θα επιλέξει ένας επενδυτής; Ο σκοπός μας θα είναι να αναπτύξουμε μεθόδους για την αξιολόγηση επενδύσεων με κίνδυνο.

16 Η Χρηματοδοτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Η Χρηματοδοτική Αρχή/Απόφαση Η απόφαση χρηματοδότησης συνδέεται με τον καθορισμό της άριστης κεφαλαιακής διάρθρωσης μιας επιχείρησης. Άριστη κεφαλαιακή διάρθρωση αφορά ένα μίγμα χρηματοδότησης (δανειακά και ίδια κεφάλαια), το οποίο μεγιστοποιεί την αξία των επενδύσεων που πραγματοποιούνται και αντιστοιχεί με τη φύση των περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού. Σε εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο τα δανειακά κεφάλαια συνήθως παίρνουν τη μορφή ομολόγων και τα ίδια κεφάλαια τη μορφή κοινών μετοχών. Στις μη εισηγμένες τα δανειακά κεφάλαια αφορούν σε τραπεζικά δάνεια και τα ίδια κεφάλαια αντιπροσωπεύουν τις αποταμιεύσεις του ιδιοκτήτη. Ομόλογα είναι μακροπρόθεσμα χρεόγραφα που εκδίδονται είτε από το Δημόσιο είτε από ιδιωτικούς οργανισμούς (πχ τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ), και χρησιμοποιούνται για το δανεισμό κεφαλαίων από το επενδυτικό κοινό. Η μετοχή αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας. Η κοινή μετοχή αποτελεί την πιο απλή μορφή ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία και παρέχει στον κάτοχό της δικαίωμα ψήφου, καθώς και δικαίωμα αξίωσης επί της υπολειμματικής αξίας της εταιρείας σε περίπτωση εκκαθάρισης. Η κοινή μετοχή δίνει επίσης στον κάτοχό της το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος, στο πλαίσιο κάθε διανομής μερίσματος που ανακοινώνεται από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

17 Η Χρηματοδοτική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Χρηματοδοτική Αρχή/Απόφαση Παρακρατηθέντα Κέρδη, Νέο Μετοχικό Κεφάλαιο ή Ομολογιακά (τραπεζικά) δάνεια. Παρουσίαση Δανείου στο Χρονοδιάγραμμα (για μια επιχείρηση) Το Τ1 Τ2 Τν +Κο -ΚΤΡ1 -ΚΤΡ2 -ΚΤΡν Κο = Αντλούμενα Κεφάλαια ΚΤΡ = Εξυπηρέτηση Δανείων (Αποπληρωμή και Τόκοι) Παρουσίαση Δανείου για μια Τράπεζα Το Τ1 Τ2 Τν -Κ0 +ΚΤΡ1 +ΚΤΡ2 +ΚΤΡν

18 Η Μερισματική Αρχή/Απόφαση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Μερισματική Αρχή/Απόφαση Η πολιτική μερίσματος αναφέρεται στην απόφαση της επιχείρησης να διανείμει τα κέρδη της ως μέρισμα ή να τα παρακρατήσει και να τα επενδύσει σε διάφορα επενδυτικά προγράμματα. Ωστόσο, όταν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να επιστρέψουν τα πλεονάζοντα μετρητά στους ιδιοκτήτες, Στις εισηγμένες επιχειρήσεις η επιστροφή πραγματοποιείται είτε με την πληρωμή μερισμάτων είτε με την επαναγορά μετοχών. Για τις μη εισηγμένες η επιστροφή περιλαμβάνει συνήθως απλώς την απόσυρση μέρους ή όλων των κεφαλαίων της επιχείρησης εκ μέρους του ιδιοκτήτη της.

19 Αντικειμενικος Σκοπος της Επιχειρησης
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Αντικειμενικος Σκοπος της Επιχειρησης Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους μετόχους. Οι μέτοχοι επιλέγουν το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης το οποίο με τη σειρά του επιλέγει τη διοίκησή της. Η διοίκηση της επιχείρησης πρέπει να αποφασίζει όπως θα αποφάσιζαν οι ίδιοι οι μέτοχοι αν ασκούσαν διοίκηση. Σκοπός της επιχείρησης είναι η επιλογή επενδύσεων που αξίζουν περισσότερο από όσο κοστίζουν.

20 Η Χρηματοοικονομική και η Αξία της Επιχείρησης
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Χρηματοοικονομική και η Αξία της Επιχείρησης Η αξία της επιχείρησης εξαρτάται: από την ποιότητα των επενδυτικών σχεδίων (επενδυτικές αποφάσεις) από το ποσό που επανεπενδύεται στην επιχείρηση (μερισματικές αποφάσεις). από το προεξοφλητικό επιτόκιο και από τις αναμενόμενες ταμειακές ροές (χρηματοδοτικές αποφάσεις ). Η αξία μιας επιχείρησης ισούται με την παρούσα αξία των αναμενόμενων ταμειακών ροών της, προεξοφλημένων με ένα επιτόκιο το οποίο αντανακλά τόσο τον κίνδυνο των επενδυτικών σχεδίων όσο και το χρηματοδοτικό μίγμα.

21 Η Αξία ενός Αξιόγραφου Επηρεάζεται από:
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Η Αξία ενός Αξιόγραφου Επηρεάζεται από: Την ταμειακή ροή του αξιόγραφου Το ποσοστό απόλυτης αύξησης της ταμειακής ροής Τον κίνδυνο ή αβεβαιότητα της ταμειακής ροής (προεξοφλητικό επιτόκιο) Αύξηση της ποσότητας της ταμειακής ροής αυξάνει την τιμή του αξιόγραφου Αύξηση του κινδύνου ή της αβεβαιότητας της ταμειακής ροής μειώνει την τιμή του αξιόγραφου

22 Ο Στόχος της λήψης των αποφάσεων
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Ο Στόχος της λήψης των αποφάσεων Πηγή: Α. Damodaran,, 2014

23 Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές ,
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων, Ενότητα :Θεμελιώδεις Αρχές , ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ


Κατέβασμα ppt "Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google