Η ατμόσφαιρα της γης www.geography4kids.com.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πίεση.
Advertisements

Πίεση.
Δυνάμεις, Ροπές ως προς σημείο, Στατική Ισορροπία 1.
Ώσμωση και οι νεφροί Π. Δημητρίου Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής.
ΕΡΗΜΟΙ. Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης]. Οι θερμές έρημοι έχουν συνήθως μεγάλο ημερήσιο και περιοδικό εύρος θερμοκρασιών,
Αίγυπτος Ένα ταξίδι μέσα από φωτογραφίες και βίντεο.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΩΝ ΕΚΡΟΗΣ.
Αισθητήρια Όργανα και Αισθήσεις 1.  Σύστημα αισθητηρίων οργάνων: αντίληψη μεταβολών εξωτερικού & εσωτερικού περιβάλλοντος  Ειδικά κύτταρα – υποδοχείς.
ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ Τι είναι ο άνεμος;  Η κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα. Πώς προκαλείται;  Περιστροφή της Γης  Ανάγλυφη επιφάνεια.
1. Γροιλανδία km² - αυτοδιοικούμενη περιοχή που ανήκει στη Δανία ΓροιλανδίαΔανία 2. Νέα Γουινέα km² - το δυτικό τμήμα ανήκει στην.
1 Μετασυλλεκτικοί Χειρισμοί Γεωργικών Προϊόντων Ενότητα 1: Εισαγωγικές Έννοιες. Διδάσκων: Παπαιωάννου Χρυσούλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Τεχνολόγων.
Βιολογία Α΄ λυκείου Κεφ.3ο ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ- ΒΙΟΛΟΓΟΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ Σιαμπάνο Ηλία Σκουρτσίδη Λεωνίδα Τριανταφυλλόπουλο Σπύρο
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αισθητήρια όργανα – αισθήσεις
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Ενότητες 1.Οι χάρτες
ΑΝΔΕΙΣ Χριστοδουλάκη Άννα –Μαρία ΤμήμαΑ3 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Αερισμός θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ
ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΡΗΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ : ΑΝΕΜΟΜΕΤΡΟ ΕΠΩΝΥΜΟ : ΚΟΦΙΝΑΣ ΟΝΟΜΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ : 561 1/12/2017 Κοφινάς.
Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΣΤ΄ 1 ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ηλιακό Σύστημα.
Η ατμόσφαιρα της γης
Το φάσμα του λευκού φωτός
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Β΄ Γυμνασίου
Η ΠΡΑΣΙΑΔΑ ΛΙΜΝΗ μέσα από τα μάτια των οικολόγων
Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου
Μερικές δυνάμεις στη φύση
ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
TO ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.
Οι Πλανήτες Εργασία: Πλανήτες
14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΜΑΔΑ 6 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΩΣΤΑΣ Ρ. ΝΙΚΗ Β.
Άνθρωπος και Περιβάλλον
ΤΥΠΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΟΡΓΑΝΟΜΕΤΑΛΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Συγχώνευση.
Στοιχεία υδρομετεωρολογίας
ΑΠΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ:ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Αντωνοπούλου Ελεονώρα ΑΜ Δ201721
ΜΑΘΗΜΑ 8 Η γεωλογική ιστορία της Ελλάδας
ΟΥΚΡΑΝΙΑ Άρης Λέκκας.
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
Γιατί τα πλοία επιπλέουν; Από τον Νεύτωνα στον Αρχιμήδη
ΚΡΟΑΤΙΑ Γιώργος Τσιτογιάννης.
Β 3.5 Τα ποτάμια της Ασίας Ινδία.
Ελλάδα Τα μεγαλύτερα νησιά.
Έλξη Μια ιδιότητα της μάζας.
ΒΕΝΖΙΝΗ Για την παραγωγή έργου (κίνησης) από τους κινητήρες εσωτερικής καύσης χρησιμοποιούνται ως καύσιμη ύλη, κατά κύριο λόγο, οι υδρογονάνθρακες (ΗC).
Κινητική θεωρία των αερίων
ΓΕΛ Καστορείου Πολιτιστικό Πρόγραμμα
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Συστάδα 2: Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Φυσική Αγωγή και Υγεία
Μορφολογική μελέτη ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Αποτελέσματα μορφολογικής μελέτης σύστασης ΑΣΑ Δήμου Σύρου
Διδάσκων Εμμανουήλ Κ. Οικονόμου Διπλ
Ασφάλεια και υγιεινή στο εργαστήριο
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΘΕΡΜΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Μέρος 5ο: Μέθοδοι Επαύξησης της Απόληψης Πετρελαίου
ΔΕΣΚΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΓΑΣ Α’ ΤΑΞΗ 2007
ΠΙΕΣΤΙΚΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΑΕΡΙΟΥ
Βασικές αποφάσεις του F&B Manager
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕρΓΑΣΤΗΡΙΟ 2018
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δομή και λειτουργία Καρδιακός Μυς
Οδηγική Συμπεριφορά των Ελλήνων
Σπήλαιο Περάματος Ιωαννίνων 30/3/2018 – 1/4/2018
Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατροφικές διαταραχές και νοσηλευτική παρέμβαση
ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
ΑΚΡΟΦΥΣΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ - ΜΠΕΚ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ατμόσφαιρα της γης www.geography4kids.com

Συνολική μάζα της ατμόσφαιρας Το 99 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 40 κατώτερα km. Το 95 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 20 κατώτερα km. Το 75 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 10 κατώτερα km. Το 50 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 5 κατώτερα km.

Χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας Αποτελείται κυρίως από: Μίγμα αερίων (ξηρός αέρας) Άζωτο (78%) Οξυγόνο (21%) Όζον (<1%) CO2 Νερό (αέρια, υγρή, στερεή φάση) Στερεά ή υγρά σωματίδια (αερολύμματα ή aerosols)

Ατμόσφαιρα και θερμοκρασία Θερμόσφαιρα(μέχρι 400 km) Μεσόπαυση Μεσόσφαιρα(μέχρι 80-85 km) Στρατόπαυση Στρατόσφαιρα(μέχρι 45 km) Τροπόπαυση(!!!) Τροπόσφαιρα (12±4 km)

Τροπόπαυση και πιο κάτω Τροπόπαυση και πιο κάτω To κομμάτι που μας ενδιαφέρει στη Μετεωρολογία είναι τα κατώτερα 20-25 km. Στην τροπόπαυση η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Το ύψος της μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο. Πολική τροπόπαυση (7-8 km) και τροπική (14-16 km). Μέχρι εκεί έχουμε εμφάνιση του ‘καιρού’ αεροπλάνα κινούνται στην περιοχή αυτή.

Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

Θερμοκρασία γ≈ -6 Κ/km κατακόρυφη θερμοβαθμίδαεκφράζει τον ρυθμό μείωσης θ/σίας του αέρα ανά μονάδα ύψους ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η θερμοκρασία δεν μειώνεται πάντα με το ύψος. Πολλές φορές γίνεται το αντίθετο (θερμοκρασιακή αναστροφή). 

Οι αναστροφές αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί: από δυναμικής άποψης, είναι ευσταθείς εμποδίζουν τις ανοδικές κινήσεις δημιουργούν ένα «ταβάνι» που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της ρύπανσης ή μόλυνσης των κατώτερων στρωμάτων

Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

Πυκνότητα:

Θερμοκρασία και ατμοσφαιρική ευστάθεια-αστάθεια Έστω μια αέρια μάζα. Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, μπορούμε να υπολογίσουμε την άνωση που ασκείται σε αυτή. Τπερ, ρπερ Τ, ρ

Αν ο αέρας γύρω είναι λιγότερο πυκνός, τότε fb<0 Η δύναμη θα ισούται με την διαφορά ανάμεσα στο βάρος της μάζας και το βάρος μιας παρόμοιας μάζας από τον παρακείμενο αέρα. To fb είναι η δύναμη ανά μονάδα μάζας: δηλαδή διαφορά του βάρους ‘περ’-’μάζα’ προς τη μάζα. Αν ο αέρας γύρω είναι λιγότερο πυκνός, τότε fb<0 Αν ο αέρας γύρω είναι περισσότερο πυκνός, τότε fb>0

Aν αντικαταστήσουμε τη πυκνότητα από καταστατική εξίσωση:

Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

Υδροστατική ισορροπία: Πίεση: Υδροστατική ισορροπία: σε μια κατακόρυφη στήλη αέρα, η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο πάνω μέρος και στο κάτω μέρος, είναι τέτοια ώστε να εξισορροπεί το βάρος της στήλης Δύναμη λόγω διαφοράς πίεσης Z2 z Z1 Βάρος

Ερώτηση: Συνδυάζοντας την υδροστατική ισορροπία με την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων, να αποδείξετε ότι η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται εκθετικά με το ύψος, εφόσον η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Hydrostatic equilibrium occurs when compression due to gravity is balanced by a pressure gradient which creates a pressure gradient force in the opposite direction. The balance of these two forces is known as the hydrostatic balance.

Μονάδες μέτρησης της πίεσης: Όλα τα σημεία στην επιφάνεια με την ίδια τιμή ατμοσφαιρικής πίεσης σχηματίζουν τα: Ισοβαρική καμπύλη Χάρτης ισοβαρών καμπύλων (ή χάρτης καιρού). Τα σημεία στην ελεύθερη ατμόσφαιρα με ίδια τιμή πίεσης σχηματίζουν τις: Ισοβαρικές επιφάνειες Χρησιμοποιούμε τους «χάρτες καιρού» για τη πρόγνωση του καιρού. Σημαντικότερες οι 1000mb(επιφάνεια), 850mb(~1500m) και 500mb(~5550m). Μονάδες μέτρησης της πίεσης: 1 mbar=10-3bar 1 atm=1013.25 mbar 1 bar=105 N∙m-2=105 Pa

Σημαντικές μορφές των χαρτών καιρού: Ύφεση ή Χαμηλό Βαρομετρικό (Χ) Αντικυκλώνας ή Υψηλό Βαρομετρικό (Υ) Σφήνα υψηλών πιέσεων (αντικυκλωνική προεξοχή σε σχήμα Λ περίπου) Σκάφη χαμηλών πιέσεων (υφεσιακή προεξοχή σε σχήμα V περίπου)

Υψομετρική διαφορά 2 ισοβαρικών επιφανειών: Δυο ισοβαρικές επιφάνειες θα απέχουν τόσο περισσότερο (κάθετα), όσο η θ/σια Τ του στρώματος μεταξύ τους αυξάνει.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ Υπολογίστε την πυκνότητα του ξηρού αέρα σε θ/σία 15 °C και πίεση 1000 mbar. Να βρείτε την θ/σία σε °C στο επίπεδο πίεσης των 500 mbar, όπου η πυκνότητα είναι 0.68 kg m-3. Σε μια ραδιοβόληση, η θ/σία του αέρα στα 900 και 800 mbar μετρήθηκε στα 10,0 και 6,5 °C. Να υπολογίσετε την πυκνότητα του αέρα σε αυτά τα επίπεδα πίεσης.

Η=RT/g είναι μια κλίμακα ύψους και δίνει το βάθος στο οποίο η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει στο 1/e (περίπου 0.37) της τιμής της στην επιφάνεια. Να δείξετε ότι το Η έχει μονάδες μήκους (μέτρα). Να βρείτε μια κατάλληλη τιμή για την θ/σία στην μέση τροπόσφαιρα. (Η θ/σία στην τροπόσφαιρα μειώνεται με το ύψος με ρυθμό περίπου 6 Κ/km). Να εξάγετε την εξίσωση z=-H▪ln(p/p0) και να υπολογίσετε το βάθος της ατμόσφαιρας στο οποίο η πίεση πέφτει κατά μια τάξη μεγέθους (100 και 10 και 1 mbar).