Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ατμόσφαιρα της γης www.geography4kids.com.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ατμόσφαιρα της γης www.geography4kids.com."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ατμόσφαιρα της γης

2 Συνολική μάζα της ατμόσφαιρας
Το 99 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 40 κατώτερα km. Το 95 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 20 κατώτερα km. Το 75 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 10 κατώτερα km. Το 50 % της συνολικής μάζας της ατμόσφαιρας αντιστοιχεί στα 5 κατώτερα km.

3 Χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας
Αποτελείται κυρίως από: Μίγμα αερίων (ξηρός αέρας) Άζωτο (78%) Οξυγόνο (21%) Όζον (<1%) CO2 Νερό (αέρια, υγρή, στερεή φάση) Στερεά ή υγρά σωματίδια (αερολύμματα ή aerosols)

4 Ατμόσφαιρα και θερμοκρασία
Θερμόσφαιρα(μέχρι 400 km) Μεσόπαυση Μεσόσφαιρα(μέχρι km) Στρατόπαυση Στρατόσφαιρα(μέχρι 45 km) Τροπόπαυση(!!!) Τροπόσφαιρα (12±4 km)

5 Τροπόπαυση και πιο κάτω
Τροπόπαυση και πιο κάτω To κομμάτι που μας ενδιαφέρει στη Μετεωρολογία είναι τα κατώτερα km. Στην τροπόπαυση η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Το ύψος της μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο. Πολική τροπόπαυση (7-8 km) και τροπική (14-16 km). Μέχρι εκεί έχουμε εμφάνιση του ‘καιρού’ αεροπλάνα κινούνται στην περιοχή αυτή.

6 Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος
Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

7 Θερμοκρασία γ≈ -6 Κ/km κατακόρυφη θερμοβαθμίδαεκφράζει τον ρυθμό μείωσης θ/σίας του αέρα ανά μονάδα ύψους ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η θερμοκρασία δεν μειώνεται πάντα με το ύψος. Πολλές φορές γίνεται το αντίθετο (θερμοκρασιακή αναστροφή).

8 Οι αναστροφές αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί:
από δυναμικής άποψης, είναι ευσταθείς εμποδίζουν τις ανοδικές κινήσεις δημιουργούν ένα «ταβάνι» που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της ρύπανσης ή μόλυνσης των κατώτερων στρωμάτων

9 Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος
Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

10 Πυκνότητα:

11 Θερμοκρασία και ατμοσφαιρική ευστάθεια-αστάθεια
Έστω μια αέρια μάζα. Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη, μπορούμε να υπολογίσουμε την άνωση που ασκείται σε αυτή. Τπερ, ρπερ Τ, ρ

12 Αν ο αέρας γύρω είναι λιγότερο πυκνός, τότε fb<0
Η δύναμη θα ισούται με την διαφορά ανάμεσα στο βάρος της μάζας και το βάρος μιας παρόμοιας μάζας από τον παρακείμενο αέρα. To fb είναι η δύναμη ανά μονάδα μάζας: δηλαδή διαφορά του βάρους ‘περ’-’μάζα’ προς τη μάζα. Αν ο αέρας γύρω είναι λιγότερο πυκνός, τότε fb<0 Αν ο αέρας γύρω είναι περισσότερο πυκνός, τότε fb>0

13 Aν αντικαταστήσουμε τη πυκνότητα από καταστατική εξίσωση:

14

15 Μεταβολή μετεωρολογικών παραμέτρων με το ύψος
Θερμοκρασία Πυκνότητα Πίεση

16 Υδροστατική ισορροπία:
Πίεση: Υδροστατική ισορροπία: σε μια κατακόρυφη στήλη αέρα, η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο πάνω μέρος και στο κάτω μέρος, είναι τέτοια ώστε να εξισορροπεί το βάρος της στήλης Δύναμη λόγω διαφοράς πίεσης Z2 z Z1 Βάρος

17 Ερώτηση: Συνδυάζοντας την υδροστατική ισορροπία με την καταστατική εξίσωση των ιδανικών αερίων, να αποδείξετε ότι η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται εκθετικά με το ύψος, εφόσον η θερμοκρασία παραμένει σταθερή. Hydrostatic equilibrium occurs when compression due to gravity is balanced by a pressure gradient which creates a pressure gradient force in the opposite direction. The balance of these two forces is known as the hydrostatic balance.

18


Κατέβασμα ppt "Η ατμόσφαιρα της γης www.geography4kids.com."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google