Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Οι εκπαιδευτικοί: Τουλιόπουλος Φώτης
Advertisements

Λέμε ΟΧΙ στον σχολικό εκφοβισμό
ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ (BULLYING)
Όλοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας συζητώντας !
6η ΜαρΤΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
Σχολικός Εκφοβισμός (Bullying)
Όνομα:Ελευθερία+Γιώτα
Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΑΡΒΑΛΗΣ Δ2΄ ΤΑΞΗ
BULLYING Τελευταία γίνεται μεγάλη αναφορά στην ενδοσχολική βία μεταξύ των μαθητών και η πολιτεία με διαφημιστικά της μηνύματα, ξεκίνησε την ενημέρωση του.
RESPECT DIVERSITY ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΝΩΝΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ενδοσχολική Βία Η ενδοσχολική βία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη , απρόκλητη, συστηματική και επιθετική συμπεριφορά που έχει ως.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓ. ΥΓΕΙΑΣ 43ου ΓΥΜΝ.) 1) Είστε αγόρι; □ ή κορίτσι ;□ 2) Πόσο ετών είστε; □ 3) Έχετε δεχθεί.
Έχεις ένα τουλάχιστον προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο;
Ορισμός εκφοβισμού Πότε εμφανίστηκε;
Λέμε ΌΧΙ Στο Σχολικό Εκφοβισμό
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ!!!
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ Β’ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ’ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Σχολικός Εκφοβισμός Τι είναι σχολικός εκφοβισμός;
Κ.Σ.Β. ΚΑΤΑ της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ!!! Καλώς ήρθατε στην πρώτη μας εκπομπή!
«ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
Δύσκολες Συμπεριφορές στο Σχολείο.
ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ-ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΤΟ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ;  Αντικείμενο προσοχής  Εσκεμμένη η απρόκλητη  Κοινωνικό πρόβλημα  Ομαδικό φαινόμενο  Συχνό φαινόμενο.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ Σχολικός εκφοβισμός.
Η ομάδα:Βία στα σχολεία…
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Βασιλική Μουγκού Γεωργία Παπαθεοδώρου
Σχολικός εκφοβισμός Δούκας Αλβανός Med,
Σχολικός Εκφοβισμός School Bullying.
ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
“ Ένας 15χρονος έστειλε μήνυμα μέσω e- mail και γνωστοποιούσε ότι τον κορόιδευαν για μια συμπεριφορά που είχε και που δεν ταίριαζε με το στερεότυπο συμπεριφοράς.
Βιωματικές δράσεις Α΄ τάξη Σχ. Έτος: Ά Τρίμηνο
Bullying Τρόποι Πρόληψης και Αντιμετώπισης
Βιωματικές δράσεις Α΄ τάξη Σχ. Έτος: Γ΄ Τρίμηνο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Βιολογίας Mάθημα Παιδαγωγικών Ενισχυτική Εργασία Υπεύθυνη μαθήματος: Ζαχαρούλα.
BULLYING Μάριος Κρασσάς Ειρήνη Τσατσαλμά Νίκη Κατιδενιού Σπύρος Τούμπας Αντωνία Βασιλείου Β’ τάξη Γυμνασίου.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ: RAINBOW TEAM ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ: ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ (BULLYING)
Θέμα : « Ενδοσχολική Βία ».  A βραάμκια Ελεονώρα  Καραλή Σοφία  Σπυριδώνου Ειρήνη  Σωτηρίου Μαρία.
OUR ANTI-BULLYING CAMPAIGN. ΒULLYING ΕΙΝΑΙ Επαναλαμβανόμενη βία Ανισορροπία δυνάμεων.
 Υπάρχει πάντα ένας δράστης και ένα θύμα. Ο δράστης είναι αυτός που κάνει bullying και το θύμα είναι το παιδί που το δέχεται.  Ο δράστης μπορεί να.
Όλοι ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, όλοι ΙΣΟΙ.
Μπορεί όλοι να είμαστε διαφορετικοί αλλά είμαστε όλοι ίσοι.
Λέμε όχι στο σχολικό εκφοβισμό «Επίλυση διαφορών» Αλέξανδρος Θεοφιλόπουλος - Γιώργος Ιωάννου Γυμνάσιο ΩΘΗΣΗ - Α’ Γυμνασίου - τμήμα Α1 - 1 Δεκεμβρίου 2015.
Ενδοσχολική Βία (Bullying). Διαστάσεις του φαινομένου Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο προσοχής,
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
Ο σχολικός εκφοβισμός Ομάδα κατά του bullying Ο σχολικός εκφοβισμός στον κόσμο!!! Το νταηλίκι είναι μια μορφή κακοποίησης, πιο συγκεκριμένα εκφοβισμό.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
ΟμΑδα 1 - Ενδοοικογενειακη Βια
ΤΟ ΜΠΟΥΛΙΝΚ ΣΤΑΜΑΤΕΙ ΕΔΩ
Μαρία Μπατσίλη Εκπαιδευτικός, Μ.Α Ιστορίας
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΡΙΑΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Εκφοβισμός στα σχολεία
6 Μαρτίου 2016 Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!
Ερευνητική εργασία Θέμα: Σχολική βία Κατάλογος μαθητών:
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Έρευνα για το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ.
Η ομάδα Αγωγής Υγείας του 39ου Γυμνασίου Αθηνών υλοποίησε ένα πρόγραμμα με θέμα “Διαδικτυακή Βία”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 30 μαθητές σε δύο βασικά.
Έρευνα για την ενδοσχολική βία και καλές πρακτικές
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Ερευνα για την σχολικη βια
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ PROJECT
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ « Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΑ»
Σχολικός εκφοβισμός Σε όλο τον κόσμο.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Μαρή Μέντορες: Αλεξάνδρα Τζιμέα Δήμητρα Χαλκιοπούλου Κων/νος Φάκας Καλησπέρα σας, είμαι η Αλεξάνδρα Τζιμέα, μαθήτρια της Β γυμνασίου στο 1ο Γυμνάσιο Πέυκης Και είμαι η Δήμητρα Χαλκιοπούλου μαθήτρια της Β γυμνασίου στο ίδιο γυμνάσιο Και θα σας παρουσιάσουμε την εργασία μας με θέμα: Έρευνα για την ενδοσχολική βία και καλές πρακτικές.

Αριθμός Ερωτήσεων: 11 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 65 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 63 Αποτελεσματα ερευνασ Αριθμός Ερωτήσεων: 11 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 65 Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 63 Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ: 59 Στην ερευνά μας συμμετείχαν σχεδόν 200 μαθητές και από τις 3 τάξεις του γυμνασίου μας. Το ερωτηματολόγιο αποτελείτο από 11 ερωτήσεις. Ας δούμε μία μία τις ερωτήσεις και τα αποτελέσματα της έρευνας. Σύνολο: 187

1. Έχετε υποστεί ποτέ βία; Στην πρώτη μας ερώτηση: παρατηρούμε ότι περίπου οι μισοί μαθητές έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας στη ζωή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην Γ Γυμνασίου, κάτι που θεωρούμε λογικό λόγω μεγαλύτερης ηλικίας και περισσότερων εμπειριών. Κατά τη γνώμη μας το ποσοστό αυτό κρίνεται αρκετά μεγάλο.

2. Έχετε υποστεί ποτέ βία μέσα στο σχολείο; Αν ναι τι είδους; Από τους μαθητές που έχουν υποστεί βία, πολλοί είναι οι μαθητές που έχουν υποστεί βία στο σχολικό περιβάλλον. Περίπου οι μισοί μαθητές της Α γυμνασίου μας απάντησαν ότι έχουν υποστεί ενδοσχολική βία. Κυρίως λεκτική και ψυχολογική βία. Ενώ αρκετά μεγάλο είναι και το ποσοστό που έχει υποστεί σωματική βία.

2. Έχετε υποστεί ποτέ βία μέσα στο σχολείο; Αν ναι τι είδους; Στη β γυμνασίου η εικόνα είναι περίπου η ίδια. Πάλι τα περισσότερα παιδιά απάντησαν πως έχουν υποστεί λεκτική ψυχολογική και σωματική βία.

2. Έχετε υποστεί ποτέ βία μέσα στο σχολείο; Αν ναι τι είδους; Στη Γ γυμνασίου το ποσοστό των παιδιών που απάντησαν ότι έχουν υποστεί ενδοσχολική βία είναι αυξημένο και σχεδόν αγγίζει το 60%. Οι περισσότεροι μαθητές παιδιά απάντησαν πως έχουν υποστεί ψυχολογική βία. Να επισημάνουμε ότι το ποσοστό της διαδικτυακής βίας (cyber bullying) είναι αυξημένο στους μαθητές της γ γυμνασίου.

3. Έχετε αντιδράσει; Από τα παιδιά που έχουν υποστεί βία , τα περισσότερα αντέδρασαν. Το ποσοστό αυξάνεται κυρίως στη Β και Γ Γυμνασίου.

4. Σε ποιον έχετε μιλήσει; Στη Α Γυμνασίου , τα παιδιά απευθύνονται πρώτα στους ΓΟΝΕΙΣ και στους ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ τους, ενώ αρκετά είναι τα παιδιά που δεν μίλησαν σε ΚΑΝΕΝΑ

4. Σε ποιον έχετε μιλήσει; Στη Β Γυμνασίου, τα περισσότερα παιδιά απευθύνονται στους ΓΟΝΕΙΣ τους.

4. Σε ποιον έχετε μιλήσει; Στη γ γυμνασίου βλέπουμε ότι πολλοί μαθητές απευθύνθηκαν σε φίλους.

5. Σας βοήθησε; Αν ναι με ποιον τρόπο; Το ποσοστό των παιδιών της α γυμνασίου που βοηθήθηκαν μιλώντας σε κάποιον είναι κοντά στο 80%. Ο τρόπος με τον οποίο βοηθήθηκαν όσοι μίλησαν, είναι κυρίως η διαμεσολάβηση με το θύμα...

5. Σας βοήθησε; Αν ναι με ποιον τρόπο; Το ποσοστό των παιδιών της Β γυμνασίου που βοηθήθηκαν μιλώντας σε κάποιον είναι στο 70%. Ο τρόπος με τον οποίο βοηθήθηκαν όσοι μίλησαν, είναι ότι τους συμβούλευσαν σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος...

5. Σας βοήθησε; Αν ναι με ποιον τρόπο; Το ποσοστό των παιδιών της Γ γυμνασίου που βοηθήθηκαν μιλώντας σε κάποιον είναι στο 73%. Εδώ τα παιδιά μας είπαν ότι το πρόβλημά τους λύθηκε με συζήτηση ή τους συμβούλευσαν να αδιαφορήσουν.

6. Έχετε υπάρξει ποτέ θύτης; Αν ΝΑΙ με ποιες από τις παραπάνω βίες που αναφέραμε ; Στο ερώτημα αν έχουν υπάρξει ΘΥΤΕΣ, από τους μαθητές της Α γυμνασίου, περίπου ένας στους τρεις δήλωσε ότι έχει υπάρξει. Η βία που άσκησαν ήταν κυρίως σωματική.

6. Έχετε υπάρξει ποτέ θύτης; Αν ΝΑΙ με ποιες από τις παραπάνω βίες που αναφέραμε ; Από τους μαθητές της β γυμνασίου, το 20% δήλωσε ότι έχει υπάρξει ΘΥΤΗΣ. Η βία που άσκησαν ήταν κυρίως λεκτική.

6. Έχετε υπάρξει ποτέ θύτης; Αν ΝΑΙ με ποιες από τις παραπάνω βίες που αναφέραμε ; Το 30% των μαθητών της γ γυμνασίου δήλωσε ότι έχει ασκήσει βία. Κυρίως λεκτική….

7. Έχετε υπάρξει ποτέ θεατής; Αν ΝΑΙ πως αντιδράσατε; 7. Έχετε υπάρξει ποτέ θεατής; Αν ΝΑΙ πως αντιδράσατε; 75% ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ (είναι τα τρία τέταρτα)

7. Έχετε υπάρξει ποτέ θεατής; Αν ΝΑΙ πως αντιδράσατε; 7. Έχετε υπάρξει ποτέ θεατής; Αν ΝΑΙ πως αντιδράσατε; 81% ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

8. Κάποιος από τους φορείς στους οποίους απευθυνθήκατε ασχολήθηκε με την επίλυση του θέματος ;

9. Αν ήσασταν μάρτυρες ενός περιστατικού βίας, πως θα αντιδρούσατε; Στην 9 ερώτηση

9. Αν ήσασταν μάρτυρες ενός περιστατικού βίας, πως θα αντιδρούσατε ;

9. Αν ήσασταν μάρτυρες ενός περιστατικού βίας, πως θα αντιδρούσατε ;

10. Νομίζετε ότι η βία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τη βία ; 10. Νομίζετε ότι η βία είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε τη βία ;

11. Αντιλαμβάνεστε ότι η ΑΝΟΧΗ είναι ΣΥΝΕΝΟΧΗ ;

Συνεργασία με την καθηγήτρια της αισθητικής αγωγής κα Ιωάννα Ευθυμίου: ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΕΣ Στα πλαίσια της κινητοποίησης όλου του σχολείου, σε συνεργασία με την Κα Ιωάννα Ευθυμίου, καθηγήτρια καλλιτεχνικών, οι μαθητές δημιούργησαν και φιλοτέχνησαν πληθώρα σελιδοδεικτών με θέμα τη ενδοσχολική βία. Βλέπουμε κάποιες από αυτές…..

Οι απόψεις των μαθητών ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ. Θανάσης Σταμούλης, μαθ. Α Τάξης Είναι η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. Γιάννης Στεφανής, μαθ. Α Τάξης Αυτός που το προκαλεί εκφοβισμό δεν έχει αρκετή προσοχή στο σπίτι του και έτσι ζητάει την προσοχή που θέλει στο σχολείο. Θώμας Σιόμπολος, μαθ. Α Τάξης Οι μαθητές της Α Γυμνασίου εξέφρασαν τις απόψεις τους στα πλαίσια της Σχολικής και Κοινωνικής Ζωής , μοιράστηκαν προσωπικές εμπειρίες με την καθηγήτριά τους κ. Μαρία Μαρή. Από τις απόψεις τους προκύπτει ένα μεγάλο βάρος στην οικογένεια και στις ενδοοικογενειακές σχέσεις.

Οι απόψεις των μαθητών Τα παιδιά που δέχονται bullying δεν μπορούν να αντιδράσουν γιατί δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και δεν έχουν αυτοποπεποίθηση. Τίνα Τζάτσου, μαθ. Α Τάξης Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, αυτός που βλέπει και δεν το λέει σε δασκάλους διότι φοβάται, είναι το χειρότερο. Αμπέρ Χότζα, μαθ. Α Τάξης

Οι απόψεις των μαθητών Η βία συνεχίζεται στο σχολείο αν δεν έχει μάθει το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του στους άλλους. Αλέξανδρος Ψύλλος, μαθ. Α Τάξης Οι θύτες έχουν αδυναμίες που για να μην φανούν αυτές, πειράζουν άλλα παιδιά. Ηλίας Τσιρώνης, μαθ. Α Τάξης Καταστρέφουν τη ζωή του άλλου. Βασίλη Τζόλας, μαθ. Α Τάξης

Οι απόψεις των μαθητών ΠΟΤΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑ. Αιμίλιος Σεϊντολάρι, μαθ. Α Τάξης Κατάθλιψη, φόβος εκμετάλλευση, ψυχικά και σωματικά τραύματα και άλλα πολλά τρομερά συναισθήματα προκαλούνται στο θύμα. Φρέσκου Έλενα, μαθ. Α Τάξης Αν οι γονείς δεν καταλαβαίνουν, τα παιδιά πρέπει να μην κοντράρονται μεταξύ τους και να συνεργάζονται. Στρακαντούνα Ροζίνα, μαθ. Α Τάξης

Οι απόψεις των μαθητών Να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς. Νικολέττα Συλεόυ, μαθ. Α Τάξης Τα παιδιά που γίνονται θύτες συνήθως είναι μοναχικά και κάνουν τα πάντα για να τραβήξουν λίγη προσοχή. Κατερίνα Σιάτη, μαθ. Α Τάξης

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας