1ο Βήμα: Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πιλοτική εφαρμογή & παραδείγματα αυτο-αξιολόγησης εκπαιδευτικής μονάδας και εκπαιδευτικού έργου από το ελληνικό σχολείο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.
Advertisements

Σχολικοί Σύμβουλοι Καβάλας 27/01/2014
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Ατομικό έργo Προτάσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος στην Α! τάξη
Βήματα στο σχολείο 1ο ΒΗΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
Η οργάνωση ενός Υποθετικού Προγράμματος Εικονικών Επιχειρήσεων στα ΤΕΕ
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
ETwinning Η δράση της Ηλεκτρονικής Αδελφοποίησης.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Αθήνα 2010 Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Α φάση: Γενική Εκτίμηση της Εικόνας του Σχολείου Συστηματική.
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Ετήσια Έκθεση Αξιολόγησης του Σχολείου Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική) Σύνταξη Ετήσιας Έκθεσης του σχολείου (υποχρεωτική)
Βασικές διαδικασίες 1 ου έτους εφαρμογής Γενική Εκτίμηση (άπαξ) Συστηματική Διερεύνηση (προαιρετική) Επιλογή και Διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης (υποχρεωτική)
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Η πολιτεία εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό Ανάπτυξη Σχεδίων Δράσης.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Συστηματική Διερεύνηση Επιλεγμένων Τομέων Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Γενική Εκτίμηση της Εικόνας του Σχολείου Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ένα ολοκληρωμένο μοντέλο Παιδαγωγικής Διαχείρισης Ποιότητας
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων. Αφετηρία: α)από τη μικρή ομάδα στη μεγάλη και από τη μεγάλη στην ολομέλεια) β) διαμόρφωση μόνο μιας ομάδας στην οποία.
H εφαρμογή της ομαδοσυνεργατικής διδασκαλίας στα φιλολογικά μαθήματα Γεωργιάδης Μιχάλης ΣΣ Φιλολόγων.
Διδασκαλία των Θρησκευτικών με Νέες Τεχνολογίες
«Project» Διερευνητική εργασία. Σκοπός  Για να μάθουν οι μαθητές καλύτερα  Βιώματα – ενδιαφέροντα – μάθημα  Παιδαγωγικό κέρδος.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας - Διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) 2 ο Βήμα: Επιλογή και διαμόρφωση Σχεδίου Δράσης Σχολικοί Σύμβουλοι.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ :ΗΜΕΡΙΔΑ
Αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας Λύκειο Αγίου Ιωάννη Οκτώβριος 2008 Γεώργιος Χατζηιωάννου Καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης.
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
Βία στα σχολεία. Τι είναι ο εκφοβισμός; O σχολικός εκφοβισμός συμβαίνει όταν κάποιος μαθητής ή μαθήτρια χρησιμοποιεί επανειλημμένα τη δύναμη του/της,
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Αναφορά προόδου ή κατάστασης
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Ερωτηματολόγιο Α.Κί.ΔΑ για τις βασικές πρόνοιες ενός Νέου Σχεδίου Αξιολόγησης Απόψεις Εκπαιδευτικών.
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Τίτλος μαθήματος: Εκπαιδευτική αξιολόγηση
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Ηλεκτρονικό Περιοδικό
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Άξονες σχολιασμού συνέντευξης
Βασικές διαδικασίες 1ου έτους εφαρμογής
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (30%)
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
Περιεχόμενα της Παρουσίασης
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα
Διαδικασίες για την υλοποίηση του θεσμού της Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Έργου της σχολικής μονάδας κατά το σχολικό έτος Υ.ΠΑΙ.Θ. – Ι.Ε.Π.
Νόμος 4547/2018 (Αρ. Φύλλου 102) – άρθρο 47
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Έργου της Σχολικής Μονάδας και τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ) 1ο Βήμα: Γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου Σχολικοί Σύμβουλοι Καβάλας 03/02/2014

Τι απαιτείται ως 1ο βήμα για φέτος; Ως 1ο βήμα απαιτείται η συμπλήρωση της έκθεσης για τη γενική εκτίμηση της εικόνας του σχολείου. Αν το σχολείο συμμετείχε στην πιλοτική φάση, δεν είναι απαραίτητο να ξανασυνταχθεί έκθεση γενικής εκτίμησης αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η προηγούμενη. Αν ωστόσο επήλθαν σημαντικές αλλαγές στο σχολείο, καλό θα ήταν να υλοποιηθεί ξανά η διαδικασία από την αρχή ή να γίνουν οι ανάλογες διορθώσεις στην προηγούμενη.

Σε ποιους άξονες θα αναφέρεται η γενική εκτίμηση; Η γενική εκτίμηση προτείνεται να αναφέρεται σε 3 άξονες. Κάθε άξονας αναφέρεται σε τομείς. Κάθε τομέας σε συγκεκριμένους δείκτες και κάθε δείκτης σε κριτήρια. «Η ανάλυση των δεικτών σε κριτήρια είναι συμβατική και επιτρέπει στις σχολικές μονάδες να προχωρήσουν σε προσθήκες και αλλαγές, ώστε να αναπροσαρμόσουν το πλαίσιο των κριτηρίων σε κάθε δείκτη με βάση τη βαθμίδα, τις ιδιαιτερότητες και το προφίλ τους». Συνολικά υπάρχουν 3 άξονες, 7 τομείς, 15 δείκτες και αρκετά κριτήρια που όμως μπορούν να τροποποιηθούν.

Ποιοι είναι οι 3 άξονες (Α-Γ) και οι 7 τομείς (1-7) της γενικής εκτίμησης;

Ποιος είναι ο 1ος (Α) άξονας με τους τομείς, τους δείκτες και τα κριτήριά του;

Ποιος είναι ο 2ος (Β) άξονας με τους τομείς, τους δείκτες και τα κριτήριά του;

Ποιος είναι ο 3ος (Γ) άξονας με τους τομείς, τους δείκτες και τα κριτήριά του;

Προτείνεται συγκεκριμένη διαδικασία για τη συμπλήρωση της έκθεσης γενικής εκτίμησης; Ναι και περιγράφεται παρακάτω. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί αποτελούν την Ολομέλεια της διαδικασίας Αυτοαξιολόγησης. Στα μεγάλα σχολεία που ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι μεγάλος, προτείνεται ο χωρισμός τους σε ομάδες για τον επιμερισμό του έργου. Σε κάθε ομάδα ανατίθεται η γενική εκτίμηση ενός, δύο ή περισσότερων τομέων ή δεικτών. Τα μέλη της κάθε ομάδας συνδιαλέγονται μεταξύ τους για να καταλήξουν στην πρόταση που θα κάνουν στην Ολομέλεια για τους τομείς που ανέλαβαν. Όταν οι ομάδες τελειώσουν το επιμέρους έργο τους, συνέρχονται σε Ολομέλεια όπου συναποφασίζεται το περιεχόμενο της έκθεσης της γενικής εκτίμησης. Σε περίπτωση διαφωνίας υπερισχύει η άποψη της πλειοψηφίας. Για πιο αναλυτικά αναφορικά με τη διαδικασία, Βλ. Τόμος ΙΙ (σσ.13 -15)

Ποιος είναι ο ρόλος του Δ/ντή, Δ/ντριας στη φάση αυτή; Ο Δ/ντής ενημερώνει, ενθαρρύνει, επιλύει πιθανά προβλήματα, θέτει χρονοδιαγράμματα, συγκαλεί, εποπτεύει και συντονίζει τις συζητήσεις της Ολομέλειας.

Τι γίνεται με τα σχολεία που έχουν μικρό αριθμό εκπαιδευτικών; Τα σχολεία με μικρό αριθμό εκπαιδευτικών δεν έχουν την πολυτέλεια του επιμερισμού της εργασίας σε ομάδες. Το πιο πιθανό είναι η Ολομέλεια να ασχοληθεί με όλους τους τομείς και δείκτες.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να έχουμε στο νου μας κατά τη διάρκεια της σύνταξης της έκθεσης γενικής εκτίμησης; Ναι, χρειάζεται να έχουμε στο νου μας 2-3 θέματα. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχτούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του σχολείου. Για ένα ή περισσότερα από τα αδύνατα σημεία θα καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσης (2ο βήμα), με στόχο τη βελτίωση. Καλό θα ήταν να ληφθούν υπόψη τόσο οι ευκαιρίες όσο και οι απειλές του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος. π.χ. Ένας ειδικός επαγγελματίας προθυμοποιείται να ενημερώσει τους μαθητές για ένα θέμα μείζονος σημασίας. Αυτό μοιάζει με εξαιρετική ευκαιρία για το σχολείο. Μήπως όμως υποκρύπτει και κάποια απειλή μια και θα του γίνει έμμεση διαφήμιση και διαμαρτυρηθούν οι συνάδελφοί του;

Πού θα βρούμε τη φόρμα της γενικής εκτίμησης της εικόνας του σχολείου; Για τη φόρμα της Έκθεσης της Γενικής Εκτίμησης Βλ. Τόμος V (σσ. 12 - 28) ή το επισυναπτόμενο αρχείο.

Πώς συμπληρώνεται η φόρμα αυτή; Η φόρμα συμπληρώνεται με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία. Ποιοτικά: Η Ολομέλεια εκτιμά την κατάσταση του σχολείου για κάθε δείκτη με μία συνοπτική έκθεση 100 περίπου λέξεων. Ποσοτικά: Στη συνέχεια αποτυπώνει την εκτίμησή της με τη βοήθεια μιας κλίμακας που κυμαίνεται από το 1 έως το 4. 4 = πολύ καλή (εικόνα χωρίς προβλήματα) 3 = καλή (τα θετικά στοιχεία περισσότερα από τα αρνητικά) 2 = μέτρια (τα προβλήματα είναι περισσότερα από τα θετικά στοιχεία) 1 = προβληματική (αρκετά σοβαρά προβλήματα).

Μπορώ να δω μια σελίδα της φόρμας;

Ποια αδύνατα σημεία θα μπορούσαν να επισημανθούν στην έκθεση σε σχέση με τα κριτήρια του 1ου τομέα;

Ποια αδύνατα σημεία θα μπορούσαν να επισημανθούν στην έκθεση σε σχέση με τα κριτήρια του 2ου τομέα;

Ποια αδύνατα σημεία θα μπορούσαν να επισημανθούν στην έκθεση σε σχέση με τα κριτήρια του 3ου & 4ου τομέα;

Ποια αδύνατα σημεία θα μπορούσαν να επισημανθούν στην έκθεση σε σχέση με τα κριτήρια του 5ου τομέα;

Ποια αδύνατα σημεία θα μπορούσαν να επισημανθούν στην έκθεση σε σχέση με τα κριτήρια του 6ου & 7ου τομέα;