«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος;

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Λαφαζάνη Τέτα Μακρή Παναγιώτα ΘΕΜΑ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ.
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Η ΠΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
1 Προαγωγή της Δημιουργικότητας και της Καινοτομίας Κωνσταντία Δαμιανού Θεόδωρος Θεοδώρου Ε.Μ.Ε Οικονομικών.
Δημοτικός Οργανισμός Υγείας & Κοινωνικών Θεμάτων Δήμου Βόλου Δίκτυο Εθελοντών Κοινωνικής Προσφοράς του Δ.Ο.Υ.Κ “ Volo”
1.3 Ο κοινωνικός περίγυρος – Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
Δράσεις & Καλές Πρακτικές της Πνευμονικής Υπέρτασης Ελλάδος Hellenic Pulmonary Hypertension.
ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γραφείο Διασύνδεσης ΤΕΙ Αθήνας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΑΘΗΝΑΣ Γραφείο Διασύνδεσης ΤΕΙ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΣΤΑΜΟΣ ΘΩΜΑΣ
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Ο εθελοντισμός αποτελεί εξαιρετική μορφή κοινωνικής δράσης για την εξυπηρέτηση ανώτερων σκοπών, είτε για την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων, είτε.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Ομάδα δράσης Πειραιά. Ποιοι είμαστε Είμαστε μια ανοιχτή ομάδα ενεργών πολιτών, οι οποίοι αγαπάμε την πόλη μας και πιστεύουμε ότι είναι καλύτερα να ανάβεις.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΔΡΑΚΑ ΜΑΡΙΝΑ ΧΑΤΖΗ ΡΟΥΛΑ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας « Βοηθώ Πρώτος » Σχολικό έτος ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
11. Γιατί υπάρχει το κακό στον κόσμο;
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΜΠΑΣΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
ΑΡΧΕΣ MARKETING ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ & ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ
Γυμνάσιο Μουζακίου Γ΄ τάξη Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας Σχολικό Έτος
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ Μιχάλης Κωστάκης Κίμωνας Δαϊλάκης
“ΛΥΣΙΑΣ 2012” 16ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός μέσω Internet.
Κουβαλούσα το βάρος της μοναξιάς αγκομαχώντας. Βίωνα την άρνηση των ανθρώπων σε όλο το μεγαλείο της. Είπα αυτό είναι πια και παραιτήθηκα κλείστηκα στην.
«εάν όλοι βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον, κανένας άνθρωπος δεν θα ήταν εξαρτημένος από την τύχη» ~ Μένανδρος ~
Γεωργάκη Άννα-Μαρία Φίλιου Δήμητρα Χαλός Αλέξανδρος Χαντρόι Βησσαρίων.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ- ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
OIKOΓΕΝΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ – ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 14 ο μαθητικό συνέδριο με θέμα περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές της αειφορίας «Αυτός ο κόσμος.
Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι Εθελοντισμός. Ορισμός Εθελοντισμός είναι η δραστηριότητα που γίνεται ελεύθερα, αυθόρμητα και ανιδιοτελώς από μορφωμένους πολίτες.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Μορφές αλληλεγγύης Σταφυλαράκη Ελεονώρα, Τσιόφα Κωνσταντίνα, Τσιόφας Ηλίας, Χουνουζίδου Ιωάννα.
Διδάσκων: Αριστοτέλης Παπαδόπουλος Ημερομηνία διδασκαλίας: 22/4/2016 Σχολικό έτος: Μάθημα: Πολιτική Παιδεία Τάξη: Α’ Λυκείου Τίτλος μαθήματος:7.8.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
2 ο ΔΣ Χρυσούπολης Ε΄ τάξη Νοιάζομαι και Δρω. Εθελοντισμός - Εθελοντής Η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο.
Αξιολογηση εκπαιδευτικου εργου
Συνέντευξη με νήπια.
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
Η ταυτότητα και η δράση του Εκπαιδευτικού οργανισμού Φωτόγραμμα
ΟΛΥΜΠΙΑΣ project Ο βασικός στόχος είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των ανθρώπων με αναπηρίες, κάτι που είναι απόλυτα σύμφωνο τόσο με τις αρχές και την φιλοσοφία.
Το ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό ως μέσο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλου του σχολείου 1ο Γυμνάσιο Πεύκης Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία.
Φοιτητής: Τάρταρης Παναγιώτης (Α.Μ 6510)
ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΘΡΩΠΟΙ-ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ
Ο εθελοντισμός άλλοτε και σήμερα
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Ο Ρ Ι Σ Μ Ο Σ Ε Π Α Γ Γ Ε Λ Μ Α Τ Ο Σ Με τον όρο επάγγελμα εννοούμε το "είδος της βιοποριστικής εργασίας", δηλαδή της εργασίας που θα μας βοηθήσει να.
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ... Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ (Κ.Α΄)
Η Δύναμη Του Εθελοντισμού
1ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης Ομάδα εθελοντισμού
Η περίπτωση της Γερμανίας
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Προετοιμασία για την ανάληψη προγράμματος
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕVS)
Εθελοντισμός, κοινωνική δύναμη
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Κοινωνική Έρευνα.
Οι απόψεις των μαθητών του σχολείου μας για τα βιντεοπαιχνίδια
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 1ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Άνθρωπος ή Απάνθρωπος; Απόστολος Πρέκας Ντενίσα Κατσούλη Χατζή Δήμητρα Σταματά Αλεξάνδρα Καψάλας Αλέξανδρος Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Μπαράκος

Αρνητικά του εθελοντισμού Δεν μπορούν να θεωρηθούν εθελοντισμός: α) μορφές πρακτικής εξάσκησης χωρίς αμοιβή οι οποίες έχουν στόχο τη λήψη πτυχίου ή επαγγελματικής ειδικότητας. β) η εθελούσια συμμετοχή σε δραστηριότητες που αφορούν προσωπικό όφελος ή προσωπικά ενδιαφέροντα (π.χ. η συμμετοχή σε πολιτικά κόμματα.) γ) η προσφορά μιας υπηρεσίας με αναγκαστική επιβολή (π.χ. η δεντροφύτευση από στρατιώτες, η συμμετοχή σε δραστηριότητες εμπορικού-κερδοσκοπικού χαρακτήρα.) δ) η εκμετάλλευση της διάθεσης για κοινωνική προσφορά με σκοπό το κέρδος (π.χ. αλίευση πελατών για ιατρικές παροχές.)

Προβληματισμοί αναφορικά με το ρόλο των Μ.Κ.Ο Κάποιες φορές, οι Διεθνείς Οργανισμοί και ισχυρές κυβερνήσεις μετατρέπουν τις Μ.Κ.Ο σε εργαλεία τους και τις χρηματοδοτούν με μεγάλα ποσά. Η αύξηση του αριθμού των Μ.Κ.Ο. μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησε ερωτήματα για το καθεστώς λειτουργίας τους. Απαιτούν, με άλλα λόγια, θεσμοθέτηση κριτηρίων πιστοποίησης των Μ.Κ.Ο.

Παρεκτροπές των Μ.Κ.Ο Ως παρεκτροπή επισημαίνεται η πράξη που χαρακτηρίζεται η φιλανθρωπία η οποία σκοπεύει σε φορολογικές ή άλλες διευκολύνσεις ή απαλλαγές, καθώς και αυτή που γίνεται με εξ’ αρχής στόχο την ευρεία προβολή του προσώπου ή του φορέα που την ασκεί. η ανάληψη εθελοντικής δράσης με την αναμονή ή υπόσχεση ανταμοιβής όπως για παράδειγμα υψηλότερη βαθμολογία ή υπόσχεση για αμειβόμενη εργασία στο μέλλον.  

Εθελοντισμός στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η εθελοντική προσφορά δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι αυτό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες όπως:  αλλαγές στον τρόπο ζωής διαμόρφωση αξιών με έμφαση στον ατομικισμό και στην απόκτηση υλικών αγαθών  έλλειψη ευαισθητοποίησης σε κοινωνικές δράσεις έλλειψη ενημέρωσης για δυνατότητες / ευκαιρίες για εθελοντική δράση έλλειψη προγραμματισμού για ουσιαστική εθελοντική συμμετοχή από την πλευρά φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Η συμβολή της Εκκλησίας στην Κοινωνία Η Εκκλησία συμπαραστέκεται με ευθύνη και αγάπη στην οικογένεια. Η συμβολή της λαμβάνει πληθώρα μορφών σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα προστασίας της οικογένειας, της μητρότητας και του παιδιού διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη περιλαμβάνονται εκείνα που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της φυσικής οικογένειας. Στην δεύτερη εντάσσονται τα μέτρα για την προστασία των παιδιών έξω από την φυσική τους οικογένεια.

Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου Συνέντευξη με τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου. «Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας στις ημέρες μας». ΕΡ: «Η Εκκλησία από πότε άρχισε να ενδιαφέρεται για τα προβλήματα των ανθρώπων και από πότε άρχισε να προσφέρει κοινωνικό έργο;» ΑΠ: Η Εκκλησία από τα πρώτα χρόνια ενδιαφερόταν για τις πνευματικές και υλικές ανάγκες των ανθρώπων. Πρώτος που ανέλαβε φιλανθρωπική δράση μέσα στην Εκκλησία είναι ο Απόστολος Παύλος, ο οποίος ενδιαφέρθηκε για τους δοκιμαζόμενους χριστιανούς. Αλλά και αργότερα η Εκκλησία συνέχισε να έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση με κορυφαία αυτή του Μ. Βασιλείου ο οποίος είχε ιδρύσει την περίφημη «Βασιλειάδα», μια μικρή πόλη με ορφανοτροφεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενώνες που φιλοξενούσαν φτωχούς και αρρώστους δωρεάν. Το κοινωνικό έργο λοιπόν της Εκκλησίας δεν είναι τωρινό. Υπάρχει όσο υπάρχει και η Εκκλησία.

ΕΡ: «Σαν ενορία έχετε αναλάβει κάποιου είδους κοινωνική δράση και ποια είναι αυτή;» ΑΠ: Πάντα η ενορία βοηθούσε οικογένειες πνευματικά, ηθικά και υλικά. Τα τελευταία όμως χρόνια που δημιουργήθηκε το οικονομικό πρόβλημα η βοήθεια είναι αυξημένη. Συγκεκριμένα για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι ανάγκες των ανθρώπων το Πνευματικό Κέντρο των Ιερών Ναών Σκιάθου έχει αναλάβει εδώ και αρκετά χρόνια την συγκέντρωση τροφίμων τα οποία προσφέρει σε ανθρώπους που έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, ανεξαρτήτου εθνικότητας. Επίσης προσφέρει ρούχα, υποδήματα κλινοσκεπάσματα αλλά και φαρμακευτικό υλικό. Δίδει χρηματικά ποσά σε ασθενείς, για να ταξιδέψουν, για να επισκεφθούν γιατρούς, για να πραγματοποιήσουν ιατρικές εξετάσεις, για να προβούν σε χειρουργικές επεμβάσεις. Ακόμη δίδει χρηματικά ποσά για να πληρωθούν λογαριασμοί της Δ.Ε.Η και της Δ.Υ.Α.Σ. Και όλα αυτά σεβόμενοι την αξιοπρέπεια του κάθε ανθρώπου. ΕΡ: «Έχετε δεχτεί κάποιου είδους κριτική θετική ή αρνητική για το φιλανθρωπικό σας έργο κι αν ναι πως αντιδράτε;» ΑΠ: Όντως έχουμε δεχτεί κριτική από καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους. Το μόνο που κάνουμε είναι να σιωπούμε και να συνεχίζουμε το έργο μας.

ΕΡ: «Ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά στο κάλεσμα της Εκκλησίας για φιλανθρωπικό έργο;» ΑΠ: Και βέβαια ναι. Εξάλλου Εκκλησία είναι όλοι οι χριστιανοί μαζί. Και το έργο της Εκκλησίας ουσιαστικά είναι έργο του καθενός, είναι έργο όλων. Έτσι λοιπόν αν οι χριστιανοί δεν βοηθούσαν τότε τίποτα από τα προαναφερθέντα δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν. Ο κόσμος λοιπόν βοηθά πλουσιοπάροχα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και παρήγορο για εμάς που καλούμαστε να διαχειριστούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά που προσφέρει με αγάπη, χρήματα, τρόφιμα και τόσα άλλα. ΕΡ: «Μέσα από τον εθελοντισμό πιστεύετε ότι ο άνθρωπος γίνεται καλύτερος;» ΑΠ: Σαφώς και ο άνθρωπος με τον εθελοντισμό γίνεται καλύτερος, γίνεται φιλάνθρωπος, ελεήμων, πονόψυχος, και έτσι ουσιαστικά το δημιούργημα ομοιάζει με τον Θεό Δημιουργό, διότι «ο Θεός αγάπη εστί».

Ερωτηματολόγιο Από την έρευνά μας, μέσω ενός ερωτηματολογίου που δημιουργήσαμε καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως από τους 61 μαθητές που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, 58 απ’ αυτούς δήλωσαν πως γνωρίζουν τον όρο εθελοντισμό μέσω των οποίων 39 από αυτούς δήλωσαν πως υπήρξαν εθελοντές. 51 από αυτούς πιστεύουν πως πρέπει να ενημερώνονται από το σχολείο, 32 από τα ΜΜΕ, 31 από την οικογένεια. Ζητώντας τους τον λόγο για τον οποίο θα ήθελαν να γίνουν εθελοντές απάντησαν πως θα ήταν ευκαιρία για εκείνους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι προσφέροντας στους συνανθρώπους τους θα ήθελαν να προσφέρουν στη συνολική προσπάθεια για επίλυση σύγχρονων προβλημάτων για να κερδίσουν χρήματα δεν θα τους ενδιέφερε η εθελοντική προσφορά Τέλος, ρωτήσαμε επίσης τα παιδιά σε ποιους τομείς θα ήθελαν να προσφέρουν αν το σχολείο διοργάνωνε μια εθελοντική δράση: συλλογή τροφίμων για την ενίσχυση συμμαθητών που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα βάψιμο των σχολικών αιθουσών συγκέντρωση λογοτεχνικών βιβλίων για την ενίσχυση της σχολικής βιβλιοθήκης δεν θα τα ενδιέφερε να προσφέρουν.

Βιβλιογραφία: http://www.tovima.gr 1lyk-vyron.att.sch.gr El.m.wikipeia.org Ethelodismospaideia.gr