Ερμηνευτική προσέγγιση

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Advertisements

Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ/ΜΕΘΟΔΟΙ
Κριτική παιδαγωγική & δημιουργία σχολικού κήπου
Όταν οι άλλοι πέφτουν, εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να τρέχουμε ! Σημασία δεν έχει αν πέφτεις, Αλλά αν μπορείς να σηκωθείς και Να συνεχίσεις !
Διαφοροποιημένη Διδασκαλία
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής των Μέσων Λοΐζος Σοφός Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπάίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Κατευθύνσεις της Θεωρίας της Επιστήμης Τι χαρακτηρίζει τη διαδικασία της διαμόρφωσης θεωριών Ποιες ερευνητικές μέθοδοι της ταιριάζουν Ποιος είναι εν γένει.
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Από την Ιστορία στη Φιλοσοφία Ηθική και Πολιτική
KOIΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1 Γκέκα Μαρία Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κοινότητες Πρακτικής και Μάθησης
Γνωστική προσέγγιση: Μελέτη στην αφετηρία της νόησης
Σουρίδη – Μπαταγιάννη Παναγιώτα Φιλόλογος, ΜΔΕ 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης - Αθήνα.
Τι αλλάζει στη διδασκαλία και στη μάθηση με τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού Μαρία Κορδάκη, MEdu, PhD.
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ. Η Φαινομενολογία είναι ένα ρεύμα σκέψης που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της ερμηνευτικής θεωρητικής παράδοσης.
ΑΞΙΕΣ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5. Πώς αντιλαμβάνεστε την έννοια της στάσης (attitude);
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 5 & 6
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΑΞΗ: Β’ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
ΤΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΧΡΗΜΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
Ερευνητικές Φιλοσοφίες και Προσεγγίσεις
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Υποθέσεις εργασίας και μεταβλητές
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Τι αλλάζει στη διδασκαλία και στη μάθηση με τη χρήση εκπαιδευτικού λογισμικού Μαρία Κορδάκη, MEdu, PhD.
5/2017 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 8 Φιλίππα Χατζησταύρου Συμπεριφορισμός.
ΗΘΙΚΟΣ ΣΧΕΤΙΚΙΣΜΟΣ.
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Ο ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
Α.ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ –ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝ.ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α) Κριτική Θεωρία.
Η στροφή στον αναγνώστη
Βασικές θέσεις της πολιτισμικής-ιστορικής θεωρίας του Vygotsky ( )
Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας – Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μάθημα 3.
Εκτίμηση αναγκών & Κοινωνικός Σχεδιασμός Μάθημα 1ο - Εισαγωγή
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Ανάδυση της γραφής και διδακτικές προεκτάσεις
Η έννοια της επιχείρησης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Α΄ Φάση Δι.Με.Π.Α 2ο μάθημα: Μέθοδοι Παρατήρησης της διδασκαλίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ερμηνευτική προσέγγιση 5/2017 ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ 10 Φιλίππα Χατζησταύρου Ερμηνευτική προσέγγιση

Η σημασια των ιδεων στην πολιτικη αναλυση Οι κοινωνικές δομές και άρα και η πολιτική καθορίζονται ή και αποτελούνται από τις ιδέες που έχουν οι πολιτικοί δρώντες για αυτή και όχι από υλικές δυνάμεις. Οι ιδέες προηγούνται των υλικών παραγόντων. Η αξία που δίνεται σην ύλη είναι στη βάση μια ιδέα. Οι ιδέες διαμορφώνουν τους τρόπους με τους οποίους καθορίζουμε το συμφέρον, έναν στόχο, έναν σύμμαχο κτλ. Αρα η έρευνα πρέπει να εστιάζει στην ερμηνεία των ιδεών, ταυτοτήτων, αξιών και νοημάτων σε ομαδικό επίπεδο και να αξιολογεί τον αντίκτυπο τους (ερμηνεία κινήτρων). Οι ταυτότητες και τα συμφέροντα των δρώντων προς επίτευξη ενός σκοπού διαμορφώνονται από κοινές ιδέες, δεν είναι ‘φυσικά’. Πως διαμορφώνονται οι στόχοι και πως αλλάζουν; Μέσω της ιστορικής ανάλυσης, εξετάζεται πως οι αντιλήψεις για ένα θέμα επηρρεάζουν γεγονότα που θα ακολουθήσουν. 5/2017 Φιλίππα Χατζησταύρου

Η εννοια τησ πραγματικοτητασ ωσ κατασκευη 5/2017 Η πολιτική πραγματικότητα δεν είναι ανεξάρτητη από τις νοητικές κατασκευές των δρώντων (κονστρουκτιβισμός). Η οπτική για την πραγματικότητα μπορεί να ανακατασκευασθεί και άρα να αλλάξει. Η πραγματικότητα δεν είναι ανεξάρτητη από την σκέψη μας. Τα συμφέρονται κατασκευάζονται μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, δεν υπάρχουν αντικειμενικά. Δεν υπάρχει απτή πραγματικότητα (ταξικές σχέσεις κατά τους στρουκτουραλιστές, ατομικές συμπεριφορές κατά τους συμπεριφοριστές), αλλα ερμηνείες που μπορούν να αλλάξουν. Ενας δρώντας επιλέγει να κάνει κάτι εξαιτίας κάποιων κοινωνικών κατασκευών (ιδεών, πεποιθήσεων, νορμών κτλ.). Οι πράξεις των δρώντων διαμορφώνονται από τα νοήματα που ομάδες ανθρώπων αναπτύσσουν για να ερμηνεύσουν και να οργανώσουν τις ταυτότητες, σχέσεις και περιβάλλον τους. Φιλίππα Χατζησταύρου

Συγκριση με αλλεσ προσεγγισεισ 5/2017 Μαρξιστική αντίληψη: οι ιδέες ως προέκταση στην πολιτική (υλιστική ανάγνωση της ιστορίας). Ορθολογική επιλογή: εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να επιτύχουν τους ατομικούς τους στόχους βάσει του ιδιοτελούς συμφέροντος. Χεγγελιανή αντίληψη: οι ιδέες έχουν αυτόνομη επιρροή όπου η ιστορία αποτελεί την πορεία εξέλιξης του πνεύματος (ιδεαλιστική ανάγνωση) Τι σημαίνουν τα γεγονότα και ποιες ιδέες δίνουν νόημα σε αυτά; Αν δεχθούμε ότι υφαίνουμε δίκτυα ερμηνείας, τότε ο ερευνητής δεν αναζητά νόμους ή δεδομένα (αντικειμενική πραγματικότητα) αλλά το νόημα των πράξεων. Η ίδια συμπεριφορά δεν έχει το ίδιο νόημα ή σημασία σε διαφορετικές χώρες. Φιλίππα Χατζησταύρου

Κριτικη τησ ερμηνευτικησ προσεγγισησ 5/2017 Τα γεγονότα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες άρα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των ιδεών αφού οι συνέπειες τους μπορούν να ξεπεράσουν τις προθέσεις του δρώντα. Η προσέγγιση αγνοεί στην κοινωνική και πολιτική ανάλυση τις μη σκόπιμες συνέπειες της ανθρώπινης δράσης. Η ερμηνεία και κατανόηση του πολιτικού νοήματος μιας συμπεριφοράς μπορεί να είναι το σημείο αφετηρίας για να κάνουμε σύγκριση αλλά όχι κατάληξη της πολιτικής ανάλυσης. Σύμφωνα με τη θεσμική θεωρία, οι περισσότερες κοινωνικές κατασκευές συνιστούν κοινωνικούς φραγμούς γιατί οι θεσμοί είναι ισχυρές και ανθεκτικές οντότητες. Κατά τη θεσμική θεωρία, δεν τεκμηριώνεται πειστικά ότι πράγματι ο κόσμος που κατασκευάσαμε μπορεί να αλλάξει. Φιλίππα Χατζησταύρου