Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ, ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ.
Advertisements

Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Φιλοσοφική / Ερμηνευτική Παιδαγωγική
Φρίντριχ Χέγκελ (Georg Wilhelm Friedrich Hegel)
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ (Σ.Ψ.)
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η Παιδαγωγική ως επιστήμη
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝ ΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ- Γ’ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Καθηγητής: Μάριος Κουκουνάρας- Λιάγκης Ομάδα: Αρακυνθίου Φωτεινή.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
John Dewey
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Ερμηνευτική προσέγγιση
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
Το αναλυτικό πρόγραμμα του μέλλοντος
ΜΑΘΗΜΑ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΣ:Α' ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ( ) ΔΙΔΑΣΚΩΝ:ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα Ι
Ερευνητικές Φιλοσοφίες και Προσεγγίσεις
Μάθηση σημαίνει τροποποίηση συμπεριφοράς & σχηματισμό συνηθειών
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Επιστήμες της Αγωγής
ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Βασικές αρχές για την εκπόνηση Α.Π.
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
«Η ανάπτυξη της τριαρχικής νοημοσύνης»
Α) Κριτική Θεωρία.
Δημιουργία σεναρίου.
Εισαγωγή στην Κοινωνική Έρευνα Ι
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Ταξινόμηση του SCHIRO Ακαδημαϊκή θεωρία ΑΠ
Χαρακτηριστικά εκπαιδευτικής έρευνας δράσης
Προσχολική Παιδαγωγική
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
έννοια και λειτουργια της εκπαιδευσησ
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης
Προσεγγίσεις στην κοινωνική έρευνα - Ποιοτική και ποσοτική μεθοδολογία
Ways of Worldmaking Goodman Nelson
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών Τι είναι γνώση;

Πώς η φιλοσοφία επηρεάζει το Πρόγραμμα Σπουδών της εκπαίδευσης; Γενικοί σκοποί Ειδικοί Περιεχόμενο (έννοιες) Προσδοκώμενα αποτελέσματα, διδασκαλία, αξιολόγηση

Πραγματικότητα, άνθρωπος, αξίες φιλοσοφία Πραγματικότητα Άνθρωπος Αξίες ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ Πνευματική, ηθική, αμετάβλητη. Λογικό ον, αιώνιος στη φύση, όπως ο Θεός. Η φύση του είναι ίδια στον χωροχρόνο. Απόλυτες και αιώνιες

Ανεξάρτητη υλική πραγματικότητα. Βιολογικό και κοινωνικό ον ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πραγματικότητα Άνθρωπος Αξίες ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Υλική, Αντικειμενική. Ορίζεται από Φυσικούς νόμους. Υπάρχει ανεξάρτητα από εμάς Πνευματικό ον. Tabula Rasa. Απόλυτες και αιώνιες. Βασίζοντας στους φυσικούς νόμους. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πραγματικότητα Άνθρωπος Αξίες ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Ανεξάρτητη υλική πραγματικότητα. Βιολογικό και κοινωνικό ον Σχετικές. Αποτελούν κοινωνικές κατασκευές συγκεκριμένου πλαισίου

Βιολογικό και κοινωνικό ον. Σχετικές και υποκείμενες σε αλλαγές. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πραγματικότητα Άνθρωπος Αξίες ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΌΣ Βρίσκεται στην εμπειρία, στην αλληλλεπίδραση προσώπου-πλαισίου. Αλλάζει και δεν υπάρχει ανεξάρτητα από εμάς. Βιολογικό και κοινωνικό ον. Σχετικές και υποκείμενες σε αλλαγές. ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Πραγματικότητα Άνθρωπος Αξίες ΥΠΑΡΞΙ ΣΜΟΣ Υποκειμενική. Το άτομο ζει το δράμα της ζωής. Υπάρχει στη δράση του ατόμου. Τίποτα μέχρι να δράσει. Γίνεται όπως θέλει λόγω προσωπικής επιλογής. Καταδικασμένος στην ελευθερία του. Σχετικές, όχι απόλυτες. Επιλέγονται ελεύθερα. Βασίζονται στις ατομικές αντιλήψεις. Μεγαλύτερη αξία είναι η ελευθερία και υπευθυνότητα του ατόμου.

Δραστηριότητα Αν ισχύει η φιλοσοφία … Δραστηριότητα Αν ισχύει η φιλοσοφία ….τι είναι γνώση και με βάση αυτήν την έννοια της γνώσης, πού πρέπει να δίνει έμφαση το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Φιλοσοφία και εκπαίδευση φιλοσοφία Γνώση Ρόλος εκπαιδευτικού Έμφαση στη μάθηση Έμφαση στο ΑΠΣ ΙΔΕΑΛΙΣΜΟΣ Πνευματικός και ηθικός ηγέτης. Βοηθάει τον μαθητή να φέρει τις αιώνιες ιδέες στο επίπεδο της συνείδησης. Αποστήθιση γνώσης, αφηρημένη σκέψη. Η διδασκαλία είναι ιδεοκεντρική Κλασικά βιβλία, φιλοσοφία, θεολογία και μαθηματικά τα πιο σπουδαία. Αιώνιες ιδέες. Αποτέλεσμα λογικής σκέψης.

φιλοσοφία Γνώση Ρόλος εκπαιδευτικού Έμφαση στη μάθηση Έμφαση στο ΑΠΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Προέρχεται από αισθητηρια κή εμπειρία και αφαίρεση. Ανακαλύπτεται. Υπάρχει ανεξάρτητα από τον μαθητή. Να καλλιεργή σει ορθολογική σκέψη. Αυθεντία. Βοηθάει να φτιαχτεί ο άνθρωπος- πολίτης. Εξάσκηση του νου, λογική και αφηρημένη σκέψη. Ακαδημαϊκή γνώση. Ανθρωπιστι κά και επιστημονι κά μαθήματα.

φιλοσοφία Γνώση Ρόλος εκπαιδευτικού Έμφαση στη μάθηση Έμφαση στο ΑΠΣ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Η γνώση της αντικειμενικής πραγματικότητας γίνεται σταδιακά γνωστή μέσω των άλληλεπιδράσεων θεωρίας και εμπειρίας. Η γνώση (μεταβατική διάστα-ση) παράγεται στο πλαίσιο και είναι σχετική, γιατί είναι κοινωνική κατά-σκευή. Χρησιμοποιεί ποικίλες μεθόδους και η εμπειρική παρατήρηση έχει περιορισμούς. Να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για να διερευνήσει και ερμηνεύσει ο μαθητής με σκοπό να βελτιώσει την πραγματικότητα, που μπορεί να γνωρίσει. Βοηθάει να απελευθερωθεί ο μαθητής από την «επιστημική πλάνη» (η αναγωγή του τι είναι (οντολογία) στο τι πιστεύουμε πως είναι (επιστημολογία). Διερεύνηση των αιτιωδών παραγόντων της πραγματικότη τας. Κριτική, αμφισβήτηση, έλεγχος. Εκτός από την ανεξάρτητη από το πρόσωπο, αντικειμενική πραγματικότητα, μάθημα είναι η ικανότητα κριτικής όλων των φαινομένων (φυσικών και κοινωνικών) και η διαπίστωση της συστημικής αλλά όχι αναγωγικής σχέσης όλων των επιστημών.

Ποιες είναι οι φιλοσοφικές βάσεις του ΠΣ; φιλοσοφία Γνώση Ρόλος εκπαιδευτικού Έμφαση στη μάθηση Έμφαση στο ΑΠΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΜΟΣ Βασίζεται στην εμπειρία (βίωμα). Χρησιμοποιεί την επιστημονική μέθοδο. Αληθινή γνώση είναι ό, τι έχει σχέση με τη ζωή και βοηθάει να λύνει κάποιος τα προβλήματα. Να καλλιεργήσει κριτική σκέψη μέσω της έρευνας και της επιστήμης. Βοηθά να γίνει ο μαθητής ικανός να ζει με επιτυχία στη ζωή του. Μέθοδοι που ασχολούνται με ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. Επιστημονικές εξηγήσεις. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες γνώσεις ή μαθήματα, αλλά εμπειρικά θέματα και προβλήματα.

φιλοσοφία Γνώση Ρόλος εκπαιδευτικού Έμφαση στη μάθηση Έμφαση στο ΑΠΣ ΥΠΑΡΞΙΣΜΟΣ Βασίζεται στην προσωπική επιλογή. Υπάρχει ταύτιση γνωστικού υποκειμένου και αντικειμένου. Χωρίς γνωστικό υποκείμενο δεν υπάρχει γνώση. Να καλλιεργήσει προσωπική επιλογή και ταυτότητα. Βοηθά τον μαθητή να γίνει αυθεντικό άτομο, να γίνει υπεύθυνο άτομο. Γνώση και αρχές της ανθρώπινης κατάστασης. Κάθε μαθητής είναι ξεχωριστός. Εικαστικά και φιλοσοφικά μαθήματα, επιλογές στη διδακτέα ύλη.

Δραστηριότητα Τώρα που γνωρίζετε τη σχέση φιλοσοφίας και παιδαγωγικής θεωρίας και πράξης ανακαλύψτε ποια ή ποιες φιλοσοφικές βάσεις και προσανατολισμούς έχουν οι δάσκαλοι στο σχολείο του H. Mατσαγγούρα, σελ. 31 και εξής.