Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ways of Worldmaking Goodman Nelson

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ways of Worldmaking Goodman Nelson"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ways of Worldmaking Goodman Nelson

2 Στα πλαίσια του μαθήματος «Αρχιτεκτονική σύνθεση-Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και νέες τεχνολογίες»
Αν. Καθηγήτρια: Π.Μάντζου 9ο Εξάμηνο,5ο Έτος Μπαπρικίδου Ραφαέλα-Φωτεινή Α.Μ

3 Ways of Worldmaking Τι είναι οι κόσμοι; Σύμφωνα με τον Γκούντμαν, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε με τον κόσμο ως κάτι (υλικής υπόστασης) και δεν γνωρίζουμε καν, αν υπάρχει κόσμος ή διάφοροι κόσμοι. Για το μόνο που μπορούμε να μιλήσουμε είναι οι εκδοχές αυτών - περιγραφές, απόψεις ή τρόποι για το πώς είναι. Οι εκδοχές των κόσμων είναι συμβολικά συστήματα, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν διάφορες μορφές - μπορούν να περιγραφούν και να εκφραστούν με λόγια, μουσική, εικόνες, χορό - κάθε είδους σύμβολα. Οι επιστημονικές περιγραφές του κόσμου είναι συνήθως κυριολεκτικές / αριθμητικές, αλλά στις τέχνες οι είναι πολύ ελεύθερες. Κανείς από τους κόσμους δεν είναι πιο πραγματικός από τους άλλους, αλλά μπορούμε πάντα να επιλέγουμε έναν κόσμο ως τον κόσμο αναφοράς μας, τον οποίο αποκαλούμε πραγματικό. Φυσικά ο πραγματικός κόσμος διαφέρει μεταξύ των διαφόρων κλάδων όταν αλλάζουμε την άποψή μας.

4 Ways of Worldmaking Πώς δημιουργούνται οι κόσμοι;
Οι κόσμοι ή εκδοχές των κόσμων είναι πάντα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι κατασκευασμένοι από κάθε είδους σύμβολα, τα οποία προέρχονται από άλλους κόσμους. Στην πραγματικότητα ο Goodman παραθέτει πολλές μεθόδους, πώς μπορούμε να φτιάξουμε νέους κόσμους από τους υπάρχοντες:  Σύνθεση και αποσύνθεση: ενσωμάτωση και διαίρεση σε μέρη. Αυτός είναι ένας κύκλος: διαιρούμε τους υπάρχοντες κόσμους σε υποκόσμους, αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους και δημιουργούμε νέες συνδέσεις, μέχρι να μπορέσουμε να συνδυάσουμε και πάλι τα μέρη με νέο τρόπο. Βαρύτητα: Η διαφορά μεταξύ των κόσμων μπορεί να είναι στην έμφαση των πραγμάτων. Μέρη που είναι σχετικά σε έναν κόσμο μπορεί να είναι άσχετα στον άλλο και αντίστροφα. Σειρά: Πρέπει να θέτουμε σε σειρά και να ομαδοποιούμε τα αντικείμενα, πριν τα καταλάβουμε καλά-καλά. Αυτοί οι τρόποι με τους οποίους βάζουμε σε σειρά τα πράγματα είναι χτισμένοι στον κόσμο και εξαρτώνται από τα αντικείμενα και το πλαίσιο που εξετάζουμε. Διαγραφή και συμπλήρωση: Συχνά στον κόσμο πρέπει να διαγράψουμε το παλιό υλικό και να προσθέσουμε νέο. Αγνοούμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε, συλλέγουμε και συμπληρώνουμε αυτά τα θραύσματα και τις συμβολές που χρειαζόμαστε. Αναμορφώσεις: Μερικές φορές μεταμορφώνουμε τον κόσμο ή καταστρέφουμε την αρχική του μορφή - αυτές οι αναμορφώσεις μπορούν να θεωρηθούν ως διορθώσεις ή φθορές.

5 Ways of Worldmaking Η δημιουργία του κόσμου συνδέεται στενά με τη γνώση: η γνώση ανακατασκευάστηκε (έναντι της εποικοδομητικής άποψης της μάθησης!) Και όλες οι διαδικασίες κατασκευής κόσμων οδηγούν στη γνώση. Πώς αξιολογούνται οι κόσμοι; Η αλήθεια είναι σχετική και μερικές φορές άσχετη. Επομένως, χρειαζόμαστε και άλλα κριτήρια για την "ορθότητα" του κόσμου. Μερικές φορές η συνάφεια του κόσμου, πόσο συμπαγής, κατανοητή ή ενημερωτική είναι ή η εξήγηση της ισχύος του συνόλου του συστήματος είναι οι πιο σημαντικές πτυχές.

6 Ways of Worldmaking Προβλήματα της αλήθειας:
_Η αλήθεια αφορά μόνο προφορικές προτάσεις. _Μπορεί να υπάρχουν αντιφατικές αλήθειες. _Πώς να δοκιμάσετε αν κάτι είναι αλήθεια; Δεν μπορούμε να την συγκρίνουμε με τον κόσμο όπως είναι (θεωρία αλληλογραφίας). Η αλήθεια εξαρτάται πάντοτε από τη συναίνεση. Άλλα κριτήρια: _Χρησιμότητα: πόσο χρήσιμος είναι ο κόσμος; (ρεαλισμός: αλήθεια = χρησιμότητα) _Αληθοφάνεια: πόσο αληθοφανής είναι ο κόσμος; _Συνοχή: δεν περιέχει αντιφάσεις.

7 Ways of Worldmaking Οι τρόποι κατασκευής του κόσμου επηρεάζουν επίσης την εγκυρότητά του: _Ισχύς του εξαναγκαστικού συμπερασμού: μια έγκυρη αφαίρεση παράγει αληθινά θεωρήματα από αληθινές προθέσεις. _Ισχύς επαγωγικού συμπερασμού: η επαγωγή δεν χρειάζεται να παράγει αληθινά συμπεράσματα, αλλά πιθανά ή εύλογα συμπεράσματα. Γι 'αυτό, οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι αληθινές, η διαδικασία επαγωγής έγκυρη και οι υποδείξεις επαγωγής πρέπει να βασίζονται σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. _Κατηγοριοποίηση: συχνά δεν έχει να κάνει με την αλήθεια, αλλά αυτό που είναι κατανοητό στην πράξη.

8 Ξάνθη,2017


Κατέβασμα ppt "Ways of Worldmaking Goodman Nelson"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google