Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

2000 – 2012 Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
1 “Ανάπτυξη και Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Συστήματος για τον Έλεγχο και την Παρακολούθηση των Μονάδων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην Κύπρο, COMWATER” (Δεκέμβριος.
1 Περιβαλλοντική ευθύνη αναφορικά με την πρόληψη και αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας: Προβληματισμοί σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγία.
Μάρτιος 2004 ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Γενικός Γραμματέας Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς.
Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος COSMOTE
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
CSR - Sustainability at a European & National level CSR Meet Up Athens
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ
Η Εξωτερική Επαλήθευση των στοιχείων ενός Απολογισμού Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης- Πιστοποίησης ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΟΧΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 02 Μαΐου 2011 ΣΑΒΒΑΣ.
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
Η σημασία της ποιότητας στη γεωργική επιχείρηση
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
Δικαιοσύνη και Χρηματιστηριακή Νομοθεσία ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ Α.Ο. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΑΜΜΩΝΑΣ.
ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: η εταιρική υπευθυνότητα μακροχρόνια επένδυση
Επιχειρηματική ιδέα Ευκαιρίες από το περιβάλλον (πόροι) Φυσικοί πόροι Ανθρωπογενείς πόροι Προσωπικές ικανότητες, δεξιότητες κλπ. ΓνώσειςΔεξιότητεςΕμπειρίεςΆλλα…
«Κώδικας Εταιρικής Διακυβέρνησης και Τελευταίες Εξελίξεις»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΡΤΖΗΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
Οδηγός Βιωσιμότητας Παραγωγής Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΟΟΣΑ
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων 20 Φεβρουαρίου 2014 μέσω δράσεων πρόληψης, μείωσης, χωριστής.
O ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΛΟΙΠΕΣ ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑΔΟΣΗΣ Βασιλική Μίσσα ΕΠΤΑ ΕΠΕ 5η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ Προκλήσεις και προοπτικές ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας Πρόεδρος ΠΑΣΕΓΕΣ Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ι
Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Η τοπική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης των βιβλιοθηκών Βαρβάρα Γεωργοπούλου Υπεύθυνη Αρχείου – Βιβλιοθήκης Ο.Κ.Ε.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
Αρχές οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων 1.3 Η Επιχείρηση ως Κοινωνική Οργάνωση.
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ και οι επιδράσεις του…. Ορισμός: Ηλεκτρονικό εμπόριο είναι η πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών (αγορών προϊόντων, υπηρεσιών ή.
ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΗΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Εισαγωγή Αντικείμενο Αποσαφήνιση βασικών εννοιών της ΕΚΕ Εμπλεκόμενα μέρη Σκοπός Αξιολόγηση της εφαρμογής της ΕΚΕ από την Nestle Ελλάς Μεθοδολογία Επισκόπηση.
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη & επιχειρηματικότητα
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
«Ξαναδιαβάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση με την έκθεση των πέντε προέδρων και την νέα δια-θεσμική συμφωνία: Νέα στρατηγική σε παλιό σκηνικό;» Λουτράκι
ΜΑΦ 517: Επαγγελματική Δεοντολογία Δρ. Νίκος Ροδοσθένους Διάλεξη 5 26/11/20141Δρ Νίκος Ροδοσθένους.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ) ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΘΕΜΑ : ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ, ΤΑΣΕΙΣ.
ΤΕΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ (LOGISTICS) Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑIΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ & ΤΟ ΛΙΜAΝΙ.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (Δ.Ο.Π) ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
ΕΠΔΕ 2206: Επαγγελματική Δεοντολογία Δρ. Νίκος Ροδοσθένους Διάλεξη 6 26/11/20141Δρ Νίκος Ροδοσθένους.
ΟΟΣΑ Αξιολόγηση Συνθηκών Ανταγωνισμού στην Ελληνική νομοθεσία Τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου Συστάσεις ΟΟΣΑ.
Κανόνες για τις συμφωνίες οριζόντιας συνεργασίας Δημήτρης Λουκάς Αντιπρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εθνικών Δικαστών – Ε. Ε. Αθήνα,
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων «Ο Ρόλος του Μάρκετινγκ στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» Καραγιάννη Δέσποινα, Αναπλ. Καθηγήτρια Μάρκετινγκ,
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 11 Ιουνίου 2016 Ηλίας Τσουτσοπλίδης Σύμβουλος.
ΔΙΑΛΕΞΗ 12 Το παγκόσμιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.
Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Κοινωνικά Υπεύθυνες Επιχειρήσεις και Κοινωνική Ευθύνη Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών (κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση)
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Έννοια και τρόπος διαχείρισης του Επιχειρηματικού κινδύνου (ΕΚ)
Εταιρική Διακυβέρνηση
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
2. Σκοπός της ΕΕ Ειρήνη, αξίες, ευημερία.
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ 472/2013 για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται.
Ο ρόλος της ClientEarth στην Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
ΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το κόστος Ποιότητας    
Υπό την φοιτήτρια: ΒΑΛΙΕΒΑ ΖΑΡΗΝΑ (Α.Μ. 8464)
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Β1. Β1 Β2 Close-to-market projects Τεχνική ωριμότητα Τεχνική διεργασία και «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» Κλίμακα και αποτέλεσμα – Τέτοια ώστε.
Παντείου Πανεπιστημίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΕ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα Σφηνιαδάκη 09-09-2017

Ορισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) Πράσινη Βίβλος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2001): «Εταιρική Ευθύνη είναι η έννοια σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν σε εθελοντική βάση κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις επαφές τους με άλλα ενδιαφερόμενα μέλη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η υπεύθυνη συμπεριφορά οδηγεί στην αειφόρο επιχειρηματική δραστηριότητα»

ΕΚΕ: αποτέλεσμα της πιέσεως των ΜΚΟ και της κοινωνίας των πολιτών Η ΕΚΕ αφορά τόσο την κοινωνία, όσο και το περιβάλλον: Triple bottom line (τριπλό αποτέλεσμα): Άνθρωπος, Πλανήτης, Κέρδος Stakeholders (ενδιαφερόμενα μέλη): Επενδυτές, ιδιοκτήτες, πιστωτές , εργαζόμενοι επιχείρησης, ΜΚΟ, κοινωνία πολιτών, καταναλωτές, κυβερνήσεις Δράσεις σε εθελοντική βάση - αυτορρύθμιση των επιχειρήσεων

Πλεονεκτήματα ΕΚΕ: Tα πολλαπλά οφέλη της ΕΚΕ Σε σχέση με το περιβάλλον και την οδηγία 2004/35/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει»: H EKE προτρέπει σε προληπτικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος (κοινό σημείο με την αρχή «o ρυπαίνων πληρώνει») Η ΕΚΕ μπορεί να αφορά αγαθά, πέρα από αυτά που περιλαμβάνονται στο προστατευτικό πεδίο της οδηγίας 2004/35/ΕΚ για την εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» (γενική προστασία φύσης, υγεία και ασφάλεια) Η ΕΚΕ φαίνεται να φέρει επιπλέον οφέλη για το περιβάλλον (ενέργεια)

Σε σχέση με τις επιχειρήσεις η ΕΚΕ: Tις προστατεύει από τις συνέπειες της εφαρμογής της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» (οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας: γραμμή άμυνας επιχειρήσεων) Μειώνει το κόστος λειτουργίας επιχειρήσεων (μείωση κατανάλωσης ενέργειας) Θετικά οφέλη: Θετική διαφοροποίηση επιχείρησης, προώθηση αξίας σήματος, φήμης, βελτίωση εικόνας επιχείρησης

Μειονεκτήματα ΕΚΕ: Φαινόμενο πράσινου ξεπλύματος/πλυντηρίου (greenwashing): Εμπόδιο σε έναν υγιή, περιβαλλοντικά θετικό ανταγωνισμό Παραπλάνηση καταναλωτών Η ΕΚΕ χάνει τη φιλοπεριβαλλοντική της δράση

Ανάγκη διείσδυσης δικαίου στο πεδίο ΕΚΕ για τη ρύθμιση και την επαληθευσιμότητα της Η ΕΕ προωθεί τις διεθνείς αναγνωρισμένες αρχές και οδηγιες για την ΕΚΕ: Κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ Κατευθυντήριες γραμμές για την ΕΚΕ του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO 26000) Σύστημα Οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου της ΕΕ (EMAS)

Κοινά τους χαραχτηριστικά: Προώθηση τυποποίησης της ΕΚΕ Εθελοντική υιοθέτηση Μη υποχρέωση επαλήθευσης (με εξαίρεση το Σύστημα Οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου της ΕΕ/EMAS)

Διευρυμένη έννοια ΕΚΕ: Οδηγία 2014/95/ΕΕ για τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών από ορισμένες επιχειρήσεις και ομίλους: - αφορά και την περιβαλλοντική πληροφορία - αφορά εταιρείες/οντότητες δημοσίου συμφέροντος, με μέσο αριθμό εργαζομένων περισσότερους από 500 - θεσπίζει μία ελάχιστη νομική απαίτηση, εφόσον οι παραπάνω εταιρείες υποχρεούνται σε λογοδοσία βιωσιμότητας (έκθεση μη χρηματοοικονομικής κατάστασης)

Όμως: Επαλήθευση αναφορών βιωσιμότητας; Υποχρεωτικός μόνο ο έλεγχος ύπαρξης Reporting= greenwashing?

Γ. Συμπεράσματα, προτάσεις. Η αμφισημία της ΕΚΕ τόσο όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την προώθηση ενός υγιούς, φιλοπεριβαλλοντικού ανταγωνισμού

Προτάσεις: Μεγαλύτερη διείσδυση του δικαίου στο πεδίο της ΕΚΕ, ώστε να καταπολεμηθεί το φαινόμενο του πράσινου ξεπλύματος Οφέλη: Περιβαλλοντικά Στο πεδίο του ανταγωνισμού Λιγότερες οικονομικές ζημίες Μεγαλύτερα κέρδη

2. Η ΕΚΕ ωστόσο δεν μπορεί να αναπληρώσει τυχόν αδυναμίες του Δικαίου Περιβάλλοντος - Η ΕΚΕ αφορά κατά κύριο λόγο μόνο την πρόληψη (εξαίρεση: ISO 26000) - Τα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με την ΕΚΕ δεν είναι υποχρεωτικά

Η ΕΚΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει ή να αναπληρώσει το Δίκαιο Μπορεί όμως να δράσει συμπληρωματικά Μέσω μίας καλύτερης ρύθμισης της ΕΚΕ συμμόρφωση επιχειρήσεων όχι μόνο με γράμμα, αλλά και με πνεύμα Νόμου