Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε.
ΔΙΑΛΕΞΗ 11 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε.

2 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε.
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας των διακηρυγμένων στόχων του συμφώνου. Μεταξύ αυτών οι πιο σημαντικές είναι οι ακόλουθες : Η πρόσληψη των αρχών του συμφώνου ως αναπόσπαστο μέρος των εταιρικών στρατηγικών και της καθημερινής λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες αρχές εμπεδώνονται και υλοποιούνται, τόσο από τα υψηλότερα στελέχη των επιχειρήσεων όσο και από το προσωπικό, αδιαλείπτως και με συνέπεια, διασφαλίζοντας ευρεία υποστήριξη των μεθόδων εταιρικής διακυβέρνησης, σ’ όλο το φάσμα δράσης των επιχειρήσεων, μακροπρόθεσμα. Καλόπιστη αποδοχή νέων ιδεών και καινοτομιών αναφορικά με τις μεθόδους παραγωγής και τα παραγόμενα αγαθά και υπηρεσίες. Υιοθέτηση πολιτικών εταιρικής διακυβέρνησης στη βάση μετρήσιμων στόχων (evidence based policy).

3 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Σύνταξη αναφορών/ απολογισμών, σύμφωνων με τις προδιαγραφές του Οικομενικού συμφώνου, αναφορικά με τις αναλαμβανόμενες δράσεις της επιχείρησης στην βάση ενός διαφανούς συστήματος παροχής πληροφοριών. Διάθεση αναπροσαρμογής και αλλαγών στην παραγωγική νοοτροπία οι οποίες ερείδονται στην διεξαγωγή και την εξέλιξη ενός καλόπιστου διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών της επιχείρησης. Communication on Progress (COP) : έκθεση προόδου που συντάσσεται από μέρους της επιχείρησης και υποβάλλεται σ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη αναφορικά με τις δράσεις που έχει δρομολογήσει η ίδια σε σχέση με την εφαρμογή των αρχών του Οικουμενικού συμφώνου. Περιλαμβάνει ενδελεχή περιγραφή των δράσεων και των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν σχολιάζοντας τυχόν αποκλίσεις από τις προκαθορισμένες νόρμες.

4 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Τρία βήματα στην σύνταξη μιας έκθεσης προόδου : Δήλωση συνέχισης στήριξης του Οικουμενικού Συμφώνου. Περιγραφή των δράσεων που έχουν πραγματοποιήσει οι συμμετέχοντες, δηλαδή τα ενδιαφερόμενα της επιχείρησης, είτε σε σχέση με την εφαρμογή των αρχών του Οικονομικού συμφώνου, είτε σε σχέση με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων συμπράξεων στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα με στόχο την υποστήριξη και υλοποίηση ευρύτερων στόχων του Ο.Η.Ε. Μέτρηση των αποτελεσμάτων, ή των αναμενομένων αποτελεσμάτων, χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δεικτών ως προσυπογραφή της διαφαινομένης από τους αριθμούς πραγματικότητας.

5 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλλουν μια πρώτη COP μέσα σε δύο χρόνια από την ημερομηνία προσχώρησης στο Οικουμενικό Σύμφωνο. Εάν μια επιχείρηση υπερβεί το παραπάνω χρονικό όριο, θα σημειωθεί ως non-communicating στη βάση δεδομένων των συμμετεχόντων. Όλες οι COP υποβάλλονται ένα χρόνο μετά την προηγούμενη υποβολή COP. Εάν μια επιχείρηση υπερβεί το παραπάνω χρονικό όριο, θα σημειωθεί ως «non-communicating. Εάν μια επιχείρηση δεν υποβάλει τελικά ένα COP, απομακρύνεται από τη βάση δεδομένων για τους ενεργούς συμμετέχοντες του Οικουμενικού Συμφώνου, και κατηγοριοποιείται ως ανενεργή στην ιστοσελίδα του Οικουμενικού Συμφώνου. Global Reporting Initiative : H Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τους Απολογισμούς (GRI) προωθεί τη χρήση των Απολογισμών Βιωσιμότητας/ ΕΚΕ προκειμένου να εφαρμόσουν τις αρχές της βιωσιμότητας και να συμβάλλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη.

6 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Το GRI είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που βασίζεται σ’ ένα δίκτυο. Η δραστηριότητά του περιλαμβάνει χιλιάδες επαγγελματιών και οργανισμών από πολλούς τομείς, περιφέρειες και χώρες. Στο GRI υπάρχει προτίμηση για ποσοτικούς και όχι ποιοτικούς δείκτες απόδοσης, και επιθυμία για διαχρονική συγκρισιμότητα. GRI Δείκτες : Διακυβέρνηση. Οικονομική Επίδοση. Περιβαλλοντική Επίδοση. Κοινωνική Επίδοση

7 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Δείκτες Οικονομικής Επίδοσης Καθαρές πωλήσεις. Γεωγραφική ανάλυση αγορών. Κόστος όλων των αγαθών, των υλικών και των υπηρεσιών που έχουν αγοραστεί. Δείκτες Περιβαλλοντικής Προστασίας Άμεση χρήση ενέργειας, διαχωρισμένη ανά πρωταρχική πηγή. Έμμεση χρήση ενέργειας. Συνολική χρήση νερού

8 Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε
Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε Ανθρώπινα Δικαιώματα Εκπαίδευση των εργαζομένων σε πολιτικές και πρακτικές που αφορούν όλα τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχετίζονται με επιχειρηματικές δραστηριότητες. Περιγραφή των πρακτικών προσφυγής, συμπεριλαμβανομένων, αλλά όχι περιοριστικά, των θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρακτικές εργασίας Ανάλυση του εργατικού δυναμικού, όπου αυτό είναι εφικτό, ανά περιοχή/χώρα, τύπο απασχόλησης και σύμβαση εργασίας. Καθαρή δημιουργία θέσεων εργασίας.


Κατέβασμα ppt "Αρχές Βιώσιμης Ανάπτυξης Οι δέκα αρχές του ΟΗΕ για την Ε.Κ.Ε."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google