Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ενημέρωση και αγωγή υγείας για τη νέα γρίπη στα σχολεία Α. Ξεκαλάκη Παιδίατρος Δ/νση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.
Advertisements

Προσωπικές δεξιότητες
Διεπαγγελματική μάθηση στόχοι?
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.
Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κοντές Ιωάννης ( ΑΕΜ :30650, γ εξάμηνο ) Τσιονάς Ιωάννης ( ΑΕΜ :30694, γ εξάμηνο )
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
NUR211-Ψυχολογία Τμήμα Νοσηλευτικής
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
Οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας σε ένα σύγχρονο Σύστημα Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Βενετσάνος Μαυρέας Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου.
Ανάδειξη της σχέσης Κοινωνίας, Τεχνολογίας και Φυσικών Επιστημών.
ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 6.1 Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες πριν από την τοποθέτηση.
Εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Παιδαγωγικής και της παιδαγωγικής των Μέσων Λοΐζος Σοφός Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπάίδευσης Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Σχολή Μηχ. Μεταλλείων-Μεταλλουργών
1 ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ‘ΑΛΛΟΥ’ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ - ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ – ΔΙΟΙΚΗΣΗ.
ΥΠΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Μάθημα: Κοινωνιολογία του Τουρισμού
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ Ι
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Μέθοδοι οργάνωσης νοσηλευτικής εργασίας Κατά ασθενή μέθοδος
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ Αθηνά Καλοκαιρινού – Αναγνωστοπούλου Καθηγήτρια Τμήμα Νοσηλευτικής Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 3: Νοσηλευτική Διεργασία. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, T.E.I. Θεσσαλίας.
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Ηθικά διλήμματα στη Διαπολιτισμική Νοσηλευτική ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ-AΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR – CHAPTER 18 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (ORGANIZATIONAL CULTURE)
ORGANIZATIONAL BEHAVIOR I. Εισαγωγή στην Οργανωτική Συμπεριφορά (Κεφάλαιο 1) Με τι πιστεύετε ασχολείται το μάθημα της οργανωτικής συμπεριφοράς;
Αξιολόγηση Απόδοσης Εργασίας Νικόλαος Κωνσταντόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής.
► Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Έρευνα ► Ορισμοί ► Χαρακτηριστικά επιστημονικής έρευνας ► Τύποι της έρευνας ► Η χρησιμότητα της έρευνας στο χώρο της υγείας.
Σκοποί αγωγής υγείας-συμβουλευτικής  Διατήρηση σωματικής ισορροπίας ατόμου: υγιεινή, διατροφή, άσκηση  Διατήρηση ψυχικής-κοινωνικής ισορροπίας ατόμου-
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ
Δρ. Γεώργιος Καμπουρίδης
ΔΙΑΛΕΞΗ 9η Ελληνικός Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας.
ΔΙΑΛΕΞΗ 5η Συνηγορία Υπευθυνότητα/ευθύνη Συνεργασία Στάση φροντίδας
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη
Σύγχρονες Τάσεις Συμβουλευτικής
Μάθημα 1ο ΥΓΕΙΑ - ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Η πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
Διεπιστημονική Προσέγγιση στη Φροντίδα Υγείας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ορισμός υγείας: Στόχοι για την προώθηση της και την πρόληψη ασθένειας Mosby στοιχεία και των παραγώγων στοιχείων © 2010, 2006, 2002 από Mosby,
ΔΙΑΛΕΞΗ 4η Ο κλάδος της ηθικής Παραδοσιακή ηθική Θεωρίες ηθικής
Διαπολιτισμική Νοσηλευτική Το Μοντέλο της Πολιτισμικής Ικανότητας
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Σχεδιασμός – Προγραμματισμός
ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Η έννοια της επιχείρησης
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Διαφοροποιημένη διδασκαλία και εναλλακτική αξιολόγηση
Μαζικές καταστροφές.
Εισαγωγή στη Θεωρία της Νοσηλευτικής, Εννοιολογικά Μοντέλα και Θεωρίες
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Φροντίδα των ηλικιωμένων στην κοινότητα
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑ

Ιστορική Αναδρομή Madeleine Leininger 1950: πρώτα ερεθίσματα Σπουδές στην Ανθρωπολογία – Κοινωνιολογία 1985: επίσημη δημοσίευση της Θεωρίας Σύγχρονος τίτλος της Θεωρίας: «Ποικιλομορφία και Καθολικότητα στην Πολιτισμική Φροντίδα» Madeleine Leininger

Ορισμός « Η διαπολιτισμική νοσηλευτική είναι ένας χώρος μελέτης ανθρώπινων πολιτισμών σε σχέση με την ανακάλυψη ομοιοτήτων και διαφορών, οι οποίες σχετίζονται με τα νοσηλευτικά φαινόμενα φροντίδας, υγείας ή ασθένειας μέσα στα πλαίσια της κουλτούρας. Εστιάζεται σε πολιτισμικές αξίες, σε πιστεύω και σε τρόπους ζωής ανθρώπων και οργανισμών και χρησιμοποιεί αυτή τη γνώση για να παράσχει φροντίδα σε συγκεκριμένες πολιτισμικές ομάδες ή και παγκοσμίως ».

Στόχος Να προετοιμάσει μια νέα γενιά νοσηλευτών οι οποίοι θα είναι ευαίσθητοι, κατάλληλοι και ασφαλείς γνώστες της φροντίδας ανθρώπων με διαφορετικούς ή παρόμοιους τρόπους ζωής, αξίες, πιστεύω και πρακτικές με τρόπο σκόπιμο, σαφή και ωφέλιμο.

Θεμελιώδεις έννοιες - Ορισμοί Κουλτούρα: αξίες, πιστεύω, συνήθειες, τρόπος ζωής μιας συγκεκριμένης ομάδας που μαθαίνονται, μοιράζονται, κληρονομούνται και καθοδηγούν σκέψεις, αποφάσεις και πράξεις με συγκεκριμένο τρόπο. Πολιτισμική φροντίδα: υποκειμενικές και αντικειμενικές αξίες, πιστεύω και πρότυπα ζωής, που μαθαίνονται, κληρονομούνται και βοηθούν, υποστηρίζουν, διευκολύνουν και καθιστούν ικανό το άτομο ή την ομάδα να διατηρήσει την ευεξία, την υγεία, να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης ή να αντιμετωπίσει την ασθένεια, την αναπηρία και το θάνατο. Πολιτισμικά ευαίσθητη νοσηλευτική φροντίδα: οι βασισμένες στη γνώση ενέργειες ή αποφάσεις που μπορούν να βοηθήσουν, υποστηρίξουν, διευκολύνουν ή ενδυναμώσουν, και οι οποίες είναι σχεδιασμένες να προσαρμόζονται στις πολιτισμικές αξίες, τα πιστεύω και τον τρόπο ζωής ατόμων, ομάδων, ή οργανισμών με στόχο να προσφέρουν ή να στηρίξουν σκόπιμη, ωφέλιμη και ικανοποιητική φροντίδα υγείας ή υπηρεσίες υγείας.

Θεμελιώδεις Έννοιες Ποικιλομορφία στην πολιτισμική φροντίδα Καθολικότητα στην πολιτισμική φροντίδα Κοσμοθεωρία Διαστάσεις κοινωνικοπολιτισμικών δομών Περιβαλλοντικές συνθήκες Εθνική ιστορία Παραδοσιακά συστήματα φροντίδας Επαγγελματικά συστήματα φροντίδας Υγεία Φροντίδα Συντήρηση / διατήρηση της πολιτισμικής φροντίδας Προσαρμογή / διαπραγμάτευση της πολιτισμικής φροντίδας Ανασχεδιασμός / αναδόμηση της πολιτισμικής φροντίδας Νοσηλευτική

Το Μοντέλο του "Ήλιου που Ανατέλλει" (The Sunrise Model)

Σχέση της Θεωρίας με τη Νοσηλευτική Διεργασία Σχέση της Θεωρίας με τη Νοσηλευτική Διεργασία Εκτίμηση – Διάγνωση: συλλογή γνώσεων σχετικών με την ξένη κουλτούρα πριν την επαφή με τον πελάτη Σχεδιασμός – Εφαρμογή: παροχή ευαίσθητης πολιτισμικά νοσηλευτικής φροντίδας. Αξιολόγηση: συστηματική μελέτη και έρευνα των συμπεριφορών νοσηλευτικής φροντίδας. Κίνδυνοι κατά την εφαρμογή της νοσηλευτικής διεργασίας: Πολιτισμικό σοκ Πολιτισμική επιβολή

Υποθέσεις της Θεωρίας Η κουλτούρα είναι το σχεδιάγραμμα για σκέψη και πράξη και αποτελεί την κύρια δύναμη προσδιορισμού των τρόπων φροντίδας της υγείας – ασθένειας και των συμπεριφορών. Οι πολιτισμικές αξίες ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων και των ομάδων. Η ανθρώπινη φροντίδα είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που εκφράζεται διαφορετικά σε όλες τις κουλτούρες. Η πολιτισμική φροντίδα ενώνει τις διανοητικές και πρακτικές διαστάσεις της νοσηλευτικής.

Δυνατά σημεία – Περιορισμοί της Θεωρίας Δυνατά σημεία – Περιορισμοί της Θεωρίας Η αναγνώριση της σημασίας και επιρροής της κουλτούρας σε αυτούς που λαμβάνουν και σε αυτούς που ασκούν τη νοσηλευτική φροντίδα. Περιορισμένος αριθμός πτυχιούχων νοσηλευτών που μπορούν να διεξάγουν έρευνες σχετικές με την διαπολιτισμική φροντίδα. Κίνδυνος πολιτισμικών συστηματικών λαθών και επιβολών λόγω προσωπικών πολιτισμικών αξιών των νοσηλευτών. Πολυπλοκότητα του Μοντέλου.

Η πολυπολιτισμικότητα που χαρακτηρίζει στις μέρες μας τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε υποδεικνύει έναν νέο τρόπο παροχής νοσηλευτικής φροντίδας. Η θεωρία της Μ.Leininger κάλυψε αυτή τη σοβαρή έλλειψη στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας.