ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΛΩΣΣΑ Ορισμός Χαρακτηριστικά Παράγοντες γλωσσικής ποικιλίας
Advertisements

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Εισαγωγή στη Διαπολιτισμική Παιδαγωγική
ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΚΑΣ ΣΤ’2 ΤΑΞΗ. ΔΙΚΑΣΤ ΙΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΛΑΟΣ ΕΔΑΦΟΣ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΟΜΟΘΕ ΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕ ΣΤΚΗ.
Θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική εκπαίδευση
Β΄ τμήμα μετανάστευσης μ Χ Χώρες προορισμού Αυστραλία, Ευρωπαϊκές χώρες και Δυτική Γερμανία.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Η Εθνική Χαρτοθήκη συναντά τους μαθητές. Η Εθνική Χαρτοθήκη ιδρύθηκε το 1997 ως Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς (ΕΚΕΧΧΑΚ) - Εθνική.
Και ανθρώπινα δικαιώματα
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Ορισμός Μορφές Σημασία Αίτια κρίσης Προγονοπληξία Προοδοπληξία Στάση απέναντι στην παράδοση.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
ΜΑΘΗΜΑ 4ο (Κοινωνικές ομάδες)
Ο ρατσισμός επιστρέφει Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και από το 2000 όλο και εντονότερα η Ευρώπη ξαναβλέπει μπροστά της εφιάλτες ενός παρελθόντος,
Μετανάστης είναι αυτός που έχει μεταναστεύσει, ιδίως με κίνητρο την εργασία. Οι μετανάστες ωθούνται από τη φτώχεια και την ανέχεια να αφήσουν τη χώρα.
3. Οι οικονομικές συνθήκες κατά την περίοδο
Εργασία Λογοτεχνίας “Η γυναίκα στην σύγχρονη εποχή” Από τους μαθητές:
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Χορός: Μια πρώτη εννοιολογική προσέγγιση Φιλίππου Φίλιππος Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ, ΔΠΘ
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΠΜΣ Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική Ευρωπαϊκές Πολιτικές Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Θεματική ενότητα 2 ου εξαμήνου / 3 τρίωρα σεμινάρια.
2 η Εργασία «ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ» Πάνος Πλαγάκης Έφη Φλώρου.
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Οι χώρες της Ε.Ε..
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Βιωματική Δράση Α΄Τάξης 2ου Γυμνασίου Πεύκης
Βασιλική Βασιλοπούλου ΠΕΣΥΠ Β΄εξάμηνο
Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.
Eτερότητα και Εκπαίδευση στην Ελληνική Διασπορά
Οι Ελληνεσ Δημιουργουν Αποικιεσ
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
Πολίτη Τριανταφυλλιά 1ο ΔΣ Ελευθερούπολης
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Μετανάστευση.
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΒΑΡΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΛΑΗ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΡΘΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΛΕΤΗΤΗ KRASHING TOLOLYAN.
ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
Η αναχώρηση σε παλαιότερες εποχές Οι δυσκολίες του ταξιδιού
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
UNICEF Η UNICEF αναγνωρίζει πως οι έγκαιρες παρεμβάσεις είναι οι πιο αποτελεσματικές και συνεργάζεται στενά με τα Υπουργεία Παιδείας των αναπτυσσόμενων.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ : ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΑΡΧ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
H ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Γιαννάκης Κουμίδης.
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
ΕΚΦΡΑΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ- ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Εκπαίδευση και μειονότητες
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ RICHARD CLOGG Φοιτητριες: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (5586) ΑΛΛΑΓΙΑΝΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ-ΝΕΚΤΑΡΙΑ(5589)

Εισαγωγή Σημαντικός μελετητής της σύγχρονης και μοντέρνας ελληνικής ιστορίας. Γεννήθηκε στο Rochdale της Μ. Βρετανίας το 1939. Αναγνωρίζεται διεθνώς ως αυθεντία στη σύγχρονη ελληνική ιστορία Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων για την ελληνική ιστορία και πολιτική(A Concise History of Greece, Minorities in Greece: Aspects of a plural society, The Greek diaspora in the twentieth centure).

Έλληνες έμποροι εν τέλει μένουν στην χώρα μετανάστευσης. Προσφορά και Εποχή (1) Τα συγγράματά του αναφέρονται: στην ελληνική διασπορά στις μειονότητες που αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο του «Η συνοπτική ιστορία της Ελλάδας» αναφέρει πως πολλοί Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για οικομικούς λόγούς, σε χώρες όπως η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και η Αίγυπτος. Έλληνες έμποροι εν τέλει μένουν στην χώρα μετανάστευσης. Στην Αυστραλία δημιουργήθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ελληνικόυ πληθυσμού.

Προσφορά και Εποχή (2) Παράλληλα, στο βιβλίο του «Μειονότητες στην Ελλάδα» αναφέρεται στις μειονότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα ξεκινώντας από το 1924 με τους Παλαιημερολογίτες, συνεχίζοντας με τους Καθολικούς, τους Ευαγγελικούς, τους Εβραίους, τους Μουσουλμάνους, τους Αρμένιους, τους Βλάχους τους Σλαβομακεδόνιους και τέλος τους Σαρακατσάνους.

Πλαίσιο Αναφοράς Επιπλέον, στο βιβλίο του «Η Ελληνική διασπορά στον 20ο αιώνα» κάνει αναφορά στην ζωή των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες μεταναστευσης τους και μάλιστα τονίζει κάποιους Έλληνες που ξεχώρισαν στην χώρα υποδοχής τους όπως ο Σπύρος Πέτρου, οι αδερφές Άντριους, ο Ζορζ Γκεταρύ κ.ά. Ασχολείται κυρίως με την ιστορική διασπορά(διωγμοί,καταπίεση,εμπορικοί λόγοι) και λιγότερο με τη μεταναστευτική(«εκούσια» μετακίνηση πληθυσμών από το ελληνικό κράτος).

Ορισμός Διασποράς Για να ορίσει τον Έλληνα της διασποράς δανείζεται τον ορισμό που χρησιμοποίησε κάποτε ο Ελευθέριος Βενιζέλος λέγοντας ότι Έλληνας είναι αυτός που θέλει να είναι Έλληνας, νιώθει Έλληνας και δηλώνει ότι είναι Έλληνας, δηλαδή ότι βάση της εθνικότητας αποτελεί η εθνική συνείδηση . Παράλληλα αναφέρεται στα λεγόμενα του Τζον Άρμστρονγκ, ο οποίος ορίζει την διασπορά ως «οποιαδήποτε εθνική συλλογικότητα που δεν έχει εθνική βάση μέσα σε μία δεδομένη οργανωμένη κοινωνία, αποτελεί δηλαδή μια σχετικά μικρή μειονότητα σε όλα τα τμήματα της.

Κοιν/πολιτικός και οικονομικός ρόλος της διασποράς στη σύγχρονη διασπορά Στην παλαιότερη εποχή της διασποράς, οι οικονομικοί λόγοι αφορούσαν συνήθως την υποστήριξη στην πατρίδα, βέβαια τώρα η οικονομική υποστήριξη αφορά περισσότερο τους ίδιους τους μετανάστες παρά την πατρίδα. Οι μετανάστες του παρελθόντος έχουν ελάχιστα κοινά με αυτούς της εποχής της παγκοσμιοποίησης και της διασυνδεσιμότητας. Η Ελλάδα από χώρα μεταναστών που ήταν, πλέον φιλοξενεί και η ίδια μετανάστες. Βασικότερη αιτία της μετανάστευσης φαίνεται να θεωρεί τη διαφορά της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Θετικά Διασποράς Eξάλειψη των προκαταλήψεων και του ρατσισμού. Κατανοήση της αξίας της πολυπολιτισμικότητας και της καλής συνύπαρξης των ανθρώπων διαφορετικών λαών. Καλλιέργεια των ανθρωπιστικών ιδανικών (αλληλοσεβασμός, αποδοχή του διαφορετικού , ειρηνική συνύπαρξη και συλλογική σκέψη μέσα από την αναγκαιότητα της επίλυσης πανανθρώπινων θεμάτων ). Ενίσχυση διάλογου και αλληλεπίδρασης χωρίς να γίνεται απαραίτητη η αφομοίωση. Συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ διαφορετικών λαών. Στην εκπαίδευση περιλαμβάνεται και το πολυπολιτισμικό κομμάτι. Το σχολείο προάγει το διάλογο και την ελευθερία λόγου και βοηθά τους μαθητές να αντιληφθούν βαθύτερα τους συμμαθητές και τους συνανθρώπους τους κυρίως ως προς τον ηθικό και τον πολιτικό τομέα όχι μόνο στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή.

Η προσέγγιση του Clogg Κοινωνική/ανθρωπολογική γιατί ασχολείται με τον πολιτισμό, κάνει πολλές αναφορές σε αυτόν αλλά και με την έννοια του έθνους. Οικονομική και δημογραφική/ Γεωγραφική προσέγγιση καθώς αναφέρεται πολύ συχνά στην κίνηση των μεταναστών, στο μεταναστευτικό δυναμικό αλλά και τον επαναπατρισμό.. Πολιτική σκοπιά μιλώντας για τις πολιτικές οργανώσεις των αποδήμων στη χώρα υποδοχής.

Συμπερασματικά Έχει ασχοληθεί αρκετά με τη διασπορά και κυρίως με την ελληνική διασπορά. Η διασπορά ταυτίζεται συνήθως με τη «μόνιμη εξορία από την πατρίδα» Τέλος ως προς την ελληνική διασπορά υποστηρίζει πως αυτή δεν έχει αναγνωριστεί και μελετηθεί πλήρως από τους ξένους μελετητές παρόλο που υπολογίζεται ότι το σύνολο των Ελλήνων της διασποράς αποτελεί το μισό του ελλαδικού πληθυσμού.

Ευχαριστούμε πολύ!