Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1

2 Οι Ιδέες του Τζον Λοκ Άγγλος φιλόσοφος, θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικότερους στοχαστές του Διαφωτισμού και είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Πατέρας του Κλασικού Φιλελευθερισμού. Υπήρξε πατέρας της θεωρίας των φυσικών δικαιωμάτων, εφόσον πίστευε πως ο άνθρωπος με τη γέννηση του διαθέτει τρία αναφαίρετα δικαιώματα: ζωής, ελευθερίας και περιουσίας. Επηρεασμένος από την πολιτική κατάσταση της Αγγλίας τον 17ο , ο Λοκ υποστήριξε την νόμιμη εξέγερση του λαού κατά της εξουσίας, όταν αυτή γίνει τυραννική και οδηγείται σε αυθαιρεσίες, δηλαδή την έννοια του κοινωνικού συμβολαίου.

3

4 Στο βιβλίο του,’ Δεύτερη Πραγματεία περί Κυβερνήσεως’,που εκδόθηκε το 1689, ο Λοκ εκθέτει την πολιτική θεωρία του και θεμελιώνει την πολιτική ιδεολογία του φιλελευθερισμού.

5 Α. Εισαγωγή Η ιστορία του Διαφωτισμού, ως μία περίοδος που θεμελίωσε τον φιλελεύθερο τρόπο σκέψης, την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας, των ελευθεριών, των δικαιωμάτων του πολίτη, την ισονομία , την ανεξιθρησκεία και τον ορθολογισμό τροφοδότησε τον σύγχρονο κόσμο με ιδέες, επιστημονικές γνώσεις, δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες. Γι’αυτό κι εγώ επέλεξα να ασχοληθώ με έναν από τους κύριους εμπνευστές του κινήματος, τον Τζον Λοκ.

6 Β. Προβλήματα που αντιμετώπισα
Λόγω του ότι πάρα πολλοί ιστορικοί και ερευνητές έχουν ασχοληθεί με το κίνημα του Διαφωτισμού αλλά και με τις ιδέες που πρέσβευε ο καθένας διαφωτιστής ξεχωριστά, υπάρχει τεράστιο εύρος πηγών που καλύπτει το πάραπάνω θέμα. Διαβάζωντας τις πηγές μου, προσπάθησα να συλλέξω τα στοιχεία εκείνα που με ενδιέφεραν και μου κίνησαν περισσότερο το ενδιαφέρον και στη συνέχεια να τις συνθέσω στο κείμενό μου. Κάτι που επίσης βρήκα απετιτικό ήταν να κατανοήσω εις βάθος και γρήγορα τις απόψεις του Λοκ σε πολιτικά και φιλοσοφικά ζητήματα , εφόσον δεν ήμουν εξοικειομένη με τέτοιου βάθους φιλοσοφικές αναλύσεις. Ωστόσο, διαβάζοντας προσεχτικά τα κείμενα και τις πηγές του, κατάφερα να καταλάβω σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο σκέψης , τις ιδέες και τους στόχους που είχε για την διαμόρφωση και την εξέλιξη ενός κράτους δικαίου.

7

8 Γ. Βιβλιογραφία Για την συλλογή των πηγών μου, απευθύνθηκα αρχικά στη βιβλιοθήκη του σχολείου μου, ωστόσο τα βιβλία που αφορούσαν το θέμα που είχα επιλέξει ήταν περιορισμένα. Έτσι, βρήκα στο σπίτι διάφορα βιβλία που πραγματεύονταν το θέμα των πολιτικών και φιλοσοφικών ιδεών. Προσπάθησα να βρω σ’αυτά τις σελίδες στις οποίες αναγράφονταν θέματα που με ενδιέφεραν και άρχισα να τα διαβάζω προσεχτικά. Όταν είχα σχηματίσει μια σφαιρική εικόνα για το θέμα, άρχισα να γράφω. Στόχος μου ήταν η σύνθεση των πηγών μου και όχι η απλή καταγραφή των αναλύσεων μόνο ενός βιβλίου.

9 Βιβλιογραφία -Κώστας Γ. Μαυριάς, Ιστορία των Πολιτικών Ιδεών, Ν.Σακκουλάς, 1985. -John Locke, Two Treatises on Civil Government -Γιάννης Πολίτης, Το δικαίωμα της πολιτικής ανυπακοής, Ψυχογιος,2012 -John Locke, An essay concerning Human Understanding -Ευστράτιος Τσουρέας, Ιστορία του Νεότερου Κόσμου, Ελληνοέκδωση.

10 Δ. Συμπεράσματα Μέσα από την εργασία μου, εκτός του ότι εμπλούτισα τις γνώσεις μου γύρω από το θέμα των φιλοσοφικών και πολιτικών ιδεών του 17ου αιώνα, είχα επίσης την ευκαιρία να μελετήσω την διαχρονικότητα των ιδεών του Λοκ συγκρίνοντας την εφαρμογή τους και στα κράτη του 21ου αιώνα. Επιπλέον, μέσα από την έρευνα και την διασταύρωση των πηγών, απέκτησα κριτική άποψη και σκέψη αναφορικά με την έννοια του κράτους δικαίου και την έννοια της ισότητας Μέσα από την συγκροτημένη μελέτη των πηγών καλλιέργησα την μεθοδικότητα και τέλος, κατανόησα την σημασία που έχει η έρευνα στη διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης άποψης γύρω από ένα σύνθετο θέμα.

11 Ευχαριστώ για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Β1."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google