1. Εγκυρότητα-Αξιοπιστία μετρήσεων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μ.Τακούση.  Ανασκόπηση σημαντικών εννοιών της αξιοπιστίας και της εγκυρότητας μιας ποσοτικής μελέτης  Πρακτική εφαρμογή.
Advertisements

Συνάντηση 12η: Εγκυρότητα και αξιοπιστία στην εκπαιδευτική έρευνα
Αξιοπιστία Γ. Σιδερίδης
Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Ομιλητής Νίκος Πασχαλακης.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την.
Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων Ενότητα 3: Αξιολόγηση Προσωπικού Δημήτριος Σταυρουλάκης Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό.
Απόκλίσεις της σπονδυλικής στήλης Σκολίωση, Κύφωση, Λόρδωση
1 ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ 8 Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΤΑΘΜΙΣΗ, ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ.
Αξιοπιστία της Μέτρησης Γεώργιος Σιδερίδης. 22 Αξιοπιστία και Εγκυρότητα στη Μέτρηση Χαρακτηριστίκών ‘Η εγκυρότητα προϋποθέτει την αξιοπιστία’
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Φοιτήτρια: Ανδριανοπούλου Κωνσταντίνα.
ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Εισαγωγή N. ΝΙΚΗΤΑΚΟΣ Καθ. Παν. Αιγαίου Γ. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ Μεταδιδακτορικός Υπότροφος Δ. Παπαχρήστος μέλος ΕΔΙΠ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων διαφέρουν μεταξύ τους και δεν είναι όλες εξίσου κατάλληλες για κάθε ερευνητικό πρόβλημα.
Δ. Καραγιάννη: Έρευνα Αγοράς, Μέρος 2ο, Μέτρηση 1 Έρευνα Αγοράς Μέρος 2ο Μέτρηση.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 5: Συμπαράγωγα Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
12. Αναπαραγωγή & ανάπτυξη Βιολογία Α’ Λυκείου. Αναπαραγωγή Το μόνο σύστημα που δεν είναι απαραίτητο για επιβίωση Ύπαρξη 2 διαφορετικών φύλων Πρωτεύοντα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο Ενότητα Αγροτική κοινωνία 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Ποιοτικός Έλεγχος Πρώτων Υλών Ενότητα 3: Ποιοτικός Έλεγχος στα Έπιπλα Γεώργιος Νταλός, Καθηγητής, Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, T.E.I.
Μεθοδολογία Έρευνας Π.Τ.Ε.Α. Μάθημα 23/10/2015 Ηλίας Αβραμίδης Tel:
Διαγνωστικά Θέματα Λογοθεραπείας Δρ. Μαρία Καμπανάρου Επίκουρη Καθηγήτρια Λογοθεραπείας.
Μελέτη της αυτοδιαχείρισης του διαβήτη με την εφαρμογή ειδικού ερωτηματολογίου σε παιδιά και εφήβους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 Τζίτζικα Γεωργία, Κύργιος.
Πίστη πελατών και στρατηγική προϊόντος. Ικανοποίηση του πελάτη: το κλειδί για την πίστη των πελατών  Η ανώτερη εξυπηρέτηση του πελάτη δημιουργεί ικανοποίηση.
Εγκυρότητα Γ. Σιδερίδης. Είδη Εγκυρότητας (Validity)  Εννοιολογική “Construct” validity  Περιεχομένου “Content” validity  Συγκλίνουσα “Convergent”
Test.
Test.
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ BOTMP The Bruininks-Oseretsky test of motor proficiency Τεστ μέτρησης της κινητικής επάρκειας ΕΙΡΗΝΗ.
Εγκυρότητα και αξιοπιστία
ΨΥΧΟKOIΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Μάθημα 3-4
«Περιοδική έρευνα πεδίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα ΜΜ εμπορικών επιχειρήσεων» ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013   Ενίσχυση της επιστημονικής και επιχειρησιακής ικανότητας.
Υπολογισμός του Δείκτη Εσωτερικής Συνέπειας alpha του Cronbach με το SPSS Γεώργιος Σιδερίδης.
Εισαγωγή στην επιλογή μονάδων και τη δειγματοληψία
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.
ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκυρότητα Γ. Σιδερίδης
Ανδρέας Αυγερινός Τ.Ε.Φ.Α.Α. – Δ.Π. Θράκης
ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
Δημιουργία και επεξεργασία ερωτηματολογίου με τις google forms
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την.
(ALPHA BANK – EUROBANK – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ – ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Σημείωση: Οι οδηγίες που ακολουθούν αποτελούν βοήθημα και δεν αντικαθιστούν την.
Σχολικός εκφοβισμός Ιστορίες (1ο μέρος) Παρατηρητές
Προδιαγνωστική Μελέτη και Μελέτη Σκοπιμότητας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΜΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ»
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.
Αξιοπιστία Γ. Σιδερίδης
23o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Α. Π. Θ
Η σοκολάτα στη διατροφή μας
Οικοδομώντας την αυτοεκτίμηση του παιδιού
Επίπεδο Υγείας Ελληνικού Πληθυσμού και Σύστημα Υγειας
Εβδομάδα 8
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
«Το κάπνισμα στην καθημερινή ζωή των μαθητών
της Συναισθηματικής Νοημοσύνης σε έναν Αεροπορικό Οργανισμό
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕ. Θ. Ε
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ THE KIDNEY DISEASE QUESTIONNAIRE ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3,
أثر بعض استراتيجيات حل المشكلات الرياضية وتكوينها
ΦΥΛΕΤΙΚΟΣ ΔΙΜΟΡΦΙΣΜΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Τέστ Μπανάνας Test de la banane: Κάνε κλίκ!.
ניהול איכות ובקרת איכות סטטיסטית
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσική Αγωγή & Αθλητισμός»
Συμβουλές Πωλήσεων Καλοκαίρι 2018 ON LINE Εκπαίδευση - Αύγουστος 2018.
Λογιςτικη κοςτους ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΑ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΠΦΠροφίλ εταιρείας.
(ALPHA BANK – EUROBANK – ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

1. Εγκυρότητα-Αξιοπιστία μετρήσεων Η εγκυρότητα (validity) αναφέρεται στο αν η ερώτηση καταγράφει αυτό το οποίο επιθυμεί ο/η ερευνητής/τρια. Η αξιοπιστία (reliability) εξετάζει το αν η επανάληψη της μέτρησης κάτω από τις ίδιες ερευνητικές συνθήκες δίνει το ίδιο αποτέλεσμα. Και τα δύο χαρακτηριστικά αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία καθορισμού μία σωστής ερευνητικής διαδικασίας. Κάθε ερευνητής/τρια θα πρέπει να φροντίζει για την τεκμηρίωση τους ώστε η ερευνητική του/της εργασία να μπορεί να είναι αποδεκτή σε ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό.

Σχόλια Ο/η ερευνητής/τρια θα πρέπει να φροντίζει για υψηλές τιμές εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Οι έγκυρες ερωτήσεις είναι συνήθως και αξιόπιστες. Αντιθέτως, μία αξιόπιστη ερώτηση δεν είναι κατ’ ανάγκη έγκυρη. Μπορεί δηλαδή να δίνει συστηματικά λανθασμένα αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλές μορφές εγκυρότητας και αξιοπιστίας μετρήσεων. Θα εξετάσουμε τις πιο συχνές και σημαντικές. Εκτός από την εγκυρότητα και αξιοπιστία μετρήσεων υπάρχει και η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των ερευνητικών σχεδιασμών. Αναφέρονται στον τρόπο που έχει δομηθεί συνολικά η ερευνητική διαδικασία, πχ. η επιλογή μεταβλητών, δείγματος, κλπ. Δεν θα αναφερθούμε ξεχωριστά σε αυτή τη διάσταση γιατί κατά τη διάρκεια των εβδομάδων καλύπτουμε αρκετά από τα σχετικά ζητήματα εγκυρότητας και αξιοπιστίας. Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος εντοπισμού προβλημάτων εγκυρότητας και αξιοπιστίας είναι η διεξαγωγή μίας πιλοτικής-δοκιμαστικής έρευνας.

Είδη εγκυρότητας-1 Φαινομενική (face validity): Όταν η ερώτηση φαίνεται ότι μετράει αυτό που πρέπει να μετράει. Η καταγραφή της φαινομενικής εγκυρότητας μπορεί να γίνει από άτομα που έχουν συμμετοχή στην ερευνητική διαδικασία. Για παράδειγμα αν θέλουμε να μετρήσουμε το είδος της ηγεσίας που ασκούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων δημιουργούμε ένα σχετικό ερωτηματολόγιο. Για να μετρήσουμε το βαθμό φαινομενικής εγκυρότητας, επιλέγουμε κάποιους διευθυντές και τους ζητάμε να βαθμολογήσουν σε κλίμακα 1-5 (1=καθόλου, 5=πάρα πολύ) το αν οι ερωτήσεις (συνολικά ή επιμέρους) είναι σχετικές με το υπό διερεύνηση θέμα. Ο συνολικός μέσος όρος των ερωτήσεων ή οι μέσοι όροι επιμέρους τμημάτων του ερωτηματολογίου μας δίνουν μία καλή ένδειξη φαινομενικής εγκυρότητας.

Είδη εγκυρότητας-2 Περιεχομένου (content validity): Όταν οι ερωτήσεις του ερωτηματολογίου αντιπροσωπεύουν το περιεχόμενο αυτού που ενδιαφέρει τον ερευνητή να μετρήσει. Παράδειγμα: Έστω ότι μας ενδιαφέρει να μετρήσουμε την ξενοφοβία σε έναν πληθυσμό. Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από ερωτήσεις που καταγράφουν είδη αλλά και περιπτώσεις ξενοφοβίας. Είμαστε όμως σίγουροι ότι έχουν καλυφθεί όλες οι πλευρές του φαινομένου της ξενοφοβίας στο ερωτηματολόγιο; Για το λόγο αυτό το ερωτηματολόγιο δίνεται σε ορισμένους ειδικούς (experts) οι οποίοι ατομικά ή συλλογικά εκφράζουν τη γνώμη τους για το αν υπάρχει ικανοποιητική κάλυψη όλων των πτυχών της έρευνας.

Είδη εγκυρότητας-3 Εγκυρότητα σχετική με κριτήριο (criterion validity): Εξετάζει αν οι τιμές που προκύπτουν από τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μπορούν να προβλέψουν κάποιο αποτέλεσμα ή κριτήριο που αναμένεται να προβλέπουν. Παράδειγμα: Οι επιδόσεις στις γραπτές επιδόσεις των πρόχειρων διαγωνισμάτων που διενεργούνται μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια του έτους στο Γυμνάσιο προβλέπουν την επίδοση στις τελικές εξετάσεις; Λογικά, θα πρέπει να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των δύο παραπάνω βαθμολογιών. Αυτό εξακριβώνεται με υψηλές τιμές των συντελεστών συσχέτισης οι οποίοι είναι δείκτες στους οποίους θα αναφερθούμε εκτενέστερα στις επόμενες εβδομάδες.

Είδη εγκυρότητας-4 Εγκυρότητα εννοιολογικής κατασκευής (construct validity): Αναφέρεται σε μορφές εγκυρότητας όταν ερευνούμε κυρίως ψυχολογικά-ψυχομετρικά χαρακτηριστικά ή γενικές θεωρητικές έννοιες όπως η ευφυία, η κατάθλιψη, το άγχος κλπ. Γενικά, η καταγραφή της συγκεκριμένης μορφής εγκυρότητας είναι μία πολύπλευρη διαδικασία που εμπεριέχει πολλές από τις τεχνικές που αναφέρονται στα προηγούμενα είδη εγκυρότητας αλλά και σχετικά προχωρημένες στατιστικές τεχνικές όπως παραγοντική ανάλυση. Διαβάστε την ενότητα 3.4 από το σχετικό άρθρο των Ουζούνη-Νακάκη.

Είδη αξιοπιστίας-1 Επαναχορήγηση (test-retest): Το ερωτηματολόγιο δίνεται στα ίδια άτομα 2 φορές με κάποια χρονική απόσταση. Υψηλή αξιοπιστία σημαίνει υψηλές τιμές των αντίστοιχων συντελεστών συσχέτισης. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι ερωτήσεις τη δεύτερη φορά είναι πιο οικείες επηρεάζοντας τις απαντήσεις. Ενναλακτικών μορφών (alternate forms): Χρησιμοποιείται όταν αναπτύσσονται δύο «ισοδύναμα» ερωτηματολόγια τα οποία δίνονται στα ίδια άτομα. Επίσης αναμένουμε υψηλές συσχετίσεις. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι η δυσκολία στην ανάπτυξη ισοδύναμων εργαλείων μέτρησης.

Είδη αξιοπιστίας-2 Διχοτόμηση δείγματος (split-half reliability): Το δείγμα χωρίζεται σε 2 μέρη (μισά) και ελέγχεται αν οι απαντήσεις μεταξύ των δύο μερών παρουσιάζουν υψηλή συσχέτιση (που υποδηλώνει υψηλή συσχέτιση) ή όχι. Εσωτερική συνοχή (internal consistency): Γίνεται χρήση του συντελεστή Cronbach’s alpha που μετρά τη συνοχή των items σε μία κλίμακα. Για παράδειγμα στην κλίμακα αυτοεκτίμησης του Rosenberg θα πρέπει οι απαντήσεις στις ερωτήσεις (items) της κλίμακας να «κινούνται» προς την ίδια κατεύθυνση. Αποτελεί τον πιο συνηθισμένο συντελεστή αξιοπιστίας κλιμάκων στις κοινωνικές επιστήμες και οι αποδεκτές τιμές είναι >0,60-0,70. Πλέον στις περισσότερες επιστημονικές εργασίες όπου γίνεται χρήση κλιμάκων απαιτείται η αναφορά στην τιμή Cronbach’s alpha.