Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ THE KIDNEY DISEASE QUESTIONNAIRE ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ THE KIDNEY DISEASE QUESTIONNAIRE ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ THE KIDNEY DISEASE QUESTIONNAIRE ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ
Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3, Ράλλη Μαρία4, Μωυσόγλου Ιωάννης5, Μπαμπάτσικου Φωτούλα6,Ζυγά Σοφία7 1Νοσηλεύτρια ΠΕ, PhD, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 2Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη 3Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα 4Νοσηλεύτρια ΤΕ, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Καλαμάτα 5Νοσηλευτής ΤΕ, PhD, Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Λαμία 6Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας 7Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σπάρτη Εισαγωγή: Η γνώση σχετικά με τη Χρόνια Νεφρική Νόσο είναι ζωτικής σημασίας για την σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Σκοπός: Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας και εγκυρότητας της ελληνικής έκδοσης της κλίμακας γνώσεων “The Kidney Disease Questionnaire” σε ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Υλικό και Μέθοδος: Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας της επαναληψιμότητας οι ασθενείς (Ν=17) συμπλήρωσαν την κλίμακα δύο φορές σε χρονικό διάστημα 15 ημερών. Για τον συσχετισμό των αποτελεσμάτων μεταξύ των δύο μετρήσεων χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης McNemar Bowker. Η εσωτερική αξιοπιστία της κλίμακας ελέγχθηκε μέσω του δείκτη Cronbach's Alpha. Η δομική εγκυρότητα ελέγχθηκε μέσω της διακριτικής και συγκλίνουσας εγκυρότητας χρησιμοποιώντας τις κλίμακες GR-Simplified Medication Adherence Questionnaire-HD και Missoula Vitas Quality of Life Index-15. Επιπλέον, δόθηκε ερωτηματολόγιο δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε στο 5%. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το στατιστικό πακέτο IBM SPSS Statistics version 21. Αποτελέσματα: Όσον αφορά την αξιοπιστία επαναληψιμότητας, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης συμπλήρωσης. Ο δείκτης Cronbach's Alpha ήταν ίσος με 0,85. Η κλίμακα The Kidney Disease Questionnaire βρέθηκε να σχετίζεται τόσο με την κλίμακα GR-Simplified Adherence-HD όσο και με την κλίμακα Missoula Vitas Quality of Life Index-15. Η εξεύρεση διαφορών στη βαθμολογία της κλίμακας γνώσεων ανάλογα με την ηλικία, το αν ζούσαν μόνοι, το επίπεδο εκπαίδευσης, τα χρόνια υποβολής σε αιμοκάθαρση και ο τύπος αγγειακής προσπέλασης υποδηλώνουν τη διακριτική εγκυρότητα του ερωτηματολογίου. Συμπεράσματα: Η κλίμακα The “Kidney Disease Questionnaire” είναι ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για τη διερεύνηση του επιπέδου γνώσης των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.


Κατέβασμα ppt "ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ THE KIDNEY DISEASE QUESTIONNAIRE ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΥΠΟ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ Αλικάρη Βικτώρια1, Τσιρώνη Μαρία2, Μάτζιου Βασιλική3,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google