Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ.Σταυρινός, Δ.Β.Παναγιωτάκος]

2 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (2x2) Πίνακα Συχνοτήτων
Ο πίνακας στον οποίο ταξινομούνται τα αποτελέσματα που προέρχονται από μελέτες ελέγχων-περιστατικών λέγεται πίνακας των παρατηρούμενων συχνοτήτων.

3 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (2x2) Πίνακα Συχνοτήτων
Για να ελέγξουμε, στατιστικά, τη σημαντικότητα της επίδρασης του κινδύνου στα περιστατικά σε σχέση με τους ελέγχους, συγκρίνουμε τον πίνακα των παρατηρούμενων συχνοτήτων με τον πίνακα των συχνοτήτων που θα αναμέναμε αν η έκθεση στον κίνδυνο δεν επηρέαζε την κατάσταση των περιστατικών και των ελέγχων.

4

5 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (2x2) Πίνακα Συχνοτήτων
Παράδειγμα: Ένα τυχαίο δείγμα 618 παιδιών ηλικίας ετών εξετάσθηκε ως προς τη διατροφική κατάσταση και την απόδοση των παιδιών στο σχολείο. _ _ Οι ερευνητές επιθυμούν να ελέγξουν κατά πόσον η διατροφική κατάσταση των παιδιών επηρεάζει την ακαδημαϊκή τους απόδοση (α=0.05)

6 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων

7

8

9 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων
Οι βαθμοί ελευθερίας του κριτηρίου X2 σε αντιδιαστολή με τους βαθμούς ελευθερίας του κριτηρίου t-test, δεν εξαρτώνται από τον αριθμό των παρατηρήσεων, αλλά από τον αριθμό των στηλών και των γραμμών του διαξονικού πίνακα {(K-1)*(L-1)}

10 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων

11 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων
Παράδειγμα: Μια ασφαλιστική εταιρεία ενδιαφέρεται να εξετάσει αν το ποσοστό κάλυψης των νοσοκομειακών εξόδων των ασφαλισμένων επηρεάζει τη διάρκεια της παραμονής τους στο νοσοκομείο. Χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από ένα μεγάλο νοσοκομείο για να ελέγξετε την υπόθεση αυτή (α=0.01)

12 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων

13 Έλεγχος Ανεξαρτησίας Χ2 σε (rxc) Πίνακα Συχνοτήτων
Η0: Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και το ποσοστό κάλυψης των νοσοκομειακών εξόδων από την ασφαλιστική εταιρεία είναι παράγοντες ανεξάρτητοι ΗΑ: Η διάρκεια της παραμονής στο νοσοκομείο και το ποσοστό κάλυψης των νοσοκομειακών εξόδων από την ασφαλιστική εταιρεία δεν είναι παράγοντες ανεξάρτητοι


Κατέβασμα ppt "ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google