Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ

2 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ Ο μετασχηματιστής είναι μια ηλεκτρικη μηχανή που μετατρέπει ηλεκτρική ενέργεια ενός επιπέδου τάσης σε ηλεκτρική ενέργεια ενός διαφορετικού επιπέδου τάσης. Δευτερεύον Τύλιγμα Πρωτεύον Τύλιγμα Πυρήνας

3 ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Στον ιδανικό Μ/Σ ισχύει:

4 ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Ισχύς Εισόδου: Ισχύς Εξόδου:

5 ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ Μ/Σ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΟΥΣ Μ/Σ

6 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Στην ανάλυση του ιδανικού μετασχηματιστή δεν λάβαμε υπόψη: Τις ωμικές αντιστάσεις των τυλιγμάτων. Τις μαγνητικές ροές σκέδασης. Το ρεύμα διέγερσης που απαιτείται για την δημιουργία μαγνητικής ροής στον πυρήνα του μετασχηματιστή.

7 ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΣ Μαγνητική ροή που διαρρέει το δευτερεύον τύλιγμα: Αμοιβαία Ροή Ροή Διαρροής Μαγνητική ροή που διαρρέει το πρωτεύον τύλιγμα: Αμοιβαία Ροή Ροή Διαρροής

8 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ Μ/Σ Η τάση στο πρωτεύον του Μ/Σ:
Η τάση στο δευτερεύον του Μ/Σ: Τί θα άλλαζε στις παραπάνω σχέσεις στην περίπτωση ιδανικού Μ/Σ?

9 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ Μ/Σ
Ρεύμα Διέγερσης (αφόρτιστη λειτουργία): Ρεύμα Απωλειών Πυρήνα Ρεύμα μαγνήτισης ΡΕΥΜΑ ΔΙΕΓΕΡΣΗΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΔΙΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΤΥΛΙΓΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΤΙΟ.

10 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ Μ/Σ Ρεύμα Διέγερσης

11 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΙ Μ/Σ Ρεύμα Μαγνήτισης

12 ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ Απώλειες χαλκού πρωτεύοντος και δευτερεύοντος: Ωμικές απώλειες στα τυλίγματα πρωτεύοντος και δευτερεύοντος του μετασχηματιστή. Απώλειες εξαιτίας δινορρευμάτων: Είναι θερμικές (ωμικές) απώλειες που καταναλώνονται στην αντίσταση μετάλλου του πυρήνα και είναι ανάλογες με το τετράγωνο της τάσης που εφαρμόζεται στην είσοδο του μετασχηματιστή. Απώλειες Υστέρησης: Ωφείλονται στην αναδιάταξη των μαγνητικών περιοχών στο εσωτερικό του πυρήνα. Ροή Διαρροής (Σκέδαση): Το μέρος της μαγνητικής ροής που ξεφεύγει από τον πυρήνα στον αέρα.

13 ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ

14 ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ
Απώλειες Χαλκού Δευτερεύοντος: (ανοιγμένες) Αυτεπαγωγή Δευτερεύοντος: Αντίδραση Σκέδασης (ανοιγμένη) Απώλειες Χαλκού Πρωτεύοντος Ρεύμα Μαγνήτισης Απώλειες Πυρήνα ΑυτεπαγωγήΠρωτεύοντος (Αντίδραση Σκέδασης)

15 ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

16 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Πείραμα Βραχυκύκλωσης (short circuit test): Πείραμα Ανοικτού Κυκλώματος (open circuit test):

17 ΠΕΙΡΑΜΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΗΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΣΗΣ Κατά τη διάρκεια του πειράματος μετράμε την τάση του πρωτεύοντος, το ρεύμα του πρωτεύοντος και την ισχύ με βαττόμετρο και υπολογίζουμε τη συνολική ωμική και επαγωγική αντίσταση. Ποιά η τιμή της τάσης που εφαρμόζουμε στο πρωτεύον;

18 ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ
ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ ΠΕΙΡΑΜΑ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ Κατά τη διάρκεια του πειράματος μετράμε την τάση του πρωτεύοντος, το ρεύμα του πρωτεύοντος και την ισχύ με βαττόμετρο και υπολογίζουμε τις παραμέτρους Rc και Χm.


Κατέβασμα ppt "ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google