Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ.
Τσιανάκα E., Φουντάς K. Νευροχειρουργική Κλινική Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

2 Αντικείμενο Η εργασία αυτή αποτελεί μια αρχική πρόταση, η οποία διαμορφώθηκε μετά από καταγραφή και μελέτη των δυσκολιών εφαρμογής πρωτοκόλλων κλινικής έρευνας, στην Ελλάδα, με τις παρούσες συνθήκες.

3 Η κατάσταση στην Ελλάδα
Ποσοστό (%) δαπανών για Έρευνα και Ανάπτυξη, επί του ΑΕΠ (2014): Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση, μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Βασικοί δείκτες Έρευνας και Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2014 στην Ελλάδα – Προκαταρκτικά στοιχεία. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αθήνα, Νοέμβριος 2015

4 Η κατάσταση στην Ελλάδα
Δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη (σε εκατ. €) (2014): Η Ελλάδα βρίσκεται στη 16η θέση, μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ. Βασικοί δείκτες Έρευνας και Ανάπτυξης για δαπάνες και προσωπικό το 2014 στην Ελλάδα – Προκαταρκτικά στοιχεία. Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Αθήνα, Νοέμβριος 2015

5 Η κατάσταση στην Ελλάδα
2009 – 2013: έλληνες επιστήμονες - μετανάστες. Στην Ελλάδα - Άτομα ηλικίας ετών με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση: 88%, Ο αντίστοιχος Μ.Ο. της Ευρωζώνης: 80%. 2013: Στην Ελλάδα – 6,6 ιατροί/1000 κατοίκους. Ο αντίστοιχος Μ.Ο. του ΟΟΣΑ: 3,3 ιατροί/1000 κατοίκους. Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Alpha Bank, Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών. Οκτώβριος 2015

6 Η κατάσταση στην Ελλάδα
Τα βασικότερα εργαλεία έρευνας (το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και οι χρηματοδοτήσεις) δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα οι επίδοξοι ερευνητές, γρήγορα να απογοητεύονται και είτε να εγκαταλείπουν τις προσπάθειες, είτε να καταφεύγουν σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τις διαδικασίες της έρευνας. Δεν έχει επιτευχθεί έως τώρα ουσιαστική σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας, με την παραγωγική διαδικασία.

7 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ Αποτελεσματική προώθηση της Κλινικής Έρευνας.
Ενδυνάμωση του Τριτοβάθμιου ρόλου των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Απασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, εντός των συνόρων. Αξιοποίηση των εργαλείων στήριξης της Κλινικής Έρευνας. Σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με την παραγωγική διαδικασία.

8 ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η πρόταση βασίζεται στη δημιουργία μιας «Ερευνητικής Κλινικής» ή αλλιώς «Κλινικής Εφαρμοσμένης Έρευνας», σε κάθε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της χώρας. Οι κλινικές αυτές, θα λειτουργούν σε μια βάση συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, προς αμοιβαίο όφελος. Η λειτουργία αυτών των κλινικών θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και αυτές θα ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στη δικαιοδοσία του δημοσίου. Ανεξάρτητη λειτουργία (όχι τμήμα υπάρχουσας κλινικής ή τμήματος). Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας, σύμφωνα με τους κανονισμούς.

9 Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Ιδιωτική ασφάλιση
Έξοδα λειτουργίας της κλινικής + Έξοδα εφαρμογής των κλινικών πρωτοκόλλων Οικονομική τροφοδότηση του Νοσοκομείου Ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Ιδιωτική ασφάλιση Χρηματοδότηση φορέων και οργανισμών Οικονομική συμμετοχή των ασθενών Δωρεές και κληροδοτήματα

10 ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ
Ανάγκη: Οργάνωσης προς την εξεύρεση οικονομικών πόρων. Οικονομικού συντονισμού. Συντονισμού και καθορισμού του πλαισίου συνεργασιών. Σύνδεση του ερευνητικού και καινοτόμου αποτελέσματος με την παραγωγική διαδικασία και την οικονομία της χώρας. ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ. ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ

11 Οργάνωση λειτουργίας Σύμβαση έργου με τους ενδιαφερόμενους ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες, κατά περίπτωση. Κάλυψη από προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές), ανάλογα με την πληρότητα και τις ανάγκες. Ιατρός – Διευθυντής της Κλινικής, με βάση τα πραγματικά προσόντα για τη θέση.

12 Οργάνωση λειτουργίας Στενή συνεργασία του προσωπικού με τους ερευνητές. Εξοικείωση του προσωπικού με την εφαρμογή των Ερευνητικών Κλινικών Πρωτοκόλλων. Ο αριθμός των ερευνητικών προγραμμάτων θα είναι κάθε φορά ανάλογος με την εκτίμηση της αναμενόμενης ημερήσιας πληρότητας και θα επανεκτιμάτε με το πέρας του κάθε προγράμματος και την έγκριση ενός νέου.

13 Οργάνωση λειτουργίας Η έναρξη μιας κλινικής μελέτης σε αυτές τις νέες κλινικές, προϋποθέτει την κατάθεση της πλήρους ερευνητικής πρότασης. Για την τελική έγκριση της κάθε υποβαλλόμενης πρότασης, είναι απαραίτητο αυτή να εγκριθεί τόσο από άποψη επιστημονικού ενδιαφέροντος, επάρκειας, καινοτομίας, ασφάλειας και ιατρικής ηθικής, όσο και από άποψη οικονομικού οφέλους για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

14 Οργάνωση λειτουργίας Πρέπει να συνυπολογιστεί κατά πόσο είναι εφικτή η πραγματοποίηση της κάθε μελέτης με τα δεδομένα του εκάστοτε Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Δικαίωμα υποβολής πρότασης θα έχουν μεμονωμένοι ερευνητές ή ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

15 Οργάνωση λειτουργίας Στις κλινικές αυτές θα μπορούν να νοσηλευτούν ασθενείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι αυτοβούλως εκφράζουν την επιθυμία συμμετοχής τους σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα. Για τη συμμετοχή ασθενούς σε μία κλινική μελέτη, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου, όπου θα εξετάζεται από τον υπεύθυνο κλινικό ερευνητή του προγράμματος και θα κρίνεται, έτσι, εάν ο συγκεκριμένος ασθενής πληροί τις απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις. Ο ασθενής δεν θα μπορεί να συμμετέχει συγχρόνως σε περισσότερες από μία κλινικές μελέτες.

16 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Παραμονή των νέων ερευνητών εντός της χώρας. Προσέλκυση στη χώρα μας και ερευνητών ή ερευνητικών προγραμμάτων του εξωτερικού. Ευκαιρίες σε νέους ερευνητές. Ευκαιρίες εφαρμογής νέων θεραπειών σε ερευνητικό επίπεδο. Νέες θέσεις εργασίας. Εισροή κεφαλαίων – ενίσχυση της οικονομίας.

17 ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Προαγωγή της καινοτομίας. Οικονομική τροφοδότηση των Τριτοβάθμιων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων  Καλύτερη λειτουργία και βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Αμοιβαίο όφελος ανάπτυξης ιδιωτικού /δημοσίου τομέα. Σύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με την παραγωγική διαδικασία.

18 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ


Κατέβασμα ppt "ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ EΡΕΥΝΑΣ. EΝΑ ΝΕΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google