Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Ομιλητής Νίκος Πασχαλακης.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Ομιλητής Νίκος Πασχαλακης."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Ομιλητής Νίκος Πασχαλακης Διευθύνων Σύμβουλος της QUALITY & RELIABILITY [ΚΟΥΑΛ]

2  Δομή της παρουσίασης Τι είναι ο εσωτερικός έλεγχος Τι είναι το ERP Πως το ERP βοηθάει στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου.

3 Μέρος 1 Τι είναι ο εσωτερικός έλεγχος;

4 Ορισμός  Ο εσωτερικός έλεγχος είναι μια διεργασία (process) που εφαρμόζεται από το Διοικητικό συμβούλιο, τους διευθυντές και το προσωπικό μιας εταιρείας και είναι σχεδιασμένη να παρέχει επαρκή διασφάλιση σχετικά με την επίτευξη των στόχων στους παρακάτω τομείς: Αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των εργασιών της εταιρίας Αξιοπιστία των Λογιστικών καταστάσεων Συμμόρφωση με τους κειμένους νόμους και κανονισμούς.

5 Σύνθεση  Ο εσωτερικός έλεγχος αποτελείται από πέντε συσχετισμένα συστατικά ως εξής: 1.Περιβάλλον ελέγχου 2.Αξιολόγηση του κινδύνου 3.Δραστηριότητες ελέγχου 4.Ενημέρωση και επικοινωνία 5.Παρακολούθηση

6 Έλεγχοι επί των Πληροφοριακών Συστημάτων  Γενικοί έλεγχοι Τρόπος λειτουργίας του μηχανογραφικού κέντρου Προμήθεια και Συντήρηση Λειτουργικού Λογισμικού Έλεγχοι πρόσβασης σε προγράμματα και δεδομένα Έλεγχοι ανάπτυξης και συντήρησης Λογισμικού Εφαρμογών  Έλεγχοι Εφαρμογών και προγραμμάτων Πληρότητα και Ακεραιότητα εγγραφών Έλεγχος πρόσβασης και τροποποίησης δεδομένων Εγκρίσεις Επαληθεύσεις

7 Δραστηριότητες Έλεγχου  Πολιτικές  Διαδικασίες  Πρακτικές Που διασφαλίζουν ότι  το προσωπικό εκτελεί σωστά τις εντολές του ΔΣ και της Διοίκησης και  το ΔΣ και η Διοίκηση ενεργεί ώστε να αποτρέπει τους κίνδυνους ή τις συνέπειες τους στην πρόοδο των εργασιών της επιχείρησης.

8 Ενημέρωση και επικοινωνίες Απαραίτητες για τον αποτελεσματικό έλεγχο.  Οι πληροφορίες για Τα σχέδια Τον Έλεγχο Τους κίνδυνους Την αποτελεσματικότητα πρέπει να κοινοποιούνται προς τα επάνω και προς τα κάτω.

9 Παρακολούθηση  Η παρακολούθηση απαιτείται για να διαπιστωθεί αν οι υπηρεσίες εσωτερικού έλεγχου είναι κατάλληλα σχεδιασμένες, αν εκτελούν σωστά τους προβλεπόμενους έλεγχους και αν είναι αποτελεσματικές.  Σχετικά εργαλεία είναι Αυτό-Αξιολογήσεις Επιθεωρήσεις Εσωτερικοί Έλεγχοι

10 ΜΕΡΟΣ 2 – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ERP ?

11 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ERP  Το ERP είναι ακρωνύμιο του «Enterprise Resource Planning». Σχεδιασμός επιχειρηματικών πόρων.  Είναι ένα εργαλείο για να εκτελούνται οι καθημερινές εργασίες της επιχείρησης  Αποτελείται από μια σειρά modules (πχ. Λογιστήριο, Αποθήκες, Παραγωγή, Προσωπικό κλπ).  Κάθε module μοιράζεται με τα άλλα τις πληροφορίες που φυλάσσονται σε μια βάση δεδομένων.  Το ERP βοηθάει να πέσουν τα τείχη μεταξύ των τμημάτων μιας εταιρίας.

12 Γιατί χρειαζόμαστε ένα ERP ;  Οι πιο διαδεδομένοι λόγοι είναι οι εξής: Ενιαία οικονομική πληροφόρηση Ολοκληρωμένη παρακολούθηση των πελατών και των παραγγελιών τους Τυποποίηση και επιτάχυνση της παραγωγής Περιορισμός των αποθεμάτων Τυποποίηση της Διαχείρισης προσωπικού

13 Πλεονεκτήματα ERP  Μείωση του Διοικητικού κόστους  Μείωση της επένδυσης  Μείωση των αδρανών χρόνων παραγωγής  Ορθολογικότερα μεγέθη παραγγελιών και παρτίδων παραγωγής  Αποτελεσματικότερος Συντονισμός.

14 Συνέπειες  Τα ανωτέρω έχουν ως συνέπεια Μείωση των αποθεμάτων Μείωση του χρόνου εξυπηρέτησης-διεκπεραίωσης Περισσότερη διαφάνεια για τον πελάτη. Περισσότερη προσαρμοστικότητα στις ανάγκες του πελάτη. Με άμεση επίπτωση στην αύξηση του Κύκλου εργασιών των κερδών του μεριδίου της αγοράς. της παραγωγικότητας

15 ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΑ ERP  Η ολοκλήρωση που παρέχουν τα ERPs, η λειτουργική τους πληρότητα και υποστήριξη έχουν ως αποτέλεσμα: Να κάνουν την επιχείρηση να “βλέπει μακρύτερα” Να βελτιώνουν τον έλεγχο Να βελτιώνουν τις λογιστικές και επιχειρηματικές καταστάσεις (Reports)

16 Τι είναι το σωστό ERP  Τα σωστά ERPs παρέχουν: Ταχύτερο κλείσιμο των βιβλίων Συμμόρφωση με τα ΔΛΠ Υποστήριξη αποτιμήσεων σε πολλά νομίσματα και γλώσσες Ταχύτερη ανάδρομη στα δεδομένα και έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για λάθη και αποκλίσεις. Συνεκτική εφαρμογή των καθιερωμένων διαδικασιών.

17 Τι υπάρχει πίσω από τα ERPs  Πίσω από το πρόγραμμα υπάρχει η κατασκευαστική εταιρία που πρέπει να διαθέτει : Γνώση του νομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος Γνώση της επιχειρηματικής κουλτούρας του πελάτη Πεπειραμένους τεχνικούς στην χρήση των εργαλείων, του λογισμικού, και στην ανάλυση των αναγκών του πελάτη Βιωσιμότητα Ικανότητα να παρέχει μακροχρόνια υποστήριξη και συντήρηση. Η θέληση και η επιχειρηματική σκοπιμότητα να βελτιώνει και να επεκτείνει το προϊών.

18 Το μεγάλο δίλημμα : ΕΓΧΩΡΙΟ ή ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ

19 Χαρακτηριστικά Ελληνικών Εταιριών  Γνώση του περιβάλλοντος, της Νομοθεσίας των συναλλακτικών ηθών  Γνώση της κουλτούρας των επιχειρήσεων και ης συμπεριφοράς των χρηστών  Αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως την κύρια Αγορά τους  Τα προϊόντα τους είναι ‘εκ γενετής’ προσαρμοσμένα στην ελληνική γλώσσα και επιτόπια και επιχειρησιακή ορολογία.  Ευχέρεια προσαρμογής. Οι κατασκευαστές είναι παρόντες. Οι τροποποιήσεις γίνονται επιτόπια.  Χαμηλότερο κόστος κτήσης και συντήρησης  Υψηλή αποδοχή από το Ελληνικό κοινό το χ% των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ERP, χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα.

20 Χαρακτηριστικά Αλλοδαπών Εταιριών Πολλοί εμπλεκόμενοι φορείς – (Μητρική – Αντιπρόσωποι) Προέλευση από μεγαλύτερα συστήματα Ανελαστικοί στην προσαρμογή (λειτουργικά και χρονικά) Υψηλό Κόστος Χαμηλές προσδοκίες κέρδους από την Ελληνική αγορά. Προϊόντα κατασκευασμένα για πολύ μεγαλύτερες επιχειρήσεις Εκτός από μεμονωμένες εξαιρέσεις έχουν μικρή επιτυχία στην Ελλάδα.

21 ΜΕΡΟΣ 3 «ΠΩΣ ΤΑ ERP ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ»

22 1. Περιβάλλον έλεγχου.  Η τυποποιημένη και συνεκτική δομή των διαδικασιών είναι ενσωματωμένη στο ίδιο το πρόγραμμα του ERP.

23 2. Αξιολόγηση των κίνδυνων Έγκαιρη επισήμανση των αποκλίσεων Πληροφόρηση της Διοίκησης Ένα αποτελεσματικό Workflow αναλύει το μέγεθος και τις επιπτώσεις των κίνδυνων.

24 3. Δραστηριότητες Έλεγχου Οι επιθεωρήσεις βοηθούνται από εργαλεία  ενσωματωμένα στο ERP όπως η λειτουργία “Qurey by forms” (Ερωτήσεις μέσω φορμών) ή  πρόσθετα εργαλεία που συνδέονται με αυτό (OLAP, Excel) επιτρέπουν διασταυρώσεις στοιχείων και έκτακτες ad hoc αναφορές. Οι εγκρίσεις δίνονται με ηλεκτρονική υπογραφή. Το workflow φροντίζει για την αποστολή των κατάλληλων μηνυμάτων στα εξουσιοδοτημένα για την έγκριση πρόσωπα.

25 3. Δραστηριότητες Έλεγχου (2) Οι διαδικασίες και οι πολιτικές τηρούνται γιατί ενσωματώνονται σε πίνακες ή σε προγράμματα του ERP. H υπηρεσία εσωτερικού έλεγχου ελέγχει μόνο την σωστή σύνταξη και συντήρηση των παραμέτρων. Τα ευαίσθητα δεδομένα φυλάσσονται στην database του ERP και είναι διαθέσιμα μόνο σε εξουσιοδοτημένους χρήστες Οι μεταβολές βασικών δεδομένων καταχωρούνται σε «ημερολόγια μεταβολών» (logs). Ανάλογα με τις διαπιστώσεις ενεργοποιούνται διαδικασίες workflow με ειδικές ειδοποιήσεις μέσω e-mail.

26 4.Παρακολούθηση Ο κατασκευαστής του σωστού ERP πρέπει και οφείλει να εγγυάται τον σωστό σχεδιασμό του συστήματος παρακολούθησης. Οι παράμετροι ελέγχονται από την διοίκηση της επιχείρησης. Οι διαδικασίες μεταβολής του απαιτούν την έγκριση της υπηρεσίας εσωτερικού έλεγχου. Τα διάφορα Logs παρέχουν πληροφόρηση για το εάν οι διαδικασίες εκτελούνται κανονικά (χρόνος, συχνότητα, εμβέλεια, παραδοτέα, κόστος). Οι κανόνες του διέπουν τις διαδικασίες είναι  καθολικοί,  αδιαμφισβήτητοι  ενσωματωμένοι στο Σύστημα  προσπελάσιμοι (ως πληροφορία) σε κάθε εμπλεκόμενο  προσπελάσιμοι (για μεταβολές) μόνον σε εξουσιοδοτημένα άτομα. Δεν απαιτούν έντυπους κανονισμούς με εκδόσεις που πρέπει να αποσύρονται κατά την κυκλοφορία της νέας έκδοσης κλπ. είναι επομένως ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ

27 5.Πληροφόρηση και επικοινωνία Τα ERP παράγουν αναφορές με λειτουργικά, οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και κανονισμούς Ειδική Τεχνολογία υπόμνησης και ενημέρωσης μέσω e-mail Οι διαδικασίες και τα δικαιώματα και υποχρεώσεις των στελεχών, φυλαγμένα στην βάση και ελεγχόμενα, διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες παρέχονται όποτε πρέπει και σε όσους πρέπει και μόνον.

28 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Τα ERPs βελτιώνουν κατά πολύ την εταιρική διακυβέρνηση καθιστώντας ευκρινέστερες τις πληροφορίες, βελτιώνοντας σημαντικά τον εσωτερικό έλεγχο και τις διαδικασίες του και καθιστούν έτσι την επιχείρηση πιο αποδοτική.

29 Υποστήριξη Το επιτελείο των τεχνικών του κατασκευαστή Q&R διασφαλίζει  Την επιτυχή προσαρμογή του προϊόντος της ORAMA ERP στις ανάγκες της επιχείρησης σας  Την συνεχή υποστήριξη και βελτίωση του συστήματος σας Ώστε να επιτύχετε  Επαγγελματική Ετοιμότητα  Επιχειρηματική αποτελεσματικότητα  Οικονομίες κλίμακας  Περιορισμό των κίνδυνων

30 ΤΕΛΟΣ Η παρουσίαση θα δημοσιευθεί στον δικτυακό τόπο της Quality & Reliability www.qnr.com.gr


Κατέβασμα ppt "Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Τα συστήματα ERP ως εργαλεία στην άσκηση του εσωτερικού έλεγχου Ομιλητής Νίκος Πασχαλακης."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google